Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Konnny píše:
Obzory končí u plotu zahrady:)
Bohužel se s tím setkávám často. Když se s někým bavím o tom, co by se dalo pro planetu udělat, tak mi řeknou - S tím nic neuděláš, užívej života a toho, že máš takovéhle možnosti. A neřeš kraviny. - Takovéhle lidi asi nic nepřesvědčí o tom, že to kraviny nejsou.
@rokris píše:
No, a lidi to čeká. Můžeme si za to sami.
A nebude to trvat dlouho. No, hlavně že teď jsou prachy z ropných polí. A co bude za sto let je nezajímá.
@jizvíková ano, a všechny klimatické změny způsoby vyhynutí toho, co tu bylo.
@Mandarinka01 píše:
Jo, to u nas vyhlasovali celkem bezne, kolik myslis, ze lidi na to dbalo?
Je mi to jasné, i když na jednu stranu chápu, že zahradu uschnout asi nechá málokdo. Tak snad konve z potoka …
Tak si říkám, jak budeme všichni prskat, až se bude voda pouštět třeba párkrát během dne a zase nic.
Koncem července jsem v jedné vesnici poblíž četla místní vyhlášku o zákazu zalévání zahrad, mytí aut a napouštění bazénů. Zároveň prosbu o co největší možnou úsporu vody jednotlivců…
Podobné to bude asi i jinde…
U nás tato vyhláška je a ve vedlejší obci dokonce někdy v minulém týdnu babička jeden den dopoledne neměla vodu z kohoutku vůbec, neb vikendovi obyvatelé zalevali trávníky… Je opravdu sucho… Bydlíme na Vysočině…
My též na Vysočině. U nás ve vsi se rozrostla zástavba a obec investovala do dalšího vrtu, původní by absolutně nestačil, ale zatím žádná omezení nemáme.
Stalo se, že třeba byla porucha (už nevím proč) a asi 2 dny netekla voda. Všichni jsme čumákovali, co jako budeme dělat.
@171Jirka píše:
A nebude to trvat dlouho. No, hlavně že teď jsou prachy z ropných polí. A co bude za sto let je nezajímá.
JJ, jde to velmi rychle do…
Morava je nova Sahara. Zvykame si. Je zde tepleji, jak maji u more. Cekam, kdy prijde zakaz zahradek, bazenu atd., aby se setrilo vodou. Nekolik mesicu uz radne nezaprselo.
Nam je fajn, protoze jsme radi cele dny na zahrade, mame dlouhou dovolenou a nalozeni jsme v bazenu, ale priroda trpi. Zrovna dneska jsem rikala manzelovi, ze budu redukovat nasi zahradku, ze nasadime stolni hrozny. A od pristiho roku pouze plane rajcata, mrkev, trochu petrzeli, celeru, jahody, libecky a kere ovocne a vic uz nebudu sadit. Stejne vse uschne. Travnik byl krasny a je rezavy.
Kolem treba prsi, ale na nas nezustava. Kdyz spadnou tri kapky, tak uschnou za letu.
Je to hrozne. Zrovna minuly tyden jsem premyslela, v cem a jak jednou budou zit nase deti a pak vnoucata ![]()
Ano, přemýšlím o tom často. A tím víc mě vytáčí jak se lidi chovají. Projdu vesnicí a pomalu každý třetí barák má třeba rozprašovač na trávníku (proč!?). Zakázala bych i napouštět bazény, klidně uvalila limity na spotřebu vody pod pohrůžkou vysoké pokuty proto, jak se k tomuto problému většina lidí lhostejně staví. Volnější ruku bych nechala akorát hospodářům. Jenže ono dokud nezačne být opravdu zle, tak to nikdo řešit nebude a každý si řekne, že se ho to přeci netýká, dokud mu teče voda z kohoutku. Už nyní to vypadá kolikrát jako na podzim. Rostliny i stromy umírají ve velkém. Je to dost smutný pohled a není to problém pouze jednoho roku. Rok od roku stále méně prší, méně sněhu, teploty jsou i v zimě poměrně vysoké. Štve mě, že to kompetentní osoby neřeší. ![]()
ty jo nevím, ale jen se šíři panika a nic se s tím nedělá. všechno je tragédie, v zimě byl tragédie mráz, loni nebyla úroda, letos je veliká ale zas je sucho.furt něco. jako kdybych si ze vseho měla dělat vrasky, tak už visím
zabývat se jen těma nega zprávama je na budku. viz panika s žralokem, utopený děcka. každej den nam cpou to stejný.žralok,sucho, utopený lidi, uprchlíci, politika
a blbečci se pod diskuzema navzajem hadaj a uráží
super svět no ![]()
@AnnaNuvoletta07 ta ale to rozprašování sežere realtivně málo vody … a tedy nezakazovala bych zalévání zahrádky. Vždyť už je prokázáno, že ta na troud vyschlá půda nevstřebá prakticky žádnou vodu a ta jen steče pryč. Takhle na těch zalévaných zahradách/polích se pak tak dešťovka udrží a má šanci se dostat i do nižších vrstech. Když zakážeme zalévání, tak akorát vytvoříme další vrstvu země, která nebude schopná vstřebávat vodu ![]()
@AnnaNuvoletta07 No, i můj 7mi letý syn nemá takové naivní názory. Jestli zaliji či nezaliji trávu na zahradě nemá absolutně žádný vliv na to, jestli tamhle umírají stromy suchem. Lokální spotřeba vody má naprosto nulový vliv na lokální klima. Když už chcete podporovat „hospodáře“ - tak právě oni jako jediní mají vliv na lokální mikroklima, oni katastrofálně hospodaří s půdou. A nejen oni, klimatické změny začínají ve vrchních vrstvách atmosféry, současné klima ovlivňují změny tryskové proudění.
No, a lidi to čeká. Můžeme si za to sami.