Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Aha. Jako chápu, že je těžké udržet nervy na uzdě, ale boha jeho napadnout její rodiče může s prominutím jenom blbec. Zakladatelka a její manžel potřebovali, aby se dceřini rodiče přidali na jejich stranu a svatbu zatrhli. Pokud by to vzešlo od nich, dcera by poslechla a s klukem se rozešla. Ale takhle…
Někdo psal o tom zasnoubení - to se ale (pokud vím) u věřících děje rychleji, než do roka. Svatba se bude chystat v kostele? To budou nejspíš tlačit do kluka, aby se přidal k víře. U křesťanů musí proběhnout nějaké sezení s knězem, než bude ochotný je oddat. Ale jak je to tady…
Zakladatelka s manželem by hlavně měli zavřít někam do kouta svoje ego a ublíženost. Protože asi není moc možností, jak to pohnojit víc. Naopak bych se naoko s danou situací smířila. A začala vést s mladými a jejich rodiči dialog. Tak mají alespoň mizivou šanci do toho procesu zasáhnout a zvrátit ho ve svůj prospěch.
@Modesta píše:
@RussetAha. Jako chápu, že je těžké udržet nervy na uzdě, ale boha jeho napadnout její rodiče může s prominutím jenom blbec. Zakladatelka a její manžel potřebovali, aby se dceřini rodiče přidali na jejich stranu a svatbu zatrhli. Pokud by to vzešlo od nich, dcera by poslechla a s klukem se rozešla. Ale takhle…
Někdo psal o tom zasnoubení - to se ale (pokud vím) u věřících děje rychleji, než do roka. Svatba se bude chystat v kostele? To budou nejspíš tlačit do kluka, aby se přidal k víře. U křesťanů musí proběhnout nějaké sezení s knězem, než bude ochotný je oddat. Ale jak je to tady…
Zakladatelka s manželem by hlavně měli zavřít někam do kouta svoje ego a ublíženost. Protože asi není moc možností, jak to pohnojit víc. Naopak bych se naoko s danou situací smířila. A začala vést s mladými a jejich rodiči dialog. Tak mají alespoň mizivou šanci do toho procesu zasáhnout a zvrátit ho ve svůj prospěch.
Každopádně by měla aspoň zakladatelka dát řeč s její mámou a složit zbraně. Být spojenci a spíš jim svatbu do dokončení školy vymluvit. Dát rozumne argumenty dětem. Že až si začnou vydělávat a usadí se, ať se berou a mají děti.
@Hořec
Tak to určitě ne. Ale vzít si někoho, koho vidím přes týden pár hodin (takže asi nějaká procházka, kino, pizzerie…) je kapku mimo.
No tak, dřív to tak bylo, lidi spolu před svatbou nežili, jen chodili pár hodin týdně, do kina, na procházku, někdy na dálku při vojně a pak se vzali a manželství vydrželo, protože lidi byli tolerantnější a víc se „opravovalo“, než „zahazovalo“. Dnes spolu lidi před svatbou několik let žijí a pak se stejně rozvedou. Ale chápu, že je jiná doba, taky bych asi dnes nebyla pro tak časný sňatek, jen tohle je zrovna dost lichý argument.
Nechápu tady ty výpady na zakladatelku. Má naprosto reálné obavy. O holcině nepise nikde špatně (dala jsem si práci a přečetla celou diskuzi), tak nerozumim tomu, proč tady některé z vás tak strašně překrucujete. Jediný co napsala je, že je sobec. A přesně to si myslím já. Holka ve svých letech musí vědět, že jsou „jiní“, že jim víra nedovoluje to, co je pro většinu jejich vrstevníků normální. Pozná kluka, pomotá mu hlavu a po půl roce mu sdělí tak zásadní informaci, že patří do silně věřící rodiny? Kluk ji po dvou letech vztahu chtěl sundat triko a vy z toho děláte pomalu znásilnění? Tak jasně, že to zkusil. Ona totiž holčina svou víru a její pravidla praktikuje, jak se jí to hodí. Pochybuju, že jí víra dovoluje lhát, nebo zamlčovat dost zásadní informace svým vlastním rodičům, informace, které navíc souvisejí s tak zásadním krokem, jako je sňatek. Chtěla bych vidět vás, jak podobnou situaci řešíte se stoickým klidem a nenasekáte žádný chyby. Píše sem nešťastná máma, která v přímém přenosu kouká na to, jak se její syn řítí s největší pravděpodobností do totálního průseru, nechápu proč ji ještě nakládat.
@sahrazad1 píše:
@robínek sekta to opravdu neni, jen jsou dost staromodni, nepripousteji zadne „novinky“ (typicky lesbicky, gayove). Opravdu by je meli lepe poznat…
Máš pravdu, spletla jsem se. Ona je totiž Českobratrská církev evangelická, to bych řekla, že je prostě přísnější protestantská církev, a pak Jednota bratrská, a o té tedy dobré reference nemám, znám jeden jejich pěkně fanatický sbor.
@Modesta píše:
Hele tech 25 stránek se mi nechce procházet. Mohl by mi to někdo shrnout? Kvůli sexu bude svatba, už se rodiče vzájemně představili? Jak se její rodiče staví k tomu, že mladí spolu 2 roky chodí, že ona byla přístupná lehké formě erotiky a hlavně že v rodině nastávajícího ženicha mají gaye?Za mě bych proti tomu svazku použila všechny možné prostředky. Ale zakazovat něco tomu klukovi nepomůže. Tady zjevně působí strašně moc její rodiče. Takže moje cesta by byla synka v jejich očích trochu očernit (ale nic si nevymýšlet) a trochu jim pozměnit názor na dcerku.
a to jsou konkrétně jaké?
reálně si je moc představit nedokážu -) bydlet u nich nechce, penězma asi argumentovat taky nepůjde, takže jaké páky na něj mají? ![]()
@andelka83 píše:
@Modesta rodiče nepřešli ani práh, neustál to manžel emočně a vyjel.
O chození, o sexuálním životě, o gay bratrovi se její rodině nesmí říct.
ta mladá má beztak víru nějakou ohebnou…
začínat vážný vztah lhaním rodičům to je mi ale zajímavý přístup
Vlastně mě to ani nepřekvapuje… ![]()
@ZuzaM, já vím, že to tak bylo. Jenže dřív se pralo na valše. Dneska doba pokročila a proč toho nevyužít. Jasně, že spolu mohou chodit, žít třeba 10 let a pak se rozejít. No dřív by se buď rozvedli nebo ještě dřív nějak spolu žili.
Jak píše @Belly.K, slečna si víru vykládá dle svých potřeb. A to se mi nelíbí. Nezdá se mi, že i rodiče slečny by po krátké známosti podporovali svatbu s nevěřícím.
Opravdu by to chtělo pokecat s rodiči slečny. V klidu.
@ZuzaM píše:
@Hořec
Tak to určitě ne. Ale vzít si někoho, koho vidím přes týden pár hodin (takže asi nějaká procházka, kino, pizzerie…) je kapku mimo.No tak, dřív to tak bylo, lidi spolu před svatbou nežili, jen chodili pár hodin týdně, do kina, na procházku, někdy na dálku při vojně a pak se vzali a manželství vydrželo, protože lidi byli tolerantnější a víc se „opravovalo“, než „zahazovalo“. Dnes spolu lidi před svatbou několik let žijí a pak se stejně rozvedou. Ale chápu, že je jiná doba, taky bych asi dnes nebyla pro tak časný sňatek, jen tohle je zrovna dost lichý argument.
Tak růžově bych to nemalovala, dřív se koukalo na svobodnou/rozvedenou matku skrz prsty a neměla šanci se uživit, takže ať to bylo všelijak, musela držet hubu a krok. Jsem ráda, že jsme dneska někde jinde, nemusím snášet, že musím manželovi podržet, když on chce, že nemusím jako nevidět, že ohne kdeco a nechat se mlátit. Ona první republika a poválečný období fakt nevypadalo jako ve filmech, úplně stačí, co vyprávěly moje babičky, mamka i tchyně, např. jak tchynina teta několikrát předčasně porodila, protože strýc byl neskutečný hovado a pak zneužíval i jejich jedinou dceru, protože teta byla zhuntovaná, ale musela to snášet, protože neměla kam jít ![]()
@Russet píše:
Každopádně by měla aspoň zakladatelka dát řeč s její mámou a složit zbraně. Být spojenci a spíš jim svatbu do dokončení školy vymluvit. Dát rozumne argumenty dětem. Že až si začnou vydělávat a usadí se, ať se berou a mají děti.
Já si myslím, že nápad na svatbu vzešel od rodičů. Mladej ohebnej kluk (ve všech směrech) se na statek hodí. Bude pracovat, poslouchat…zpracovaný je na to víc, než dost. Čím si ona pohorší, když se vezmou? Přivede na statek levnou sílu. Ona si studovat může.
@tulipán píše:
Já si myslím, že nápad na svatbu vzešel od rodičů. Mladej ohebnej kluk (ve všech směrech) se na statek hodí. Bude pracovat, poslouchat…zpracovaný je na to víc, než dost. Čím si ona pohorší, když se vezmou? Přivede na statek levnou sílu. Ona si studovat může.
S pupkem?
@ZuzaM píše:
@Hořec
Tak to určitě ne. Ale vzít si někoho, koho vidím přes týden pár hodin (takže asi nějaká procházka, kino, pizzerie…) je kapku mimo.No tak, dřív to tak bylo, lidi spolu před svatbou nežili, jen chodili pár hodin týdně, do kina, na procházku, někdy na dálku při vojně a pak se vzali a manželství vydrželo, protože lidi byli tolerantnější a víc se „opravovalo“, než „zahazovalo“. Dnes spolu lidi před svatbou několik let žijí a pak se stejně rozvedou. Ale chápu, že je jiná doba, taky bych asi dnes nebyla pro tak časný sňatek, jen tohle je zrovna dost lichý argument.
Ano, to je pravda. Naši to tak měli a myslím, že máma to celé roky litovala. A já se ji nedivím. Měla to radši „zahodit“, myslím, že by žila mnohem spokojenější život a často jsem se jí v dospělosti ptala, proč se nerozvedla
Zní to hnusně, já vím, ale i když je náš táta hodný člověk, který se postaral a „nikdy ji nebil“, tak měl hodně much, které bych třeba já nestrpěla. Máma často suplovala i jeho. Na stará kolena svůj zdravotní stav dotáhl do takového extrému (ano, čistě on svým přístupem), že se ona místo radosti z vnoučat musí starat téměř o invalidu. O tom jak je občas protivný ani nemluvím… Takže za to „opravování“ rozhodně nestojí každý rychlokvašený vztah.
@tulipán a přesně..jim se hodí ovečka do stáda..vlastně zdravý beran
@Russet s pupkem? Něco mi uniklo..? Jo tak..kdyby..ale tak, s pupkem se studovat dá