Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všechny maminky. HLEDÁM RODIČE DĚTÍ SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM za účelem anonymního rozhovoru o narození a vývoji dítěte (ve slyšící rodině), komunikaci, kdo a jak jim pomohl či poskytnul potřebné informace apod. Stačí jeden z rodičů. Prosím, pokud někoho znáte nebo o někom víte, dejte vědět. Pomůžete tím nejenom mně, ale i rodičům, kteří se dostanou do podobné situace (90% sluch. postižených dětí se rodí ve slyšících rodinách) Díky moc ![]()
(Nejlépe z Prahy nebo Libereckého kraje, jinak je možný i Skype. Věk dítěte do 15 let.)
Hanka
@hanka2222 Znám dvě až tři takové rodiny z Prahy. Ale nejsou to nijak blízcí známí: abych je oslovaila, musím vědět víc. Máte web nebo někde ofiko informaci o tom, o co se jedná (s kontakty)? Nebudu prudit lidi, když nevím, o co jde, omlouvám se…
Také znám v sousedství pár, oba hluchoněmí, dítě slyšící. Ale musel by to být oficiální projekt, abych jim třeba o tom dala vědět.
Samy díky, ale hledám přesný opak, slyšící rodiče se sluch. postiženým dítětem. Jinak nevím, jak si představujete oficiální projekt. V tomto případě je to výzkum v rámci diplomové práce na Univerzitě Karlově. Pokud by to byl nějaký velký projekt i se sponzory, tak by se respondenti sháněli asi jiným způsobem než na těchto webech. Dělám co můžu a sháním kde můžu a vše na co mohu spoléhat je ochota lidí ![]()
@hanka2222 už jsem si toho taky všimla, jak jsem prolítala v rychlosti, pobrala jsem pravý opak
takže omluva, o nikom takovém nevím ![]()
Jinak tím oficiálním jsem to brala spíš z pohledu toho, jak moc někoho znám, abych mu řekla o pro mě cizím výzkumu. Známé bych klidně kontaktovala, lidi, které znám jen letmo, ne. Přeci jen bych nevěděla, zda by byli ochotni o něčem takovém mluvit, když by je oslovil ne přímý kamarád. Tolik pro vysvětlení.
@Samy @hanka2222 Mám to stejně jako Samy: jsou to v podstatě cizí lidé - oslovit je s tím, že nějaká studentka, kterou vůbec neznám (a nic ve zlém, ale co se tu občas odkazuje za výzkumy pro kvalifikační práce, to bývají tristní věci, počínaje nevyladěnými dotazníky atd.), po nich něco chce do diplomky… to fakt nemůžu.
Souhlasím, když řeknete že nějaká studentka chce něco do diplomky a třeba ještě jen proto aby dostala titul, tak to se na to každý vykašle. Dá se nad tím ale uvažovat i jinak. Ta nějaká studentka se jednou možná bude starat o vaše děti či příbuzné (a to za dost bídný plat) a teď je ve fázi, kterou prochází téměř každý odborník - získává poznatky a zkušenosti v terénu. Je to přece jenom pomáhající profese a jednoduché to opravdu není, tak si myslím, že si zasloužíme pomoc pár ochotných lidí, ikdyž jim za to nemůžeme zaplatit ani nic, jenom poděkovat. Takže nakonec záleží jak to podáte
(Také si můžeme vyžádat potvrzení o provádění výzkumu od univerzity, pokud by nám někdo nevěřil.)
@hanka2222 Ale kočičko, já chápu, že to myslíš dobře. A kdyby ti lidi byli moji známí, tak jim to klidně pošlu, ať to posoudí. Ale abych oslovovala lidi v zásadě cizí, na které nemám žádný kontakt, jen vím, že existují a jsou v této situaci (vnučka mojí sousedky, kamarád mého otce, naše bývalá učitelka z hudební školky), když nevím, jestli ten výzkum má hlavu a patu… tak to fakt ne. Jen tak cvičně: Metodiku jsi vymýšlela sama, nebo už jsi s Tebou procházel školitel? Dotazník je pilotně otestovaný - na kolika respondentech? Provedla jsi v něm po pilotáži nějaké úpravy? Procházela jsi je s vedoucím práce? Jaké jsou cíle Tvojí práce? Spolupracuješ s nějakou organizací, která je využije? Pokud máš vše přichystané, jistě nebude problém ty otázky zodpovědět.
Jinak já Tě nechci nijak dusit - ale vidím, co za výzkumy tady holky postují, a často jsou v nich nevychytané, nejednoznačné otázky a podobně… Nehodlám se ztrapnit tím, že zatáhnu cizí lidi do nějakého nedotaženého neprofesionálního výzkumu.
@Slečna Ferka Omlouvám se, ale nedá mi to, abych nezareagovala.. Slečna už v úvodu píše, že shání informátory pro rozhovor, nikoliv dotazník.. Sama jsem na internetu byla svědkem dost nedotažených dotazníků k BP či DP, jenže tyto dotazníky většinou i tak vyplní množství lidí, protože sednou na pět minut k internetu a vyplnit někomu dotazník není tak náročné.. Sehnat informátory pro rozhovor, kterému musí věnovat mnohem víc času je o dost těžší..
Nicméně k vašim otázkám jsem jen chtěla podotknout, že slečna volí kvalitativní výzkumnou strategii a nikoliv kvantitativní a s ní dotazník, ale s největší pravděpodobností polostrukturovaný rozhovor.. Tudíž nejsou otázky pedantsky dané.. Jistě má předem připravené okruhy s otázkami na které se bude ptát (zkonzultovaných se školitelem snad) a další otázky by měla být schopna klást a doplnit podle toho, jak se rozhovor bude vyvíjet.. K tomu se také pojí, že neprovádí pilotáž..
Nechci se dohadovat o tom zda zatahovat či nezatahovat cizí lidi do cizího výzkumu, chápu, že oslovit někoho s kým se téměř nevídáte s tím ať se jde účastnit může působit všeljak, nicméně pokud s nimi alespoň trochu komunikujete, jakože asi ano, můžete jim třeba jen říci o této stránce a oni sami mohou dál posoudit, jestli by to bylo pro ně či ne:)
No snad jsem se vyjádřila nějak srozumitelně:)
Pěkný den
@ale_neee Několik diplomových prací už jsem napsala, tak tuším, na co se ptám. A přesně jak píšete, musí mít nějakou strukturu dotazníku (byť je dotazování polostrukturované), měla by ji mít probranou s vedoucím, a pokud jde o pilotáž, i u tohoto typu výzkumu může být užitečná pro případnou revizi dotazovacícho nástroje, jakkoli není nutná.
A jinak ne, nejsou to lidi, s nimiž komunikuju: dvoje z nich jsem nikdy neviděla, jen vím, že eixstují, jedny jsem neviděla rok (a telefon na ně jsem neměla nikdy). Kontakt na ně bych musela shánět, a kvůli výzkumu, o kterém nic nevím to - opakuju - dělat nebudu.
@Slečna Ferka Samozřejmě že mám vedoucího práce a ten to musí schválit. Snažím se, aby čas který tomu věnujeme jak já tak respondent k něčemu byl. V pořádku, neobtěžujte se ![]()
@hanka2222 Zkoušela jsi oslovit přímo ředitele ze škol pro sluchově postižené? Jestli by ti třeba nemohli zprostředkovat kontakty? Určitě by se za tebe mohli přimluvit třeba během třídních schůzek…nebo dát dětem ve škole nějaký letáček s kontaktem na Tebe, aby ho předali rodičům…
@malinika píše:
@hanka2222 Zkoušela jsi oslovit přímo ředitele ze škol pro sluchově postižené? Jestli by ti třeba nemohli zprostředkovat kontakty? Určitě by se za tebe mohli přimluvit třeba během třídních schůzek…nebo dát dětem ve škole nějaký letáček s kontaktem na Tebe, aby ho předali rodičům…
to mi přijde jako efektivní řešení ![]()
@malinika @Malaga Několik organizací, škol, školek…tak snad se pár lidí najde. Tyhle stránky mi doporučila kamarádka, ať to sem taky hodím, že se jí to osvědčilo (ale měla dotazník). A podrobný popis a kontakty jsem sem nedala schválně, v případě zájmu ráda pošlu ![]()