Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ještě když dočítám další příspěvky, tak ač nechci být pesimista, mysli i na to, že nemusí vše být dle plánu…tím myslím po narození…my jsme třeba měli problémy s kojením, což mě psychicky strašně vyčerpalo. Takže se ani nedá spoléhat moc na to, že někdo bude hlídat, abys mohla do školy atd atd…já jsem měla to štěstí, že mi přítel mohl sem tam hlídat, protože jsem nekojila, ale jsou děti, které z flašky, i kdyby odstříkané mlíčko, pít nebudou, můžou přijít problémy se spaním, což jsem měla třeba já…Já jsem měla obrovské štěstí, že mám moc hodné dítě, které mi dopřálo tu školu dokončit, i když samozřejmě VŠ je trošku někde jinde než maturita například…ale přesto…
Ivullko, nevím, jak jste na tom s bydlením například, ale můj přítel má 30 tisíc, já měla hodně slušnou mateřskou (14500) díky předchozím měsícům v práci, ale řeknu Ti, nebyla to žádná sláva…ono se můžou sejít nějaké nečekané náklady a je to…my jsme např. sehnali po narození malé větší byt a pak jsme docela živořili, abychom to nějak zaplatili atd atd…
tak to je jasné noo mi platíme za byt 2plus kk 3600 se vším všudy takže si myslím že by to bylo vše ok a hodně věcí pro miminko mi chce dát teta i kočarek a tak…
Ivullka píše:
ahojky no dobře placená jak se to vezme 15000,– čistýho tam má plus kdybych měla nějak mateřskou
Pro člověka, který nikdy nepracoval, se zdá 15000 + mateřská, dost peněz.
Vím to z vlastní zkušenosti, ovšem realita je krutá, nám tedy hodně spadla čelist.
S takovým příjmem bychom my žili od výplaty k výplatě
A to bydlíme v malém městě, kde jsou nájmy relativně levné.
Příspěvek upraven 18.08.10 v 19:25
Sluníčko1005 píše:udělala jsem první semstr. přerušila.. vrátila se když mu byly skoro 2 roky. rok byl na mateřské táta. Zvládli to skvěle! a pak pomohla kamarádka, babičky, chodil už do školky,..
náročné to bylo dost. ale pokud Ty bys dělala dálkově, tak bych se nebála. To je mnohem víc v pohodě.
já opět ze své zkušenosti - záleží na škole. U nás dálkové rozhodně nebylo víc v pohodě. Chyběla mi cvičení (mám technickou školu)…to je fakulta od fakulty, případ od případu. Za sebe říkám, že studium techniky vyžaduje hodně času a klidu, protože je to hodně o praktické stránce věci…a i když se nemusí třeba denně do školy, tak naučit se musíš to stejné, co studenti na denním…tak to už raději do té školy jít a aspoň si to tam jednou poslechnout… ![]()
Ivullka píše:
tak to je jasné noo mi platíme za byt 2plus kk 3600 se vším všudy takže si myslím že by to bylo vše ok a hodně věcí pro miminko mi chce dát teta i kočarek a tak…
Tak jestli máte svůj byt, tak je to paráda, my naštěstí taky měli, teď ho pronajímáme. Ovšem ono toho pak může být víc…například umělé mlíčko, které taky něco stojí, my třeba museli dávat konkrétně jedno, které zrovna bylo drahé…plínky, pak větší platby za byt kvůli dalšímu človíčkovi, jídlo…a raději nepřemýšlet nad finančí rezervou, kdyby nastalo něco nepředvídatelného…no a třeba očkování, to taky něco stojí
i když teď vlastně proti pneumokoku očkují snad zadarmo…
Jen bych chtěla dodat, že maminka co šla na rodičák přímo ze školy na mateřskou nárok nemá. tedy nenastupuje na ní 6-8 týdnů před porodem. Ale až v den porodu nastupuje na rodičovskou dovolenou, a může si vybrat jen čtyřletou variantu.
Ta je ted myslím 7600kč do 21? měsíců dítěte a po zbytek, tedy do dovršení 4 let věku dítěte něco přes 3 tisíce.
Nevím jak je to s brigádou a jak dlouho na ní čůpvěk musí být. Ale aby si za těch 6-7 měsíců dostala něco kloudnýho, chce to krapet větší příjem než to, co se dá běžně vydělat na brigádě.
I když myslím, že to sociálka dorovnává, ale asi ne, před narozením dítěte ![]()
Theaso: pokud chodi na brigadu a ma treba minimalni prijem ale odvadi zdravotni socialni po dobu 270 dnu tak narok na materskou sice malej ale vznikne a po porodu socialka doplaci do 7600 ale tim padem tam vznika i narok na triletou rodicovskou coz je 7600.Jinak na ctyri roky to je 3800.
Jinak stou materskou a brigadami to vim urcite nebot to mam takhle ja.
Příspěvek upraven 18.08.10 v 19:50
Jak si docitam dalsi prizpevky, tak mam z toho akorat blbou naladu. Vzdyt miminko je radost, a pro me treba zivot s miminkem teprve zacne, ne ze skonci (dovolena apod. jde prece i s ditetem). No a navic mit mladou mamku je taky ve spouste veci vyhoda! Je to o pristupu. Kdo se na co citi… Zvaz vsechna pro a proti, ale rozhodni se sama podle sebe. Pokud to oba 100% chcete, jdi do toho
Pokud bude podpora i ze strany rodicu, neni vubec co resit. A jeste bych rada dodala, ze maminky, ktere se pro mimi rozhodnou az po tricitce (kdy jsou ZAJISTENE), pak mnohem hure prijdou do jineho stavu, nez holky kolem 20 let. Ani ted se nemusi stat, ze se ti podari otehotnet hned napoprve. Viz muj pripad. Ted je to uz 3. mesic, co se snazime, a zatim nic
Rikala jsem si, ze jsme oba dost mladi, tak proc by se to nepodarilo hned… Ale nic neni jak si to naplanujes…
Mjulko: me neni 30 je mi 25 takze prvni ditko jsem mela ve 23 a jedno v 21 potratila.A o tom chcu miminko to rozhodne neni.
A taky musi mit nejaka uroven a vedet ze mu budu moci doprat maximum.
katka: to je samozrejme pravda.. proti tomu zadna. Hlavne promyslet, aby dite nestradalo. Ale co se tyce skloubeni materstvi se studiem, tak to jde, osobne znam nekolik maminek, ktere to zvladly a ziji stastny zivot.
Zas na druhou stranu, kdo urci, kdy nastala doba, kdy diteti muzes doprat maximum? Taky se muze stat, ze budes s materstvim cekat (az dostuduji, az si najdu praci, az splatime byt, az si nasetrime, az si uzijeme svobody a mladi…) a nakonec uz bude zbytecne pozde. Chapes co tim chci rict? Musi se to brat ze vsech stranek.. Tim nerikam, aby do toho nekdo skakal po hlave a pak litoval. To si musi kazdy zvazit sam podle sebe.
Majdulenko, jestli čekáš první mimčo, tak těžko soudit, jestli s miminkem život teprve začne atd
to nemyslím nijak špatně, samozřejmě s tím děťátkem nabyde život úplně jiných rozměrů, ale musí tomu přát i okolní situace…někdo to tak má, já jak už jsem psala bych bývala potřebovala po studiu trošku oddych…a kdo to nezažije, tak to prostě nepochopí asi…jasně, že na dovolenou jet můžeme, ale v životě jsme spolu s přítelem nebyli na dovče sami nějak v klidu…nechci vypadat jako krkavčí matka, ale přestože máme Lucinku strašně rádi, jsme i rádi za chvíle, kdy spolu můžeme být sami a někam si třeba zajít…teď ještě na chvíli bydlíme od sebe, protože rekonstruujeme nový byt, tak o to víc jsme spolu rádi sami, s Lucinkou jít na kafčo se moc nedá
ale každé dítko je jiné, na dovolené třeba byli lidé, co si chodili večer sednout a na pokoji nejspíš nechali samotné 18m dítko…tak to my museli zalehnout v sedm s Lucinkou ![]()
A co to vzít tak, že počkat do doby, kdy můžu dítěti dopřát takové standardní potřebné minimum
taky nchápu, že někdo ještě ve 30 dítě nechce, ale do dvaceti mi přijde taky brzo (pokud partner není o dost starší, není zajištěné bydlení a nemá našetřeno)
a s tím studiem mě neštvěte, nebo si i přes svůj červený diplom budu připadat jak debílek, že to nedoporučuji mít dítě při škole
![]()
ahojky no dobře placená jak se to vezme 15000,– čistýho tam má plus kdybych měla nějak mateřskou