Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Taky se hlasim s husou
vinecko si davame ted ![]()
Jinak teda u nas taky knedlik jen vyjmecne k zeli.
@slzajda píše:
ten klasický bílý knedlík nekupuji, to je opravdu nedobré, kupuji bramborový a karlovarský, který je běžně k dostání. Je malý o velikosti bramborového. Je tady také vyfocený na prvním obrázku.
Jo, ja vim jak vypada, dneska jsem ho delala
,jen jsem se nevsimla, ze se i prodava.
@slzajda píše:
Svatý Martin je patronem, hus, vojáků, koní, vinařů. Dlouho jsem hledala proč Martin a husa?Legenda říká, že husa skončila na pekáči za trest, protože svým kejháním rušila bohoslužbu. Existuje také druhá verze, podle které se sv. Martin před svou volbou biskupem schoval k husám, jak jsem již uvedl a ty ho svým kejháním prozradily. Ať už je pravdou cokoliv, podzimní vykrmená mladá husa již ke sv. Martinu zkrátka patří.
Diky, to jsem vubec netusila
..Letos jsem tuto tradici drzela poprve a hodlam v tom pokracovat. Hlavne kvuli tomu vinu
,ktere je opravdu lahodne.
U nas byla kachna, presneji stehynka, dusene bile zeli s jablkama a medem, takoveto ve tvaru srdce, co je do 5-10 minut mekke a varene nove brambory. Misto vinka, sklenicka plzenskeho piva, ale i presto to byla dobrutka.
Holky, víte, co mě odpověděla kolegyně z práce na otázku, zda bude slavit taky Svatého Martina? Odpověděla: Proč? Já žádného Martina neznám. Jsem na ní koukala překvapeně. A ona na mě: A to se slaví?
Co byste jí odpověděli? Já z ní nechtěla dělat pitomce, tak jsem jen řekla, no jo no a tak oslavíte vánoce.
@Enmamma píše:
Holky, víte, co mě odpověděla kolegyně z práce na otázku, zda bude slavit taky Svatého Martina? Odpověděla: Proč? Já žádného Martina neznám. Jsem na ní koukala překvapeně. A ona na mě: A to se slaví?
Co byste jí odpověděli? Já z ní nechtěla dělat pitomce, tak jsem jen řekla, no jo no a tak oslavíte vánoce.
Já o tom do letoška taky nevěděla
Ale v každé hospodě visí Svatomartinské menu, tak mě to zaujalo.
My teda neslavíme ale na oběd byl bažant
a teda nikdy jsme neslavili, ani doma ne
a Vali by to slavit odmítla, její velký nepřítel ve školce je taky Martin ![]()
@slzajda píše:
to je škoda, že se takové pěkné tradice, zvrhnou v podivný jarmark, stánky, tlačenice, to mě vadí. Kdyby na stáncích bylo k prodeji něco tématického, ale vždyť to znáte všichni. Perníkový koník to je pro děti radost
ale tam se to právě nezvrhlo v nic zvláštního všechno bylo tematické, akorát no moc lidí…ale jinak na stáncích lokse víno husa dřevěné hračky domácí zelenina a ovoce, fakt pěkně udelane (zadni pochybni prodejci) vše bylo lokalni a dětem se remesla moc líbily bylo to příjemné oživení
Tak, ted me ale zajima, jestli pojede @B4RC3LON4 k @slzajda na tu husu ![]()
@tini píše:
Tak, ted me ale zajima, jestli pojede @B4RC3LON4 k @slzajda na tu husu
bylo by to v souladu s tradicí, Martin se podělil o plášť a oni o husičku
.
My sv Martina taky nijak neslavime, to je povinné?
myslím ze to nijak dlouhou tradici tady nemá, přijde mi to ulitle, jak najednou všichni „slaví“. Holt vinaři potřebují udat nekvalitní mladé víno a restaurace vydelat na svatomartinskych menickach ![]()
@Enmamma píše:
Tak jakpak jste dnes oslavili Svatého Martina? Byla husička? U nás byla. Nejradši bych si po ní dala šlofíka, ale nedalo se nic dělat, musela jsem běžet do práce. I tak to bylo hezké. Přípitek byl také.
Delali jsme v noci na sobotu. Tahly vyvar a pekli husu. Muj muz husu koupil, tak natesene v noci nekolikrat vstal, ze to jde prekontrolobat. A rano jsem dodelala zeli bile, ze cervene nemame radi a nachytala sekanou na peceni a jela na 3/4 dne pryc do skoly vcera a pak mi dosla zprava, ze obed byl luxusni
. Ja husu nemusim, tak jsem vecer mela sekanou zeli knedlu. Zbylo i na dnes, takze dneska nemusime varit.
Kazdy rok na Martina husu peceme. Je to 1× za rok, tak proc ne. Ale zase nedojel Martin, u nas ani naznak snehu.