Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Jenomže třeba u toho houslisty to byly určitě vysoké statisíce. Ono i když jedno dítě jde na VŠ a dostává třeba 8tis. měsíčně mimo prázdniny, 80tis. ročně, za 5 let 400tis. Mělo by si nárokovat něco i dítě, které na VŠ nešlo? Podle mě ne - nestuduju, nedostávám.
A u zakladatelky to je „nekupuju bydlení, nedostávám příspěvek na koupi bydlení“. Mně to přijde normální. ![]()
Mně taky - dostali příspěvek při příležitosti pořizování bydlení… To je podobné jako třeba se svatbou. Když se bude sourozenec ženit a rodiče kápnout, budu taky mlsně čekat, kdy mi pošlou stejnou částku na účet? Nebo jim to za 2 roky naúčtuju i s inflací?
Proč by mělo být rodičům jedno, za co jejích potomek darované peníze utratí? Myslíš, že rodiče ty peníze darují proto, aby se vzápětí rozkutálely za rizikové nesmysly? Koupě bytu je pádný důvod.
Ale kdybych vedela, že je hodlá utratit za kravinu, nedám nic
@MamaZBrd píše: Více
Já teda když někomu něco dávám, tak okamzikem předání to považuju za jeho. Ať s tím naloží, jak umí.
Ano, ale tady rodiče prostě dávají na konkrétní účel, nedávají bezúčelný dar. Zakladatelka je zvyklá, že u nich v rodině jeden něco potřebuje, a pošlou prachy oběma. V této rodině to je „když potřebuje první, dostane první, ať bude ve stejné situaci druhý, dostane druhý“. A není to nijak horší způsob. Protože vím o rodině, kde jeli podle toho prvního způsobu - starší dceři dali na svatbu, mladší dali stejnou částku. Jenže než se mladší chtěla vdávat, neměla z toho už ani korunu, ale rodiče nechtěli ženichovým rodicum vysvětlovat, že před lety dcera prachy dostala, takže vytáhli další prachy, a poslali teda i té starší. Potom starší kupovala pozemek, přispěli i té mladší, ta za to ale koupila auto, manžel ji zadlužil a rozvedli se a rodiče jí dali na kauci na bydlení, totéž dali té starší… A tahle „spravedlnost“ je obrala o všechny úspory, a neměli z čeho zaplatit rekonstrukci svého bydlení. Sami říkali, že kdyby přispěli vždy jen té jedné na důležitý milník, stálo by je to půlku. A holky se stejně rozhádaly, a vytáhly nechutný spor o prachach, protože jedna měla tři děti a jedna jedno, a prarodiče dávali na dárky vnoučatům, a ta s jedním dítětem řekla, že to není spravedlivé, protože děti ségry můžou dědit a stačí jim jedná trampolína dohromady, tak by neměly dostat trojnásobek peněz ![]()
Někteří lidi fakt mají v očích ty dolary, no. A jestli třeba rodiče zakladatelčina manžela kolem sebe podobný příběh mají, tak prostě přispívají na účel, nedávají náhodný dar ![]()
Ano, ale tohle je jiné.. Oni jen tak nepodarovávají své děti půl milionem. Přispěli jednomu při příležitosti koupě bydlení a jsou připraveni učinit totéž, až se k tomu odhodlají ti druzí (další). to je vyloženě účelová podpora. Nic, co by si někdo mohl nárokovat, a ještě v duchu špekulovat o inflaci.
To je tvá věc. Ja si peněz vážím, takže chci, aby se i s darovaným veršům obnosem naložilo smysluplné
@MamaZBrd píše: Více
Vyplývá z toho, co píšu, že já si peněz nevážím?
Jelikož by ti bylo jedno, jak s darovaným veršům obnosem obdarovaný naloží, tak za mě ano. Porozuměnï textu.
Jsme samozřejmě pouze v teoretické rovině, nic nedarujeme
A co by to bylo za velký spád s 400 tisíci prosím tě?