Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@anavi13 píše: Více
díky IVF můžete mít zdravé dítě… ale ona bude stále jeho matkou a nechtěla bych, aby mi zdravé vnouče vychovávala taková matka. Nehledě na to, že i to dítě bude muset jednou projet svoji genetiku tak, aby se přece jen všechno od matky vyloučilo (lékařská věda zase pokročí).
Hele povinností tchýně není být nadšená z jakékoli snachy, s handicapem nebo bez, ale na druhou stranu rozhodně není úkolem snachy snažit se za každou cenu zavděčit. Omez vztahy co to jde a řekni příteli ať tě laskavě neobtěžuje s tím, co zas říkala jeho maminka, že to nemáš zapotřebí poslouchat- jeho rodina, jeho boj.
Život je fakt krátký a dost náročný na to, aby ženská skákala jak blbec podle tchýně, které se stejně zavděčit nedá. Přijmi současnou situaci jako fakt, a uprav si jí natolik, aby to tebe co nejméně stresovalo. Děti nemáte a neplánujete, tj de facto se stýkat nemusíte téměř vůbec ![]()
Btw k tomu, co ti tu některé píšou, že jsi exot atd - takovou si tě přítel evidentně našel a chtěl, tj názor jeho maminky je naprosto irelevantní. A tetování a růžové vlasy má dnes každý druhý ve větších městech, tím se vůbec nezaobírej. I pankáči mají děti, fakt není tvojí povinností oblékat se kvůli partnerovým rodičům jako panna Gileádská ![]()
@Anonymní píše: Více
Nějak si neumím představit, že by jsi byla funkční manželkou a matkou… Vzhledem ke tvému stavu by to bylo asi dost nezodpovědné. Nejspíš bych se bála, že se při první „jiné“situaci složíš a partner bude lítat kolem tebe s celou vaši familii. Na jednu stranu se jeho rodičům vůbec nedivím, že mají problém.
Tvůj partner má zajímavý vkus na ženy.
Pozitivně hodnotím tebe. Je fajn, že si svůj stav a vše kolem své osoby uvědomuješ. Je fajn, že dokážeš žít v podstatě normálně i přes autismus
.
Mám ale za to, že jsi dost inteligentní na to abys dokázala krotit svoje projevy. A jestli si v něčem nejsi jistá tak se ptej nebo mlč
to zvládneš!
Já mám celkem jasno a IVF podstupovat nechci, pokud to nepůjde přirozeně, tak jsem ochotna jít maximálně do adopce, která by beztak kvůli mým problémům neprošla. Mám nadstandardní příjmy, ale s mým psychologickým profilem nevím nevím.
Pokud jde o IVF, tak sorry, ale já na to prostě fyzicky nemám. Bojím se i hormonální antikoncepce, nikdy jsem ji nebrala, do hormonálního koktejlu jménem IVF mě nikdo nedonutí. Ani tchyně, která moc chce vnoučata. Sorry jako.
No upřímně, něco takového dotáhnout syn domů, tak mě trefí. Tchýni se upřímně nedivím, spíš má plusové body, že se s tebou aspoň snaží bavit.
Takže ty seš ochotná riskovat přirozené těhotenství se všemi riziky dědičnosti. Sama píšeš, že pravděpodobnost, že dítě podědí postižení je 50 %…
Pak seš pro mě sobecká…Ty se bojíš hormonů a IVF, ale nebojíš se, že dítě bude zažívat to co ty… Nechápu
Ty jo, mě vlastně předtím nenapadlo, že by můj sklon k výraznějšímu oblečení mohl být nějak spojený s PAS. To je novinka.
Neskrývej se a nemaskuj. Ono to nepomáhá. I tady ti na jednu stranu neurotypici radí jak se máš přizpůsobit a snažit se být „normální“, ale na druhou stranu ti vyčítají, že se přetvařuješ a maskuješ.
Ať se budeš snažit sebevíc o to víc z tebe ucítí, že nejsi stejná. Oni to neumí rozklíčovat a dráždí je to. Typicky jim náš projev na jedné straně přijde neohrabaný a na druhé zase nadřazený a nesympatický. A nic s tím neuděláš.
Dá roky a roky práce najít v tom nějaký střed a naučit se simulovat chování neurotipika. A vzhledem k tomu, že ty jsi ještě o něco znevýhodněná těma zvykama.
Mě by zajímalo co má být ten obskurní koníček. ![]()
Jestli se na to cítíš, zkus tu taktiku otevřenosti. Vysvětlovat co jak máš a proč atd. Ale funguje to jen u rozumných lidí. Jinak se na to budeš muset vykašlat. Pokud paní vadíš už jen z principu, že jseš tak s tím nepohneš.
Btw, tahle diskuze je teda maso. Už mám kolem sebe tak dlouho milý a hodný lidi, že mě tady vždycky dostane ten rozdíl.
Já s dětmi pracovala, dlouhodobě doma nevím, jestli bych zvládla, ale zase - není povinností snachy poskytnout tchyni dítě, hlavně sám partner neví, jestli je vůbec chce. Ale opět - toto je čistě o dvou lidech ve vztahu. Já babičku taky musela poslat někam, protože na každé návštěvě akorát citově vydírala, že chce pravnočata, jak zaseklá deska.
Jasně, máš na to nárok. To i chápu. Ale upřímně bych v tomto případě nebyla vůbec nadšená, že si můj syn přivedl takovouto ženu. Synovi bych to taky rozmlouvala.
@AlexandraEll já mám pocit, že je zakladatelka sobecká. Myslím, že bych dost věcí respektovala. Každý má právo na šťastný život, rodinu. Nakonec může být dobrá máma. Když ji neznáme osobně, tak těžko soudit.
@Maggdallena píše: Více
Upřímně jsem si nezjišťovala, do jaké míry je možné selektovat zdravá vajíčka v rámci IVF s mou mutací (Ehlers-Danlos syndrom). Vada se každopádně může projevit v různých stupních závažnosti, já jsem silně hypermobilní, hodně krvácím, pořád vypadám, jako by mě někdo zmlátil, mám bolesti, atd. Nevím ani, jestli bych těhotenství vůbec fyzicky zvládla, na proces ivf si fakt netroufám, mám různé další komorbidity, které by mi značně ztěžovaly tu hormonální nálož. Hele, fakt zbytečné řešit v době, kdy ani nevíme, jestli bychom děti chtěli. Já bych upřímně raději volila tu adopci.
Já myslím, že ona děti teď nechce. A nechápe, proč by vůbec měl někdo na někoho nahlížet jako na budoucí inkubátor pro svoje vnouče, když pro ní je to v tuhle chvíli stejně teoretická myšlenka jako jestli bude v osmdesáti jíst amarouny. (Lepší teoretickou otázku jsem teď nevymyslela)
Je jí kousek přes dvacet. Chce se bavit. Je ještě velký dítě. Netuší jestli toho partnera bude mít za rok. Neplánuje budoucnost. (To jsem do 30 taky nedělala)
Ten pohled okolí, proč jí řeší, proč jim vadí, když jim neubližuje. Proč o ní mluví tak a před ní jinak. Proč jí může někdo nesnášet jen protože je mimozemšťan, nebo protože v budoucnu možná něco provede,… To je fakt sakra složitý.
Já taky doteď nechápu ani tu faleš, ani to předpokládaní a to mi je za chvíli 40.
No přesně. Na co by si na to měla názor, když se to možná ani nestane.
@AlexandraEll píše: Více
Tak nemusi, at nosi co chce, ale at se nedivi, ze to pritahuje pozornost plus se vsemi vecmi co ma..bud se smiri s tim, ze bude vycnivat i skrz obleceni nebo pokud ji to vadi, zmeni styl.. ![]()