Současné sucho

Napsat příspěvek
Velikost písma:
998
20.8.18 19:29
@TMana píše:
@AnnaNuvoletta07 No, i můj 7mi letý syn nemá takové naivní názory. Jestli zaliji či nezaliji trávu na zahradě nemá absolutně žádný vliv na to, jestli tamhle umírají stromy suchem. Lokální spotřeba vody má naprosto nulový vliv na lokální klima. Když už chcete podporovat „hospodáře“ - tak právě oni jako jediní mají vliv na lokální mikroklima, oni katastrofálně hospodaří s půdou. A nejen oni, klimatické změny začínají ve vrchních vrstvách atmosféry, současné klima ovlivňují změny tryskové proudění.

Zalévání trávy a umírající stromy jste spojila akorát vy. :) Mluvím o zbytečnostech, které vodu ušetřit mohou. K dalšímu komentáři; nikdo neříká, že si nemá někdo zalít zahrádku se zeleninou třeba ale kropit trávník mi přijde hodně zbytečné. „Relativně málo Vody“ Už je globálně; tudíž si to žádá řešit a regulovat takové „maličkosti“. Hospodáři vodu potřebují, s tím se nedá nic dělat a těžko by se nějaké limity kontrolovaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
24.8.18 09:04

U nas uz vcera hlasili v rozhlasu, ze je zakaz zalevani atd..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
24.8.18 11:44

Je to už úplně kritické. U nás to už kolikrát bylo doslova na spadnutí, že se rozprší, ale na poslední chvíli se to rozešlo.

• Citovat
  • Upravit
33916
24.8.18 11:49
@řeřicha píše:
Ahoj, chci se zeptat, trápí vás současné sucho? Přemýšlíte nad tím, co bude dál? Co může být za rok nebo za pět? Nebo si myslíte, že bude líp, neřešíte… Já jsme z toho úplně vykolejená, vedro mi vadí (to asi hodně lidem), ale to sucho mě děsí - máme před domem park a stromky hnědnou, chřadnou, tráva skoro není, zdejší potůček dávno vyschnul. Přemýšlím, jestli můžu jako jedinec vůbec něco udělat? Mám z toho strašně špatný pocit, vůbec si neumím představit, že třeba my už budeme ta generace, co zažije nedostatek vody - kdyby se toto opakovalo i další roky, tak příroda půjde do háje, úroda na poli nebude, dobytek pak už taky ne… :(

Včera cestou ze Znojma jsem se úplně lekla kolik umřelo stromů a říkala jsem si ku.rva ten vesmír je na nás už hooodně nasratej a doufám,že to už lidem otevře oči a pochopí,že k přírodě by jsme měli mít velkou úctu a pokoru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
24.8.18 11:55

@Denisa76 to není vesmír, to jsou lidé, žiju v Rakousku, což je za rohem defacto a tady sucho není znát, vše zelené, vše krásně roste, hospodářství se daří, ale atdy s ek přírodě chovají jinak no..

v ČR vůbec neumí zacházet s půdou, uplně ji svým zemědělstvím zničili, pak se diví, že půda neudrží vodu, že jsou lokální záplavy.. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16953
24.8.18 12:00
@řeřicha píše:
Ahoj, chci se zeptat, trápí vás současné sucho? Přemýšlíte nad tím, co bude dál? Co může být za rok nebo za pět? Nebo si myslíte, že bude líp, neřešíte… Já jsme z toho úplně vykolejená, vedro mi vadí (to asi hodně lidem), ale to sucho mě děsí - máme před domem park a stromky hnědnou, chřadnou, tráva skoro není, zdejší potůček dávno vyschnul. Přemýšlím, jestli můžu jako jedinec vůbec něco udělat? Mám z toho strašně špatný pocit, vůbec si neumím představit, že třeba my už budeme ta generace, co zažije nedostatek vody - kdyby se toto opakovalo i další roky, tak příroda půjde do háje, úroda na poli nebude, dobytek pak už taky ne… :(

Ahoj,

naštěstí je spoustu možností jak proti tomu bojovat, ale bohužel to spousta lidí přehlíží. Možnostínje hodně a hodně věcí muže udělat i jedinec. Viděla jsi „Muž, který sázel stromy“ - je to 30minutový film na YT, stojí za shlédnutí!!

Jinak co vše mužeme pro to udělat? Co pro to muže udělat zemědělec?

• sázet stromy a keře, drží vláhu
  • nesekat často trávu a nechávat ji alespon nad kotníky - nevypařuje se tolik vody
  • po sekání nechávat mulč z trávy - opět uzamkne vláhu v půdě
  • šetřit vodou a neplýtvat jí
  • nepoužívat nebo alespon snížit chemikálie jak v domácnosti, tak i na zahradě (vše se drží v půdě, ve spodních vodách apod - pak se nemužou používat studny, aj.)
  • zavlažovat v noci - přes den se voda okamžitě vypaří a vláha se tak nedostane ke kořenům - musí se pak zavlažovat mnohem delší dobu, aby půda vodu vsákla (u nas v lazenském parku třeba celý den jede hadice a jen ji přemystují - uplně špatně!)
  • rozširovat to povědomí i do okolí - lidé strašně plýtvají a to nejen vodou

Není tajemstvím, že planeta se otepluje. Vždy zažívá extremy - tropy, sucha nebo dobu ledovou. Jen mám pocit, že jak je člověk zrychlený, najednou jsou i ty teplotní změny rychlé 8o Udajně naše republika do 5ti let bude mít přímořské klima, ale bez toho moře, které diky sve vlhkosti vzduchu ochlazuje. Já nemám ráda leto a tak to pro mě bude asi pekelná změna a už nás vidím, jak prázdniny trávíme v Norsku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16953
24.8.18 12:02
@astoret píše:
@Denisa76 to není vesmír, to jsou lidé, žiju v Rakousku, což je za rohem defacto a tady sucho není znát, vše zelené, vše krásně roste, hospodářství se daří, ale atdy s ek přírodě chovají jinak no..v ČR vůbec neumí zacházet s půdou, uplně ji svým zemědělstvím zničili, pak se diví, že půda neudrží vodu, že jsou lokální záplavy.. :zed:

Přesně - kde je hluboká orba, která zadržela vláhu? :zed: Okolo vysazených kukuřic se vždy vysazovalo nějaké zrno, protože kukuřice neudrží vodu, tak aby se vláha vsákla - nedělají to, moji rodiče mají za domem takové pole a v květnu měli záplavy :zed: pršelo a kukuřice byla jak plachta, veškerou vodu pustila do vesnice i s nánosem bláta, tolik chemie co použijí :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33916
24.8.18 12:07

@astoret já vím,že je to o lidech :kytka: nadruhou stranu co se dá očekávat od lidí co nemají úctu ani sami k sobě a vše přehlíží,protože to je jednodušší.
Tak to jsme měli ten kousek dojet a pokochat se. Dneska už byla buřina a pršelo tak snad se vše rychle zotavi a začne se něco dít :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5640
24.8.18 12:37

Kdysi jsem jako dite videla Sileneho Maxe jeste s Melem Gibsonem a uz tehdy jsem si rikala, ze jednou nase planeta dopadne presne takhle. Vsude jen zmar, prach a valky… a ono to prijde o hodne driv, nez jsem si kdy dokazala vubec predstavit. Je to za dverma a celej svet stale dela ze nic.

Lidstvo je nejvetsim parazitem tehle planety, ktery az zabije sveho jedineho hostitele, chcipne sam hlady. Jsme pry pany tvorstva, vrcholem inteligence a presto jsme se za celou svoji existenci nedostali dal, nez za zip vlastni srajtofle. Jak se rika, kdo chce vsechno, nema nic. Doslova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
24.8.18 12:58
@Ms.Ragdoll píše:
Kdysi jsem jako dite videla Sileneho Maxe jeste s Melem Gibsonem a uz tehdy jsem si rikala, ze jednou nase planeta dopadne presne takhle. Vsude jen zmar, prach a valky… a ono to prijde o hodne driv, nez jsem si kdy dokazala vubec predstavit. Je to za dverma a celej svet stale dela ze nic.Lidstvo je nejvetsim parazitem tehle planety, ktery az zabije sveho jedineho hostitele, chcipne sam hlady. Jsme pry pany tvorstva, vrcholem inteligence a presto jsme se za celou svoji existenci nedostali dal, nez za zip vlastni srajtofle. Jak se rika, kdo chce vsechno, nema nic. Doslova.

Pravda pravdoucí. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
465
24.8.18 13:55
@Kelsey píše:
U nas uz vcera hlasili v rozhlasu, ze je zakaz zalevani atd..

No já myslím že po dnešku kdy dost na území pršelo bude či již je zákaz zrušen.. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
24.8.18 15:34
@Stargust píše:
No já myslím že po dnešku kdy dost na území pršelo bude či již je zákaz zrušen.. :)

U nas opet male ctyri kapky. Cekame na dest, jak na milost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
719
24.8.18 18:31

U nás pršelo. Dokonce dvakrát :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie