Stává se ze mě citlivá matka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
10.2.18 08:52
@sakota píše:
Tak ja jsem asi jiny zivocisny druh koukam. :D Prvni hlidani 4 dny u babi v necelem roce, v roce a ctvrt tyden. A kazde hlidani pres noc (kterych mimo tohle zas tak moc neni) si od zacatku neuveritelne uzivam. Ne ze by mi nebylo smutno, ze bych si na dceru nevzpomnela, ale beru to jako pozehnani a ne tragedii.Drzim palce, hlavne s tou skolkou zbytecne enstresuj, at to neprenes na malyho, kterej by treba byl jinak v cajku. ;)

Hlídání sem si dřív maximálně užívala. Když byl mimino, byla jsem šťastná, že si ho někdo bere :lol: Až od 2 let se to změnilo

• Citovat
  • Upravit
j-p
11770
10.2.18 08:58

U nás taky nikdy nespala mimo domov.Ted když to chcem vyzkoušet, tak nechce :(.Takže já asi budu čekat do 10.let. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3145
10.2.18 08:58
@Anonymní píše:
Občas mě přepadají i děsivé myšlenky, co se vše může stát :( Poslední dobou pořád i myslím na to, že v září půjde do školky. Vůbec nevím, jak to hlavně zvládnu já. Jen na to pomyslím a píchne mě u srdce:( Hrozně se bojím, že se mu tam ze začátku nebude libit, bude plakat jako spousta dětí a mě to urve srdce.

Mně to přijde jako lehké uzkostlive stavy, obzvlášť pokud jsi to tak předtím necítila. Zkus hořčík, béčko, pokud máš ještě jiný stres, tak se ho zbavit.
Taky jsem to jeden čas mívala, v šestinedělí silnější, pak se to občas vrátí, hlavně když něco řeším. Teď jsem dlouhodobě v pohodě, mám pravidelný režim, stravu a tyhle pocity zas usnuly. V horších obdobích se k nim přidával i strach že tmy, tinnitus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2436
10.2.18 09:01
@Malaga píše:
Holky a kdyz vase deti nejsou zvykle spat jinde, tak kdyby nekdy nahodou bylo zapotrebi aby prespaly u babicky, nebude to pro ne taky stres?

Ja teda to mam hozene spis opacne nez zakladatelka (miminko jsem nechtela dat z ruky, 3-letou klido vyslu :) ). Ona se nenechala ani pochovat od babicek a slysela jsem tisic tragickych scenaru co jako budeme delat KDYBY BYLO POTREBA! No nebylo potreba a cim je starsi, tim je to lepsi Ve trech letech zacala chodit do skolky, bez par slzicek a scenek se to neobeslo, ale do Vanoc byla uplne v pohode. Zacala samozrejme vic marodit a protoze jsou nasi v duchodu, zalecenou ji hlidaji v jinem meste hodinu od nas. Ja jsem uz v klidu, protoze vim, ze se s babickou domluvi, rekne co chce nebo co ji boli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1850
10.2.18 10:17

Taky jsem se tak citila před nastupem do školky, pak ještě hůř když ji ze začátku odmital, plakal a pak mi vyčetl že jsem ho tam nechala…byl tam od prvniho dne do tří hodin a první týden jen seděl na židli a plakal…teď už tam chodí rád a víc se na sebe těšíme, povidame si co dělali, namaluje mi obrazek, rád cvičí…je to super s jakou radostí o tom vypráví…tvé pocity jsou normální, je to nová etapa života a je potřeba si na ni zvyknout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17206
10.2.18 10:52

Holky s tim nedávanim na hlidani si na sebe sijete bic, co by za to tady spousta jinych dala, kdyby to hlidani mely :lol: Deti na vas akorat budou nezdrave fixovany a co az pujdete do prace a dite bude muset do skolky na cely den i se spanim, o to vetsi sok to pro nej bude, kdyz nebude zvykle spat a vubec byt jinde nez s vami (a nejlip v posteli, ze?:-)) Nebo budete nemocný a potřebovat odpocivat a hlavne ab y to od vas dite nechytilo, radsi si ho taky treba s anginou nechate doma? Nas malej takhle ve 2 letech spal u babi poprve, nejdriv jsem si zlomila nohu a nemohla za nim behat a pak dostala prave anginu a byla 3 dny uplne mimo a rada, ze muzu spat, bolely me oci, hlava, v krku, no nedala bych to se o nej starat a byla za hlídání rada, ale nemit babi volno zrovna, mela bych smulu a musela to prezit, ale tyhle stavy - horecky pres 39 apod. prechazet není dobry…ne vzdy se muze postarat tatinek kvuli praci…ale uz byl na babi a dedu zvyklej, hlidali ho na odpoledne uz hodne casto predtim, tak od roka…tohle nepujcovani se vam vymsti, jak si potom maji deti vytvorit s babi a dedou nejaky vztah, budte radi ze maji zajem a přečtěte si nektery diskuse tady o opaku, kdy by ta mama hlidani potrebovala a proste neni, neni zajem, tak aby to pak taky tak nedopadlo, ze az budete potrebovat, babi s dedou uz ten zajem ztrati a nebudou chtit hlidat, protoze si na ne mamincin mazanek odvykne a bude tam delat sceny…co az pojedete do porodnice s 2. treba, to ho taky vezmete s sebou? :think: A nechci nijak útočit, ale nasi si proste malýho desne uzivaji tak proc jim to nedopřát, nedam jim ho akorat kdyz je on nebo oni nastydly, to je asi jasny, ale uz s nim byli 2krat tyden na dovolene a rozhodne jsem nesilela strachy, vim ze je o nej postarano maximalne, mozna az moc:-) a spis taky na nátlak manzela to trochu redukuju, on s nim chce taky podnikat spoustu veci a nechce, aby ho rozmazlili moc. U jeho rodicu je tak jednou za měsíc na vikend a ma tam bratrance, tak si vyhrajou spolu a na me si za cely víkend nevzpomene, spi s babi v posteli oba:-) A co mam mimco, muzu se mu venovat a nemit vycitky ze na starsiho nemam cas, ze se doma nudi resp.spis neco udelam, kdyz jak mimino usne, nemusim zas vymyslet cinnost pro nej a aktivne se ji ucastnit, aby furt nekoukal na TV. Jako jsou mu 4, zabavi se sam, hraje si v pohode, ale tak urcite radsi s nekym - bratrankem, kamarádky detma na navsteve nebo ve skolce, nez sam doma zejo. Kamaradkam bych ho teda na hlídání nedala, to uz by muselo byt jo nouzovy stav, jako když jsem byla tehotna, nechtela o tom rikat ani 1 babicce, protoze yo od zacatku bylo nejiste, hned po potvrzeni u dr. jsem zacala spinit a nakonec potratila a na kontroly s nama 2krat sla kamaradka, co byla zrovna s detma doma resp. jousek odtamtud na cviceni a mela cas ho pohlídat v cekarne a ja mela s sebou aspon psych. oporu, ale jednou uz tam taky se mnou musel, i k jinym doktorum samozrejme, obe babicky pracujou takze pres tyden hlidani moc nebylo nikdy, dopoledne nehrozilo, takhle jsem nekolikrat odkladala zubare, az jsem skoncila na pohotovosti, protoze s nim jsem tam jit fakt nemohla na hodinu, kdyz uz nebyl v kocaru a v detskem koutku v cekarne by s nim musel byt nekdo dospelej. Na coz sestricka nema cas… takze budte za nabidku a moznost hlidani radi a kdyz ne na noc, pujcte ty vase milacky tem babickam aspon na odpoledne a jdete na kafe s kamaradkou nebo veceri s manzelem, oni nas ty chlapi, i kdyz to treba nepriznaji, taky potrebujou obcas mit jen pro sebe jako zenu, ne jen v roli matky s deckem za zadkem, ktery vam muze kdykoliv vlézt do loznice - ja ani ze sexu nic moc nemam, kdyz spi malej doma…proste se porad hlidam abych nervala a cekam podvedome kdy prijde, i kdyz jsme zamceny, neuvolnim se, kdyz je u babicky, vic si to uziju a dokud jsme meli jen jeho, i jit na blbou veceri bez nutnosti neustale zabavovat dite aby tam nelitalo po cele restauraci a v klidu si popovídat bylo uplne o necem jinema nasemu vztahu to hodne pomohlo, do tech 2 let to byla krize, jak jsme nikam sami nemohli. Resp.ja, chlap si sel kam chtel kdy chtel zejo. Ale kdyz jsme pak mohli na cely víkend vyrazit na kola, vylet s partou z prace, na cundr jako za mlada, dostalo to proste zase stavu a chut spolu trávit cas…do tech 2,5 let to bylo teda spis výjimečně, to jeste na nic moc nedával, ale od 3 uz v pohode a berou si ho radi, jasne taky se mi styskalo treba v porodnici s malou, ale i ty babičky a dedecky by to mrzelo, kdyby ho tam nemeli treba mesic jen proto ze ho chci mít sobecky jen pro sebe. Deti taky ten kontakt s nekym jinym potřebujou a kdyz je o ne postarano a nic nehrozi, proc ne. tchanojc taky maji barak se schodama, zahradou a na ni jezirko, z ty vody jsem mela taky strach, ale kdybych jim ho nedala aby se mu nic nestalo, brali by to jako nedůvěru, urazili by se a mela bych pak doma dusno i od chlapa, ze jim ho nechci dat, kdyz o nej stoji, jeho hlidala jeho babicka od mimina, aby mohla máma dodělat skolu. A babi dodnes zboznuje a maji krásnej vztah. Nas babicky nehlidaly se ségrou skoro vubec jako maly, az kdyz jsme uz treba chodily do skoly, tak jsme si tam hrály s bratrancema a sestrenkama a vzpominam na to dodnes:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
j-p
11770
10.2.18 10:55

@Jahudka82 :) u nás babička hlídá celý den někdy ;) to není problém. Tady je problém ze spaním. Ze tam nechce spát. Ze brečí a brečí. Vydrzi s každým. Ale spinkani je boj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
10.2.18 11:17
@růžový achát píše:
Počkejte az pojedou na soustředení, školu v přirode nebo tabor,,, to jsou muka :lol:

Nebo až ti nahlásí, že jde bydlet k přítelkyni :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17206
10.2.18 11:37

P. S.a hlidat ho nedavam kvuli sobe a svemu pohodli, ale kvuli prarodicum a jemu, je rad u obojich, kdybych viděla ze ne, ze se mu tam nelibi, nebudu to lamat pres koleno. Treba na dovolenou bysme bez nej nejeli, to by nam bylo lito a prizpusobujeme ji i aby ho to bavilo. Ale zvládli uz par několikadenních vyletu jen s tátou a prospelo jim to obema, užili si to. Ja byla tou dobou bud v praci nebo pak tehotna a uz bych to nezvladla, stejne tak kolo, brusle. To by byl chudak a nic by se nenaucil a nezažil kdybych ho nikam nepustila jen ze strachu co by kdyby. Z výletů s babi a dedou ma spoustu zazitku, ktery jsem mu v lete s pupkem nebo po nastupu do prace z MD nemohla doprat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17206
10.2.18 12:55

@j-p A kolik mu je? Nas taky práve do tech 3 l. v noci obcas po mne fnukal, takze vetsinou tam byl treba jen na 1 noc - pred Vanocema, abych si udelala vetsi uklid, zabalila darky apod., ale v necelých 3 uz zvladl cely vikend, kdyz jsme jeli na 2denni bezdetnou akci nebo pak znamym na svatbu apod. Na nasi vlastní mi nasi nabízeli, ze ho vezmou k nim domu, aby jako ta svatebni noc a tak:-), ale jelikož u nich spal uz predtim, abysme vsechno v klidu pripravili, ja absolvovala zkraslovaci procedury a tak, a byly tam i jine deti pres noc, takze tam chtel zustat s nima a s nama, nechali jsme si ho tam a jeli druhy den vsichni s nasima svedkama a jejich dětma na výlet a i na tu „svatebni noc“ - par tydnu pred porodem fakt megaromantika - nejakym zazrakem doslo :lol: Co byl s nasima na dovolene (tam uz si na me v tom viru zážitku ani nevzpomnel a jeste tam nakonec zustali o tyden dyl, protoze vsechno nestihli, ale bylo to v CR:-)), uz to bylo uplne v poho a sam se pta kdy zas pojede k babicce a kolikrat tam bude moct spat - jednou je malo:) Z ceho ovsem nejsem az tak odvazana, je, ze jeho a 2.vnuka chce vzit tchyne v lete k mori -
letecky - na navstevu za dedou, ktery je uz par mesicu dlouhodobe pracovne v zahranici, a on jeste samozrejme bez rukavku plavat neumi a jelikoz znam jejich přístup k hlídání, ze obcas hlidaji vsichni a nikdo, mam trochu strach ho tam pustit, protoze jsou zvyklí, ze synovec uz je samostatnej a, dozor nepotrebuje a dost me desi predstava, ze se tam nekde ztrati nebo utopi, protoze se budou treba spoléhat na to, ze ho ohlida bratranec, nebo se blbe domluvi, jako u nich, kdyz jsem sla na WC a po navratu koukám kde je malej (v jeho 2 letech) a on stal na kraji koupaciho jezirka u hloubky a ani 1 o tom nevedeli, prestoze me ujistili, ze si klidne odskocit muzu a daji na nej pozor. Tak pak ho pust s nima k mori - to by si ani nasi nelajzli, i kdyz meli cukani ho vzit do Rakouska, ale to jsem jim rozmluvila, kdyz rok predtim byli na dovce jen s nim a sami uz dlouho nikde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
j-p
11770
10.2.18 13:06

@Jahudka82 :) naše má 3.roky ,bude mít v květnu 4.!Jenže jsme nikdy v noci bez sebe nebyli. U tchýně brecela jako novorozenec i ještě ve 2.letech. Asi z nich něco cítila špatného. Takže tam ji na noc nedám. A moji babičku miluje, bydleli jsme spolu, takže byli spolu od narození. Bude tam celý den si hrát :D a povídat. Ale pak už brečí ať mi zavolá, že uz mam prijet.Ze spinkat tam nebude.Uz jsme to zkoušeli hodnekrat. A já ji tam nenechám plakat. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2927
10.2.18 13:49
@Pajka89 píše:
Jo mam to stejne a je nasi holce teprve rok.. Kdyz si ji vezme nekdo na hodinu - dve odpoledne do kocarku, tak to je jeste v pohode, ale vic nedavam :oops: Obcas se nabidne babicka, co bydli jenom za rohem, ze si ji vezme na jeden den k sobe. Tak ji sice vyslu, ale za chvili uz prohlizim fotky v mobilu a nejdyl za pul dne uz se bezim aspon podivat, co delaji :nevim: Dat ji na hlidani pres noc nebo druhe vzdalene babicce je pro me nepredstavitelny…Nedavno jsem videla na youtube kratky dokument, jak u nas v 60 letech fungovaly tydenni jesle. Jak tam rodice odlozili treba pulrocni dite v pondeli a vyzvedli v patek 8o Deti bez lasky se to jmenovalo. To si puste 8o

No do pr…Ten dokument mě dostal :,( díky za tip

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6831
10.2.18 14:42
@Danulinka16 píše:
No do pr…Ten dokument mě dostal :,( díky za tip

Taky jsem dokoukala :( Jako mazec, jsem šťastná, že dnešní doba umožňuje být doma klidně až do 4let dítěte. Kdy dá příspěvek stát. Jako mazec ty jesličky s nepřetržitým provozem :,( :,( Miminka, jak je odváděli v 5 ráno:((( Hodně silný dokument té doby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
10.2.18 15:26

No… Syn bude mít tři a nebyl déle než na noc.. A to ne proto, že bych nechtěla, ale. Babičky nechtějí. Řekly mi že si netroufnou.. A od té doby mám prostě pocit, že když je u nich tak se něco stane. Navíc je nechci obtěžovat, takže fakt závidím vám či máte hlídání i na týden. Ono je lehké říct, dejte ho prarodičům a nemějte ho sobecky pro sebe. Jenomze oni se prostě boji. Ale nic to nemění na tom, že když byl syn menší, užívala jsem si to hlídání jednou za měsíc. Teď když je větší jsem ale začala mit prostě strach a i ten stesk. V srpnu jedeme na tři dny a to bude poprvé, co bude syn tak dlouho bez nás, podotýkám, že nemá nejmenší problém někde přespat a nechat se hlídat, přestože moc hlídání nebylo. No a já už mám strach, jak to ta babička zvládne, když se přiznala, že ji to zmaha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17206
10.2.18 15:26

@vejilka @Danulinka16 To vas obdivuju ze jste to dokoukaly, to bych asi nedala, natoz to tak muset praktikovat…hrozna predstava! Co si z toho ty deti asi odnesly… Ale je fakt, ze za tu 4letou RD muzeme byt rady, na zapad (ne-li i vychod) od nas muze byt zenska doma s detma (za penize, pak uz je musi zivit chlap) max.pul roku, z toho nejspis treba jeste par tydnu pred porodem…bezne se chodi do prace po sestinedeli nebo ve 3, 4 mesicich, a pak nastoupi jesle nebo chuvy…ale zase tam asi tyhle veci jsou financne dostupnejsi a neda se za ne pul nebo i vetsina vyplaty…a v praci maji vic moznosti typu zkracenych uvazku na par hodin tydne…nebo sdilenych prac. mist apod.. coz tady porad zdaleka tolik nefrci a moznost volby delky a rozvržení prac.doby,jeji flexibility tezko budou mit delnice z továrny pracujici na smeny…zamestnavatelum se dva lidi na 1/2 misto jednoho ma plny úvazek nevyplati, stat to nijak nezvyhodnuje to zamestnavani matek, spis naopak, nikde je moc nechteji vzit (zpet) kvuli nemocnosti dětí…samozrejme ze jsou i výjimky a firmy, ktere matky s detma podpori a nevyrazi hned ve zkusebce pri 1.paragrafu, ale kolik jich je…az v tomhle nebude diskriminace, nebude duvod zustavat na RD 4 roky, protoze pujde daleko lip skloubit pece o rodinu s praci - coz je v dnesni dobe porad jeste dost casto problem, i s umistenim ve skolkach, malokdo si uderem tretiho roku muze dovolit davat tam dite jen na dopoledne, aby si zvyklo, a kdyz ho da nekdo do skolky driv prave z toho duvodu, aby pak neslo z fleku rovnou na cely den po 3 letech, co bylo jen s mamou a nehlidal ho za celou dobu nikdo jiný, jeste tak tatínek, tak je zase v očích okoli krkavci matka co ho odlozi aby si od nej mohla chodit odpocinout do „te hloupe prace, ktera za to nestoji“ - to jsem se treba dozvedela ja od sve mamy, kdyz jsem i jen naznacila, ze bych se u 2.ditete vratila driv nez za 3 roky, na částečný uvazek nebo jen na brigadu a privydelek pri RD ze zacatku - vyjela na mě, ze jsem si to dite nemusela porizovat, kdyz od nej ve 2 letech chci utect! Ze mu tim dopreju spokojenou seberealizovanou mamu, ktera se na nej narozdil od celodenniho 3 roky trvajiciho stereotypu bude tesit a bude mit vic chuti i penez na to, s nim neco podnikat a ten cas spolecne strávený si uzit, ji uz nenapadlo. Vseho proste s mirou, odložit do jesli nebo k babickam půlroční miminko je trochu krutý, i kdyz chapu ze treba samozivitelky, ktery chlap ze dne na den opusti a neplati, k tomu proste dozenou okolnosti, ale bat se dat do skolky skoro 3lete dite, které uz by si melo na jine lidi a deti pomalu zacit zvykat, je zase trochu asi skoda, protoze se tim ochuzuje i to dite o nové veci, co se tam muze naučit, o spolecnost deti, ne jen matky…jasně ze kdyz je dite nejak moc fixovane na mamu, protoze treba hlidani ani nema a je s nim porad, protoze to jinak nejde, tak se tomu musi dat cas a nelamat to pres koleno tim, ze se dite strčí do školky i za cenu nejakych hysteraku a trapeni, moznost si RD prodlouzit na 4 roky nebo jen o pul roku treba a postupne zkouset dite zvykat je vzdycky, ale 4 roky uz vam v praci misto drzet nemusi a na koho budou tak dlouho cekat, zejo - ty klicove vyssi pozice se vraci z materske treba po pul roce, aby si tu manažerskou pozici udrzely, na ty by 4 roky nikdo necekal, ale zase si muzou se svym platem dovolit kvalitni chuvu nebo soukrome jesle, kde jsou 2 ucitelky na par deti. Nas malej je naroz. koncem června, nabízeli mi i nastup az v zari, ale mami uci takze jsem zas mela jistotu, ze kdyz miniskolku nebude davat nebo omarodi, hlidani bude aspon ze zacatku. A taky to byl mazec, i kdyz uz tam byl parkrat předtím dopoledne, kdyz jsem mela doktory aj zarizovani a libilo se mu tam, takze prechod do normalni skolky mel pak ze dne na den a v pohode. Neni lehky to vsechno vybalancovat, ale asi zadnej extrem neni pro nikoho dobrej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová