Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@KatkaX Komfortně ne… snad ve všech klasických autech je zapínání 3 sedaček vedle sebe o prsty, plus dost často nemohou být ty 2 krajní na isofixu, ale možná se nějaká vyjímka (myslím auto) najde.
@j.a.n.i1 píše:
@krtek7489 Upřímně SUV (no, patří už spíš do kategorie offroadů) máme a stejně na některé typy cest (třeba dojíždění po dálnici) volíme obyčejný placatý osobák, protože prostě každé auto má svoje a 140 - 150 po dálnici prostě není pro offroad optimální cestovní rychlost.
ale jo, vždyt to píšu. dál budeme jezdit normálně osobákama, do práce, do školy, do jeslí… ale ve chvíli, kdy je nás třeba 6 se do osobáku se spoustou krámů prostě nevejdeme ![]()
@krtek7489 To byla reakce na to, že každý by rád SUV
ale jinak pro 6 lidí mi fakt přijde lepší nějaké to MPV.
@j.a.n.i1 píše:
A jak se prosím tě liší velké MPV od SUV… co se té nebezpečnosti pro ostatní týká?
SUV má výše položené nosníky než MPV proto menší auta jednodušeji rozdrtí, už jsem to tady řešila http://www.theautochannel.com/…hes.1-lg.jpg
A z SUV je taky horší výhled (např. malé děti na přechodu nejsou přes vysokou kapotu vidět atd.).
@Magna máš děti? kdyby si třeba vyhrála SUV odmítla by jsi ho? nechtěla by si, aby tvoje dítě bylo při možné srážce ve větším bezpečí?
@Moncinas píše:
@Magna normálně lidi koukají na svou bezpečnost při výběru auta, to žes to tak neudělala je jen tvůj problémPřece kvůli tomu, že máš pidiautíčko, ho nebudou mít všichni
Kdybych měla peníze a byla bezohledná, tak si nějakou velkou mrchu koupím taky. Ale jsem ráda i za to co mám, ještě nedávno jsem jezdila ve starém Favoritu (ještě verze s karburátorem). Přála bych vám v tom jezdit po praze a možná by jste mě pochopili.
@Magna Jsou MPV, která jsou vyšší než spousta SUV… a jen tak mimochdem, já na tom obrázku nevidím, že by to menší auto bylo rozdrcené, že by nějak ohrozilo posádku, ano, pravděpodobně bude na rozdíl od toho většího na odpis, ale v běžném městském provozu se drtivá většina bouraček obejde bez vážnějších zranění…
@lukresia píše:
@Magna máš děti? kdyby si třeba vyhrála SUV odmítla by jsi ho? nechtěla by si, aby tvoje dítě bylo při možné srážce ve větším bezpečí?
Ne nejsem sobecká a bezohledná k okolí. Kdyby to bylo nějaké „auto zabiják“(Audi Q7, Range Rover, Hummer H2 atd.) prodala bych ho a pořídila si velké MPV. Nebudu s obřím tereňákem jezdit po městě.
Kdyby místní řidičky viděly co jejich auto dokáže, udělaly by to taky. Ale ony si to bohužel asi neuvědomují.
@j.a.n.i1 píše:
@KatkaX Komfortně ne… snad ve všech klasických autech je zapínání 3 sedaček vedle sebe o prsty, plus dost často nemohou být ty 2 krajní na isofixu, ale možná se nějaká vyjímka (myslím auto) najde.
No právě, proto zkoumám, jestli někdo nemá nějaký tip. Nemusí jít nutně o SUV, může být i MPV, ačkoliv se mně moc nelíbí. U SUV jsem většinou zklamaná velikostí kufru, ale nevím, zda by mě osobně neuspokojila v tomto směru až nějaká dodávka. Já když cestuji, tak to stojí za to ![]()
@Magna no jak říkám, my SUV nemáme, ale že bych odsuzovala ty lidi, co je mají, k tomu jsem teda nedošla. Nám stačí náš dvoutunový ocelí vyztužený kocourek. Další štace bude asi dodge avenger a to je taky normální osobák, ale čumák má vysokej a hranatej, takže být tebou, tak bych obecně kritizovala všechny vlastníky bezpečných aut. ![]()
@Magna píše:
Kdybych měla peníze a byla bezohledná, tak si nějakou velkou mrchu koupím taky. Ale jsem ráda i za to co mám, ještě nedávno jsem jezdila ve starém Favoritu (ještě verze s karburátorem). Přála bych vám v tom jezdit po praze a možná by jste mě pochopili.
Nějak nevidím důvod, proč bych tě měla chápat
jezdila jsem po Praze ve starém Favoritu (to mi nabourali, tak že bylo na odpis), pak ve II. Golfu, Vektře, Fiatu Punto a pak Voyageru a Jeepu fakt jsem se v těch malých autech nebála a ty velké jsme rozhodně nekupovala protože jsem bezohledná, ale protože jsme je potřebovali.
@j.a.n.i1 tak na článek o nebezpečnosti MPV jsem ještě nenarazila. Přečti si třeba toto
http://auto.idnes.cz/…utomoto.aspx?…
" Větší problém pak je, že velká auta jsou mnohem nebezpečnější svému okolí. Malé vozy mohou rozdrtit, jak to předvedl crashtest německého autoklubu ADAC. Při čelním nárazu nechal „bouchnout“ právě Audi Q7 do malého Fiatu 500 – v audině by se nikomu nestalo nic, posádka fiatu by zahynula. ADAC chtěl upozornit, že velká SUV zbytečně zlikvidují osádku malého vozu, přitom by prý stačilo, kdyby Q7 neměla tak tuhé přední nosníky. Anebo si její majitel koupil „normálnější“ vůz – a přežily by osádky obě.
Na druhou stranu – pokud po silnicích jezdí stále víc SUV, stoupá pravděpodobnost, že se s ním srazíte. A v tu chvíli je logicky výhoda sedět rovněž v „tanku“. Takže si, když na to máte (když nemáte, koupíte si ojeté), pořídíte taky SUV, abyste byli v bezpečí. A za chvíli v nich budou jezdit všichni, ale ti nejbázlivější si pořídí ještě větší. Má to smysl? Nebylo by mnohem rozumnější vrátit se k normálním autům?"
@Magna píše:
Jsi neprejici závistivá ženská a mas problém s kvalitou tveho zivota.
Zadny majitel SUV ti nemuze za to, ze nemas penize na to koupit si bezpecnejsi vuz
Chapu te, ze ve vozech tebou zminovanych mas strach. Ja se nejakym strasnym nedopatrenim ocitnout ve felicii, pande, 206 apod v provozu tak zesilim strachy.
Ale nebudu alibisticky nadavat na majitele lepsich aut, leda na sebe, ze ohrozuji svuj zivot v takove plechovce. To jsi tak naivni, ze si myslis, ze se svet bude ridit podle slabsich a chudacku a hromadne budeme odevzdavat bezpecne vozy ve jmenu solidarity a soucitu?!
Nerozumim tvym myslenkovym pochodum, mam jinak nastaveny naturel a nejsem zavistiva.
@KatkaX To moc neporadím, já tohle vyřešila už zmíněným Chryslerem Voyager, což je velké MPV… pokud bys brala něco dodávkového charakteru, tak též zmíněný VW Transporter či Caravela nebo pak za méně peněz Mercedes Vito.
@Magna každý nejezdí jen po městě, mezi městy nebo na dálnici je větší srážky riziko větší a co teda nechápeš na tom, že lidi si chtějí pojistit větší bezpečí? při srážce mi bude vždycky prvotně více záležet na posádce mého vozu než toho druhého a myslím, že je to normální ![]()