Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Holky, jen jsem Vám chtěla napsat info jak si stojím. No co si budeme povídat není to nic moc
čekala jsem to trochu lepší
Už jsem byla 3× na kontrolním UTZ, dneska naposledy, píchám už 14den, ve čtvrtek zase kontrola a v sobotu OPU. Folíky nic moc, levá strana moc nereaguje, tam jsou 4 kousky 13,12,10,11 a napravo jsou taky 4 tam jsou trochu větší, 18,16,13 a myslím 12, no prostě mi řekli, ať spíše počítám z menším počtem a že bude zralé tak jedno či dvě. Tak jsem si to včera teda už obrečela, ale musíme věřit. Zítra píchám naposledy, píchám 150j Gonalu a jednu ampulku Menopuru, zítra už mám jen Merional, ten jsem si musela dneska dokoupit, cca za 300kč. Všechny jednotky jsem už vypíchala, i zbytky z per a teď děj se vůle boží.
Holky, měla jste to tak taky některá, že jste tak málo reagovaly???děkuji za podporu ![]()
@snažilka1210 : Pravda je, že já jsem reagovala na stejnou dávku trochu lépe, ale nepřijde mi to jako úplně špatná reakce. Teď si nevybavuju, jak hodnotili Tvou ovariální rezervu? Horší reakce většinou bývá, když je ve vaječnících už míň vajíček (vyšší FSH, nižší AMH). Každopádně se nestresuj. I z jednoho jediného schopného vajíčka může být mimčo. K tomu Ti určitě poví víc Capelka. Držím palce na zítřejší kontrolu i na OPU.
![]()
@Motýlice děkuji za reakci, nevím co se to stalo, že jsem tak málo reagovala, ani doktor to nečekal, protože AMH mám 1,96, FSH 8,3, LH 6,2 takže HP asi dobrej. Doktor mi ještě říkal, že jsme se taky nemuseli strefit do cyklu, ale tomu jsem moc nerozuměla, jak strefit do cyklu, vždyť je umělý ten cyklus, nemá s tím mým normálním nic společného
Ale je pravda, že na lev.vaj.se mi ty vajíčka skoro netvoří a moc nerostou, na pravém jo a když jsem měla ovulku vždycky tak z levého jsme ji nikdy necítila, z pravého ano, to byla bolest. Tak že by méně pracoval?? To je záhada…zítra uvidíme, dneska jsem si píchla ještě jednu ampulku Merionalu, kurna ten bolel a štípal a 150j Gonalu a finíto…zítra uvidíme, držte pěsti holky
@snažilka1210 : Hm, taky bych řekla, že HP je OK… Taky docela záleží na protokolu, obecně je prý lepší dlouhý a většinou s ním doktoři začínají, ale pro někoho líp funguje krátký (já měla krátký s antagonisty - dali mně ho kvůli suspektnímu PCO, ale je dobrý i na nižší rezervu). Řeči o „trefení do cyklu“ se mi moc nezdají, podle mě budeš na stejné dávky a stejný protokol reagovat celkem podobně i v příštích cyklech, takže nějakou modifikaci by to sneslo.
Ale hlavně - teď není chvíle na poraženecké řeči, nějaká vajíčka a embrya k zavedení určitě budou, takže se těš a nemysli teď na to, co bude dál, jestli budou zmrzliny atd. Soustřeď se na to, co je teď bezprostředně před Tebou. A neboj, myslíme na Tebe! ![]()
@Motýlice děkuji moc
, jsi zlatá. Dlouhý protokol jsem měla, 1DC diphereline, pak 14 dní pauza, začala jsem píchat 75j po 4dny, a pak už 150j, po týdnu jsem dostala ještě ten Menopur. Jasně, já pořád věřím, ale mrzí mě jak píšeš, že třeba nebudou vajíčka na příště, kdyby se nepovedlo, a hlavně nechápu kde je zrada, ale teď myslím jen na to, že to bude dobré. Motýlku, je nějaká rada jak teď připravit pořádně sliznici??Mám endometrium 9mm, třeba čaje nebo snad jsem někde četla červené víno… ![]()
@snažilka1210 : Aha, tak to jsi měla i docela nízké dávky proti mně, takže to začíná dávat smysl (myslela jsem, že jsi měla 150j Gonalu + 75j Merionalu od začátku). Do mě právě narvali 225j Fostimonu od začátku, takže je logické, že jsem měla o dost víc folíků, asi by to u Tebe dopadlo podobně. Ale doktoři často začínají hodně opatrně při 1.IVF, protože mají strach z přestimulování. Takže žádná zrada tam není, prostě Tě lehce poddávkovali, to se stává.
Se sliznicí se netrap, já měla vždy max. 7,5 mm a stačilo. Dvojkou červeného určitě nic nezkazíš, šťávou z grepu v přiměřeném množství taky ne, bylinky bych teď nedávala, ono se to někdy s těmi hormony trochu bije. A doporučuji procházky, aby se pánev prokrvovala. Případně můžeš prokrvení a hnízdění podpořit 100 mg Anopyrinu denně (pokud Ti ho nedali v CAR), ale není to nutné. Tělo by to mělo zvládnout.
@Motýlice děkuji moc za rady a uklidnění, fakt jsi mě uklidnila, takže nízké dávky, jsem si myslela, že mi ty vaječníky přestaly fungovat. Dostala jsem jen Prednison 1/2-0-1 a jinak nic, zkusím se na ten Anopyrin zeptat a v lékárně to asi nedostanu, že?? Motýlku, jsi zlaťouš ![]()
@Motýlice a proč Tobě s vlastně stejmým AMH dali o tolik jednotek víc jak mě??
@snažilka1210 : Mně tu dávku určili na základě zkušeností z předchozích stimulací na IUI. Na 75j jsem vůbec nereagovala a se 150j jsem vypotila horko těžko jedno vejce a to jen jednou, pak už zase nic. Takže už se vědělo, že moje vaječníky reagují špatně a že je třeba jim to pořádně „ohulit“. Ty IUI jsem psychicky hrozně špatně snášela, protože jsem se bála, že to vejce ze mě prostě nedostanou, že jsem na houby ženská. Při IVF jsem se bála, že to dopadne zase stejně blbě, že mě nenastimulují. Ale naštěstí se nakonec ukázalo, že to byla otázka dávky a že se to pak rozjelo a měli jsme těch 24 folíků a z toho 13 použitelných vajec. Vždycky je teda lepší, když člověk zareaguje na nižší dávku, protože čím vyšší dávka, tím jde pak dolů i kvalita vajíček (máš jich třeba hodně, ale hodně z nich je nezralých nebo poškozených). Takže u Tebe bych věřila, že to bude větší kvalitka a že by nemuselo vadit, že jich není tolik.
Na Anopryin se určo zeptej, když Ti ho napíšou, je to pohodlnější. Když ne, tak se dá v lékárně koupit volně prodejný Anopyrin 400mg, který si pak doma čtvrtíš. ![]()
Ahoj, s manželem se snažíme už 3 roky a nic. Nejdřív to vypadalo, že je problém v menší cystě u jednoho z mých vaječníků. Cystu i s vaječníkem ale už před víc jak rokem odstranily a druhý vaječník je naprosto v pořádku a i přesto se to nevede. Veškeré odběry (moje i manželovi) jsou naprosto v pořádku a tak už jsem v koncích.
Teď mi doktorka nasadila tabletky, ale stejně se začínám rozhlížet po dobrém centru asistované reprodukce.
@snažilka1210 Normálně ti musím vynadat! Kdybych neměla Edu v bříšku, tak bych se tvým hodnocením počtu folikulů jako málo cítila osobně dotčená.
Při jarním stimulovaném cyklu (dávky jako kravička velké) jsem vytvořila 3 folikuly, ve 2 byly vajíčka a měla jsem 2 bobísky. Jenže došlo ke genetické chybě a… A Edoušek je z nativu, odebrán 1 folikul - strašně malý - asi ten větší (na měření předtím viděla 2) utekl. Ani mi ten folíkul nechtěla odebírat, měl jen 16mm. Takže, nezáleží na kvantitě, ale na kvalitě. ![]()
@kočičímáma nevím, kolik ti je, ale po 3 letech snažení - souhlas, je na čase svěřit se profíkům.
Holky, děkuji Vám, moc mi pomáháte.....chci se zeptat, zítra jdu na kontrolu ještě, ale dneska hodně cítím ten dobrej vaječník, ten folík už má určitě 20mm, nemůže do soboty prasknout?? Ten můj jedinej větší ![]()