Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@markytka3 píše:
mila zakladatelko, ted jsi to krasne vystihla. tady neni problem ve svatbe a predmanzelske smlouve, ale ze kazdy by jste rad zil v jinem usporadani. verim, ze stejne jako ty se desis zivota bez svatby, on se stejne desi zivota po svatbe. vim, o cem pisi. i pro mne je svatba akt, ktery si ve svem zivote nedokazi predstavit, vsem partnerum po x-letem souziti jsem
na toto tema odpovidala, ze mozna nekdy po detech + predmanzelska smlouva. ona ta predmanzelska smlouva byva nejen jen na ochranu jeho, ale i tebe. jiste by jsi zde nasla plno temat, kdy manzel zadluzil celou rodinu a po rozvodu splaci i manzelka… takze, za mne, jeho postoj plne chapu, mozna proto, ze to v me hlave je uplne stejne… spatne je zpusob, jakym ti to prezentuje, myslim, kdyby ti rozumne vysvetlil, jak se veci maji, toto tema zde nemuselo byt bo dle tvych dalsich komentaru soudim ze te ma moc rad a tvuj odchod by ho zlomil (viz. cas traveny spolu, ze se na sebe tesite…) ntb. je mi 42 a jsem stale svobodna
Ano presne tak to mam ja dekuji lepe bych se nevyjadrila ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím o zachování anonymu, je to citlivé. Vůbec nevím co mám dělat. Jsem s přítelem od 16 do teď. Je mi 31, příteli 42 a máme se za pár měsíců brát. Přítel mi celou dobu říkal, že si mě chce vzít a že k tomu jednou dozraje sám. Teď se máme brát po 15 letech a on mi řekl, že jsem ho ke svatbě donutila, že si mě vezme, ale že to nebude dobrovolně, ale z donucení. Že jsem ho k tomu nenechala dozrát, že by to jednou chtěl a že by s tím přišel sám. Přitom o tom 15 let jen občas mluvil, když se ženili jeho známí, ale o ruku mě nikdy nepožádal. Také mi řekl, že bude chtít předmanželskou smlouvu, aby měl ochráněné příjmy z nájmu, z nemovitosti, kterou zdědil a že budeme mít společné jen to co za manželství vybudujeme a ne jeho příjmy, které má teď. Děti tvrdil, že se mnou chtěl mít, ale že teď je bude mít jen proto, že mě v tom nechce nechat, že má menší příjmy než dřív a že to bude pro něj těžké. Já jo miluju a chtěla jsem s ním děti, ale to co říká je pro mě hrozné. Dřív vydělával podstatně víc, ale svatbu tvrdil, že chce, ale bránil se jakémukoli navrženému termínu za každou cenu ;(. Já bez manželství zase nechtěla děti… Co mám dělat, miluju ho, nechci o něj přijít, ale chybí mi tam to krásné kdy si muž přeje udělat přítelkyni manželkou. Kdy o tom sní a doufá, že řekne ano. Je to vůbec možné po 15 letech? Na děti mám nejvyšší čas a cítím to, on ví, že ho má také. Chci být vdaná a to za něj a děti mít s ním. Ale to co mi řekl je hrozné. Když mu řeknu, že svatbu zrušíme, budu muset odložit i děti a kdo ví, jestli je vůbec kdy ještě budu moci mít
nebo jestli když nedozrál ani po 15 letech úplně, tak jestli vůbec se mnou kdy dozraje? Co mám dělat, trápím se a bojím, aby mi to jednou nevyčítal. Zase tvrdí, že mě má moc rád, děti chce mít se mnou a chce mě za manželku, jen ho mrzí, že jsem ho k tomu prý donutila já a že si mě vzít vždy chtěl
. Ale popravdě nechtěl, jinak by to udělal
. Já tomu netozumím.Anonym K
![]()
Muze me tu vubec jeste neco sokovat?
Mno. Ty odejít nechceš. Dítě si umíš představit jen s ním, po svatbě s ním a nic s nikým jiným. A tím to celé začíná a končí. Můžeš se nad ty jeho kecy povznést, mít s ním dítě a doufat, že všechny ty svoje sliby dodrží, případně mu můžeš říct, že sňatek je dobrovolný a že ti pak nemá co vyčítat, neb tak konal z vlastní vůle a ještě byl na toto téma tázán oddávajícím…
Chyba byla u něj na začátku neměl ti slibovat svatbu kdyby ti před 15ti lety řekl, že se ženit nebude byla by jsi s ním? Kdyby ti to řekl před 6ti lety co by jsi udělala? Když ti dneska řekne, že se ženit nechce nikdy (žádný sliby za rok apod) co uděláš?
Bohužel je srab a neřekne ti to. Bude ti raději slibovat, že za rok za dva nebo ti bude vyčítat, že jsi ho k tomu donutila.
@Kacise píše:
Mno. Ty odejít nechceš. Dítě si umíš představit jen s ním, po svatbě s ním a nic s nikým jiným. A tím to celé začíná a končí. Můžeš se nad ty jeho kecy povznést, mít s ním dítě a doufat, že všechny ty svoje sliby dodrží, případně mu můžeš říct, že sňatek je dobrovolný a že ti pak nemá co vyčítat, neb tak konal z vlastní vůle a ještě byl na toto téma tázán oddávajícím…
Ano je to tak, ale je mi to strašně líto, že to necítí stejně
. Já nechci mít dítě bez svatby a když se vezmeme budu si muset říkat, že to udělal dobrovolně a že nemusel. Je mi to líto
.
@Náměsíčná píše:
Chyba byla u něj na začátku neměl ti slibovat svatbu kdyby ti před 15ti lety řekl, že se ženit nebude byla by jsi s ním? Kdyby ti to řekl před 6ti lety co by jsi udělala? Když ti dneska řekne, že se ženit nechce nikdy (žádný sliby za rok apod) co uděláš?
Bohužel je srab a neřekne ti to. Bude ti raději slibovat, že za rok za dva nebo ti bude vyčítat, že jsi ho k tomu donutila.
Na začátku jsem se s ním o tom bavila a on řekl, že si mě klidně vezme. Že si vždy přál manželství a rodinu, kterou měl sám neůplnou. Na začátku jsem byla hrdá a sebevědomá, když by mi tohle řekl, ještě ve dvaceti, tak bych se s ním okamžitě rozešla, to vím jistě
.
@Anonymní píše:
Ano je to tak, ale je mi to strašně líto, že to necítí stejně. Já nechci mít dítě bez svatby a když se vezmeme budu si muset říkat, že to udělal dobrovolně a že nemusel. Je mi to líto
.
Já tě chápu, ale pokud je tvoje priorita dítě, což předpokládám, že i vzhledem k věku a dlouhodobé touze, je, tak pak tohle budeš muset překousnout a vzít to jako trní na cestě za vysněným potomkem. Někdy prostě věci nejsou / nejdou tak, jak bychom si přáli
A třeba ti pak časem řekne „jsem byl ale pěknej trouba, když jsem říkal, co jsem říkal“. Nebo taky ne, ale to už je holt riziko podniku…
edit překlep
@Kacise píše:
Já tě chápu, ale pokud je tvoje priorita dítě, což předpokládám, že i vzhledem k věku a dlouhodobé touze, je, tak pak tohle budeš muset překousnout a vzít to jako trní na cestě za vysněným potomkem. Někdy prostě věci nejsou / nejdou tak, jak bychom si přáliA třeba ti pak časem řekne „jsem byl ale pěknej trouba, když jsem říkal, co jsem říkal“. Nebo taky ne, ale to už je holt riziko podniku…
edit překlep
Kéž by.
Kdy začal svatbu odsouvat? Když na začátku si tě chtěl vzít? Když ti bylo 16 tak se mu to kecalo když věděl, že to nehrozí. Proč jste se nevzali v těch tvých 20? Když on chtěl a ty taky? Plnoletá už jsi byla. Nechtěl on si tě vzít do té doby kdy jsi ty ještě nechtěla?
Dobre, takze mas moznosti
Proste se vezmete a on ti to bude vycitat, tebe bude stvat, ze sis to vyvzdorovala.
Budete mit dite bez svatby, tebe to bude stvat a budes doufat, ze treba nekdy na svatyho
dyndy bude mit svetlou zenici chvilku.
Budes cekat az dvaactyricatnik dospeje a doufat, ze to stihne pred tvym prechodem a svym duchodem.
Příspěvek upraven 26.07.17 v 17:24
@Náměsíčná píše:
Kdy začal svatbu odsouvat? Když na začátku si tě chtěl vzít? Když ti bylo 16 tak se mu to kecalo když věděl, že to nehrozí. Proč jste se nevzali v těch tvých 20? Když on chtěl a ty taky? Plnoletá už jsi byla. Nechtěl on si tě vzít do té doby kdy jsi ty ještě nechtěla?
No my se o tom bavili, ale on mě nepožádal a já to cítila jako že to ještě není na pořadu dne. Počítala jsem s tím, že mě jednou sám od sebe požádá a před šesti lety jsem o tom víc začala mluvit, protože mi to po těch letech už vadilo být stále přítelkyně. On říkal že se vezmeme, ale o ruku mě nepožádal
.
@vonajebohyne píše:
Dobre, takze mas moznostiProste se vezmete a on ti to bude vycitat, tebe bude stvat, ze sis to vyvzdorovala.
Příspěvek upraven 26.07.17 v 17:22
Budete mit dite bez svatby, tebe to bude stvat a budes doufat, ze treba nekdy na svatyho
dyndy bude mit svetlou zenici chvilku.
Budes cekat az dvaactyricatnik dospeje a doufat, ze to stihne pred tvym prechodem a svym
duchodem.
No a já nevím co s tím. Chci se vdát za něj, ale aby on chtěl a chci s ním mít děti. Děti bez manželství nechci a trápilo by mě to moc.
@Anonymní píše:
No my se o tom bavili, ale on mě nepožádal a já to cítila jako že to ještě není na pořadu dne. Počítala jsem s tím, že mě jednou sám od sebe požádá a před šesti lety jsem o tom víc začala mluvit, protože mi to po těch letech už vadilo být stále přítelkyně. On říkal že se vezmeme, ale o ruku mě nepožádal.
Takže.. chápu to správně, že jste se prostě pragmaticky dohodli, že se vezmete, protože je už čas na dítě (pro tebe dítě = svatba) a tebe mrzí ta absence té žádosti? Jakože ta romantická chvilka? Teda když pominu ty jeho následný blbý kecy.
@Kacise píše:
Takže.. chápu to správně, že jste se prostě pragmaticky dohodli, že se vezmete, protože je už čas na dítě (pro tebe dítě = svatba) a tebe mrzí ta absence té žádosti? Jakože ta romantická chvilka? Teda když pominu ty jeho následný blbý kecy.
Trápí mě ty keci především, že on zo nechce a dělá to jen kůli mě, že on to nechce.
@Anonymní píše:
No a já nevím co s tím. Chci se vdát za něj, ale aby on chtěl a chci s ním mít děti. Děti bez manželství nechci a trápilo by mě to moc.
Jsem fakt zvědavá jak tohle vyřešíte. Možná by to chtělo si pořádně promluvit. Proč je pro tebe svatba důležitá. Proč on se jí tak brání. Třeba to sám neumí vyjádřit proč nechce. Hlavně žádný slibování to už tu bylo. Pak se rozhodněte co dál.