Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
U nás bratrský sbor je. Mám v něm kamarádku. Od malička tam je, já jsem se tam byla podívat kdysi jako malá. Jsou hodně přísní. Ona je z nějakých důvodů pokřtěna v ŘKC, a církev bratrská jí nedovolila obřad u nich, když se chtěla vdávat ( už nevím co byly přesně za důvody, zda jen že je pokřtěná jinde, nebo kvůli ženichovi, ten ze sboru určitě nebyl), říkala, že by to bylo hodně komplikované a hodně zdlouhavé. Nakonec měli církevní obřad u ŘKC, ačkoli celý život se hlásí k jiné, pokřtěná je, a vyšli vstříc.
Já bych si zjistila, jaké jsou vůbec požadavky té církve. Co kluka čeká. Ať už cestou k svatbě, tak pak v životě. U ŘKC se to tak obecně ví, ale tohle je malá církev, reformní.
@Liška2014 píše:
Některé se tu proberte…
no, podle mne by se měla probrat především zakladatelka a její rodina. chápu, že není v lehké situaci. samotná bych v téhle situaci rozhodně nadšením do stropu neskákala. ale podívej, co tu zakladatelka o vlastní rodině píše
syn svoje rodiče považuje za nejhorší a preferuje rodinu své nastávající. bratři do něj hučeli tak intenzivně, až se vzájemně zhádali, pozuráželi a napadli. jeho otec bezdůvodně začal nadávat otci dívky a zakladatelka ho musela odtáhnout do auta a to ještě dřív, než se vůbec stihli seznámit. zakladatelka sama se tu o dívce nevyjadřuje zrovna lichotivě, i ji tuším nazvala sobeckou, že synovi nechce dát.
jako já nevím. pokud mají o syna strach, a to já opravdu chápu, že v téhle situaci mají, tak se snad spíš chovám tak, aby věděl, že s jeho rozhodnutím sice nesouhlasím, ale respektuji ho. aby věděl, že ho mám ráda a i přesto, že s ním nesouhlasím, má moji podporu, pokud ji bude potřebovat. předpokládám, že chlapec z rodinné situace není nadšený (když považuje rodiče za nejhorší) a pokud to do té doby byla normální milující rodina, tak nepochybně je z celé té situace nešťastný. kdo by nebyl. jenže mám pocit, že právě díky takovéhle situaci může začít hledat útěchu ve víře, pokud mu ta víra bude nabídnuta (jakože v dané situaci asi bude), což ho může od rodiny ještě víc vzdálit ![]()
Zakladatelko, kamarádi by nemohli pomoct? Vytáhnout syna do společnosti, nebo někam na vodu, za zábavou. Někdo z nich by mu mohl promluvit do duše, že je to škoda se takhle uvázat, co když nebude spokojený, sex nebude klapat… trochu ho „hodit do reality“. Tou vírou ona bude svázána pořád, když už teď je takhle ortodoxní, kdoví, co všechno může a musí. Měl by si to zjistit.
@Russet píše:
A myslíš, že holce dovolí ti nábožní rodičové jen tak spolu chodit? Ta svatba je nutností. Protože je to u nich zvykem. Láska je asi jediné, co je spojuje. Jeho už to i pudí, ona svázaná nesmyslně vírou, odolává. Hodně lidí se v 18 má rádo a na svatbu nepomyslí. Protože vědí, že je to svým způsobem právně zaváže. U věřících ještě i jinak.
Přečetla sis odpověď která měla určitý vývoj… Jestli tě to zajímá najdi si moje prispevky
.
@sagina celou diskusi jsem nečetla. To ok..ale zase..je ti psaná forma a nikdo nevíme, jak a co doopravdy bylo. Nicméně, kdyby to byla špatná rodina, pochybuju, že holka by tam trávila tolik času.
Ale o tom nebyl ten můj příspěvek…ten se týkal toho, jak tu některé propagují, jak je dospělý..má rozum..ví co chce atd..PRD ví. O tom to je.
Radoby vztah založený na odpoledních schůzkách bez jakéhokoli poznání..
@Zlatývoči píše:
Zakladatelko, kamarádi by nemohli pomoct? Vytáhnout syna do společnosti, nebo někam na vodu, za zábavou. Někdo z nich by mu mohl promluvit do duše, že je to škoda se takhle uvázat, co když nebude spokojený, sex nebude klapat… trochu ho „hodit do reality“. Tou vírou ona bude svázána pořád, když už teď je takhle ortodoxní, kdoví, co všechno může a musí. Měl by si to zjistit.
Nejspíš i před nimi machroval, že s holkou normálka spí. Aby jako nebyl za blbce. Oni ho logicky budou přesvědčovat, že to s ní nemá cenu a on se k ní ještě víc přimkne. Spíš bych mu nastínila, o co všechno sňatkem s ní přijde a kolil mu přibude starostí. Že život není jen zábava a sundavání triček.
@neila píše:
@BaMaK jenže on se chce ženit, aby si konečně vrznulŘítí se do průseru a já se zakladatelce nedivím, že má z toho husinu. Když je tak strašně pobožná, tak žádné střelivo zcela jistě nebere, protože je to v rozporu s jejím přesvědčením. Takže ochrana žádná, tudíž tvá představa dítě až po dostudování je téměř jistě nesplnitelná. Leda by měli přirozený problém s početím, což je zase vzhledem k věku dost nepravděpodobné. A o jakém „mít rádi“ to mluvíš? „Mít rád“ je snad trochu málo na celoživotní závazek, nemyslíš? Neznají se, netráví spolu skoro čas, nebydlí spolu. Jak by se asi tak mohli dopracovat k nějaké lásce??
Být zamilovaný jako osel není to samé jako znát toho druhého natolik, abych o něm mohla prohlásit, že ho miluju
Mladému bych to vytřískala z palice.
To" mít rád" byla reakce a protiklad k tomu „berou se kvůli sexu“. Nev jak bys mu to chtěla „vytřískat“ z palice. Maximálně ho vyhnat z domu, nebo si znej udělá nepřítele na hodně dlouho. Prostě máme jiný přístup. Já bych si s nima promluvila, pak i s rodiči tě holky, snažila se najít nějaký kompromis…a podpořila je. Ale prostě to mám nastevene jinak než ty.
@BaMaK píše:
To" mít rád" byla reakce a protiklad k tomu „berou se kvůli sexu“. Nev jak bys mu to chtěla „vytřískat“ z palice. Maximálně ho vyhnat z domu, nebo si znej udělá nepřítele na hodně dlouho. Prostě máme jiný přístup. Já bych si s nima promluvila, pak i s rodiči tě holky, snažila se najít nějaký kompromis…a podpořila je. Ale prostě to mám nastevene jinak než ty.
no já to pochopila tak, že zakladatelka už ty kompromisní možnosti vyčerpala
tím, že on si chce zaš..kat a ona k tomu potřebuje být vdaná nevidím žádný prostor na nějaké schůdné kompromisy. Promluva s rodiči, kteří vychovali děcko takhle ortodoxně bude v tomhle směru asi úplně zbytečná, nemyslíš? Syna bych nevyhnala, to rozhodně ne. Ale ani bych nebyla schopní přihlížet takové blbosti. Možná bych se vypravila za jejími rodiči a přesvědčila je, že on není ten pravý, je nevěřící, ať jí najdou vhodnějšího partnera, nebo nevím… něco bych určitě zkusila. Se svatbou bych ovšem zcela jistě nesouhlasila.
@BaMaK píše:
Opravdu bys podpořila ve sňatku svýho osmnáctiletýho syna, který je ve třeťáku SŠ?
Ono se to snadno píše, když se to člověka netýká, ale realita je potom úplně jiná
Jak jsem tu psala o kamarádky sestře, tak rodiče nadšení, že nebude dělat ostudu a žít s přítelem na hromádce, ale řádně se vezmou, teď jsou z toho nešťastný, protože vidí, jak je vyřízená a to nejen psychicky, ale hodně i po zdravotní stránce. Ona 5 let vkuse je těhotná, rodí a kojí, ale má před sebou ještě minimálně 15 plodných let, takže rodičům už to najednou jedno není, ale je pozdě cokoliv podnikat ![]()
@Liška2014 ale já vůbec neříkám, že je zakladatelky rodina špatná. jenom mi přijde líto, jak vlastně syna od sebe odhání (podle toho, co zakladatelka popisuje), když v jejich zájmu by spíš bylo, aby neměl důvod jim přestat důvěřovat. protože on jejich pomoc opravdu může za čas potřebovat. a třeba taky ne, třeba si pro sebe vybral dobře, protože podvědomě třeba cítí podobné rodinné hodnoty, jaké vyznává jeho přítelkyně (už jenom to, že je s ní dva roky bez sexu nebo že neměl zájem o „normální“ holky, protože mu přišly moc podbízivé)
navíc syn to může od zakladatelky cítit jako ukázkové pokrytectví, protože jemu je osmnáct a ona nejenže se v osmnácti vdávala, ale vdávala se jako těhotná.
Mozna, ze pro tu holku je svatba jedinym resenim, jak ve vztahu s nekym, koho treba uprimne miluje, pokracovat. At uz z duvodu tlaku rodiny nebo spis z duvodu vlastniho svedomi. Nekdo tu prirovnaval spatne svedomi z predmanzelskeho sexu ke kradezi v obchode, ale myslim, ze pro ni to muze byt mnohem zavaznejsi. Mozna je z jejiho pohledu tenhle hrich srovnatelny treba spis s vrazdou (ano, ja vim, trochu prehnane, ale co my vime).
Ale hlavne bych rekla, ze ty dva mlade ceka mnohem vic problemu nez neshoda, kdy mit sex. Vztah nevericiho s vericim je hodne slozity a vyzaduje velkou davku tolerance zejmena ze strany nevericiho, protoze verici ustupky pred Bohem delat nemuze. Vi tohle tvuj syn? Probiral to se svou slecnou? Je pripraven podridit se tomu, ze jde manzelka s detmi kazdou nedeli do kostela a proto je podle toho potreba naplanovat vsechen rodinny program? Ze deti budou pokrtene a on jim nebude smet viru osklivit a pomlouvat?
Znam par vztahu, kde je jeden hodne verici a druhy ne, ktere uz mnoho mnoho let funguji, ale je dovre vedet, do ceho clovek jde.
Co rict synovi, ze svatba teda ok, ale ze byste radi poznali jeho rodinu a chcete, aby oni poznali vas? A trvat na tom, ze jejim rodicum se rekne pravda, o vztahu mladych i o bratrovi gayovi. Dala bych mladym nejaky cas na to, aby to rekli sami, a kdyz se k tomu nebudou mit, klidne bych to na ne praskla.
@sagina píše:
@Liška2014 ale já vůbec neříkám, že je zakladatelky rodina špatná. jenom mi přijde líto, jak vlastně syna od sebe odhání (podle toho, co zakladatelka popisuje), když v jejich zájmu by spíš bylo, aby neměl důvod jim přestat důvěřovat. protože on jejich pomoc opravdu může za čas potřebovat. a třeba taky ne, třeba si pro sebe vybral dobře, protože podvědomě třeba cítí podobné rodinné hodnoty, jaké vyznává jeho přítelkyně (už jenom to, že je s ní dva roky bez sexu nebo že neměl zájem o „normální“ holky, protože mu přišly moc podbízivé)navíc syn to může od zakladatelky cítit jako ukázkové pokrytectví, protože jemu je osmnáct a ona nejenže se v osmnácti vdávala, ale vdávala se jako těhotná.
Pořád nechápu, proč to tady někdo vytahuje, zakladatelce bylo stejně, ALE měla po škole, ALE měla odpracováno, ALE už s nastávajícím bydlela, ALE šli do vlastního, takže věk je možná stejný, ale situace úplně odlišná ![]()
Zakladatelko a nechtěla by ses sejít jen s matkou té holčiny, když je manžel takový výbušný? Snad bude ženská taky praktická. Víra je jedna věc, ale svatba ve třeťáku na střední tedy normální není snad nikde, neumím si představit, že by s tím někdo souhlasil. Je sice hezké, že jsou plnoletí, ale stejně budou závislí na rodičích, tak je to potřeba probrat.
@Anonymní píše:
Pořád nechápu, proč to tady někdo vytahuje, zakladatelce bylo stejně, ALE měla po škole, ALE měla odpracováno, ALE už s nastávajícím bydlela, ALE šli do vlastního, takže věk je možná stejný, ale situace úplně odlišná
Ono je to právě trochu nevýhoda, že kluk vidí, jak jeho rodiče i sourozenci mají trvalé a stabilní vztahy od útlého mládí. To je sice obdivuhodné, ale běžné to není. Kluk si prostě mohl udělat názor, že i jemu ten vztah musí vyjít.
@Sworley píše:
Prosimtě. Holka nechá kluka svlíknout do naha a pak se diví, že na ní chce sáhnout. Co čekala, že se bude dál dít? Že si budou vykládat karty, jo? měla dost času na to, to zarazit a nenechat to dojít tak daleko.
Z toho by byl na prášky leckterej dospělej chlap, natož osmnáctiletý tele.
No a jestli je kluk tak labilní, jak píšeš, o to víc bych o něj měla strach, kam a do čeho to chce vlézt…s holkou nikdy nespal, nebydlel, ale je schopnej kvůli ní takovou dobu lhát a zapřít pomalu vlastní rodinu. Co přijde příště…třeba po svatbě. Radši nepřemejšlet.Příspěvek upraven 17.06.20 v 09:00
Tohle nemá cenu vůbec probírat. Nikdo u toho s nimi nebyl. Nějak to podal kluk rodičům, nějak to vidí ta holka, kdoví jak to bylo. Jedině je z toho vidět, že se spolu v dost zásadní věci neshodnou.