Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Při porodu je personál povinen respektovat tvé soukromí a tvá rozhodnutí, takže klystýr prostě můžeš vynechat, vnitřní vyšetřování omezit na minimum, požádat, aby byla přítomna jen PA atd. Stres porodu neprospívá a pokud by ses např. bála tlačit kvůli případné nehodě, nebylo by to dobré. Doporučuji ti kontaktovat soukoromou porodní asistentku z tvého regionu (seznam viz http://unipa.cz/index.php?…), zkonzultovat s ní své obavy a případně si s ní dohodnout doprovod k porodu. Jistě by ti pomohla zajistit soukromí, mohla by ti pomoci např. s tím klystýrem u tebe doma atd.
Jak tu někdo psal o vizitě, kdy doktoři nastoupí a žena musí dát nohy od sebe a ukázat rozkrok – pokud si to ženy nechají líbit, bude se to dít. Nechápu, jak může někdo přistoupit na tak nedůstojný způsob vyšetřování ![]()
Já si na rozdíl od ostatních myslím, že pokud jsi takový stydlín, tak ti to jedno nebude ani v těch bolestech. Stydět se asi budeš. Já jsem stydlín hrozný, ale klystýr jsem přežila, hekat jsem nehekala, ale moje noční můra: před samotnou vypuzovací fází mě PA nutila, ať se vyčůrám do vany (ve které jsem trávila I. dobu porodní). No to bylo něco na mě, museli všichni vyklidit porodní sál a stejně jsem měla takové zábrany, že to prostě nešlo
. Říkala jsem: když já se bojím, že se po*eru, všichni se řehtali.
Jak to dopadlo při tlačení miminka ven, to naštěstí nevím, nejspíš k nějaké menší „nehodě“ došlo, ale to opravdu nepoznáš. Takže jediná rada: pořád dokola si říkat, že ten personál tam už určitě viděl a zažil horší věci, jim to nejspíš nepřijde.
A partner u porodu, to jsem vůbec neřešila, v jakých pozicích mě uvidí. Ale my jsme s manželem 10 let, takže už máme za sebou všelicos, včetně prdění, čůrání v lesíku nebo držení hlavy při blinkání, takže nějaký porod nás nemohl rozházet.
A navíc to bylo jen ku prospěchu, že mě viděl trpící a zpocenou při porodu NAŠEHO dítěte. Sám říká, že si mě díky tomu váží ještě víc. A vztah k dítěti má od začátku nááááádherný, fakt jsem nezažila v okolí jiného tatínka, který by se s děckem tak vyblbnul už od miminka, většinou to ty chlapy chytne, až je děcko trošku větší.
@Katka86 píše:
JJ,to mi vadilo.Hlavně bylo úžasné,jak na velkou vizitu přišlo asi 10 lidí,z toho polovina mladých mediků,já nohy do praku,šílený otok po dvojitém nástřihu a ještě natržení,přišel mudr,natáhl rukavice a přizvedl ten otok,aby všem přítomným mohl názorně ukázat poporodní hemoroid po porodu velkého dítka![]()
já čuměla do stropu a dělala jsem,že jsem mrtvá
![]()
![]()
![]()
A proč sis něco takového nechala líbit? ![]()
@Anonymní píše:
Chci se tak nějak vypovídat a podpořit. Řeči o tom, že je to normální a běžné a že se to děje pořád mě moc neuklidňují.Nebojím se porodu, nebojím se ani bolesti, prostě to budu muset zvládnout až to přijde. Bojím se studu… Studu při tom, když mi budou dělat klystýr, studu když se budu sprchovat nebo budu ve vaně, že mě por. asistentka uvidí nahou, studu při zavádění něčeho do pochvy nebo konečníku a i celkově z vypuzovací části porodu. Bojím se i toho, že z bolesti se přestanu ovládat a budu třeba hekat, nedej bože křičet a dělat ze sebe hysterku. I kvůli tomu nechci u porodu ani moc partnera, nechci, abych v jeho očích klesla, aby viděl i nechtěně něco nechutného nebo mě v nějaké hnusné zpocené pozici kroutit se bolestí. Při porodu bych asi ani část omylem vypuzené stolice nepřežila (psychicky). Taky jste se někdo takto styděl? Čím déle jsem těhotná, tím víc se stydím i u gynekologa. Připadám si trapně na koze s roztaženýma nohama…
Mám úplně to samé, u gynekologa neustálé přemlouvání, že fakt musím ty nohy roztáhnout pořádně, jinak mě nevyšetří… Jsem na to děsně citlivá, první porod už byl kvůli tomu trochu problematický, a druhý? Pokopaný doktor i PA, protože mám psychický blok a problém takhle před někým ukazovat intimní partie, porod neporod. Každý mi musel držet jednu nohu, abych je necpala i při tlačení k sobě, bylo to silnější než já, asi podvědomí. Rozhodně jak tu někdo píše, že u porodu na to nebude čas myslet, tak to tedy u mě neplatilo, prostě asi „vyšší“ stupeň studu. O klystýru a spol ani nemluvím, z toho je mi maximálně trapně, a ty kontroly po porodu stylem „roztáhnout nohy na doktora“, to je teprv masakr.
to bude dobrý, uvidíš, že budeš myslet na miminko a co se děje kolem moc vnímat nebudeš, já se stydím spíš zpětně
@ivuska.h píše:
A proč sis něco takového nechala líbit?
No nějak jsem to nečekala,že mi budou očumovat i ten hemoroid.Na frndu,no budiž,at se podívají
ale ten hemoroid
aspon jsem jim znechutila oběd
![]()
@Katka86 Tak…a dobře jim tak..doufám, že jim oběd nechutnal..neměli se ti tam dívat.
![]()
@Katka86 píše:
JJ,to mi vadilo.Hlavně bylo úžasné,jak na velkou vizitu přišlo asi 10 lidí,z toho polovina mladých mediků,já nohy do praku,šílený otok po dvojitém nástřihu a ještě natržení,přišel mudr,natáhl rukavice a přizvedl ten otok,aby všem přítomným mohl názorně ukázat poporodní hemoroid po porodu velkého dítka![]()
já čuměla do stropu a dělala jsem,že jsem mrtvá
![]()
![]()
![]()
Promiň, já se bavím. Ale je mi jasný, že ty ses nebavila… ![]()
Já se toho taky bála,ne porodu samotného,ale celé situace.Když přišel porod,pamatuji si jenom matně jak jsem se po každém heknutí všem omlouvala…takže tě úplně chápu…
Holky, tak nevím, jestli se mám smát nebo se porodu bát…
Po přečtení jsem místy valila oči a místy se smála, jak jste to s humorem podaly
![]()
@KPKristy píše:
Promiň, já se bavím. Ale je mi jasný, že ty ses nebavila…
Já už se taky bavím
takže v poho
![]()
tak některé příspěvky mě tu pobavily
taky nerada rozhazuju kopejtka před cizíma, ale u porodu to prostě jinak nejde, že…rodila jsem před 14 lety a asi je to stále stejné, klystýr a porod jsem tak nějak neřešila, co z tebe vyjde naštěstí nevidíš tak na to ani nemysli
…to po porodu s těma vizitama je ale fakt dost děs, čekám druhé dítko v prosinci a už teď se na to netěším, ale jak tu některá psala, oni na to čučí denně a je jim to už jistě u pr… tak hlavu vzhůru ![]()
@Loglady píše:
Mám úplně to samé, u gynekologa neustálé přemlouvání, že fakt musím ty nohy roztáhnout pořádně, jinak mě nevyšetří… Jsem na to děsně citlivá, první porod už byl kvůli tomu trochu problematický, a druhý? Pokopaný doktor i PA, protože mám psychický blok a problém takhle před někým ukazovat intimní partie, porod neporod. Každý mi musel držet jednu nohu, abych je necpala i při tlačení k sobě, bylo to silnější než já, asi podvědomí. Rozhodně jak tu někdo píše, že u porodu na to nebude čas myslet, tak to tedy u mě neplatilo, prostě asi „vyšší“ stupeň studu. O klystýru a spol ani nemluvím, z toho je mi maximálně trapně, a ty kontroly po porodu stylem „roztáhnout nohy na doktora“, to je teprv masakr.
Na to jsou dobré jiné polohy, než na koze – ve dřepu či kleku ti nikdo mezi nohy nekouká a nemáš ani ten pocit, že tam ležíš jak přejetá žába napospas všem. Pokud bys měla nějaké příště, tak doporučuji
Klystýr jsem naštěstí nikdy neměla.
Podle mě ti to opravdu bude jedno až to přijde. A jestli nechceš přítele nebo manžela u toho tak je to asi pro tebe dobře. Před lékaři se přece stydět nemusíš-říkej si, že už tohle i všechny „nechutnosti“ viděla stokrát!A je to fakt!
Jinak mě dávali klystýr a stejně to uplně nepomohlo
, přítel viděl víc než chtěl ale přežil to všechno
ono holt když máš tlačit jak „lvice“ tak prostě nemůžeš přemýšlet jestli z tebe vychází i něco jiného než mimi-to bys neporodila nikdy.