Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Dostal protoze kupoval byt. Vy zatim ne, takze se ceka. Mne to prijde celkem logické
A zas a znovu - bud at se manzel (ty ne) zeptá nebo at to přestane řešit
Tak tady od moralistek dostaneš většinou bídu za všechno ![]()
Hele někdy prostě mají rodiče oblíbený dítě. Je to spatne. Snad se pres to manžel přenese. S penězmi bych osobně nepočítala. Neptala bych se.
Tak se na to koukni rodicovskou optikou. Vzdyt uz mas taky deti. Prece nedam vetsi castku diteti jen tak, aby ji vrazilo do nejake rizikove investice. To by me ani nehlo. Zato situace, ze si dite kupuje vlastni bydleni a moje penize budou vyuzity na koupi bytu, tak to penize rada dam. Uz ti to tady hodne lidi napsalo a ignorujes to. Ale ta inflace, jak pises, tak to uz je pritazene za vlasy a vidim to jako rozezranost, ze chces z toho vytriskat vice. Taky predpokladam, ze ti sourozenci nejsou stejne stari, takze bychom mohli zavest optiku, ze jeden dostal penize v 28 a druhy by je taky mel dostat v 28, aby to tedy bylo spravedlive zase podle jinych parametru. Nebo si tedy muzeme vymyslet jeste nejake jine parametry. Jak to ctu, tak radsi detem nic nedavat, aby si nezavidely a vzdy to bude pro nekoho nespravedlive. Radsi to treba procestovat. Akorat to vzbuduje v rodine nepokoje.
@Oriseka píše: Více
No tak právě když na to koukneme rodičovskou optikou, tak když jednomu dítěti dám peníze, tak je dám i tomu druhýmu a co je mě přece do toho, co s nima udělá. Prostě jednou mám děti dvě, nebo víc, rozhodl jsem se je jako rodič financne podpořit a může mi bejt srdečně jedno, na co ty peníze použije… Dostanou je odemne oba, dostanou oba stejně a není zde žádný prostor pro to, aby se nějaký dítě cítilo ukřivděný.
Ale pokud jednomu nasolim 400K a druhýmu dám příslib, že někdy v budoucnu mu ty peníze taky dám, tak je to hloupý.. jiná situace je pokud jeden ze sourozenců není plnoletý, nebo je nesvéprávný.
To jako teda když se tady zakladatelka rozhodne, že budou bydlet celý život v nájmu, tak prachy nedostanou, protože nemají nárok, protože si nezaridili vlastní bydlení? ![]()
To nejde jenom o peníze, tak by to mezi sourozenci mělo být se vším. Měli by se chovat ke všem dětem stejně..to je prostě fakt. A vůbec se nedivím že je to štve. Není to zrovna malá finanční položka.
Tak buď to finančně podpořim obe děti. Jedno dítě si za to pořídí byt, druhý třeba auto.. a nebo nebudu dávat ani jednomu. Ale tohle prostě není fér. Takhle bych se ke svým dětem teda chovat nechtěla. A už vůbec abych si diktovala na co peníze můžou a nemůžou použít. Buď je chci finančně podpořit a nebo ne. ![]()
A anonym, protoze se za svuj nazor stydis? Me by treba nebylo jedno, jestli dite hodi penize do kanalu. Rodice dobrovolne davaji penize, tak je na nich jaka kriteria zvoli, kdy a kolik komu daji atd. Takze treba jedno tve dite bude mit svatbu a ty mu das treba 10tisic jako dar a druhemu take na te svatbe das 10tisic, ikdyz se nezeni, aby to bylo scela spravedlive a neurcoval jsi si podminky za jakych dar budes davat (svatba) a musi dostat v stejny okamzik stejnou castku.
Tak přesně tohle je ale naprosto logicky rozdíl. Když dávám děcku peníze na bydlení, tak opravdu nechci, aby to byly operační peníze na něco jiného, jsou to peníze za nějakým účelem. Dává tudíž smysl, že nedávají druhému ty peníze jen tak, aniž by byl smysluplný účel - nečetla jsem vše, tzn pokud rodičům říkali, že chtějí kupovat nemovitost a mít to jako základ k hypo, je to jiné. Já bych jen tak peníze dítěti nedala a to ani kdybych tomu druhému dala právě na nemovitost.
@Oriseka píše: Více
Ale ta investice je riziková jen z hlediska rodičů, oni jsou hodně opatrní a investují jen do investici typu dluhopisy státu nebo banky…my kupujeme i jiné akcie, ale pořád velmi konzervativne a tedy s vysokou mírou bezpečnosti, do kanalu rozhodně nic nehazime, jak jsem už psala, jsme s mužem oba dost šetřící.
ale právě to jejich hledisko je to nejdůležitější, ne? jejich peníze a jejich hledisko, že je to rizikové
proč s nimi spíš nehodíte řeč o hypotéce na ten byt a jestli můžete počítat s těmi penězi? už to tu padlo vícekrát, sourozenec dostal na hypo, vy určitě taky, ale s tím máte asi nějaký problém, nebo nevím ![]()
co je jim do toho, co s nimi udělá?
víš, jak dlouho trvá našetřit 400tis.? a pořád jsou to jejich našetřené peníze, které mohli utratit za sebe, takže jim do toho fakt něco je. A pokud chtějí přispět na hypotéku, měla by být zakladatelka ráda…s řečmi, co je ti do toho, za co to utratím…no nevím, s tím by jsi s takovým arogantním přístuoem neuspěla a dost rodičů by se po právu rozmýšlelo, zda vůbec dát ![]()
Určitě bych se rodičům nepřipomínal, jsem dospělý, obě ruce zdravé, na co potřebuji si vydělám.
To že jednomu dítěti dají a druhému ne je jejich věc, ale chápu, že vás to může mrzet.
Peníze na byt dám dítěti ráda, na akcie ne. Asi je v tom i myšlenka, že jsem oběma dětem přispěla na bydlení. A je to něco hmatatelného, co časem získá na ceně. Až budete vážně uvažovat o koupi bytu, ať se muž rodičů zeptá.
Ja by som ako rodič tiež peniaze určené na hypo dieťaťu nedávala, nech ich dovtedy drží vo svojich investíciách.
Čomu by som ale bola otvorená, je investovať ich dieťaťom zvoleným spôsobom na moje meno s tým, že keď to bude reálne potrebovať, dostane celú zhodnotenú sumu (alebo teda znehodnotenú keby investícia nedopadla dobre)
Jde o to, že my si ještě minimálně 2 roky hypotéku vzít nemůžeme, máme vázané finance v různých investicích, a právě chceme až za ty dva roky podle toho, kolik budeme mít celkem nasetreno, tak se rozhodnout jak velky byt si poridime a jak velkou hypotéku budeme potřebovat. Ale rozumím, co tu hodně z vás píše, že nám to asi dají až k té hypošce. Dává to smysl.
Hledisko rodičů je snad v tomhle případě to jediné, na čem záleží, ne? ![]()
Ty si o tom můžeš myslet, co chceš - můžeš mít klidně super nápady, kam bys co investovala a jak je to skvělé a bezpečné - ale jestliže rodiče mají na investice jiný pohled a bojí se, museli by být padlí na hlavu, aby ti je pro tento účel dali.
A abychom si to ujasnili - nedostala jsi tady sodu proto, že by ses chtěla zeptat, na čem jsi. Dostala jsi ji především proto, že s manželem tak pečlivě počítáte a sledujete, jestli náhodou nebudete mít míň než sourozenec… když je ta inflace a rodiče se nemají k tomu, aby vám to dali k dispozici na investování.
Peníze vám byly od rodičů slíbeny a zeptat se racionálně, kdy cca s nimi můžete počítat (abyste si mohli udělat finanční plány pro budoucí hypotéku), na tom rozhodně nic špatného není - ale skryté zatrpklé zazlívání rodičům, že jim to trvá a vy tím pádem budete mít míň než brácha, protože nemůžete investovat podle svého vkusu… to je už je hodně jiný level.
Tady je zase hodných a uvědomělých..bože
Normálně se zeptej, jste rodina, nechápu, co je na tom špatného, vědět, zda počítat nebo nepočítat do budoucna s příspěvkem, zvlášť když to téma otevřely rodiče. My doma o penězích mluvíme zcela normálně ať už s dětmi nebo se svými rodiči, žádný hyenismus to opravdu není.