Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Máš pravdu, já teda nikde nenapsala, že by jsme mu tam zakazovali jet, je mu 18 a když tam pojede, tak tam pojede. My jsme mu akorát říkali, že nám to nepřijde šťastné zahrabat se tam celé prázdniny a snažili jsme se mu to rozmluvit alespoň, aby si ty prázdniny naplánoval a strávil tam jen část. Mě šlo hlavně o to, že jsem se hrozně bála, že se během těch prázdnin ožení, já se v těch jejich zákonech neorientuju, na internetu se v tom docela ztrácím a od syna se akorát dozvím, že to právě všechno budou řešit až tam přijede, že jsou tak domluveni. Jestli to je na dlouho, tak to jsem alespoň trochu v klidu. Je fakt, že by to mohlo pomoci k tomu, aby dostal rozum, doufám v to. Teď jsme to znova řešili s manželem a nevíme jak se postavit k tomu jejich plánu, že pokud se vezmou (stále doufám, že k tomu nedojde) bydlet u nás. On se nás už několikrát ptal, my mu vždy řekli, že jedině bez svatby, to nemůže slečna. Pokud budou v manželství, řekli jsme mu, že ani náhodou, na to on řekne, že nevadí, že se zařídí jinak a půjdou po svatbě k nim. Přesto uběhne pár dní a ptá se znova. Takže asi trvale se mu tam nechce, což je jedině dobře. A my teď nevíme, jestli mu před odjezdem neříct, že můžou za předpokladu, že budou dál studovat, půjdou na VŠ a alespoň o prázdniny půjdou na brigádu a budou přispívat. Ono to při nejhorším tak dopadne, nadšení nebudeme, ale alespoň budeme mít jistotu, že budou studovat, když mi odjede z trucu někam na statek jistotu mít nebudu. Teď je ale otázka jestli mu to říct jako smír už teď nebo stále tvrdit, že pokud se vezmou žádné bydlení u nás. Zase se bojíme toho, aby jsme jim to neusnadnili a spíše do toho nepraštili. Takhle je šance že se mu tam nebude líbit a vidina takto žít dlouhodobě ho odradí, zase je ale riziko, že tam na truc zůstane a bůh ví, jestli se nám v září vrátí, tak jestli není lepší ta druhá varianta. Já už fakt nevím, je to hrozně složité ať nad tím přemýšlím sebevíc, každá možnost má své pro i proti.
No to je těžký. Ale tak vezmi si fakta:
V 18 se může oženit.
Církevní sňatek asi hned nepůjde.
Budou potřebovat bydlení.
Jemu se k nim evidentně natrvalo nechce.
Doma bys ho měla pod větší kontrolou - aby studoval, tam by hákoval na statku.
Případná mladá paní by se od vás naučila jak vypadají normálné vztahy mezi lidmi, což by bylo dobré pro ni a hlavně pro případné děti.
Nabízet, aby bydleli u vás bez svatby, nemá cenu, to ona neudělá.
Potřebuješ, aby on pořádně poznal její zázemí i ji samotnou, potřebuješ odsunout riziko brzké svatby.
Když budou bydlet u vás, můžeš si stanovit nějaké podmínky a neztratíš ho.
Mně z toho vychází, že by bylo nejlepší mu říct, že teda jo, po svatbě by mohli bydlet u vás, ale za podmínky, že pojede na celé léto tam, bude se snažit poznat její život i víru, neožení se tam, neudělá žádné rozhodnutí za vašimi zády, dostuduje střední a bude se snažit studovat i na VŠ. Minimálně do maturity ať teda na svatbu zapomene. Pak že může počítat s bydlením u vás a finanční podporou při studiu.
Takhle je snad šance, že se nezabejčí a neudělá natruc koninu v podobě svatby a trvalého pobytu v nevolnické domácnosti.
@BaMaK píše:
Takže bys „ty špatné“ udělala z rodičů tě holky… No, taky možnost… Ale ne pro mě.
pro tebe není žádná možnost dobrá, ok ![]()
@Anonymní píše:
A když mu řekne, že s kondomem s ním spát nebude, tak co? Když je schopný se ženit, tak pochybuji, že bude myslet na to, že jsme mu říkali, že se musí chránit.
Tak on by s ni spat prostě neměl. Kdyby to bylo naopak a holka požadovala kondom, nikdo by se nedivil.
Zakladatelko, pobyt v zahraničí jste zvažovali? Jazykový, nebo nějaká dobrovolnická práce.
@robínek Tohle asi neprojde. Bez svatby nebude sex. A mlademu uz sperma tlaci na mozek ![]()
@cecetka píše:
@robínek Tohle asi neprojde. Bez svatby nebude sex. A mlademu uz sperma tlaci na mozek
No jo no, tak ale to je jeho problém, jestli se dovede ovládat, nebude se chtít ovládat, přemluví ji k nějakým náhradním sex. aktivitám s vidinou, že bude svatba… Pokud nemá úplně zatemněno, tak by mu mělo dojít, že rodiče se mu snaží vyjít vstříc, i když s tím nesouhlasí. Víc už podle mě rodiče udělat nemůžou, dál je to na něm.
@Anonymní píše:
Máš pravdu, tohle si myslíme celou dobu, proto jsme to neudělali, myslím, že to by situaci jen zhoršilo. To, že to není fér mi je vcelku jedno, ale bojím se, že se zabejčí ještě více a to už mi jedno není. O to se snažíme, aby si na to přišel sám, hučíme do něj, vysvětlujeme, všemi způsoby, ale to nemá efekt. Zatím to nevypadá tak, že mu to dojde, on vidí svatbu jako řešení problému a myslí si, že tím všechno skončí, jenže tím problémy teprve začnou. Kdybych já alespoň věděla, jak to oni mají s tou antikoncepcí, na to ti neodpoví. Dneska mi na to řekl, ať se nestarám do jeho intimního života. Já jsem mu řekla, že se nestarám, ale, že tohle mě zajímá, protože si nepřeji, aby měl teď děti. I s jeho sourozenci jsme tohle řešili, věděli, že se musí chránit, než dostudují a budou dítě opravdu chtít, také to tak bylo a u dcery stále je. Ať si sexu mají kolik chtějí, vždycky jsme jim říkali, že sex je pro dospělé a jestli ho chtějí mít musí být zodpovědní. Bylo nám jedno, že ho mají v šestnácti, my nebyli jiní, však dobře, že si užívali, ale na tohle jsme kladli důraz, to jinak nejde. Jak by to asi vypadalo, kdyby nám každý po prvním sexu oznámil, že budeme prarodiče. Všichni to chápali, chápal to i on, protože i s ním jsme to řešili, jelikož jsme mysleli, že sex má a teď mi řekne, ať se nestarám do jejich intimního života. To se ale starat budu, protože nedovolím, aby plodili děti a moje vnoučata byla vystavena vlivu druhé rodiny a žili chudinky jak v době kamenné.
V čem je rozdíl, když u vás budou bydlet bez svatby nebo po svatbě. Že nedovoliš, aby plodili děti? Jak to chceš udělat?
@sagina píše:
to víš, láska je slepá… však to zakladatelka sama vidí na synovi
ok
@drewlet píše:
Zakladatelko, pobyt v zahraničí jste zvažovali? Jazykový, nebo nějaká dobrovolnická práce.
A k čemu jí to bude když on chce jít na statek? Ona může zvažovat kde co, klidně to zařídit, ale on se sebere a pojede na statek za svoji milou.
Myslím, že stejně nakonec jediná možnost je aby si to tam šel zkusit. Jestli takhle chce žít. A ta jeho chce žít jako její rodiče? Protože jestli chce být jako její rodiče tak kluk udělá maturu a už ho bude hnát kupovat vlastní bydlení aby měla kam dát slepice. Pokud, ale chce žít trochu jinak tak třeba ohne další pravidlo a přistoupí na ty kondomy když vlastně si ho nasadí on ona nic. Půjdou oba na vejšku a uvidí se.
@Náměsíčná píše:
A k čemu jí to bude když on chce jít na statek? Ona může zvažovat kde co, klidně to zařídit, ale on se sebere a pojede na statek za svoji milou.
v osmnácti člověk chce jeden den to a druhý den tamto. Musela by to být neodolatelná nabídka. To musí vědět zakladatelka.
@AjaF píše:
V čem je rozdíl, když u vás budou bydlet bez svatby nebo po svatbě. Že nedovoliš, aby plodili děti? Jak to chceš udělat?
bude rozdávat prášky a nasazovat kondomy. ![]()
@drewlet píše:
bude rozdávat prášky a nasazovat kondomy.
Každý den rozpustí holce antikoncepční prášek v ranní kávě. ![]()
@Martina D. píše:
Každý den rozpustí holce antikoncepční prášek v ranní kávě.
Problém nastane až pojedou na víkend na statek.