Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mě by se zrovna nějaká aktivní tchýně sakra hodila..vyměním za dvě neaktivní.. ![]()
Jinak neporadím..nebo poradím, ale nereálně..odstěhovat se a bude klid..
@Anonymní píše:
Zdravím,
máme společnou domácnost s tchýní a tchánem. S tchýní (jak už to bývá) nevycházím. Abych s tchýní nemusela moc komunikovat, začala jsem jí vycházet vstříc, jak se říká se vším na ruku. Což se ukázalo jako obrovská chyba. Takže ze začátku si syna brali 1× denně na hodinu, až to nenápadně sklouzlo do stavu, že sloužím jen jako krmička, uspávačka a umývačka zadků, aby si milostpaní tchýně mohla téměř celý den hrát s vnoučkem. Vidím ho už opravdu jen u krmení, přebalování, uspávání a hodinu ráno a dvě hodiny večer. Už mě to začalo štvát, takže jsem jasně řekla, že bych byla ráda, aby si ho brali jen 1× denně. Vyslechla jsem si pěkné povídání proč jim chci bránit vídat vnuka a kdesi cosi. Zajímal by mě tedy váš názor, jak často vy, co bydlíte s prarodiči, jim půjčujete dítě. Syn je strašně umanutý, rozmazlený, je od nich zvyklý, že lítají, jak si pískne, pořád si všechno vynucuje. Vím, že je ještě malý a je mi jasné, že prarodiče jsou od rozmazlování, ale u nás je to už příliš.
Tak jim neříkej, že chceš, aby ho měli 1× denně a jen to začni praktikovat.
„Dneska už ne, maminko, měla jste ho dopoledne, my si teď budem spolu hrát“…a je to. ![]()
Kolik je malému? To sedíš celé dny doma?
Nechodíš za kamarádkama nebo maminkama, co mají stejně staré děti? ![]()
@peggy.sl hihi, ti jednu pošlu a až ti začne na dítě šišla jaký je to nejkrásnější kočinečka na světě (řiká to i klukum, ne jen holce
) a řekne to snad 5× za sebou a pak to její etitimatiti, když tak mluví i se svym kocourem a jak je inteligentní hrozně (a to je mojí dceři teprv 4 měsíce a už je inteligentní, hmmm) a jak má krásný klavíristický prstíčky (žádný jiný dítě přece nemá takovýhle prsty, ne) tak reklamace nepřijímám ![]()
@Lenka512 To mě taky napadlo, my jsme dopoledne doma a odpoledne (nebo navečer v tomhle počasí) jdeme ven s ostatní maminkama a dětma ze vsi.
@krťousová píše:
@peggy.sl hihi, ti jednu pošlu a až ti začne na dítě šišla jaký je to nejkrásnější kočinečka na světě (řiká to i klukum, ne jen holce) a řekne to snad 5× za sebou a pak to její etitimatiti, když tak mluví i se svym kocourem a jak je inteligentní hrozně (a to je mojí dceři teprv 4 měsíce a už je inteligentní, hmmm) a jak má krásný klavíristický prstíčky (žádný jiný dítě přece nemá takovýhle prsty, ne) tak reklamace nepřijímám
Tak to bych si s babčou rozuměla!! Já svým kočinečkám taky říkám tisíckrát denně jak jsou krásný, úžasný a dokonalý..A jedna holčinka má taky dlouhý prstíčky a hudební sluch (to jí teda říká tatínek muzikant
) a že jí naučí hrát na kytaru a na bubny.. ![]()
Je fakt, že to nese ovoce..dokážou se nekonečně dlouho natřásat před zrcadlem a už i ty malé tříleté na sebe obdivně koukají a říkají: Jsem kááásnááá!! ![]()
Ale ted vážně…chápu tě..když jsem měla první dítě, tak mi na něj taky nesměl nikdo sahat, mluvit ani koukat.. ![]()
Tak jí malého pujčuj jenom dopoledne a odpoledne až se vyspí se sbal a běžte ven a máš klid do večera. Dopoledne stihneš vyprat, uklidit, navařit a odpo si užiješ malého. Já bych byla moc ráda za baby, která by hlídala já měla čas na domácnost a školu. Hold bydlíme daleko. My jsme taky bydleli s prarodiči a s bráchou jsme chodili pořád za babičkou a dědou, byli jsme s němi celý dny na zahradě.
@peggy.sl
to neni o tom, že je to moje první dítě, ale o tom, že k smrti nesnášim šišlání a zdrobněliny a když jí stokrát řeknu, nebo i manžel, at na ní nešišlá, at si jí nebere do ruky, že začne pak řvát, když jí položí, protože jsem jí ted akorát utěšila, že má hlad, tak proč jí furt chová a ona řekně dobře a stejně to dělá, tak je fakt na zabití…neřikám občas za něco pochválit a tak, ale čeho je moc, toho je příliš a ona mi na to jen řekne: no jo, Lukáška (to je její nejmladší syn, ne můj manžel) jsem si tak hrozně rozmazlila…tak co ji mám na to říct
ale klídopíďo ti ji přenechám
já vim, že jsou mnohem horší tchyně a díky bohu s ní nebydlime (i když skoro byla naše sousedka :X), ale když jsem celej život zvyklá od svojí matka na opak (nechváli, nepotěší, nebaví se s tebou), tak je to po tom těžký si zvyknout, když ti potom chválí všechno a ještě šišlá na dítě (a manžel mi řekl, že taky chodil k logopedovi kvuli tomu a přežil to, tak coby ne naše Nina, díky, k logopedovi jen kvuli ní nechci s malou chodit) uff…sorry za ten sloh, nějak jsem se rozjela
![]()
Tak jí řekni, že jste nepořídili dítě tchýni, ale že jste si pořídili dítě, aby vyrůstalo s vámi.
Že si ho chceš užít.
Začala bych víc výletovat, odejít na půl dne pryč, teď je ideální počasí, aby si dítě i babička zvykli, že s babičkou je míň než s mámou. Nebo uvařit večer, dopoledne někam jít, vrátit se na oběd, odpoledne zas mít program, babičce říct, že zítra by si mohli dvě tři hoďky pohrát - a to pak dodržet.
@Nelisa píše:
Tak jí řekni, že jste nepořídili dítě tchýni, ale že jste si pořídili dítě, aby vyrůstalo s vámi.Že si ho chceš užít.
Začala bych víc výletovat, odejít na půl dne pryč, teď je ideální počasí, aby si dítě i babička zvykli, že s babičkou je míň než s mámou. Nebo uvařit večer, dopoledne někam jít, vrátit se na oběd, odpoledne zas mít program, babičce říct, že zítra by si mohli dvě tři hoďky pohrát - a to pak dodržet.
Utíkat před babkou z domu by mi ani nehnulo..prostě bych se zamkla a zdáááár! ![]()
Musím říct, že hoďka, dvě dopoledne by se mi takto hodila, kdyby si kluky někdo bral, stihla bych si v klidu uvařit a ne řešit všechny jejich problémy a podávat věci ve chvíli, kdy mám ruce od syrového masa apod.
. Ale vážně, hoďku dopoledne bych jí dítě půjčila a ještě byla ráda, ale zbytek dne, pokud nechceš, nedávej. Buď, jak říkaly ostatní, jděte ven, nebo ať to s ní rozumně vyřídí manžel (jednání snacha- tchýně nedopadá dobře
).
To, co popisuješ, je fakt moc. Já si spíš nedokážu představit, jak by mi ho přes můj odpor odnesla, jako je mi jasný, že jste se o dítě nepřetahovaly mezi dveřma, ale přeci musí vždy něco říct, jako „já si ho beru, jo?“, tak bych reagovala „ne, teď jsme si chtěli číst, hrát, blabla, cokoli“.
Jako vždy u podobných diskusí musím napsat, že bydlení s rodiči kteréhokoli z manželů je podle mě v dnešní době nepřirozené, dělá to zlo a je to prostě špatně (resp. jsou výjimky, kde to klape, ale moc jich nebude). Já bych popravdě nechtěla bydlet ani s vlastní mámou (a nemáme žádné spory) ani s tchýní (a to je opravdu zlatá, hodná, naprosto nehádavá, téměř dokonalá
).
Ahoj, malý dítě bych nepůjčovala vůbec, mám totiž takové ty zvířecí mateřské pudy - když mi vezmou mládě, koušu
. Babču bych zvala na návštěvy. Na návštěvě je jasně daný, kdo určuje režim. Jinak společnou domácnost máme s tchýní také ale doslova - úplně společnou. Už je na dítěti vidět, jak je rozmazlenější, než jiná dítka - nemusí si nosit batůžek s věcma, když někam jdeme, babí to vždycky nese, tak proč ne já, cukrátka kdykoliv, o podání něčeho neprosí - řekne prostě napít! a babí se hned zvedá, to a to nemusí, páč tatínka nutila a stejně to k ničemu nevedlo atd.,atd. Už se ani nevzpouzím, protože jsem za tu zlou a pak si to tajně šuškají a udělají potajmu i přes zákaz.
@krťousová píše:
@peggy.slto neni o tom, že je to moje první dítě, ale o tom, že k smrti nesnášim šišlání a zdrobněliny a když jí stokrát řeknu, nebo i manžel, at na ní nešišlá, at si jí nebere do ruky, že začne pak řvát, když jí položí, protože jsem jí ted akorát utěšila, že má hlad, tak proč jí furt chová a ona řekně dobře a stejně to dělá, tak je fakt na zabití…neřikám občas za něco pochválit a tak, ale čeho je moc, toho je příliš a ona mi na to jen řekne: no jo, Lukáška (to je její nejmladší syn, ne můj manžel) jsem si tak hrozně rozmazlila…tak co ji mám na to říct
ale klídopíďo ti ji přenechám
já vim, že jsou mnohem horší tchyně a díky bohu s ní nebydlime (i když skoro byla naše sousedka :X), ale když jsem celej život zvyklá od svojí matka na opak (nechváli, nepotěší, nebaví se s tebou), tak je to po tom těžký si zvyknout, když ti potom chválí všechno a ještě šišlá na dítě (a manžel mi řekl, že taky chodil k logopedovi kvuli tomu a přežil to, tak coby ne naše Nina, díky, k logopedovi jen kvuli ní nechci s malou chodit) uff…sorry za ten sloh, nějak jsem se rozjela
![]()
@terinka4444 vim, co je šišlání a fakt na ní šišlá, jen jsem to nezmínila, samozřejmě nebudu řikat, jak přesně na ní mluví slovo od slova..a manžel mi to tak řekl, že šišlal kvuli ní a chodil k logopedovi
a právě, jo at je sebevědomá, to nic proti tomu, ale, jak jsem už řekla, všeho moc škodí…já neřikám, že je to ta nejhorší tchyně na světě, já mám taky svoje mouchy a rozhodně si o mě nemyslí to nejlepší…ne sorry už, nebudu se do toho zaplejtat víc a víc
@peggy.sl píše:
Utíkat před babkou z domu by mi ani nehnulo..prostě bych se zamkla a zdáááár!
Proč utíkat? Spíš nesedět doma. A dítě aby si zvyklo, že je víc s mámou. Babičce to může oznámit.
@terinka4444 píše:
Ty jo, přešti si trochu dětké psychologie, dítě nechodí na logopedii proto, že na něj jeden prarodič šišlá, dítě není deb.il, velice rychle rozpozná, kdo a jakým stylem s ním komunikuje, takže obrazmě řečeno, bude su umět povídat s babiškou o letadle jako o éru a s tebou jako o boeingu 747, ťu-ťu ňuňu není šišlání, kočinečka, není šišlání, zdrobnělé výrazy nejsou šišlání, šišlání je špatná tvorba slabik, to, že na něj někdo zdrobněle mluví nemá s tvorbou písmen a postavení jazyka nic společného.
Bože můj, někdy to čtu a nevěřím, a děkuju boho, že mám dvě holky a nebudu muset mít nikdy snachu.
A k chválení, milionkrát za en pochválit a říct, jak je šikovný, tak to ještě nikomu neublížilo, maximálně bude mít malý zdravé sebevědomí.
No, napadlo me totez. Byt tchyni je nekdy fakt tezke.
Byt tebou, tak si s ni promluvim, vyrikejte si, co ktere vadi a treba pak bude lip…
Ale trocha tolerance Z OBOU STRAN by neskodila. Nemusis mit totiz 100% ve vsem pravdu. Vadilo by mi, kdyby bylo moje dite cely dne u tchyne, ale babicky sislaji a chvali normalne - na vychovu jsi ty, babicky na rozmazlovani, dite velmi rychle pochopi, co si ke komu muze dovolit a ty rozdily rozlisuje.