Sociálka na popud školy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6079
3.2.19 00:51

@Evulina

Heh - no já mám ještě malá mrňata, tak mobily řešit nemusíme :) jinak tady to je na hřištích tragédie - buď děti nejsou vůbec a nebo je to samé „tohle nesmíš, tady se zamažeš, tam nechoď…“ a pak maminy blbě koukají, když můj 3letý syn nejen může, ale ještě mu ukážu, jak na to.

Jinak všechno to, co píšeš, je pravda, a v malotřídkách se to i dá zvládnout. V klasice ala 32 dětí na jednu učitelku ne. No ale rodičů věc, já bych do takové školy dítě nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37909
3.2.19 01:02

@Evulina Kdyby to byla Praha, tak bych řekl, že je to jak Újezd vs. Purkrabka. ;)

@Modesta Fajn a pokud jsou v rodině kromě dítěte jenom dospělí, např. dítě je jedináček, mezi sourozenci je velký věkový rozdíl nebo je sourozenec „jiný“? A hřiště již také nefunguje, každý tam přiběhne na hodinku „vyvenčit“ dítě, rodiče většinou navzájem nekomunikují a nepodporují ani vzájemnou komunikaci dětí, jenom ať se náhodou něco nestane. Ve školce a ve škole pak dítě tráví většinu času a navíc je to ve větším kolektivu, takže lepší příležitost pro pěstování vzájemných vztahů dítě již nikdy mít nebude. Ovšem učitelé na něco takového nemají čas, oni přece musí učit důležité věci, které většina za celý život nepoužije a i kdyby náhodou ano, tak jsou za par sekund k nalezení na Internetu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
3.2.19 01:08
@Modesta píše:
@Evulina

Heh - no já mám ještě malá mrňata, tak mobily řešit nemusíme :) jinak tady to je na hřištích tragédie - buď děti nejsou vůbec a nebo je to samé „tohle nesmíš, tady se zamažeš, tam nechoď…“ a pak maminy blbě koukají, když můj 3letý syn nejen může, ale ještě mu ukážu, jak na to.

Jinak všechno to, co píšeš, je pravda, a v malotřídkách se to i dá zvládnout. V klasice ala 32 dětí na jednu učitelku ne. No ale rodičů věc, já bych do takové školy dítě nedala.

Jojo, zrovna dneska jsme se vrátily s malou domů, byla až po prsa zacákaná od sajrajtu, páč skákala v kalužích. No co, holiny měla a pračku vedeme doma taky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6079
3.2.19 01:10

@jege

No, právě proto říkám, že už se s tím moc nesetkáš. Ve školce ještě snad, tam si děti spolu hrají. Ve škole? Co to dítě může za 5 minut přestávky (ve které rychle dodělá úkol) stihnout? Jo kdyby učitelka vedla děti k tomu, aby spolu v hodině komunikovaly a formou hry se látku naučily, tak jo, to by šlo. Což ale klasická škola neumožňuje. Alternativní nebo malotřídka možná :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37909
3.2.19 01:10
@Evulina píše:
Jinak poznámky za pozdní příchody - to je kapitola taky sama pro sebe. Většinou totiž je pozdní příchod dítěte do školy (především toho malého), záležitostí rodičů, tzn. poznámku mají když už dostat ne děti, ale jejich rodiče.. :*

To je přesné! Nás dokonce varovali, že v 2. třídě se všechny poznámky, včetně pozdního příchodu nebo zapomenuté tužky, budou sčítat a za určitý počet bude třídní důtka a pak ředitelská důtka. Když jsem opáčil, že dítě za to, že jsem ho přivezl pozdě snad nemůže a že nemůžou trestat dítě za chybu rodiče, mi bylo řečeno, že je to náš problém. Stejně způsobem dají klidně horší známku, když se dítě nevhodně chová, aby „vyburcovali rodiče“. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6079
3.2.19 01:13
@Evulina píše:
Jojo, zrovna dneska jsme se vrátily s malou domů, byla až po prsa zacákaná od sajrajtu, páč skákala v kalužích. No co, holiny měla a pračku vedeme doma taky :mrgreen:

Hele přesně - my se takhle taky venčíme. V kalužích - a proč ne, automatka a radiátory to jistí. Teď byly děti nemocné a je utrpení sedět s nimi doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
3.2.19 01:13
@jege píše:
To je přesné! Nás dokonce varovali, že v 2. třídě se všechny poznámky, včetně pozdního příchodu nebo zapomenuté tužky, budou sčítat a za určitý počet bude třídní důtka a pak ředitelská důtka. Když jsem opáčil, že dítě za to, že jsem ho přivezl pozdě snad nemůže a že nemůžou trestat dítě za chybu rodiče, mi bylo řečeno, že je to náš problém. Stejně způsobem dají klidně horší známku, když se dítě nevhodně chová, aby „vyburcovali rodiče“. :zed:

Hm..a ty s tvým přístupem k životu do takové školy dítě ještě dáváš? Divila bych se :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37909
3.2.19 01:21
@Modesta píše:
@jege
Ve školce ještě snad, tam si děti spolu hrají.

Ve školce je to samé v bleděrůžovém! Učitelky sedí na lavičce, popíjí kávu a drbou, děti si dělají, co chtějí a učitelky je jenom hlídají, aby si nevypíchly oči. Mám to z první ruky, MŠ mám pod okny a dívám se na to skoro každý den.

A když jsem se kdysi nad tím pozastavoval, tak prý je to volná hra a dítě se musí umět zapojit nebo si něco zorganizovat samo. To samé když byly problémy s jiným dítětem, tak prý zastávají názor, že si to děti mají vyřešit samy, tudíž do sporu nezasahují! :poblion:

Ale abych jenom nekřivdil, tak v soukromé školce to bylo mnohem lepší a ředitelka dokázala rozeznat charakter každého dítěte a najít k němu ten správný přístup. Ovšem dětí tam bylo 8-10, stálo to 10-12 tisíc a ředitelka byla na tom životně závislá, jelikož byla současně majitelkou i učitelkou, takže se snažila. Navíc jsem pak zjistil, že mít vlastní MŠ a věnovat se dětem, byl její celoživotní sen a že jí to fakt baví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37909
3.2.19 01:31
@Evulina píše:
Hm..a ty s tvým přístupem k životu do takové školy dítě ještě dáváš? Divila bych se :think:

Bohužel, s něčím takovým jsem nepočítal, tohle byla celkem chválená výběrová škola, která ale po změně ředitele začala jít z kopce. Ovšem na staré manýry jsme vytáhli podobně starou klasickou obranu a modifikovali jsme hru na hodného a zlého poldu. Já jsem ten špatný, který nenechá sebou ani dítětem mávat a manželka je zase ta hodná, která to všechno urovnává. Můj kritický postoj je trochu brzdí v nějakých echt zvrácených akcích a manželka si je zase různě „nakloňuje“, takže je to občas celkem zajímavé. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
3.2.19 08:45
@jege píše:
**Ve školce je to samé v bleděrůžovém! Učitelky sedí na lavičce, popíjí kávu a drbou, děti si dělají, co chtějí a učitelky je jenom hlídají, aby si nevypíchly oči. Mám to z první ruky, MŠ mám pod okny a dívám se na to skoro každý den.

A když jsem se kdysi nad tím pozastavoval, tak prý je to volná hra a dítě se musí umět zapojit nebo si něco zorganizovat samo. To samé když byly problémy s jiným dítětem, tak prý zastávají názor, že si to děti mají vyřešit samy, tudíž do sporu nezasahují! :poblion:**

Ale abych jenom nekřivdil, tak v soukromé školce to bylo mnohem lepší a ředitelka dokázala r
ozeznat charakter každého dítěte a najít k němu ten správný přístup. Ovšem dětí tam bylo 8-10, stálo to 10-12 tisíc a ředitelka byla na tom životně závislá, jelikož byla současně majitelkou i učitelkou, takže se snažila. Navíc jsem pak zjistil, že mít vlastní MŠ a věnovat se dětem, byl její celoživotní sen a že jí to fakt baví.

Koukám, že je fakt těžké zavděčit se všem. Zrovna tohle u nás funguje taky a já jsem za to hrozně ráda. Organizované zábavy mají děti všude ažaž a není nad to, když je někdo nechá chvíli na pokoji a můžou rozvíjet svoji fantazii, vymýšlet na co si můžou hrát a realizovat to. Aniž by jim do toho někdo z dospělých kecal.
A to, že si případné spory vyřeší mezi sebou není dobře? Pokud se u toho nemlátí kovovýma lopatkama po hlavě, tak proč by jim měla učitelka hned stát za zadkem a dělat rozhodčího? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Černá vdova
3.2.19 09:16
@Evulina píše:
Ale jo, tady u nás ve vsi jo..děcka spolu sedí na hřišti na lavičce a každej něco mastí do svého mobilu :roll:
Na děti je potřeba jít hrou, zaujmout, jít sám příkladem, být jim oporou, důrazně říct, co se nesmí a proč..nicméně tresty v podobě poznámek, důtek apod. nevím nevím - to je podle mě k ničemu.
Jinak poznámky za pozdní příchody - to je kapitola taky sama pro sebe. Většinou totiž je pozdní příchod dítěte do školy (především toho malého), záležitostí rodičů, tzn. poznámku mají když už dostat ne děti, ale jejich rodiče.. :*

Moje děti jezdí do školy vlakem. Jezdí o vlak později než já. Když má vlak zpoždění, já za to fakt nemůžu :mrgreen:. Nicméně přišly do školy pozdě za 3 roky, co jezdí samy, asi tak 2 kvůli vlaku a jednou kvůli tomu, že otec uvízl v dopravní zácpě. Tohle všechno se u nás standardně omlouvá a nikdo nikomu nic nevyčítá. I pražské děti jsou omluvené, protože nikdo neovlivní, kde se zrovna co ucpe.

Já jsem dala děti rovnou pražské výběrovky, protože naší malotřídku jsem opravdu nechtěla. Děti, které v naší malotřídce dostávaly běžně jedničky za určitý výkon, pak v jiných školách za to samé dostávají trojky a jsou velmi překvapené, jaké nároky na ně najednou jsou. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
30422
3.2.19 09:45
@jege píše:
@Evulina :palec: :potlesk:
@růžový achát Většinou se neshodneme, ale teď napros souhlasím! :palec: :potlesk:

Svět se již naprosto zbláznil, dítě v první třídě zapomene v říjnu tužku a dostane poznámku namísto toho, aby se paní učitelka na něj usmála, dala mu jinou a připomenula mu, ať si zítra pořádně zkontroluje penál, případně ať na to upozorni maminku.

Tady je krásně vidět, jak ve školství stále přetrvávají staré struktury, které postupně kazí i nové posily. Dril, slepá poslušnost a učení hromady blbostí, které člověk v životě nevyužije. Většina zdejších přispěvatelek - učitelek to obhajuje, jelikož nic jiného neumí a tento zkostnatělý systém jim vyhovuje. Rodiče zase většinou nadávají, ale proti systému nic nezmůžou, kapři si rybník nevypustí a ještě jsou označení za viníky problémů.

Aby učitelé naučili děti věci potřebné pro život, např. jak žít a pracovat v kolektivu, jak hledat a pracovat s informacemi, jak je prakticky využít, jak vyrůst slušný, poctivý, ale přitom svůj, to je nad jejích síly, hlavně že je naučí vypočítat objem koule a podobné blbosti, které dotyčný po škole okamžitě zapomene a když je potřebuje, tak si je vyhledá na Internetu.

Mám jenom jednu malou otázku? Kdo vlastně má naučit dítě žít a pracovat v kolektivu, umět správně komunikovat s okolím a navazovat mezilidské vztahy, když doma nemá ten kolektiv a ve škole zase na to učitelky nemají čas a většinou ani chuť, jelikož musí učit různé nepotřebné blbosti a nic navíc je nezajímá. :think:

@Evulina
To je přesně to, o čem jsem ti psala včera. Prapodivná historka zakladatelky, nulová šance zjistit, co z toho je pravda a už tady máme rozbor dnešního shnilého školství, který vznikl na tomto zářném příkladu. Jestli je aspoň teoreticky možné zavolat sociálku na základě náhodně zapomenuté tužky, to už nikdo neřeší. Důležité je, že viník je úča potažmo školství, které děti nic dobrého ani užitečného neučí a jsou v něm špatní lidé a děti se musí učit nepotřebné blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Černá vdova
3.2.19 10:12
@hanka.br. píše:
@Evulina
To je přesně to, o čem jsem ti psala včera. Prapodivná historka zakladatelky, nulová šance zjistit, co z toho je pravda a už tady máme rozbor dnešního shnilého školství, který vznikl na tomto zářném příkladu. Jestli je aspoň teoreticky možné zavolat sociálku na základě náhodně zapomenuté tužky, to už nikdo neřeší. Důležité je, že viník je úča potažmo školství, které děti nic dobrého ani užitečného neučí a jsou v něm špatní lidé a děti se musí učit nepotřebné blbost.

Já myslím, že si každý může klidně ty své poklady učit doma sám a do otravné školy jezdit jen na přezkoušení, ne? :P

A jak už jsem psala, sociálka neřeší ani dvojky z chování, tak proč by řešila zapomenutou tužku :nevim:.

• Citovat
  • Upravit
30422
3.2.19 10:26
@Černá vdova píše:
Já myslím, že si každý může klidně ty své poklady učit doma sám a do otravné školy jezdit jen na přezkoušení, ne? :PA jak už jsem psala, sociálka neřeší ani dvojky z chování, tak proč by řešila zapomenutou tužku :nevim:.

Přesně tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
3.2.19 11:13
@růžový achát píše:
@hanka.br. Mam na to jiný názor, už jen sousloví ,, povinná školní docházka,, se mi nelíbí :mrgreen:

Něco jako tohle je podle tvého gusta? Článek z dneška.
 https://www.idnes.cz/…_domaci_brzy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect