Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@KimL píše:
Já nevím o žádné nemoci, kterou bych trpěla, ale některé věci mi taky vadí. Podání ruky, vozík atd. Vždycky se překonám, a jak můžu, tak si jdu umýt ruce. Nejvíc mi vadí tyče v MHD. To mám velký problém. Buď se přidržuju jakoby zápěstím, opřu se o tyč nebo když tam jsou ty visací držátka, tak tím ruku provléknu, abych to zase měla opřené o zápěstí. Už jsem sebou i párkrát málem slušně škubla. Řešením jsou podle mě rukavice (v zimě) a třeba háčkované nebo jemné rukavičky v létě. Dneska už se dělají všechny tyto doplňky „módně“, takže člověk nevypadá jako hastroš.
edit: no, tak teď jsem dočetla komentáře a vidím, že rukavičky už tu radili rádci přede mnou. Tak nic
ale děkuji,, háčkovane rukavičky by mohly vypadat taky moc dobře a elegantně ![]()
@malefic bipolární poruchu máme ve vzdálené rodině (dřív se myslím říkalo maniodepresivní psychoza)..takže k tomu máš přidruženy prvky paranoi? jak říkám, pořeš teď touto alternativou a doktorka ti na to pak něco napíše určitě
@KimL hihi.já jen podotknu, že obsedantně kompulzivní chování je přirozené a v určité míře ho má v sobě každý ![]()
@reinkarnace píše:
@malefic bipolární poruchu máme ve vzdálené rodině (dřív se myslím říkalo maniodepresivní psychoza)..takže k tomu máš přidruženy prvky paranoi? jak říkám, pořeš teď touto alternativou a doktorka ti na to pak něco napíše určitě
ano, máš pravdu, dřív se tomu tak říkalo,, ano mám prvky paranoi, a jenom protože mám ty halucinace tak už to neni BAB.
@reinkarnace píše:
@KimL hihi.já jen podotknu, že obsedantně kompulzivní chování je přirozené a v určité míře ho má v sobě každý
jojo každý ho má v sobě,, třeba muj partner jakmile vidi pohřební vuz, tak se musí 40 štípnout do ruky
ale říkál, že ho to nijak neomezuje, akorát je strasně nastvany jak nějaký vidi, pry ![]()
@reinkarnace Jasně, jednoznačný lék na diskuzi nenajde. Ale když jí deset lidí poradí deset rad, určitě bude schopná aspoň něco si vybrat a z něčeho těžit, co jí pomůže.
Ten pocit náhodou znám - po pěti dnech desinfekčního prostředí v porodnici jsem se vrátila s malým domů a bylo mi zatěžko pohladit psa a pak se dotknout dítěte. Věřím, že s každým dnem v onom desinfekčním prostředí exponenciálně prodlužovalo dobu, po kterou bylo nutno se tomuhle pocitu „odvykat“. No, já nejsem skleníková a vadilo by mi strávit život úklidem… odmala jsem se sápala po každém zvířeti, co šlo kolem, takže to tak dlouho netrvalo. Teď dítě málem snídá z jedné misky spolu se psy a ani mi to nepřijde ![]()
@Icestar píše:
@reinkarnace Jasně, jednoznačný lék na diskuzi nenajde. Ale když jí deset lidí poradí deset rad, určitě bude schopná aspoň něco si vybrat a z něčeho těžit, co jí pomůže.Ten pocit náhodou znám - po pěti dnech desinfekčního prostředí v porodnici jsem se vrátila s malým domů a bylo mi zatěžko pohladit psa a pak se dotknout dítěte. Věřím, že s každým dnem v onom desinfekčním prostředí exponenciálně prodlužovalo dobu, po kterou bylo nutno se tomuhle pocitu „odvykat“. No, já nejsem skleníková a vadilo by mi strávit život úklidem… odmala jsem se sápala po každém zvířeti, co šlo kolem, takže to tak dlouho netrvalo. Teď dítě málem snídá z jedné misky spolu se psy a ani mi to nepřijde
no u tebe ten stav je asi pochopitelný, zvykla sis na čistotu a pak najednou nebyla.. tedy ne že by nebyla, ale asi ne tolik jako v nemocnici,, to není asi nikde tak jako v nemocnici, vše sterilní atd.. ale u mě to teda nechápu, celý život mi byl uklid jedno, prostě jsem neřešila. mám, tak mám, a nemám, udělá se zítra.. nikdo mě k tomu od mala nevedl, mamka uklizela po nás děckách vše sama. V jedne knize co jsem četla byl chlápek a taky se bál bacilu, docela často bývali takhle nemocnní lidi v seriálech(monk atd) a vždycky jak jsem tohle viděla mě napadlo že já taková nikdy být nemužu
a ted sotva moje máti otevře venkovní dveře u mě doma, nadáva, protože citi jen savo a všelijaké připravdy..
Ahoj, mám tento problém taky, dost se mi to zhoršilo po porodu a při kojení asi vlivem hormonálních změn. Co nekojím, je to už zase lepší, ale stále mám v kabelce dezinfekční gel na ruce a dost často ho venku používám. Nákupní košíky nebo tyče v MHD mi teda vadí dost. Já jsem se teda s tímto nikdy neléčila, ale zpětně vidím, že v době zhoršení po porodu jsem asi lékařskou pomoc vyhledat měla, protože mi toto chování negativně ovlivnilo život i vztah s manželem.