Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Etosho, to je vidět, že máš hubené děti
Když byl Samík miminko, tak mi přišla třeba cestovní postýlka strašně těžká, teď jak jsem trénovaná, tak si říkám, co jsem řešila
![]()
Ty šindele máme na baráku právě teď my a jsme spokojení. Jak jsou tu dlouho bych se musela zeptat, ale 10 let to bude a jsou furt v pohodě. Teď nám teda trochu zatéká v úžlabí, ale to je spíš problém těch úžlabí, než šindelů - kromě toho my žádné mít nebudem… ![]()
Ale je fakt, že se dá i ten Bramac, taťka tehdy třeba trefil zrovna nějakou super akci ![]()
No k té střeše, právě že oba sousedi mých rodičů mají ten šindel a jak se teď občas podívám na jejich střechy, tak mě to moc neláká. Také asi záleží za kolik nakoupili, ono je i těch šindelů víc druhů a v různých cenových kategoriích, že jo, ale my jsme si to nakonec rozmysleli. Manžel chtěl místo nich hliníkový plech, že nerezaví, ale nakonec nás od plechu hodně zrazoval chlápek z firmy, která nám střechu bude dělat. Tak jsme nakonec skončili u tašek.
S těma sazema je to svatá pravda, opravdu je to hodně vidět, hlavně na té cihlově červené to je jak pěst na oko. Proto máme v plánu černé tašky. Předpokládáme, že na nich ty černé pruhy od sazí nebudou tak zřetelné.
O víkendu můj drahý s tchánem makali na stavbě jak barevní
. Už máme hotové i všechny nosné příčky a překlady nad dveřma
. Ještě musíme vyzdít asi 3 příčky ať je do čeho zavázat věnec a dá-li Bůh, tak snad příští týden budeme věnec betonovat, spíš teda jednu část. Jak je to jen přízemní, tak je to hodně rozlezlé a bude toho betonování moc a všechno najednou se neudělá
.
Emi to jste teda dobří, dělat základy ručně a navíc vlastním betonem. My (= muži, já ne
) jsme je sice také dělali ručně, ale beton jsme vozili z betonárky, „jen“ jsme ho házeli dolů.
Madi, tvůj manžel mně začíná být veeelice sympatický - skrze ty traktory. Nicméně si dovolím několik poznámek…
Prach se z nich utírat dá - ale objemným kosmetickým štětečkem - a to trvá dlouho. Papírových modelů jsem coby dorostenec postavil necelou stovku, něco málo o tom vím…
Pak je taky dobré některé nosné díly podlepit - tím de facto zdvojnásobíš tloušťku, povrch se dá řešit bezbarvým lakem - zase vyšší odolnost proti zaprášení… Trubkové díly u skutečného traktoru se v modelu dají napodobit kancelářskou sponkou anebo izolovaným zvonkovým drátem. Kola proti promáčknutí pojistíš tak, že do nich namotáš a slepíš „bubny“ z kladívkové čtvrtky…
Všechno jde, jen člověk musí vědět, kde ten technologický postup hledat. Já jsem měl štěstí na dobře informované lidičky…
To potom i to utírání prachu není pro modely tak nebezpečné.
etosha píše:
No k té střeše, právě že oba sousedi mých rodičů mají ten šindel a jak se teď občas podívám na jejich střechy, tak mě to moc neláká. Také asi záleží za kolik nakoupili, ono je i těch šindelů víc druhů a v různých cenových kategoriích, že jo, ale my jsme si to nakonec rozmysleli. Manžel chtěl místo nich hliníkový plech, že nerezaví, ale nakonec nás od plechu hodně zrazoval chlápek z firmy, která nám střechu bude dělat. Tak jsme nakonec skončili u tašek.
S těma sazema je to svatá pravda, opravdu je to hodně vidět, hlavně na té cihlově červené to je jak pěst na oko. Proto máme v plánu černé tašky. Předpokládáme, že na nich ty černé pruhy od sazí nebudou tak zřetelné.
Etosho, můžu se zeptat, jaké argumenty měl proti té plechové střeše? My jsme ji původně taky nechtěli, chtěli jsme Bramac, ale zkonili nám to, bohužel. Pán nám akorát říkal, že nám tam nainstaluje jakési zábrany, prý po tom plechu hodně klouže sníh.
Jinak máme hodně tmavě červenou, černou jsme nechtěli ani náhodou, jelikož je to podkroví, to bychom se upekli.
Etosho a fotky by to chtělo, dokumentovat! ![]()
Madi, sousedka má plechovou střechu, má tam i jakési zábrany a sníh jí po tom stejně jede jak blesk. Na druhou stranu jí na to posvítí slunko, sníh hrkne dolů a má to vyřešené, zatímco my ostatní chodíme s hrůzou v očích, kdy nám to spadne za krk, jestli ho tam není moc a jestli nezačíná zatékat
![]()
Angu, to rychlé sjíždění sněhu bude asi o materiálu povrchu střechy i o jejím sklonu..... jen mě tak napadlo…
Nebo myslíš, že povrchová úprava toho plechu je tak zásadní? To se mi nezdá, aspoň podle toho, co jsem měla možnost vidět
![]()
Příbuzní mají i takové ty plechové „tašky“ nebo jak se tomu říká a sníh jim letí úplně stejně…
Madi už si to všechno nepamatuju
, řešili jsme to asi před půl rokem a skleróza je potvora, ale říkal něco o tom, že i obyčejná (ne hliníková) plechová střecha by nás vyšla dráž než taška, dále, že to nemá takovou životnost, nedá se po tom chodit jako po tašce, a hlavně, že ty moderní střechy napodobující vzhled tašky se příbíjejí za každou druhou vlnou, takže by jsme v té střeše (ta naše na bungalovu bude fakt velká) měli strašně moc děr, kterýma by potenciálně mohlo zatékat. Jako jasně, že se tam dává těsnění, ale to že po čase ztrácí na pružnosti či čem a že kdoví co to udělá třeba po 30 letech, kdy se bude střídat mráz a pálení slunce. že ta taška vydrží víc a on je prý vyučený klempíř a sám by si na střechu nic jiného než tašku nedal. Samozřejmě kdyby jsme chtěli střechu hliníkovou, jak se ty pásy skládají do sebe a nejsou tam shora hřebíky, tak to by bylo OK, ale by jsme se nedoplatili.
Navíc pokud šlo o tu občejnou plechovou střechu, tak drahého nelákala představa, jak každých X let poleze nahoru, aby ji natřel.
No do té černé slunce bude péct jako blbé, to jo. Se nedivím, že ve vašem případě nemáte zájem
. V našem případě by to ale nemělo vadit, podkroví nebude obytné.
A ještě - rodiče plechvou střechu mají a sníh z ní sjede fakt dobře. A jak jsem si všimla na některých jiných střechách na které je lépe vidět, tak kolikrát zledovatělý sníh hrkne i s tou barvou ze střechy
.
**Angu ** no a i když sjede rychle, také nemůžeš vědět, že ti to nehrkne za krk
. A jak to jede v kuse, tak je ho víc najednou a zas tě to může spíš zabít. Já u našich také vždycky v zimě s hrůzou chodím dovnitř garáží, jak tam ční ty super rampouchy dlouhé 2 metry a čekám, který se mi zabodne do hlavy či někam jinam
.
No a co se týká fotek, tak „stavební“ foťák je na stavbě, ale až si jednou vzpomeneme a vezmeme ho domů, tak se těšte jak to tu fotkama zahltím
![]()
Angu, myslel jsem ve smyslu „plech nebo taška“. O druhu nátěru jsem fakt neuvažoval, tak hlubokých úvah nejsu před noční směnou obvykle schopný…
![]()
Ještě mě napadá k plechové střeše - prodává se plech, oboustranně lakovaný polyuretanovým barevným lakem. Buď nastříhaný v tabulích nebo stočený ve 200metrovém svitku. Akorát nevím cenu. Kdo se nechce se střechou natírat, tomu by možná takový materiál bodnul…
Etosho, to je fakt, že přizabít tě to může tak jako tak. Já na to mám přímý výhled z kuchyně, tak to vždycky pozoruju, jak se to sune dolů - takže zas to není nic nečekaného…
Je fakt, že jak to spadne všecko, tak je to hromada - těm příbuzným to zasypalo na dvoře auto - byli celkem na mrtvici, když to ve všední den ráno zjistili
![]()
Juro, no já jsem myslela, jestli třeba neexistuje něco s nějakým „hrubým nátěrem“, že by to líp drželo ![]()
No nic, seču, jdu
![]()
Tak Emi, já bych tohle taky netahala. Teda ne že bych nechtěla, ale spíš bych na to neměla sílu, jsem taková pápěrka
No z té výzdoby dvakrát radost nemám, to je fakt, ale je to jeho koníček, tak to kvůli mě přece nezavře do skříně. Nějaký koutek holt budu muset najít
Střecha - měli jsme mít taky tašky, nakonec máme plechy, ale je fakt, že se musí koukat na životnost. Ono nějaké opotřebení té střechy je vidět asi všude.Třeba sousedi ji mají chvíli a jsou na ní mapy od sazí od komína, tomu se nejde ubránit