Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Samuše píše:
@Tynasil pro me bylo nakonec to dalkove mnohem narocnejsi nez to deni..
Tak to je hodně o samostudiu, ochotě se tomu věnovat a rozvrhnout si čas, ne každý to dokáže. Jsou to kvanta skript a za jeden večer pred zkouskou to do hlavy naskladat nejde. Kdezto u denniho je větší kontakt s oborem, více prednasek, snadno a rychleji se to propojuje.
Ja si ale prezenční formu, byt individuální, predstavit nedokážu. Právě k vůli nemoznosti od ditete odejít.
@Jana206 píše:
Tak to je hodně o samostudiu, ochotě se tomu věnovat a rozvrhnout si čas, ne každý to dokáže. Jsou to kvanta skript a za jeden večer pred zkouskou to do hlavy naskladat nejde. Kdezto u denniho je větší kontakt s oborem, více prednasek, snadno a rychleji se to propojuje.Ja si ale prezenční formu, byt individuální, predstavit nedokážu. Právě k vůli nemoznosti od ditete odejít.
Přesně toho názoru je i moje mamka, vlastně tvrdí, že bych přerušit první rok určitě měla, i přes to, že ona si to moje vzdělání přeje možná víc jak já sama
..po ukonceni přerušení bych se pak rozhodla jestli dálkové na jiném oboru, nebo pokračovat individuálně na tom stejném oboru. Tento individuální plán je od školy postaveny právě pro holčiny na rodičovské, takže by to určitě neměl být takový problém. Jenže právě nevím, co od toho čekat a taky myslím, že po roční pauze už se nezaclenim zpět do studia. Mám z toho hlavu celou zamotanou ![]()
@Tynasil Tak ja jsem se uspesne vratila do studia po více letech doma jen s detmi, napred celoživotní pomaturitni, uz mam hotove před posledním porodem, nejmensimu diteti bylo kolem dvou let.
Teď VŠ, kombinovana forma. Rodila jsem téměř shodně se zacatkem studia. Několikáté dite, uz jsem věděla, co me čeká ohledně péče o miminko a kojení. Zapsala jsem si minimální počet předmětů, praxi o rok posunula. Nebýt ale kolegialnich spoluzacek, vyucujicich, kteří se po me nevozi a odpustili mi prednasku, prezentace se posílají a vse najdu ve skriptech a literatuře a rodinné známé, která me i s malou do skoly doprovází(ostatní deti uz jsou v institucich),tak by toto nešlo. Zatím mam vsechny zkoušky na první pokus, ale je to fakt o tom se tomu denne venovat, tak jak je rozepsano v metodickych pokynech. Věřím, ze to každý nedokáže. Pro me je nejvetsi problem právě ty zkoušky, pokud to trvá delší dobu, malá je hodně urvana, nemůže rusit prednasky, známá ji musí vozit v kocarku, aby spala. Odstrikane mleko nechce a kojení se nevzdam. Známá je skvělá, zvladame to
Absolvujeme to tak dvakrát do měsíce a stačí. Opravdu si zadnou prezenční formu nedovedu predstavit.
Držím pesti, at se rozhodnes správně
Kdybych nemela VS par kilometru od bydliště, znamou, která je ochotná vozit i řvoucí mimco, tolerantni vylučující, kolegialni spolužačky a moznost nakombinovat si predmety, tak do toho s mimcem nejdu.
Neni pravda, ze po přerušení se k tomu uz člověk nemůže dokopat ![]()
@Samuše Tak ja se v noci neucim vubec, ráda spím
Učím se dopoledne, kdyz jsou deti ve škole, muz v práci a ja sama doma s batoletem a mimcem. Nikoho dalsiho nepotrebuji, tak mi to vyhovuje nejvíc. Skripta si beru i ven, deti si hraji spolu. Seminarky píšu v parku s detmi venku, rano si vstanu o půl hodinku dřív, prepisu do PC. Upřímně, studium s vice detmi, ale moznosti být doma mi prijde daleko víc v pohodě, než mít treba jedno dítě ale chodit do práce. To bych nedala, protože je toho fakt hodně, náročné na čas a nejsem noční sova.
@Jana206 děkuji za podporu
pokusím se to nějak zvládnout, určitě musím ještě promluvit s paní na studijním oddělení, aby mi řekla co nejvíce dalších informací ![]()
@Samuše Na většině VS kombinovanou formou jsou useky dlouhé, celý den nebo vikend, jednou za čas. K vůli pracujicim a tem, co přijíždí z dálky. Ale s miminem nechají zapsat dochazku, nikdo Te tam celý den drzet nebude. Prezentace se posílají, skripta jsou, plus doporučená literatura. A vyhodou jsou dobré vztahy se spoluzaky, zbytek preferují. Praxe se absolvovat musí, ale jde prelozit nebo rozlozit právě na kratší úseky.
@Tynasil píše:
@Jana206 děkuji za podporupokusím se to nějak zvládnout, určitě musím ještě promluvit s paní na studijním oddělení, aby mi řekla co nejvíce dalších informací
U kombinované formy je vyhodou i to, ze zkousky mohou být i mimo zkouskove období, u prezenční formy ne. U komb. záleží jen na domluvě a ochotě vyucujiciho. Vetsinou je vypsano hodně termínů na přání, ne kazdeho pustí z práce, nejde jen o matky.
Určitě to prober na studijnim, prostuduj zakony, promluv s matkami na vaší fakultě a vasem oboru
Vše má pro a proti.
@Tynasil Já osobně bych asi taky nepřerušovala a přešla na individuální studium. Uvidíš jak ti to půjde a jak se budeš cítit. Já kdybych přerušila studium na rok, tak by se mi horko těžko vracelo zpět asi a hlavně když bych měla už část hotovou. ![]()
@Tynasil moje kamaradka a spoluzacka s miminkem vystudovala medicinu - dite v satkh a v satku kojila.