Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
„Mít jedno bejby je škoda“ řekl jedináček jedináčkovi.
Hele Šíšo, já vždycky chtěla dětí víc, ale ne za tuhle cenu. Zatím jsem pořád ve fázi, že IVF znovu prožít nemusím. Kvůli tomu prvnímu dítku jsem schopná velkých obětí, ale dál moje ochota huntovat se, výrazně klesá. Takže to, jestli budeme nebo nebudeme mít víc dětí, nechám na přírodě. Buď se po porodu vzpamatuju nebo ne a končím. Šulc vyjádřil jistou naději, že by se to spravit mohlo, ale nevím, zdá se mi to sci-fi, když uvážím, jak to se mnou bylo po HA (a těhotenství je něco dost podobného).
A s tou samoléčbou - ber to tak, že jsem prostě taková malá čarodějnice a pokud doktory obejít můžu, tak to s chutí udělám a ušetřím tím spoustu času. Není to pro každého, ale kruci, přece musím využít těch informací, které mám - kovářova kobyla nemůže chodit bosa… Mám své hranice a pokud někde vidím potenciální problém, tak to bez lékařského dozoru nedávám. Třeba Fraxík bych si na vlastní triko už nepíchala. Anopyrin mám prostě ve škatulce „nezaškodí, riziko minimální“. Prostě mi věř, že taková rozhodnutí, jako je užívání léků v těhotenství, nedělám jen tak od boku. A poinformovat Mudry - no, oni tyhle věci hooodně blbě snášejí. Nejeden už na mě vyjel, když jsem se snažila zasahovat do léčby (ne v GESTu tedy, ale chápej mou nechuť je o všech mých záměrech informovat).
Ahoj holky, tak vidím, že se nám tu diskuze smrskla zase jen na nás 3, sakra, kde jste ostatní snažilky dlouholetky? Nechce se mi věřit, že bych jen já měla takovou smůlu a vy ostatní jste už maminy, těhule nebo mezistavky a za mnou sem bude z lítosti chodit jen Motýlek s Šíšou, abych tu nebyla sama. ![]()
Motýlice: ty takový diplomat a taková slova z tebe vypadla. Ale včera večer jsem o tom přemýšlela a chápu, doufám, jak se cítíš. K vůli mě se nemusíš cítit blbě, protože se ti splnil sen, který jsme měli obě dvě, a který se mě (zatím - v toto kole) nesplnil. Jasně, že ti závidím, ale je to taková ta dobrá, přející závist, které možná ne každý je schopen. Tak si to užívej, protože já se chystám, že si dám repete a pak, za pár let, to stejně mezi těma pubošema, co budeme mít, bude jedno, jestli je někdo o čtvrt či půl roku starší nebo ne.
Jo, já jsem vždycky chtěla 3 děti. Sice to není nejlepší řešení, protože jsem ze 3 a vím, že se obvykle 2 spojí proti tomu třetímu, ale ..... Ale budeme rádi, když se podaří jedno. Trochu se toho bojím, protože nesnáším rozmazlený jedináčky (jako děti jsou obvykle dost nesnesitelní) a jen málokterý rodič má dost sebekontroly, aby se mu to nevymklo. A co teprve u vymodlených dětiček.
CAPE AHOJ
JA JSEM VZDYCKY CHTELA DVE DETI,A MYSLIM ZE BUDU RADA KDYZ BUDEME MIT JEDNO.POSLEDNI DOBOU TO BLBE VSE SNASIM ACHJO. BLBE TO SNASIM ASI Z DUVODU ZE SE NAM VUBEC NEDARI,MAM 2 SESTRY 23 19 LET A OBE MAJI MIMINKA .TA STARSI MA HOLCICKU 4 MESICE CASTO JU HLIDAM A TA DRUHA MA MIMCO 10 MESICU A ZA MESIC MA RODIT DRUHY ,JAK JE TO NESPRAVEDLIVY.TEDKA PRI KAZDE MENSTRUACI BRECIM JE TO PRO MNE TEZKY .
@Capelucita : Nikdo za Tebou nechodí z lítosti, ale proto, že jsi fajn a že Ti moc držíme palce a snažíme se Tě ve Tvém snažení podpořit. ![]()
S tím počtem dětí je to bohužel opravdu tak, že člověk míní a život mění. Mě by před nějakými 3 lety nikdy nenapadlo, že půjdu na IVF a že proces vlastní reprodukce nebudu mít ve svých rukou… takže já už moc dopředu neplánuju, teď mám jasnou misi s prvním dítkem a pak se prostě uvidí. Život určitě přinese nějaké indicie, co dál.
Haloo, já jsem taky pořád čekatelka,snažilka, nebojte…je nás tu více,ale někdy se mi nechce nic psát, jen si to tu pročtu a vím,že tu jste.
Holky, hodně zdaru, já mám za týden v pátek 9DC UTZ a v pondělí nebo úterý 2 IUI tak uvidíme…pak bych to zkusila jeětě jednou a když nic tak srpen jsem rozhodlá por nativní IVF, ještě musím pozjišťovat kolik mě to bude stát a jak moc to bolí bez narkozy to odebrání…nedovedu si to představit
Vše krásný den, i když moc hezký nevypadá ![]()
Hani: já mám 5 neteří, ale !!!! jednak už jsou docela velké a druhak - v tvém případě by možná bylo lepší trochu omezit kontakt, protože ti to evidentně nedělá dobře ne psychiku. V psychice snažilky se tohle často - ve starších dílech - řešilo. Jo, a možná ti to přijde blbý, ale mě je o 10 let víc jak tobě a před 10 lety jsem si užívala života plnými doušky, chodila jsem do práce, měla jsem dobrou výplatu, cestovala jsem, chodila na výlety, užívala si života v jižních zemích (kde jsem žila) a myslela si, že do 35 je na mimi dost času. No a pak se mi stalo to, co Motýlkovi, taky mě nenapadlo, že to nepůjde, že to nebudu mít ve vlastních rukou. prostě, do 40 jsem si říkala, že stihnu ty 3 andílky a pofrčíme dál. no a mě táhne na 39,
na 45 a furt nic.
![]()
@slunečnice81 IUI mají velmi malou pravděpodobnost úspěchu, ale je fakt, že z jedné diskuze znám holčinu, co z IUI má dvojčata. U mladých holek máš u IUI stejnou pravděpodobnost, jako když házíš kostkou, že ti padne 6. U zralejších holek je ta samá pravděpodobnost, ale ta kostka není kostka, protože má těch stran asi 60, ne 6.
a co je to zralejší holka??
já mám za měsíc 31 let, to už jsem asi jedna z těch zralejších,že??
@slunečnice81 tak to nevím, co je zralejší
, ale z nás dvou jsem to já, heč ![]()
CAPE MOZNA MAS PRAVDU JSEM MLADA LETOS ME BUDE 29 LET ALE PROSTE CHTELA JSEM BYT MLADA MAMINKA ,JA JSU ZE 4 DETI A NEJSTARSI TAKY JSEM MYSLELA ZE TO PUJDE HNED.JA JSEM MLADA TO JE PRAVDA JENZE S MANZELEM JSME OD SEBE O 11 LET TAKZE JE MU 40LET .A ZA DRUHE MI DOKTORKA RADILA ABYCH MELA DITE DO 30 LET ,JSEM ASMATICKA A ALERGICKA TAK TO NENI JEDNODUCHE.SLUNECNICE TAKY PLANUJI IVF ALE NORMALNI.
No jo, nemáme to žádná jednoduché. Ale, od toho je tahle diskuze, abychom to tady probraly, něco vymyslely, nechaly se inspirovat, inspirovaly ostatní a hlavně, všechny porodily zdravé děti.
@Capelucita píše:
Jo, já jsem vždycky chtěla 3 děti. Sice to není nejlepší řešení, protože jsem ze 3 a vím, že se obvykle 2 spojí proti tomu třetímu, ale ..... Ale budeme rádi, když se podaří jedno. Trochu se toho bojím, protože nesnáším rozmazlený jedináčky (jako děti jsou obvykle dost nesnesitelní) a jen málokterý rodič má dost sebekontroly, aby se mu to nevymklo. A co teprve u vymodlených dětiček.
@Motýlice píše:
„Mít jedno bejby je škoda“ řekl jedináček jedináčkovi.Hele Šíšo, já vždycky chtěla dětí víc, ale ne za tuhle cenu. Zatím jsem pořád ve fázi, že IVF znovu prožít nemusím. Kvůli tomu prvnímu dítku jsem schopná velkých obětí, ale dál moje ochota huntovat se, výrazně klesá. Takže to, jestli budeme nebo nebudeme mít víc dětí, nechám na přírodě. Buď se po porodu vzpamatuju nebo ne a končím. Šulc vyjádřil jistou naději, že by se to spravit mohlo, ale nevím, zdá se mi to sci-fi, když uvážím, jak to se mnou bylo po HA (a těhotenství je něco dost podobného).A s tou samoléčbou - ber to tak, že jsem prostě taková malá čarodějnice a pokud doktory obejít můžu, tak to s chutí udělám a ušetřím tím spoustu času. Není to pro každého, ale kruci, přece musím využít těch informací, které mám - kovářova kobyla nemůže chodit bosa… Mám své hranice a pokud někde vidím potenciální problém, tak to bez lékařského dozoru nedávám. Třeba Fraxík bych si na vlastní triko už nepíchala. Anopyrin mám prostě ve škatulce „nezaškodí, riziko minimální“. Prostě mi věř, že taková rozhodnutí, jako je užívání léků v těhotenství, nedělám jen tak od boku. A poinformovat Mudry - no, oni tyhle věci hooodně blbě snášejí. Nejeden už na mě vyjel, když jsem se snažila zasahovat do léčby (ne v GESTu tedy, ale chápej mou nechuť je o všech mých záměrech informovat).
@Capelucita píše:
@slunečnice81 IUI mají velmi malou pravděpodobnost úspěchu, ale je fakt, že z jedné diskuze znám holčinu, co z IUI má dvojčata. U mladých holek máš u IUI stejnou pravděpodobnost, jako když házíš kostkou, že ti padne 6. U zralejších holek je ta samá pravděpodobnost, ale ta kostka není kostka, protože má těch stran asi 60, ne 6.