Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Dobry vecer, dekuji vsem za prispevky.
Nechela jsem poradit zda to udelat ci ne, to si musim, samozrejme, rozhodnout sama. A jsem si vedoma vsech uskali.
Nechci odepisovat na otazky typu kde bydlim a zda tam nejsou skolky. Ano jsou tu, skoly i skolky - vse na auto. Autobusem to neni realne.
Kazdopadne, kdyz uz se tu rozepisuji, tak problem je v tom, ze jsme s partnerem na navratu do Prahy byli domluveni. On nyni zmenil nazor a vratit se nechce. S tim zase nesouhlasim ja. A na me je ted byt taxikarem 2 deti - skolka, skolka, krouzky… a ja vim, ze v Praze to neni nutnost. Take bych rada mela i trosku svuj zivot a aspon obcas cas sama na sebe a svoji praci. Rada bych, aspon castesne, zvladala navstevnost skol pesky a casem sobestacne detmi.
Proto resim zda tento krok udelat nyni, kdy v zari nastupuje do 1.tridy. Nerada bych situaci podcenila a za 2 roky presouvala dite do jine skoly - az si v realu vyzkousim, ze je to opravdu o taxikareni a bez pomoci partnera - ktery si mysli, ze krouzky nejsou pro deti az tak dulezite a obejde se bez nich…tak tot v kostce proc toto resim
Tohle je duvod proc bych se nehnula z Prahy. Krouzky jsou sakra dulezite, pro me teda hrozne moc, nedokazu si to bez nich ani predstavit, jenze bydlet za Prahou…To je proste o taxikareni, je to hrozne unavne, sebere to spoustu energie a casu. No myslim, ze pro tebe bude presun do Prahy urcite lepsi, pokud jste byli domluveni s manzelem, tak to by me taky poradne nastval…
Ja takhle rodinu „rozdelila“, doufam na dobu urcitou (snad se nebude konat dalsi prodluzovani muzova pobytu za hranicemi, kdyz tam nema rodinu). Byla dohoda, kdy se vratime z ciziny. Prodlouzeni o rok jsem jeste ustala, byt se prihlasila deprese. Dalsi rok uz ne. Zivot za hranicemi me psychicky vycerpaval. Pytlikujeme to, jak se da. Detem i mne i chlapovi se styska. Ale zatim nelituji, jsem psychicky vice v pohode a tim padem i deti.
@Markéta80 píše:
no záleží jestli partnera miluješ? pokud ano nedělej to, vztah to nedá, vždyt spolu vůbec nebudete. pokud vztah za nic nestojí a počítáš že bude konec jdi do toho a vše jen urychlíš. klidně stěhovat ale komplet jinak to zničí vztah
Trefne… ![]()
co na to rict. Kdyby byl vztah v poradku, asi az tak neresim, kde bydlim a zvladneme to spolecne. Takze, partnera mam rada, je to otec deti, ale zaciname se nazorove hodne rozchazet. Chci verit tomu, ze by jsme to zvladli nebo ze by se vratil k puvodni nasi spolecne dohode. Ale… No a pokud o stehovani premyslim, tak to asi zcela v poradku neni…a asi si to jen nechci pripustit…Ustojime to…? tot otazka
ma to budoucnost kdyz ustopim? kdo vi… :/ Ma to vubec budoucnost?
@Anonymní píše:
Ja takhle rodinu „rozdelila“, doufam na dobu urcitou (snad se nebude konat dalsi prodluzovani muzova pobytu za hranicemi, kdyz tam nema rodinu). Byla dohoda, kdy se vratime z ciziny. Prodlouzeni o rok jsem jeste ustala, byt se prihlasila deprese. Dalsi rok uz ne. Zivot za hranicemi me psychicky vycerpaval. Pytlikujeme to, jak se da. Detem i mne i chlapovi se styska. Ale zatim nelituji, jsem psychicky vice v pohode a tim padem i deti.
Naprosto chapu a dekuji za odpoved. Preji at to brzy uspesne vyresite
Moje situace je dost podobna a sem rada, ze pisete, ze to zvladate. Diky
Dodalo mi to trochu vice sil.
Ve financich udrzet byt v Pze a dum za Prahou problem neni, ja bych jako problem videla, ze jste na tom s muzem predtim domluvili a on ted couvnul. Zkuste si pronajmout/poridit byt jen na dobu urcitou (stejne pronajem davaji na rok a pak se prodluzuje) a proste to na nejakou dobu zkuste. Idealne doporucuji na podzim/zimu. Odobne bych se pres zimu z Phy nehla a od jara do pidzimu nevim, co bych v ty Pze delala… ![]()
@Hanka1 píše:
Ve financich udrzet byt v Pze a dum za Prahou problem neni, ja bych jako problem videla, ze jste na tom s muzem predtim domluvili a on ted couvnul. Zkuste si pronajmout/poridit byt jen na dobu urcitou (stejne pronajem davaji na rok a pak se prodluzuje) a proste to na nejakou dobu zkuste. Idealne doporucuji na podzim/zimu. Odobne bych se pres zimu z Phy nehla a od jara do pidzimu nevim, co bych v ty Pze delala…
Dobry vecer, ano, moje predstava je byt pres tyden v Praze a vikendy a prazdniny v domku s partnerem. Dava mi to takto smysl. Kazdopadne finance - pronajem - budu tahnout jen ja. Penize jsou. Ac mi je lito je „vyhazovat“ nekomu do kapsy, misto splaceni hypoteky vlastniho bytu v Praze…coz byla tez puvodni dohoda.
Tez je otazkou, zda to deti zvladnou bez otce a zda je prijmou do prazske skoly/skolky…toho se bojim vlastne nejvic. Nerada bych, aby je stresovalo odlouceni a v pripade, ze je neprijmou do prazskych skol se vratila zpet k nam na vesnici nebo dopalacela rocni najem..ale to se asi da vyresit s majitelem… ![]()
@lauraka píše:
Tohle je duvod proc bych se nehnula z Prahy. Krouzky jsou sakra dulezite, pro me teda hrozne moc, nedokazu si to bez nich ani predstavit, jenze bydlet za Prahou…To je proste o taxikareni, je to hrozne unavne, sebere to spoustu energie a casu. No myslim, ze pro tebe bude presun do Prahy urcite lepsi, pokud jste byli domluveni s manzelem, tak to by me taky poradne nastval…
To si nemyslim, ja to nejakou dobu praktikovala a jako taxikar jsem si nepripadala, ale mame kliku na vyhodne spojeni obou lokalit (jak bytu, tak domu), navic deti jsou na zakladce a uz dost samoobsluzne, hlavne to starsi a dost se osefujou samy nebo spolecne. Zvladali jsme to v pohode s mym pracovnim uvazkem. S praci jsem skoncila a najednou mam plno volneho casu a sama se jim nabizim, ze pro ne sjedu. Ale ny byli zajedno s muzem a domluveni, ze kdyby to neklapalo a mne nebo detem nevyhovovalo, tak zustanem za Phou (pokryvam to z 80-90% ja, muz ma casove narocnejsi praci)
@Hanka1 píše:
To si nemyslim, ja to nejakou dobu praktikovala a jako taxikar jsem si nepripadala, ale mame kliku na vyhodne spojeni obou lokalit (jak bytu, tak domu), navic deti jsou na zakladce a uz dost samoobsluzne, hlavne to starsi a dost se osefujou samy nebo spolecne. Zvladali jsme to v pohode s mym pracovnim uvazkem. S praci jsem skoncila a najednou mam plno volneho casu a sama se jim nabizim, ze pro ne sjedu. Ale ny byli zajedno s muzem a domluveni, ze kdyby to neklapalo a mne nebo detem nevyhovovalo, tak zustanem za Phou (pokryvam to z 80-90% ja, muz ma casove narocnejsi praci)
Hanko ja pracuji z domova, manzel take. Bohuzel skola i skolka a krouzky jsou na auto tak, ze se neda jen odvezt, vratit nebo prevezt druhe, vyzvednout a vratit. To se nestiha. Navic ve meste, kam bych vozila, neni nic moc co delat…a pokud bych se vracela do prace, castecne, tak to bude Praha..takze uplne mimo. Obe deti jsou hudebne aktivni a chteji se tomu venovat… a to bych se musela rozpulit. Pokud by starsi za par let zvladal autobusem sam, tak by cekal vic jak hodinu na spojeni - v lete ok, v zime nic moc… ![]()
@Anonymní píše:
Dobry vecer, ano, moje predstava je byt pres tyden v Praze a vikendy a prazdniny v domku s partnerem. Dava mi to takto smysl. Kazdopadne finance - pronajem - budu tahnout jen ja. Penize jsou. Ac mi je lito je „vyhazovat“ nekomu do kapsy, misto splaceni hypoteky vlastniho bytu v Praze…coz byla tez puvodni dohoda.
Tez je otazkou, zda to deti zvladnou bez otce a zda je prijmou do prazske skoly/skolky…toho se bojim vlastne nejvic. Nerada bych, aby je stresovalo odlouceni a v pripade, ze je neprijmou do prazskych skol se vratila zpet k nam na vesnici nebo dopalacela rocni najem..ale to se asi da vyresit s majitelem…
No aby ti je v Pze do skolky/skoly prijali je treba tam mit trv bydliste.
A i s financovanim byste s muzem meli byt zajedno, tedy nevim jestli mate SJM nebo rozdilne prijmy, kazdopadne pro porizeni vlastniho na hypo ted neni idealni obdobi, prazske byty jsou cenove nadsazene a to i panelakove hruzy na periferiich.
Ja bych pro zacatek pronajala byt na rok a videlo by se, jak to ustoji deti, muz, vas vztah. Urokove sazby u hypotek jdou pomalu nahoru a navic nastesti banky neschvaluji uz 100 hypoteky, takze si zase urcita cast lidi nastesti na hypo uz nedosahne a ceny bytu by vyhledove mohly jit o neco dolu, mezitim se muzete rozhodnout co dal.
Kazdopadne mne nejvic vadily dve domacnosti, chce to najit si v tom nejaky system. Treba moji matku zvyklou na kazdo vikendove presuny na chalupu za minuleho rezimu to prekvapovalo, ze to moc resim, ale ted v duchodu kdyz jsou trvale presidleni na chalupe zpetne rikala, jak ji to hlavne psychicky vycerpavalo a to se jim za komara mohlo jen zdat o vymozenostech typu uklizeci pani/agentury nebo setrici casu/pomocnici typu mycka, susicka, robovysavac apod…
@lauraka píše:
Já bych se z Prahy nehnula…nikdy. ![]()
@Hanka1 píše:
No aby ti je v Pze do skolky/skoly prijali je treba tam mit trv bydliste.A i s financovanim byste s muzem meli byt zajedno, tedy nevim jestli mate SJM nebo rozdilne prijmy, kazdopadne pro porizeni vlastniho na hypo ted neni idealni obdobi, prazske byty jsou cenove nadsazene a to i panelakove hruzy na periferiich.
Ja bych pro zacatek pronajala byt na rok a videlo by se, jak to ustoji deti, muz, vas vztah. Urokove sazby u hypotek jdou pomalu nahoru a navic nastesti banky neschvaluji uz 100 hypoteky, takze si zase urcita cast lidi nastesti na hypo uz nedosahne a ceny bytu by vyhledove mohly jit o neco dolu, mezitim se muzete rozhodnout co dal.
Kazdopadne mne nejvic vadily dve domacnosti, chce to najit si v tom nejaky system. Treba moji matku zvyklou na kazdo vikendove presuny na chalupu za minuleho rezimu to prekvapovalo, ze to moc resim, ale ted v duchodu kdyz jsou trvale presidleni na chalupe zpetne rikala, jak ji to hlavne psychicky vycerpavalo a to se jim za komara mohlo jen zdat o vymozenostech typu uklizeci pani/agentury nebo setrici casu/pomocnici typu mycka, susicka, robovysavac apod…
Jenže to je něco jiného - jezdit spolu na chalupu a mít dvě domácnosti, kdy jedna je jeho a druhá její.
@Anonymní píše:
Hanko ja pracuji z domova, manzel take. Bohuzel skola i skolka a krouzky jsou na auto tak, ze se neda jen odvezt, vratit nebo prevezt druhe, vyzvednout a vratit. To se nestiha. Navic ve meste, kam bych vozila, neni nic moc co delat…a pokud bych se vracela do prace, castecne, tak to bude Praha..takze uplne mimo. Obe deti jsou hudebne aktivni a chteji se tomu venovat… a to bych se musela rozpulit. Pokud by starsi za par let zvladal autobusem sam, tak by cekal vic jak hodinu na spojeni - v lete ok, v zime nic moc…
Hele a počítáš s tím, že dětem se třeba nebude líbit, když je odvezeš od táty? ![]()
@Anonymní píše:
Tez je otazkou, zda to deti zvladnou bez otce a zda je prijmou do prazske skoly/skolky…toho se bojim vlastne nejvic. Nerada bych, aby je stresovalo odlouceni a v pripade, ze je neprijmou do prazskych skol se vratila zpet k nam na vesnici nebo dopalacela rocni najem..ale to se asi da vyresit s majitelem…
Prosim te, to mi rekni, conjste to meli za plany? To jste koupili barak, v chovli tam deti a to proto, abyste se pak stehovali zpatky? To ti treba nevadi, ze ty deti jsou tam zvykly? Do skolky tam nechodi? Ze skolky maji deti totiz i budouci spoluzaky. Takhle nebudou ve skole ani nikoho znat. Krouzky mne teda fakt neprijdou dulezitejsi, nez rodina pohromade, ale na to mas nazor zjevne jiny. Mozna se zkus zeptat taky tech deti, jestli budou mit radost, ze se od taty odstehujete kamsi. Kamarady tam teda mit nebudou, budou si delat novy, ALE budou mit krouzky. To jiste oceni.
@Bábrdl píše:
Jenže to je něco jiného - jezdit spolu na chalupu a mít dvě domácnosti, kdy jedna je jeho a druhá její.
No to by na tom taky vadilo…vazne nevim co v takove situaci poradit, kdyz v tom oba maji rozdilny pristup, resp manzel zmenil nazor…Spolecne bydleni, usporadani, kam budou deti chodit do skolek/skol by melo vyhovovvat vsem clenum rodiny, hlavne tem detem…
Dobry vecer, dekuji vsem za prispevky.
Nechela jsem poradit zda to udelat ci ne, to si musim, samozrejme, rozhodnout sama. A jsem si vedoma vsech uskali.
Nechci odepisovat na otazky typu kde bydlim a zda tam nejsou skolky. Ano jsou tu, skoly i skolky - vse na auto. Autobusem to neni realne.
Kazdopadne, kdyz uz se tu rozepisuji, tak problem je v tom, ze jsme s partnerem na navratu do Prahy byli domluveni. On nyni zmenil nazor a vratit se nechce. S tim zase nesouhlasim ja. A na me je ted byt taxikarem 2 deti - skolka, skolka, krouzky… a ja vim, ze v Praze to neni nutnost. Take bych rada mela i trosku svuj zivot a aspon obcas cas sama na sebe a svoji praci. Rada bych, aspon castesne, zvladala navstevnost skol pesky a casem sobestacne detmi.
Proto resim zda tento krok udelat nyni, kdy v zari nastupuje do 1.tridy. Nerada bych situaci podcenila a za 2 roky presouvala dite do jine skoly - az si v realu vyzkousim, ze je to opravdu o taxikareni a bez pomoci partnera - ktery si mysli, ze krouzky nejsou pro deti az tak dulezite a obejde se bez nich…
tak tot v kostce proc toto resim