Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Evulina píše:
Tak si dojdi promluvit s ředitelkou!
Promluvte si..že kdyžtak navštívíte PPP, že jsi pro..ale proč hned volat sociálku?
Evi, ona přece psala, že měli několikrát pohovor s ředitelkou i výchovnou poradkyní. Zřejmě tak byla vůle ze strany školy to řešit. Ale moc ji nevidím ze strany matky ![]()
@Anonymní píše:
Ano už jsem přišla na to, že z naší školy na sociálku chodí rodiče pořád kvůli každé hovadiny. Ze změníme školu uvažuju už dlouho, syn nechce… Kvůli kamarádům, ale po tomhle už jsem si jistá a školu měním. Můj syn taky umí udělat lumpárnu, nebo zkouší, co mu projde. Ale nemyslím že je zralý na sociálku. Nebyla jsem jiná. A jak tady čtu, nejen já mám doma lumpa. Necítím se být špatnou matkou![]()
![]()
Ty na to mas doma cas, ucitelka, ktera ma ve tride petadvacet decek a musi je naucit latku asi ne, nemyslis? Nema cas krotit nezvladatelna decka a jeste ty ostatni, ktere maji zajem, ucit. Trochu pokory a sebereflexe by to chtelo. Ty jsi nezvladla vychovat JEDNO dite tak, aby melo respekt k ucitelce a nenarusovalo vyuku a chtela bys, aby ucitelka zvladla petadvacet plus ucebni osnovy.
Skola nesupluje neschopnost rodice poradit si s vychovou.
Cokoliv řeknete, tak může být a bude použito proti Vám
já být tebou tak ho dám do jiné školy ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@Evulina A napadlo te, ze to co tvrdi zakladatelka, jak se doma uzasne chova, taky nemusi byt tak uplne pravda.
Ale jistě..ale mě nepřipadá rozumné se zastávat některých postupů „made in drill“, které ve školách stále panují. Vzpomínám si doteď na své dětství - doma být slušná, děda voják z povolání, ve škole drill - já samé jedničky atd..měla jsem pocit, že musím všem vyhovět, být hodná, jinak mě nebudou mít rádi. Kdybych byla typ jako zakladatelčin kluk, taky zlobím. Ale já byla citlivá a hodná a výsledek? Nervy a už od 11 let anorexie..
Vážím si velmi práce všech učitelů, ale hlavně těch, kteří dokážou pochopit, že děti jsou jen děti a že jde udělat školu i zajímavou, plnou ukázek, projektů, splečných akcí s rodiči, atd..Když děti v dceřině škole se učí o lese, tak do toho lesa prostě jdou!! Ráno mají kruh, kde si sednou a povídají si, co zažili, co je potěšilo, co je trápí. Kamarádka má ADHD syna a zrovna mi tuhle říkala, že neví, kam půjdou na druhý stupeň, že tady kluk je úplně spokojený a vše mu krásně jde a že se bojí, co bude dál na „normální“ škole.
Nechápu drill v podobě poznámek za každý prd…nechápu, proč se chytré děti, které ale jen učitel neumí zaujmout zajímavou výukou, posílají do PPP, že potřebují „srovnat“.
Dialogem s dítětem, pospolitostí a zajímavou výukou se někdy dokáží „zázraky“.
Jinak samozřejmě očekávám zdejší nesouhlasné reakce, mám na toto osobité názory. Ale v naší rodině se mi zatím můj přístup vyplácí.
Příspěvek upraven 02.02.19 v 20:37
@Moise píše:
Evi, ona přece psala, že měli několikrát pohovor s ředitelkou i výchovnou poradkyní. Zřejmě tak byla vůle ze strany školy to řešit. Ale moc ji nevidím ze strany matky
Nevím no..zakladatelka píše, že synovi domlouvá, že ten vše chápe atd..nicméně jestli je prostě v té škole pod tlakem, tak malé dítě, tak to prostě nedává. A je to typ, který při velkém stresu zlobí no..a jako že je špatně, že si o přestávce nehraje? A co jako? Panenko skákavá, tak ať ho nechají ne? Chtějí tam vychovávat snad nějaké stejné „úžasné prototypy“ a jak někdo vybočuje, je to špatně? Bože jak já jsem ráda za naší školu..
@Evulina píše:
Ale jistě..ale mě nepřipadá rozumné se zastávat některých postupů „made in drill“, které ve školách stále panují. Vzpomínám si doteď na své dětství - doma být slušná, děda voják z povolání, ve škole drill - já samé jedničky atd..měla jsem pocit, že musím všem vyhovět, být hodná, jinak mě nebudou mít rádi. Kdybych byla typ jako zakladatelčin kluk, taky zlobím. Ale já byla citlivá a hodná a výsledek? Nervy a už od 11 let anorexie..
Vážím si velmi práce všech učitelů, ale hlavně těch, kteří dokážou pochopit, že děti jsou jen děti a že jde udělat školu i zajímavou, plnou ukázek, projektů, splečných akcí s rodiči, atd..Když děti v dceřině škole se učí o lese, tak do toho lesa prostě jdou!! Ráno mají kruh, kde si sednou a povídají si, co zažili, co je potěšilo, co je trápí. Kamarádka má ADHD syna a zrovna mi tuhle říkala, že neví, kam půjdou na druhý stupeň, že tady kluk je úplně spokojený a vše mu krásně jde a že se bojí, co bude dál na „normální“ škole.
Nechápu drill v podobě poznámek za každý prd…nechápu, proč se chytré děti, které ale jen učitel neumí zaujmout zajímavou výukou, posílají do PPP, že potřebují „srovnat“.
Jinak samozřejmě očekávám zdejší nesouhlasné reakce, mám na toto osobité názory. Ale v naší rodině se mi zatím můj přístup vyplácí.Příspěvek upraven 02.02.19 v 20:37
@tatranka999 píše:
Ty na to mas doma cas, ucitelka, ktera ma ve tride petadvacet decek a musi je naucit latku asi ne, nemyslis? Nema cas krotit nezvladatelna decka a jeste ty ostatni, ktere maji zajem, ucit. Trochu pokory a sebereflexe by to chtelo. Ty jsi nezvladla vychovat JEDNO dite tak, aby melo respekt k ucitelce a nenarusovalo vyuku a chtela bys, aby ucitelka zvladla petadvacet plus ucebni osnovy.
Víš, ono je to ale tak, že dobrý učitel musí být tak trochu i psychologem a musí mít ty děti rád a vědět, proč učí. Nemůže to být jen „vyučovatel látky a krotitel divé zvěře“. Pokud tomu tak je, pak to holt vypadá, jak to vypadá no…
Vám se někdy i v dospělosti nestává, že v práci jste pod přísnou panovačnou šéfovou nešťastní, ale pod kamarádskou to je fajn a práce vám jde mnohem líp od ruky? Nešťastný dospělý pod panovačnou šéfovou má sice jiné kompenzační mechanizmy (např. hulí jak fabrika, doma je nevrlý, ve volnu přehnaně sportuje atd.), ale je to ve finále také jen kompenzační mechanizmus obrovského stresu - stejně, jako to mají děti. U nich jsou ty kompenzační mechanizmy holt zas akorát jiné - zlobí, předvádějí se, nebo naopak jsou přehnaně zakřiknuté, plačtivé atd…
Ony jsou ty děti taky „jenom lidi“ a ne nějaká zvířata, která je potřeba drilem krotit. ![]()
Pětadvacet až třicet dětí ve třídě holt je katastrofa no..to je moc..
@Evulina píše:
Jinak samozřejmě očekávám zdejší nesouhlasné reakce, mám na toto osobité názory. Ale v naší rodině se mi zatím můj přístup vyplácí.Příspěvek upraven 02.02.19 v 20:37
Já s tebou souhlasím, mám na to podobný názor, moje děti jsou a budou ve stejném typu školy jako píšeš. Zatím je tam jedno, které vyžaduje speciální péči a je tam spokojené velmi. Ale to neznamená, že ho tam neučí nějaké zodpovědnosti. Za zapomenutou tužku ho tam nejspíš nikdo buzerovat nebude, ale proto, že se umí omluvit a popřípadě požádat spolužáka, aby mu půjčil. Nesedí jako pecka, nepracuje a nečeká, až mu ji někdo přinese
Já si myslím, že tohle všechno je o přístupu, jak dítěte, tak rodiče.
@tatranka999 píše:
@Evulina nebo to může být ten typ, co se předvádí, když má publikum. Případně doma je středem pozornosti, ve škole má velkou konkurenci, tak na sebe upozorňuje jinak. Ono těch důvodů může být moc.
Neznáme podrobnosti.
@Evulina jenže tohle je problém systému, mě se třeba moc líbí přístup p. Mertina
@Evulina Vsechno, co zminujes, je pravda a soulasim. Take si myslim, ze je zbytecne prvnaka stresovat poznamkou za zapomenutou tuzku, pripadne za nejakou nepozornost. To ho jen demotivuje. Ale tady je toho evidentne vice, dite podle meho (laickeho) nazoru asi jeste neni zrale na skolni dochazu (viz. prvni prispevek zakladatelky). Navic to s ni resi skola i vychovna poradkyne opakovane, proto nechapu, proc treba sama nevyhledala PPP. To prece neni zadna ostuda.
Ucitel by mel bezesporu umet zaujmout a nadchnout, ale i dite by v tomto veku melo respektovat ucitele, nebehat v hodine atd. Pokud nema, asi neni zrale, pripadne potrebuje alternativni vyuku.
Nevíme, kolikrát tu tužku neměl. Pokud ji neměl opakovaně a místo omluvy sedí a nepracuje, tak se dá pochopit, proč to učitelka psala. Jak dát jinak domů vědět, že dítě nenosí pomůcky.
Syn poznámku neměl, ale učitelka pravidelně píše na internet, že děti nemají pomůcky a nemohou pracovat.
@Moise píše:
Já s tebou souhlasím, mám na to podobný názor, moje děti jsou a budou ve stejném typu školy jako píšeš. Zatím je tam jedno, které vyžaduje speciální péči a je tam spokojené velmi. Ale to neznamená, že ho tam neučí nějaké zodpovědnosti. Za zapomenutou tužku ho tam nejspíš nikdo buzerovat nebude, ale proto, že se umí omluvit a popřípadě požádat spolužáka, aby mu půjčil. Nesedí jako pecka, nepracuje a nečeká, až mu ji někdo přineseJá si myslím, že tohle všechno je o přístupu, jak dítěte, tak rodiče.
Samozřejmě souhlas..ale zakladatelka nepíše, že tam syn seděl jako pecka..nevím, nikdo z nás u toho nebyl, že ano..ona u toho nebyla ani zakladatelka.
@Kazimíra Olejovka píše:
@Evulina jenže tohle je problém systému, mě se třeba moc líbí přístup p. Mertina
Ano, mě taky ![]()