Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mela jsem to doma podobne…
ale to ze jsem blba a tupa mi rikal nevlastni otec, matka jen mlcela. Kdyz jsme byly se segrou maly, tak nas proti sobe postavaval a pak se s usmevem na nas dival jak se mlatime ![]()
segra casem zapadla, ale ja jsem ho porad necim asi drazdila (doted nevim cim, byla jsem ticha, poslusna), protoze na me zbyl jev rev, hlavne furt ponizovani (i pred jeho prateli), na prochazkach jit 2m za nima, po skole hned domu, uklidit, vyprat, vyzehlit, zadny konicky… Pred prarodicema od mamy byl ale jak milius, pred svyma rodicema pomlouval a vysmival se…
taky jsem pomyslela na utek, nozem jsem si prejizdela po zapesti…
mama se s nim pak rozvedla, segra i bratr (jeho syn) breceli, ja to brala v klidu a jediny na co jsem myslela, bylo jak dodelam mistni gympl, jestli se mama bude chtit odstehovat…
zkratim to - s uderem 18ti jsem konecne odesla z domu, zila jsem z alimentu od biootce, pridavku, chodila jsem uklizet. Mati mi obcas koupila neco na sebe. To jsem byla ve tretaku na gymplu. Dodelala jsem ho, pak VS
neporadim ti co delat, to si musis rozmyslet sama. Ta OA ma svuj intr? nebo nejaka jina skola ve meste? Ja kdyz odesla z domu tak jsem bydlela na intru od zemedelky za par kacek. Dokonce mi jako gymplacce dali pokoj pro sebe a nikdy mi tam nikoho nesoupli. Vzdycky jsem jim zduraznovala ze se musim a jdu ucit a byla jsem bezproblemova, asi proto
Kazdopadne vsechno ma sve reseni, zalezi jen na tve odvaze a co jsi ochotna obetovat.
Jsem ještě v 8.třídě, jsem narozená na podzim. Na intr jít nechci, jak jsem psala už předtím. S tátou to bude těžké už navždy. Mou mámu bil - i přede mnou, za výplatu si koupil auto, místo toho, aby přispěl na domácnost, když mi byly 3, tak se rozvedli. My byly s mamkou samy, mamka výplatu max. 7 000 měsíčně, musela platit byt, školku, starala se o domácnost. A tatínek? Nic. Ani výživné neposílal a do teď neposílá. Na Facebooku mi píše, ale já nemám potřebu si s ním psát, ani se s ním stýkat. To, že se jednou za rok vidíme u babičky, kde bydlí (má plno dluhů, exekucí, jezdil opilý za volantem, aj.) a on mi dá 500 Kč, ať si něco koupím, mi přijde trapné. Je klempíř, do zimy pracují, takřka non stop a on není schopný mi poslat 1500 měsíčně.
Milá Lucie, každý dělá chyby a každý na ně má právo. Asi je to i věkem, že se Tě všechno víc dotýká. Já si pamatuji, jak jsem ve Tvém věku vnímala, když mi někdo řekl"tele, žábo, blbá..".Všechno jsem si živě představovala a sebe pak viděla jako ropuchu anebo dobytek.Toto si ale Tvá matka neuvědomuje-alespoň myslím. Nyní všechno vnímáš víc, protože se stáváš skoro dospělou. Moje dcera je také v 8.třídě, proto na Tebe myslím i na ni a vzpomínám na tuto dobu svého mládí. Věř mi, že bude líp, určitě. Asi bych neradila odejít z domu, ani se utíkat za nějakým přítelem. Je fajn mít kamaráda, kamarádku, to jo, můžete pokecat, postěžovat si, ale jinak buď opatrná. Na skutečný partnerský vztah raději nespěchej, ať Ti nepřibude do života zbytečných zranění. Spíš se snaž jednat s mámou jako dospělá, tím ji budeš stavět do pozice, kdy bude nucena jednat podobně s Tebou. Když jedna vpálí druhé, že je blbá, kráva a podobně, druhá jí to vrátí, je to jak začarovaný kolotoč. Snaž se mamčin postoj změnit svým postojem, svým způsobem vyjadřování a když to nepůjde, věnuj se sebevýchově, mysli na sebe. Nedovedu to vyjádřit jinak. Držím Ti pěsti.
Potřebuji si opět vyrýt srdce. Seděla jsem na posteli a brečela, protože jsem dostala zákaz na Pc, protože se bojím pavouků a proto jsem nešla do sklepa. Matčina slova zněla proti mě, že si za to můžu sama. Mám zase šílenou chuť se vším skončit.
@Anonymní píše:
Potřebuji si opět vyrýt srdce. Seděla jsem na posteli a brečela, protože jsem dostala zákaz na Pc, protože se bojím pavouků a proto jsem nešla do sklepa. Matčina slova zněla proti mě, že si za to můžu sama. Mám zase šílenou chuť se vším skončit.
Ne neblbni, on bude jednou dobře, mysli na to, že tě čeká ještě mnoho krásného..
Zákaz na pc moje děti také nesnášely. Je to asi jeden z nejtvrdších trestů, že? Já si tím nejstaršího také vždycky naštvala, ale když chtěl pc, stačilo přijít omluvit se. Věř mi, že to je přesně to, na co matky čekají. To nejití dosklepa nejspíš provázely nějaké řečnické obraty nebo komentáře(moje vlastní rodinná zkušenost),že jo?
Pokud chceš takovýto zákaz zrušit, tak stačí omluva a aspoň jakákoli snaha. Já na to pokaždé čekám a toužím po tom, aby děti přišly, když jsou naštvané. Sama chodím také vstříc, ale mamka nemůže zákaz zrušit jen tak, protože ho nikdy (ve správném případě) nedává jen tak. Spíš jim nabízím varianty domluvy, možnost vykonání jiné práce apod. Nikdy netoužím po hádce s dětmi a pochybuji, že Tvá maminka jo.Komu to také může přinést radoost nebo uspokojení?? Hádky matky trápí podobně jako děti.
Ale domácnost obýváme všichni, všichni spolu jíme, nakupujeme oblečení a je správné, aby se dospívající děti přiměřeně zapojily a rodiče mají povinnost je k tomu přiměřeně k jejich věku vést. Pokud nehrozí, že by v domě byl nějaký pedofil, či něco takového, pokud jsi zdravá a můžeš chodit po schodech, pokud máš mamku ráda a chceš jí občas potěšit, pokud jsi správná holka, za jakou Tě asi hodně lidí i já považuje…Tak se pokus o to, abys odpor z pavouků překonala. Je to jen malý hmyz, který navíc ani neštípe, nic nedělá, zamáčkneš ho toaletním papírem…Na svoji obživu musí tvrdě makat, má strašně moc nepřátel, je to fakt jen chudák. Vem si jen to, v jakých podmínkách žije..ve sklepě..
To překonáš, ne? Držím pěsti.
Míváme naproti balkonu ptačí hnízdo a loni jsem se dívala, tak ta ptačí maminka vyváděla mladé, jak je učila a nutila lítat. Malí nechtěli z hnízda a maminka pořád létala z balkonu na hnízdo, pořád a pořád dokud nedonutila všechny mladé letět za ní. Byla pěkně vytrvalá. Jim se nechtělo, ale maminka věděla, že v hnízdě by nakonec sama uhynula hlady, že letět musí, jinak umřou.
Tvé mámě na Tobě záleží, jinak bys nedostala zákaz počítače. To vím také podle sebe.Pro matku je pohodlné mít mládě usazené u pc, je klid, pohoda, pokoj, mládě spokojené, žádná hádka. Tak nechá dlouhodobě svoje mládě ale růst jen matka, které na něm nezáleží. Ta, které na mláďatech záleží raději podstoupí dohadování, snáší zlobu a naštvanost kvůli počítači, snáší útrapy a vydrží raději cokoliv proto, aby její mláďata dokázala vyletět z hnízda a naučila se samostatnosti, proto aby je naučila obstát, sama se živit a žít plnohodnotným životem. Tohle je docela důležité si uvědomit. Víš kolik 20ti letých vězňů-kluků(holek) prožilo dětství u počítačových her? A co dělaly jejich mámy? Nechaly je tam sedět, aby měly klid…Přemýšlej nad tím, ju?
Mě taky rodiče nadávají do debilů. A ještě to omlouvají tím, že chtějí aby ze mě něco bylo a abych přestal být „hloupý“. Zkrátka to myslí dobře. A já? Já to ignoruji. Přestan tyhle kecy poslouchat. K ničemu ti nebudou. Važ si života, na sebevraždu nemysli. (i já měl sebevražedné sklony). Jo, a zkus se podívat na Saw. Mě otevřel oči. Jo, a ono je možné, že tě máma VIDÍ jako sprostou a drzou pubertačku, a dle toho se i chová…