Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@ppaja píše:
motýlice, to je asi prot, ze jsem celozivotni pesimista a hlavne realista, nechci si malovat vsechno ruzove, samozrejme ze si preji z celeho srdce aby se ivf povedlo, ale radsi stojim nohama na zemi a rikam si, ze kdyby se to nepovedlo, tak proste pro me zivot nekonci
@ppaja píše:
mam ho kvuli tomu, ze mam dost alergii, tak si mysleli páni doktoři, jestli nemam alergii i na sperma víš? asi kdyz je nekdo zdravý, tak to nedělaj, ale třeba nemam laparku, imuno ani genetiku, to vše nás čeká po nevadarenem prvnim ivf
@ppaja : Možná Tě to překvapí, ale já jsem svým založením taky spíš pesimistický realista. Ale na druhou stranu, myslím, velká bojovnice. Když mi něco nejde, zdravě se naštvu a nedám pokoj, dokud to nedostanu. Věci, kterým nevěřím, prostě nedělám (např. neberu homeopatika, nenechám do sebe řezat bez příčiny - viz. diagnostická laparka, nesnažím se už otěhotnět přirozenou cestou…) Léčebnému postupu musím věřít. Není to o tom, že bych si malovala, jak to hned krásně napoprvé vyjde (to se mi koneckonců s IVF ani nepovedlo), ale ve své době jsem racionálně zhodnotila, že IVF je to, co mě k dítěti posune pravděpodobně nejrychleji a s nejvyšší pravděpodobností. Tak jsem do toho šla s tím že JEDNOU to vyjde, protože pro to dělám maximum. Vytrvalost se vyplatila, skrze KETy jsem se kýženého výsledku domohla a dá se říct, že se statisticky přesně předpovězenou pravděpodobností (1 transfer ze 3). Věř a bojuj, to je jediné, co Ti můžu poradit. ![]()
Šíšo, dovolím si nesouhlasit s jednou věcí. Ne všechno, co matka příroda potratí, potraceno být muselo z důvodů nějaké vývojové vady. Imunologické a trombofilní poruchy u matky jsou nebetyčným příkladem toho, že nemocné tělo se velmi ochotně zbaví jakéhokoli (i zcela zdravého) embrya.
@Motýlice píše: Šíšo, dovolím si nesouhlasit s jednou věcí. Ne všechno, co matka příroda potratí, potraceno být muselo z důvodů nějaké vývojové vady. Imunologické a trombofilní poruchy u matky jsou nebetyčným příkladem toho, že nemocné tělo se velmi ochotně zbaví jakéhokoli (i zcela zdravého) embrya.
To byla reakce vyloženě na níže uvedené (a podle mě nesprávně paušalizované) tvrzení.
@siskaborova píše:
ja si proste myslim, ze priroda je chytra a setsakra dobre vi, proc ty embrya posle radsi pryc..a pokud se nejaky udrzi dyl vlastne "umeleů uzzivanim kortikoidu..a nakonec ta priroda stejne zvitezi a vysoupne ho,tak simyslim, ze je to dukaz, ze tvy telo reaguje zdrave a pozna vadny plod..
Motylku netreba se prit, ja v tom sice zadny rozpor nevidim, protoze stejnym dechem dodavam, ze kdyz se vylouci ta spatna krev, genetika a imuno(jak pisu ja i ty)..tak se holt proste stava, ze se nesejdou nej vejce s nej spermii..a telo se toho zbavi..a pak „hura“. Nicmene, pri vsi ucte, myslim, ze tomu stejne rozumime priblizne jako kozlici petrzeli (farmacie/nefarmacie), a jen tady tak premitame nahlas o nesmrtelnosti chroustu.. ![]()
mozna ten muj vzkaz mel znit nasledovne: ne kazdy potrat se rovna chybne reakci tela..?asi tak?
holky vy jste tady dneska nejaky vedecky
ja myslim, ze si to za nas stejne vyřeší ![]()
Šíšo, já Tě chápu, jen se mi zdálo dobré si to upřesnit, aby to nevypadalo jakože za všechno může embryo nebo naopak za všechno může matka. Pravda je někde tam venku. ![]()
A to, co mě vlastně vyprovokovalo k reakci bylo zejména Tvé přesvědčení, že „příroda je chytrá“. Což podle mě není - přesněji řečeno, má dobrý koncept, ale dělá chyby. Pro mě jsou záhadou třeba autoimunitní reakce. Fascinuje mě, jak může imunitní systém napadnout vlastní tkáň…jak se může sakra tak fatálně splést??? Naproti tomu jindy imunita nepozná nádorovou buňku a nechá ji žít a množit se. Je tisíc pětset věcí, které příroda prostě nezvládne.
ppajo, promiň, už budeme zticha. Máme k těmhle polemikám se Šíšou trochu sklony, no. ![]()
nee, me to neva
to je vaše věc
člověk se musí nějak zabavit při tom čekání ![]()
Ahoj holky, tak vidím, že Šíša s Motýlkem diskutuje už i tady. Métýlku, díky, že jsi tu byla dřív, protože já taky s Šíšou neosuhlasím s tím, že příroda je všemocná a i proto jsem se dneska naštvala na tu moji léčitelku, která mi to tvrdila a IVF mi vyloženě vyvracela s tím, že ho nepotřebujeme. No, to už mi psala po té, co jsem ji poslala sms o té revizi. Nejdřív jsem si řekla, že ona nic nechápe, že už k ní chodit nebudu, ale pak jsem si řekla, že teď jsem s dostala nejdál a možná i díky ní. Nevím.
Šíša, po té, co jsem si prostudovala stránky Heliosu, jsem nabyla dojmu, že tento CAR jede na jistotu. Je mi to docela sympatické. Oni prostě ženám v mém věku nebo ženám v situaci, v jaké je Eedi, doporučují, bez ohledu na počet vajíček, PK a PDG. PK, aby tam zaváděli jen kvalitní embrya a PDG z téhož důvodu. I když zavádějí jen 1 embryo, mají úspešnost kolem 60ti %. Ano, mají větší „odpad“, ale na druhou stranu zavádějí jen embryja, u kterých je velký předpoklad, že to všechno zvládnou až do zdárného konce. Tímto přístupem odpadnou falešné naděje a očekávání. Na druhou stranu, odpadnou i méně kvalitní vajíčka, která by možná měla šanci na úspěch. Resp. některá z nich ano, jen se neví, kolik by jich asi tak bylo.
Motýlice: do CARU jsem se dostala až po dvou letech snažení. A poslední půl rok toho snažení jsem brala prednison.
No, myslím, že moje gynekoložka není zas tak dobrá, protože měla výsledky z hormonálního profilu a říkala mi, že dobrý. Já je ani nemám v ruce. Ale na druhou stranu, vypadám mladší, než jsem, než jsem se začala léčit pro sekundární sterilitu, byla jsem normální vitální zdravá holka, takže chápu, že myslela, že není důvod, proč by se to přirozeně nepovedlo. I můj milovaný
vypadá mladší, zdravý vitální jedinec, než nás teda začali hodit po doktorech.
@Capelucita : Možná jsem přehnaně aktivní, ale já už bych ženu po 35 nenechala doma snažit se dva roky. I mladším se doporučuje začít s řešením po roce a já osobně jsem do CAR dorazila po 9 měsících snažení. Doktor se nejdřív sice divil, ale když jsem mu řekla, že nemám vůbec MS, že je to beznadějné, tak uznal, že OK. Akorát si do těch papírů napsal, že se snažím už ten rok, aby byl kvůli pojišťovně z obliga. Trochu mě mate, že jsi měla v pořádku HP - že by to FSH vylezlo tak rychle? Možné to asi je, ale jestli jo, tak je to teda pech… O důvod víc, proč by měli zavést AMH, do základního HP. Tenkrát ale ještě nebylo, takže jen teoretizuju, co by se mohlo vyšetřovat dnes.
je super, ze se tu vytvari siroky spektrum nazoru;) kolik je Eediskovi?..nema to v podpisu..Eedi?kazda si stejne musime vybrat tu nam osobne nejblizsi cestu..jedine pak top asi muze mit uspech?nevim..prave si intenzivne neustale uvedomuju, ze cim vic vime, tim min toho vlastne vime..ze proste spekulujeme(jako casto i ti doktori..holt z podstaty slozitosti tyhle cely lapalie s plozenim)
vrele znovu doporucuju tu Mudr Maslovou..samozrejme pouze tem, ktere maji nejake otazky k reseni..poskytne na materstvi pohled zase uplne odjinud a zaroven je jako gynekolozka porad nohama pevne na zemi..je to dalsi z moznosti, treba to nekoho oslovi(na netu je s ni par rozhovoru, sama ma 3 deticky)