Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Alfhugo Ani jsem to vlastně moc nezažila. Mám hrozně slušně vychovanou tchýni, která si výhrady ke mně říká jen v hlavě
. Hodná
.
A překvapilo mě, co říkala o příkrmech moje babička (75 let), že když ona měla děti, tak byl ten trend podobný jako teď - kojit plně do půl roku. A že jí její maminka nadávala, že plně kojí, protože je určitě líná vařit dítěti polévky a šťávičky
.
Každá generace si myslí, že ví všechno nejlíp, to je normální a asi si všichni tím prošli.
Mnohokrát jsem o tomto s partnerkou diskutoval. Konstatovali jsme docela velké rozdíly mezi našimi rodiči a „námi“ jako rodiči. Jeden z bizarních výsledků byl, že naše vlastní dospělé děti jsou na nás už dnes v dobrém smyslu daleko „drzejší“ než jsme my dnes na naše vlastní rodiče. Je tam mnohem víc upřímnosti i vzájemného naslouchání. To s našimi rodiči to bylo více o autoritě, příkazech a někdy to tak vypadá i dodnes. Jina řečeno, zatímco my musíme dodnes hodně argumentovat vůči vlastním rodičům a stejně to nestačí, naše děti to mají v totmto jednodušší. To nám přišlo trošku smutné (vůči nám). Tohle je obecně zajímavé téma. Ovšem tohle není nutně věc generační, ale asi spíše povah jako takových.
@krtek7489 No ale víš, záleží o jaké rady se jedná. Jedna věc je třeba pitomý čaj, který je celkem jedno. Mě třeba moje máma pořád říká, že nemám dítě mazlit dokud nenatáhne ke mě ruce
takže jako jsem dle ní měla čekat, až se naučí moje dítě natahovat ruce, což jaksi celý první rok nezvládne. Ironie je, že mi do dnes vyčítá, že jsem se s ní jako malá nemazlila
syn u ní moc nechce být, protože si ho většinou posadí na klín a kouká s ním na televizi, i když ho vidí jen jednou za čtvrt roku (jsme 200 km daleko) a ona to vyčítá nám, že jsme ve stejné místnosti, tak nás vidí a nechce ji… takže jednou třeba udělala to, že s ním utekla do vedlejší místnosti a zavřela se tam, v domnění, že bude spokojený, že nás neuvidí. Dítě řvalo jak tur a já byla naštvaná jako čert ![]()
O jídle bych mohla taky mluvit dlouho, ale to už jsou fakt prkotiny. Základ je ten, že někdy starší generace nerespektují jiný názor a berou to, že už dítě vychovaly a dítě to přežilo jako mantru a jediné platné i pro všechny další…
@mojmira píše:
Každá generace si myslí, že ví všechno nejlíp, to je normální a asi si všichni tím prošli.
Jsem zvědavá, v čem se ukáže, že se mýlí ta naše generace ![]()
Já to vidím na ne úplnou nezávadnost biopotravin ![]()
@krtek7489 píše:
Uvědomujete si holky, že vám radí ženy, které vychovaly vás, vaše muže a v případě babiček vaše rodiče? A myslíte si, že vás vychovaly a krmily tak špatně, když si na jejich rady teď stěžujte? Já jsem u prvního dítěte byla také ta „chytrá“,co všechno zná a rady nepotřebuje a teď u druhého dítěte po mnoha letech si říkám, jak ta moje maminka měla tehdy pravdu a dělám teď to, co mi radila před lety
No tak to si uvědomuju, třeba to jak babička vyprávěla, že se dětem dával odvar z máku, aby spinkaly
No, dělat to proto ale nebudu. Plně si uvědomuji i chyby mé mamky, co na nás spáchala, takže bych se jich ráda vyvarovala. Ne každá žena, co má děti, byla podle mě matkou, kterou bych chtěla následovat. Takže ano, vyslechnu, přeberu a zařídím se stejně podle svého svědomí a vědomí ![]()
@ncc1701 píše:
Jsem zvědavá, v čem se ukáže, že se mýlí ta naše generace
Já to vidím na ne úplnou nezávadnost biopotravin
Nikdo netvrdí, že jsou nezávadné, z logiky vyplývá, že jsou mnohem „plesnivější“, protože je nechrání nepřirozené chemikálie, to už je známý fakt ![]()
@Honey Hooligan píše:
No tak to si uvědomuju, třeba to jak babička vyprávěla, že se dětem dával odvar z máku, aby spinkalyNo, dělat to proto ale nebudu. Plně si uvědomuji i chyby mé mamky, co na nás spáchala, takže bych se jich ráda vyvarovala. Ne každá žena, co má děti, byla podle mě matkou, kterou bych chtěla následovat. Takže ano, vyslechnu, přeberu a zařídím se stejně podle svého svědomí a vědomí
Já si právě myslím, že hodně těch střetů je o té snaze vyhnout se těm spáchaným chybám… jenže to člověk často nevysvětlí, protože by tím třeba i ublížil, koneckonců každý chybuje, ale nemusíme vše opakovat, že?
Ne neradí, moje matka je 500 km daleko a tchýně je mrtvá. Nikdo jiný se mi nikdy nesnažil radit ![]()
S manželem vychovávame a děláme vše jenom podle sebe ![]()
nevím, jak bych se stavěla k tomu, kdyby mě chtěl někdo ochytřovat, nezažila jsem to. Občas bych ale dobrou radu ocenila a i kvůli tomu, že jsme na vše sami… no prostě všeho s mírou ![]()
Jo teď mně napadá jedno… mám o 14 let mladší sestru a ještě dodnes si pamatuji jisté zvyky, které moje matka praktikovala vůči sestře, když byla mimino. Ona neradí, ale moje spomínky na ty návyky jsou pro mně dodnes odstrašujícím přikladem, například když ségru honila po bytě v chodítku a cpala do ní kinder čokoládu, protože v reklamě říkali, že je plná mléka ![]()
Ale to jenom pro pobavení, jinak je to hodná ženská ![]()
@CokeLady nevím jestli to nějak souvisí s mým dětstvím, ale mívala jsem dudlík namočený v medu, jinak jsem ho nechtěla…dneska mám strašně zkažené zuby, přes používání kvalitních past, zubní nitě a podobně.
Strašně mě bolívají záda…mamka se dodnes zasněně usmívá, jak jsem řádila v chodítku…
Muž má ploché nohy, byl třetí dítě a dlouho neměl svoje nové boty, škoda přece vyhodit ty po sourozencích.
Jestli by to tak bylo i bez toho, co tenkrát dělaly (s důvěrou, že je to pro nás nejlepší)naše mámy, bůhsuď. Ale myslím, že nás to fakt poznamenalo.
Já bych tomu raději předešla. A stejně napáchám současné chyby, co když se za 20 let prokáže, že Vojtovka ničí páteř, nebo něco takového? No a já ji cvičím čtyřikrát denně…
@Alfhugo no s tím sladkým, já nechápu třeba, proč ho někdo dítěti nutí, i když o to nestojí. Já když malému dávala ovoce (třeba strouhané jabko), tak to miloval prostě samotné a mamka mi pokaždé po telefonu říkala, že tam musí mít přece nějaký piškotek a cukr. Proč by musel, když mu to chutná bez toho. Jako pochopím to u dítěte, co to nedá do pusy jinak, ale automaticky…
Taky si vybavuju, že můj táta ze mně chtěl mít štíhlou doktorku práv nebo medicíny… a ikdyž se na plnění tohoto snu aktivně podílel, nějak mě přemotivoval či co, a vymklo se mu to z rukou, neboť sport (a zvláště lyže a kolo!!!) nenávidím… a podle toho vypadám…a ze studií jsem taky několikrát sběhla… a o hopsadlech a dalších věcech včetně rtg prohlídek těhotných z dané doby tu již bylo zmíněno
@IvetJas Cukr jsem donedávna měla doma jen do kafe pro návštěvy. Čokoláda je jiná, tam jde ale o to, že se snažíme příděl eliminovat po opravdu malých kouscích (třeba jako ňaminka po večeři, když se tam nějak všichni sejdeme - prostě denní rituálek), a příděl od příbuzných je větší než regulovaný odbyt… a marné vysvětlování (a děsné divení) - že jí prostě vyhazuju… prej proč jí teda nesním já? ![]()