Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nel tak ve Vašem věku jsme to měli úplně stejně. A ono to prostě přešlo. Opravdu od nějakého 1,5 měsíce do skoro 6ti měsíců nedokázal usnout sám. Uspávala jsem na ruce. A v těch 6ti měsících mi jendou usnul sám a tím, že to dokázal, tak jsme na to pomalu přešli…u nás pomáhá mu něčím přikrýt oči (plínka nebo my máme takového „hajánka“) a to on už má jako signál, že se bude spinkat a jde to. Ale bez pláče to nebylo. Nejdéle plakal myslím 45 minut v kuse, ale pak usnul a pak už to bylo jenom lepší. Jo a ještě musím podotknout, že si u usínání popláče občas i teď, ale on už ví, že nevyměknu, tak pak radši usne.
To usínání po nočním kojení se u nás zlepšilo, ale já byla asi hnusná, prostě jsem ho dala do postýlky a nevytáhla, ale on ani moc neřval (v noci), jen si tak stěžoval, takže sousedi v pohodě.
Ještě jsme jednu dobu dávali i homeopatika Chamomilla Vulgaris, ale nepozorovala jsem moc velké zlepšení.
Ach jo, člověk se na ta dítka tak těší a pak takové trápení se spánkem, že? Já se vždycky utěšuji tím, že v 18ti už ho na ruce uspávat nebudu ![]()
Wape moc děkuji a píšeš, že jste pomali přešli na to uspávání. To jakože usnul sám v postýlce a pak už jste ho dávali do postýlky pokaždý a nechali třeba chvíli vyplakat???
No ona se musí uhojdat a pak usne. No a pak po večerním kojení prostě neusne. To je hrozný. Nevím co by jí mohlo rušit. Zkoušela jsem mít při koju zhasnutý při přebalování jen lampičku. A moc nevykládat.
Nel tak abych to vzala tak nějak popořadě.
Večer Honzíček tak nějak usínával vcelku bez problémů už od mala. Ze začátku usnul u kojení, pak občas v postýlce a ano byly tam taková třeba 2týdenní období, kdy řval jako tur a to jsme ho ze začátku uhoupávali na ruce, ale pak zase měl období, kdy usínal v pohodě a asi od prosince (tj. cca 5 měsíců) jsem ho vždy vzhůru po kojení večer dala do postýlky, dostal hajánka, dudlíka a šla jsem pryč. Jesltiže plakal, tak jsem tam po 5ti minutách chodila, pohladila, vrátila dudynka, dala hajánka a šla pryč. Jak říkám…nejdýl to vydržel asi necelou hodinu.
Usínání po kojení v noci bylo první 3 měsíce katastrofa…oni nemají ještě vyvinutou tu jakousi záklopku nebo co, tak jestli se mu vracelo jídlo, já nevím,…ale vydával strašné zvuky a tak nějak si stěžoval, ale my si dali polštář přes uši a nechodili k němu a on se to naučil, že teď nakojím, dám do postýlky, dám dudynka, hajánka a odejdu! (to je docela důležité - že prostě nesmím být v tom pokoji)- jdu na WC, napít se a když se vrátím, tak spinká.
Ale přes den…tak to byla u nás katastrofa. Opravdu jsem uspávala buď jen v kočárku nebo na ruce, nejlépe houpáním na balonu. A to u toho vždycky strašně řval, kroutil se, štípal mě, rval mi vlasy, byla jsem kolikrát skoro do krve poškrábaná. No bylo to něco strašného. Postupně jsme přišli na to, že už umí usnout v korbičcce, když s ní houpu. Takže jsem ho vždy oblékla na ven, dala do korbičky a houpala, až usnul. Postupně se ten čas potřebný na houpání zkracoval. A pak to nějak v lednu začalo povolovat…no prostě už tak neřval a byl klidnější. A tak jsem to jednou zkusila, ale ne v postýlce (tam mi přes den neusne doteď!), ale na dece (kde ho oblíkám)…zkusila jsem ho normálně obléci, jak jsem ho oblékávala na ven, dala jsem čepičku, kombinézku, dudynka a přes oči hajánka…no nešlo to hned napoprvé, ale pak prostě jednou tak usnul (s pláčem, ale usnul) a od té doby jsem to tak začala dělat každý den. Šlo to pomalinku, ale teď už mu na té dece dám jen hajánka a čepičku a už zavírá oči a někdy usne bez pláče a někdy trošku řve, ale usne sám. Já ho pak přendám do kočárku a buď ho tam nechám spinkat a jdeme ven.
Ale to je tak asi všechno a žádné rady nemám…ale jenom prostě teď vím, že se to „lepší“…ony ho taky trápily prdíky, tak jeslti to bylo i kvůli tomu ![]()
Wape tak to sis tedy užila přes ten den. No já tež přes den jen na rukách. Někdy usne hned, ale někdy je to řev jak kdyby jí někdo něco dělal.
No a ted zas řev a rudnutí. A to ji měl manža a byl z toh uplně hotový. Jsem se koupala a hned si ji vzala a uklidnila a ted spinká.
Chtěla jsem nějhaký rituál s večerním usínáním. A nejde to nějak. Ona papá v 16h pak kolem 18h, kolem 19h koupu a pak zas kojím. Koupání se jí líbí, ale jak ji dooblíkávám tak už začíná řvát, pak dostane kapky a kojení. To pije tak cca 7 min. usne dám ji do postýlky a tam spí tak cca 5 min. Se probere dám odbrknout chvíli se pomazlíme, jestli se náhodou nepokadí. no a pak ji dáme do zavinky a uspáváme. No a to začne řev a to tak od 19.30 do 21h řve. Někdy je to řev, který se dá. Ale třeba dnes zas se uplně zčervenala, zalykala se. Tak nevím co děláme špatně. Na prdíky tež trpíme. Kojení je tak večer po 2 hodinách. Ale někdy mi přijde, že ani hlad nemá, že jen tak pocucá a usne.
No a usne tak kolem 21h někdy i později a vydrží tak do pulnoci. Byli i noci kdy vydržela do 2 nebo 3, ale ted sew to zas zkrátilo jaksik.
Když si kojila nebo kojíš i klidně po hodince, hodince a pul????
Nel ale ona je ještě opravdu moc malinká. Pokud Honzíček plakal až rudl, tak jsem ho vždy uspala u sebe na rukou
na to jsem neměla. Teď jak je větší, tak se spíš vzteká než pláče a na to už mám ![]()
Jo a já se vždy snažila nekojit dřív jak za 2 hodiny, kvůli bříšku, ale párkrát jsem to taky porušila. No my dávali skoro každý den rourku
ale v pohodě, pak najednou jako když utne a prdíky pryč a kakal a kaká krásně.
Držím palečky…víš, užívej si ji jako miminka…ono je to přeci tak krásné, když nám usnou v náručí
strašně rychle to utíká ![]()
Nel ahoj. Máš to s malou ale trápení. Psala jsi že trpí na prdíky. A dalas jí někdy rourku? Vím že se to nemá přehánět, ale kdyyž to pomůže. Zkus to, protože jestli jsou to jen prdíky tak bude po problému.
A pak jsi ještě psala že ti večer usne po kojení a ty ji dáš do postýlky a když se probudí po pár minutkách tak ji bereš k sobě? A proč už ji v postýlce nenecháš?
A večer ji kojíš jak? Jsi s ní v posteli? Nebo vstáváš? Nám pomohlo kojení v leže a do postýlky šel až dýl.
Moc ti držím palce.
Katka
Ja kojila 11mesicu a take se mi takhle porad budila a plakala ale porad to nic nebylo co mam ted ja bych rekla ze cim starsi tim horsi opravdu ti nemuzu poradit skusim ji dat spat vedle do mistnosti co to udela snad se mi tam nezblazni