Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@vevericka12 píše:
@ivuska.h hm, tak tim ze jdu rodit verim taky tem kdo tam jsou, i co se tyce polohy atd. kterou mam zaujmout, prece jen to nebude nejspise jejich prvni porod co vidi, kamaradka proste asi byla tou bolesti zaskocena a tak toho bylo na ni mocpokud ji smerovali na nejakou polohu tak asi dutou zilu nemela, jinak by v te poloze prece bylo spatne i tomu diteti, ale prijde mi, ze v dnesni dobe je spise jednodussi rict jak to zdravotnici vsechno zpackali nez si priznat sam sobe, ze jsem proste tu bolest treba nezvladla nebo ze jsem adekvatne nespolupracovala
To je absolutní hloupost
. Poloha vleže na zádech se preferuje, protože prostě mají na dítě nejlepší výhled. To je asi jako kdybych svojí kamarádce astmatičce vykládala, že ona si to svoje (předem avizované) zátěžové astma zřejmě vymyslela jenom proto, aby odůvodnila, že se vleže na zádech dusila a nebyla schopná tlačit
.
Já zase mám zkušenost, kdy jsem strávila asi 15 hodin v porodnici, během kterých mi točili ozvy zásadně vleže. Přitom v takové poloze s bolestí při kontrakci nedokážu vůbec pracovat, a stejně mi za celou dobu nebyla nabídnutá jiná poloha
. U druhého porodu jsem hlásila už ve dveřích, že monitory vleže ne (sestra pyskovala, že rodit stejně budu muset vleže, tak co jako
) a napotřetí se nestihlo natočit nic, tak to bylo jedno. Ale mám to srovnání, tak vím, že to není tím, že jsem prostě neschopná lopata a neumím adekvátně spolupracovat
.
Zakladatelce - když má člověk pocit, že dřív umře, než porodí, tak je mu to opravdu jedno. Zase když mu to není jedno, tak asi není ještě tak zle, a to je taky fajn.
Můj první porod byl bolestivý(jiný jsem ani nečekala
),ale vše bylo prostě jako podle učebnice.
Měla jsem sice křížové bolesti,ale díkybohu jen asi 2 hodiny,tak dnes zpětně vím,že se to dalo vydržet.
A druhý porod? ![]()
Přestala jsem se otvírat,přestaly mi kontrakce.Nasadily mi Oxytocin a to teprve začal ten pravý „cirkus“. První 2 hodiny byly ještě ucházející(ikdyž jsem měla pořád pocit,že se roztrhnu).Bohužel jsem ale měla tu smůlu,že jsem se přestala otvírat a když mi po těch dvou hodinách řekli,že jsem otevřená pořád stejně,tak se mi chtělo brečet.
PA když viděla,že se na posteli svíjím a není možné ani nasadit pásy na kontrlu mimča,tak do mě sáhla(to hooodně bolelo) a poslala mě do sprchy.
To už mě ale neunesly nohy a já si do sprchy klekla a začala po každé kontrakci brečet,že už vážně nemůžu!!!
A dodnes když na to pomyslím,tak se stydím ![]()
Jinak klystýr jsem nemusela podstoupit ani jednou…
@Katka86 píše:
To byl,nebo když mi mudr dával čípek![]()
hej tak to jsem nechápala
![]()
Od bolesti,po po porodu.mudr říkal tak dostanete čípek,myslela jsem,že mi ho položí na stolek a on přišel,znova ty rukavice,otočte se na bok a fuk mi ho tam
![]()
![]()
![]()
![]()
Příspěvek upraven 07.06.12 v 19:44
Cože? Když jsem přišla na pokoj po porodu, tak mi sestřička řekla, že v nočním stolku mám dva čípky, kdybych si potřebovala ulevit od bolesti. Tam byli asi nějak moc pečlivý ![]()
@ivuska.h píše: …
Jak tu někdo psal o vizitě, kdy doktoři nastoupí a žena musí dát nohy od sebe a ukázat rozkrok – pokud si to ženy nechají líbit, bude se to dít. Nechápu, jak může někdo přistoupit na tak nedůstojný způsob vyšetřování
jsem ráda, že nejsem jediná, co jí to připadá divný.
u porodu chápu, že mi to bude asi jedno. ale přece tím, ež porodím, se ze mě nestává nesvéprávná bytost, která bude trpět takový ponižování, ne? navíc když už mě nepustí domů, ale budou mě tam věznit, tak přece nebudu ještě spolupracovat
ale pokud opravdu trvají na kontrole po šití, tak ať proběhne u gynekologa, se vším soukromím, které z toho vyplývá.
to jako příjdete doprostřed václaváku a tam se necháte přede všema vyšetřovat gynekologem a bude vám to jedno - protože to tak dělají všem a protože přece při porodu viděli mnohem víc?? kde je vaše hrdost?
@PjckjsANEBjája třeba máš pusu prořiznutou a umíš se ve správnou chvíli ozvat, já holt ne ![]()
@Katka86 píše:
Když jsem rodila poprvé,tak jsem byla snad jediná ze všech rodících v okolí,kdo ho nedostal a přitom času bylo habaděj,tak ani nevím,proč mi ho nedali.A při druhém teda čas nebyl,ale já si byla jistá,že ze mě vyleza tak 10 kilo hoven,když jsem měla takovou zácpu,když jsem tlačila,tak říkám PA,že leze asi hovno![]()
![]()
a ona na mě,že ne,že to je hlavička
Příspěvek upraven 07.06.12 v 20:39
Jak tu někdo psal o vizitě, kdy doktoři nastoupí a žena musí dát nohy od sebe a ukázat rozkrok – pokud si to ženy nechají líbit, bude se to dít. Nechápu, jak může někdo přistoupit na tak nedůstojný způsob vyšetřování
no jo, tak je to takové nedůstojné… ale zas oni to asi nedělají pro své potěšení, je to nutnost a je to při vizitě, aspoň u nás to tak probíhalo, holt ti mladí budoucí doktoři se taky musí kouknout co a jak… mělo by se to dělat aspoň citlivým přístupem, aspoň vlídné slovo a trocha úcty a ne nějak arogantně a že bohužel někteří zdravotníci arogantní jsou…
pokud by se vymyslel při tom velkém počtu rodiček a malém počtu sester a doktorů, jiný způsob, tak jsem všema deseti pro… já jsem teda rodila v tak přeplněné nemocnici, kamoška co rodila pár dní přede mnou, rodila na chodbě… to jsou horory, ale co s tím?
nevidím to moc reálně, muselo by se změnit hodně věcí
a kdyby to bylo na přístupu pacientek v tom případě kontroly šití, která by asi svolila s medikama při prohlídce?
v porodnici mě štvaly jiný věci, ale to není předmětem debaty…
@PjckjsANEBjája píše:
u porodu chápu, že mi to bude asi jedno. ale přece tím, ež porodím, se ze mě nestává nesvéprávná bytost, která bude trpět takový ponižování, ne?
No, mně se stalo, že sestra nařídila připravit se před vizitou a fakt jsem si užuž sundávala gaťky
, než mi došlo, že vlastně žádné zranění nemám
. Na rozdíl od prvorodičky na pokoji, ke které se sestra blížila s 30cm pinzetou v ruce
(na oddělání vložky). Paní ale stačila výhružně syknout, ať se ani neopovažuje
(nebylo to před dvaceti lety, bylo to předloni
).
@Anonymní píše:
@PjckjsANEBjája třeba máš pusu prořiznutou a umíš se ve správnou chvíli ozvat, já holt ne
hm, poměrně jo. teda zrovna nemocnice je pro mě hodně stres, takže hubu ne, ale zabejčím se a neudělám. přece mě tam nebudou držet každej za jednu nohu a třetí tahat vložku, zvlášť když máme v plánu tam být s manželem - pokud nepůjde jít domů hned… jako já princip vizit nevymyslela, stejně jako já nejsem ten, kdo drží maminky v porodnici zbytečně dlouho, tak se nebudu podřizovat. nebudu dělat něco, s čím nesouhlasím ![]()
@Anonymní píše:
Chci se tak nějak vypovídat a podpořit. Řeči o tom, že je to normální a běžné a že se to děje pořád mě moc neuklidňují.Nebojím se porodu, nebojím se ani bolesti, prostě to budu muset zvládnout až to přijde. Bojím se studu… Studu při tom, když mi budou dělat klystýr, studu když se budu sprchovat nebo budu ve vaně, že mě por. asistentka uvidí nahou, studu při zavádění něčeho do pochvy nebo konečníku a i celkově z vypuzovací části porodu. Bojím se i toho, že z bolesti se přestanu ovládat a budu třeba hekat, nedej bože křičet a dělat ze sebe hysterku. I kvůli tomu nechci u porodu ani moc partnera, nechci, abych v jeho očích klesla, aby viděl i nechtěně něco nechutného nebo mě v nějaké hnusné zpocené pozici kroutit se bolestí. Při porodu bych asi ani část omylem vypuzené stolice nepřežila (psychicky). Taky jste se někdo takto styděl? Čím déle jsem těhotná, tím víc se stydím i u gynekologa. Připadám si trapně na koze s roztaženýma nohama…
Já si myslím že u porodu budeš mít úplně jiné myšlenky než jestli hekáš atd…Já třeba u kontrakcí sprostě nadávala
a byla zlá na celý svět…nejvíc na nezkušenou PA…takže klídek, užívej si zbytek těhotenství
Přidávám se k té menšině, která rozhodně měla čas se při porodu stydět. A to nemyslím, že bych byla nějak extrémně stydlivá, prostě mi některý věci byly dost nepříjemný a při porodu hodně rušily; a i v kontrakcích a při tlačení jsem prosila, jestli by nešlo zhasnout světlo (vždycky někdo zapomněl zhasnout, když odcházel), jestli by se mi muž nemohl radši dívat do očí, že by mi bylo příjemnější snožit apod.:) Příště to jde všechno do porodního plánu.
Klystýr jsem naštěstí neměla.
@PjckjsANEBjája píše:
jsem ráda, že nejsem jediná, co jí to připadá divný.u porodu chápu, že mi to bude asi jedno. ale přece tím, ež porodím, se ze mě nestává nesvéprávná bytost, která bude trpět takový ponižování, ne? navíc když už mě nepustí domů, ale budou mě tam věznit, tak přece nebudu ještě spolupracovat
to jako příjdete doprostřed václaváku a tam se necháte přede všema vyšetřovat gynekologem a bude vám to jedno - protože to tak dělají všem a protože přece při porodu viděli mnohem víc?? kde je vaše hrdost?ale pokud opravdu trvají na kontrole po šití, tak ať proběhne u gynekologa, se vším soukromím, které z toho vyplývá.
U nás v porodnici je to na denním pořádku…I když mě teda spodek nekontrolovaly jen jizvu po císaři…ale přijde mi to nechutný a halvně neuctivý k pacientkám…Každá má právo na soukromý
@pajulinkka22 Dokud jim to budou všechny pacientky útrpně snášet, tak se toho asi moc nezmění.
Vite jak se treba dela gynekologicka prohlidka tady v UK? Ja vubec nevedela co po mne chteli:)
POprosi vas abyste se svlekly a daji vam takovy papirovy rucnik a opusti mistnost. Vy se svlecete a prikryjete tim rucnikem abyste nebyly odhalene. Pak prijde a pozada vas abyste si daly chodidla k sobe a pritahli nohy k sobe. Porad na sobe mate ten papirovy rucnik a opravdu je to mnohem lepsi. (Samozrejme to nejde napr, pri konizaci atd)
A u porodu zadny klystyr a svoje teplaky jsem si mohla nechat az do tre doby nez jsme tlacily:)
@Naima píše:
@pajulinkka22 Dokud jim to budou všechny pacientky útrpně snášet, tak se toho asi moc nezmění.
Proc utrpne? Me teda ranni vizita,ktera mi hledela mezi nohy,vubec nevadila,je to jejich prace.. je to taky urcite nebavi cumet na krvave vlozky. Nebrala jsem to jako utrpeni,ale jako nutnost,prohlidku,kontrolu stavu. A to jsem taky docela stydliva,ale v porodnici mi bylo vse jedno…:-)