Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:Ahoj Báro, super článek, přešetla jsem si ho se zaujetím celý. Jsem moc ráda, že i přesto, že máš spoustu peněz - nástroje moci, si i přesto zůstala věrná sama sobě
S dovolení se vetřu a povyprávím Vám svůj Story of my Life, i když socka nejsem, ale ráda sockoidně žiju. Prosím o zachování anonymity z důvodu rozebírání rodinných financí, jinak raději smazat.
U nás je to tak že naše rodina vždycky měla peníze, nevím ani pořádně kde se vzali, ale prostě nějak pořád byli a hlavně se o penězích ani moc nemluvilo, tak jsem to nikdy nijak neřešila, věděla jsem akorát že otec dělá něco nelegálního, všichni v okolí věděli že pracuje v zahraničí a toť vše. V pubertě kamarádi moc záviděli, hlavně kapesné a značkové oblečení. Nikdy mi nepřišlo že se oblékám draze, prostě nějaký standard co byl u nás v rodině. Mívala jsem jako jediná ze třídy jenasy HIS a třička Nike v té době něco extra. Přesto jsem měla i skvělé kamarády, které mám do dnes. I tak mé dětství nebylo šťastné, vztahy v rodině na bodu mrazu. Psychologickou stránku vynechám, to by bylo na tři strany. Vždycky mě otec trochu ignoroval, ale zato se mě vždy snažil zapojit do normálního života, chodila jsem na brigády atd. Když jsem neměla peníze vždy mi je dal a když jsem chtěla se spolužáky na brigádu tak jen významně pokyvoval že je to dobrý nápad. Sestra oproti tomu nikdy nemusela nic a nepracovala, mmch teď má těžkej život a je nepoužitelná v běžném životě, naštěstí si našla zajištěného partnera, jinak by skončila asi na krku otci- jednu dobu to tak i bylo. No a tak plynul čas, naši se rozvedli, ale otec dál platil, já chodila do školy, pak první práce, pak první vztah. Našla jsem si muže z chudších poměrů a nikdy mi nepřipadlo že bych to měla nějak řešit. Kasu doma držím já přece jen mám větší ekonomické citění a smysl pro pořádek. Muž nevydělává tolik co já a asi nikdy nebude, ale má stálou práci a normální příjem. Já pracuju když se mi chce, teď jsem třeba pracovala 5 let v kuse pro jednu firmu, předtím 4 roky, a ještě předtím 3 roky. Stálo to tam za houby, ale celkem mě to bavilo a plat ok. Teď nedávno mě to přestalo bavit, nadřízený mě už dost dlouho s*al tak jsem odešla a firma se hroutí- trochu mě to těší.
Teď nedělám nic, odpočívám, poznala jsem co je to vrcholový management, nekonečné hodiny, politika firem, manipulace s lidmi atd. atd. Na druhou stranu jsem poznala spoustu skvělých lidí a mám s nimi dobré vztahy. Ani nevím proč jsem to dělala, prostě mi to přišlo že si musím něco dokázat- asi traumata z dětství. Teď si užívám odpočinku a poznávám život zase z jiných stránek- výlety, oslavy s přáteli, večeře, procházky, zevling doma atd. Zatím mě to baví, až přestane, půjdu zase makat nebo založím vlastní firmu- pracuju na tom, ale jsem dost opatrná. Mám výhodu v tom že jsem dost chytrá a ve svém oboru špička, takže práce bude vždycky.
Zkrátka baví mě žít normální život, neutrácím nějak extra- na měsíc mi stačí i 10000 včetně cigaret a benzínu. Nakupuju ve slevách a kupuju si obyč hadry, mám normální telefon a auto za 100K. Pracujeme na rekonstrukci statku a všichni kolem si myslí že máme hypotéku, necháváme je v tom. Peníze zkrátka mám, ale nevystavuji je na obdiv, žiju normálně. Je dobrý vědět že mám rezervu, je to pěkný pocit. V práci vždycky nadřízení věděli že se mám dobře a pracuji pro zábavu, ne pro peníze, je to skvělý pocit vědět že máte víc než majitel firmy a pro ně frustrující pocit že nemají páku jak Vás v práci udržet a že s Váma nemůže nikdo zametat. Doporučuji všem zaměstnancům i když nemáte peníze- vytvořte kolem sebe virtuální realitu že vlastně zaměstnání ani moc nepotřebujete, uvidíte ty rozdíly v chování nadřízených k Vám a k ostatním lidem.
Peníze kolem sebe vytvářejí pomyslnou bublinu spousta lidí podlehne pocitu velké důležitosti vlastní osoby, ale je to jen iluze, nejlepší je stejně ten normální obyčejnz život. Moc mě baví chodit nakupovat s kamarádkou a řešit slevy, ceny. Baví mě chodit s kamarády do jídelny na obědy za 90Kč. Žila jsem v práci i ve společnosti velmi bohatých lidí a nikdy bych nechtěla mezi tuto sortu lidí patřit. Zdravím všechny a obdivuju ty co dočetli nakonec. Jen jsem chtěla dát možnost podívat se na věci z druhé strany. Pokud by se chtěl ještě někdo na něco zeptat, ráda odpovím. Bára.
„@SoniNo“ mi to safra nejde. Zadej do vyhledavani Socky seeem ![]()
Melo by to najit…
Tahle diskuse mi připomněla, jak jsme před lety s mužem šetřili na základ hypotéky. Jednou jsem ho zaúkolovala koupit kuřecí kostry na rizoto. Šel v polední pauze s kolegou a ten to komentoval slovy „Já vím, že jsi říkal, že šetříte na vlastní bydlení. Ale to až tak? Proč si nekoupíte k jídlu normální maso?“ ![]()
Jinak tento měsíc díky extra výdajů, pohled na účet též tristní, takže mladší dítě ještě nemá zimní bundu a boty a čekáme na RP/výplatu, a při představě vánoc za rohem je se mi lehce zvedá tep.
Byt by snesl nějaké investice a můj i mužův šatník „do společnosti“ taky, ale vidím to až tak na dobu, kdy budeme zase oba v pracovním procesu. Teď ty prachy prostě cpu do dětí nebo do společených zážitků. Nač by mi byli nové záclony nebo gauč do obýváku, když bychom seděli o víkendech doma na zadku, protože by nebylo na benzín. ![]()
@Svistice dite jakou ma velikost? Treba v zasobach neco vyhrabu…ovsem mam jen klucici veci..
@Tarjei píše:
@Svistice dite jakou ma velikost? Treba v zasobach neco vyhrabu…ovsem mam jen klucici veci..
Klid, mala nemrzne a mám tu pro ni bundu po klukovi a kdyby napadl sníh.
Jen prostě díky krapet naborenému cash-flow bude na „paradni“ bundu a nové boty o 14 dní později.
@Tarjei
Nezlob se, ale předhánět se v tom, co nemám a jak se tvářím, že je mi bez toho fajn, je stejně pitomoučké, jako se předhánět v tom, kdo má víc. ![]()
@Tiger-lily nadhled je muj styl zivota, dost veci diky nemu zvladam. Ze se Ti tenhle pristup nelibi, s tim ja nic neudelam ![]()
@Svistice píše:
Klid, mala nemrzne a mám tu pro ni bundu po klukovi a kdyby napadl sníh.Jen prostě díky krapet naborenému cash-flow bude na „paradni“ bundu a nové boty o 14 dní později.
a co sekáče? Já bych už bez nich těžko fungovala, zvlášt u těch mladších dětí. Ty tak strašně rychle rostou, že mi přijde škoda dát pětikilo za bundu, když můžou mít hezkou za pár korun. Navíc to stejně za sezonu dorasují, tak mě to aspoň tak nemrzí.
@Catmum píše:
@Tarjei ja jsem tedy nějak spokojena, ale taky jsem včera dost koukala.jako socka si teda rozhodne nepřijdu, ale včera jsem si přišla nějak mimo - a to teď bojuju s pocitem, ze moc utracim, ale koukám ze asi teda ne
No tak zrovna vcera tady holky jedny uzivatelce radily, ze ma dat susenky z docela drahych ingredienci slepicim jen proto, ze do nich dala med misto cukru a lepily. To jsem teda nadskakovala.
@Tarjei
Ujišťování se stále dokola, že jsou lidi, kteří jsou na tom stejně blbě, jako ty? Už v několikáté diskuzi? Ne, to není nadhled. ![]()