Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@moof píše:Šmankote, to je zas kec. Tohle říkají lidé, co o věřících fakt nic neví. Představ si, že já měla církevní svatbu a také jsem jich docela dost navštívila a nikde o alkohol a zábavu nebyla nouze. My pařili do rána. Copak věřící mají zakázáno se bavit, co popit?
Ta svatba taky může tak, že místo 10 minutového obřadu je mše trvající hodinu a půl, následný mejdan probíhá na faře, a to celé bez kapky alkoholu
@Anonymní píše:
Kdyby byl tak šťastný a spokojený, ať se přidá třeba k jehovistům. Pro nás je důležité, aby byl šťastný, ale myslím, že v tomto případě bude velice nešťastný. On si to neumí představit, on to bere tak, že bude svatba, kterou si užije, pozve si kámoše, prostě mejdlo. No a pak konečně budou moci sexovat jak jen budou chtít. Říká, že nevěděl, že se bude takhle brzo ženit a že by ho to nenapadlo, ale už pochopil, že to je jediná cesta a on to musí respektovat. Přece o nic nejde, bude sranda, nás to nic stát nebude a svatba vše vyřeší, tak nechápe o co nám jde. Je prý jedno, jestli teď nebo za deset let, my jsme také s tátou od tohoto věku, sourozencům to také klape od podobných věku a až na dceru hned v prvním vztahu, tak to prostě nechápe. Můžu mu vysvětlovat co chci. On ale zapomíná na jeden zásadní rozdíl, ať my nebo starší děti, všichni jsme si našli partnery z podobných rodin a než u starších bratrů proběhla svatba uteklo dost vody a celou tu dobu se měli čas poznávat, něco zažili, užili si. Oni si společně neužili nic, neznají se a jsou každý jiný. Kdyby se alespoň ty dva roky poznávali, ale jak se můžou poznat nad sešitem nebo na lavičce v parku? Je fakt, že teď budou mít šanci se poznat, plus ty přípravy, snad se dozví víc a srovná si to, jeho to teď vůbec nezajímá a řeší jen honem svatbu, mě je jasný důvod, proč honem svatba. Já netvrdím že se vztahy nemohou pokazit i lidem, kteří spolu chodí deset let a pak se vezmou, dokonce i manželství po třiceti letech se může rozpadnout, dědek se zblázní, zamiluje se do dvacítky a je to. Stát se to může i mě a komukoliv, ale u syna a slečny je prostě z mého pohledu strašně velká šance, že jim to nevydrží a nebo, že budou nešťastní.
Tě péro. Kluk úplně mimo. Mě jako udivuje, že doteď ho nenapadlo, že v tý rodině bude asi krapet všechno jinak. Dva roky chodí s holkou, co nesmí nic a on si představuje nějaký mejdla. Že ho nenapadlo si zjistit, do čeho vůbec leze. On si konečně vrzne a zbytek nějak dopadne. ![]()
No zakladatelko, úplně tě chápu a jak to tak dál čtu, jak psala robajz, já bych snad začala přemejšlet o tý Venezuele, páč tohle…
Držim palce.
@Anonymní píše:
Kdyby byl tak šťastný a spokojený, ať se přidá třeba k jehovistům. Pro nás je důležité, aby byl šťastný, ale myslím, že v tomto případě bude velice nešťastný. On si to neumí představit, on to bere tak, že bude svatba, kterou si užije, pozve si kámoše, prostě mejdlo. No a pak konečně budou moci sexovat jak jen budou chtít. Říká, že nevěděl, že se bude takhle brzo ženit a že by ho to nenapadlo, ale už pochopil, že to je jediná cesta a on to musí respektovat. Přece o nic nejde, bude sranda, nás to nic stát nebude a svatba vše vyřeší, tak nechápe o co nám jde. Je prý jedno, jestli teď nebo za deset let, my jsme také s tátou od tohoto věku, sourozencům to také klape od podobných věku a až na dceru hned v prvním vztahu, tak to prostě nechápe. Můžu mu vysvětlovat co chci. On ale zapomíná na jeden zásadní rozdíl, ať my nebo starší děti, všichni jsme si našli partnery z podobných rodin a než u starších bratrů proběhla svatba uteklo dost vody a celou tu dobu se měli čas poznávat, něco zažili, užili si. Oni si společně neužili nic, neznají se a jsou každý jiný. Kdyby se alespoň ty dva roky poznávali, ale jak se můžou poznat nad sešitem nebo na lavičce v parku? Je fakt, že teď budou mít šanci se poznat, plus ty přípravy, snad se dozví víc a srovná si to, jeho to teď vůbec nezajímá a řeší jen honem svatbu, mě je jasný důvod, proč honem svatba. Já netvrdím že se vztahy nemohou pokazit i lidem, kteří spolu chodí deset let a pak se vezmou, dokonce i manželství po třiceti letech se může rozpadnout, dědek se zblázní, zamiluje se do dvacítky a je to. Stát se to může i mě a komukoliv, ale u syna a slečny je prostě z mého pohledu strašně velká šance, že jim to nevydrží a nebo, že budou nešťastní.
Já si myslím, že on je do té svatby tak trochu tlačenej a aby nepřišli o ovečku do stáda, neřeknou mu vše hned po pravdě, co ho tam čeká. Holka mu to neřekne už vůbec, protože ho má ráda a ví, že si ho musí vzít, když už ho představila rodičům. Já nevím, jak to u těchto lidí chodí, ale představuji si to tak, že, když už spolu chodí takto, že o tom ví i její rodina, tak už se s tou svatbou počítá. Je to šílené, ale myslím si, že kdyby on to odmítl, ženou ho a holce zakážou se s ním vídat. Proto to ona zřejmě tajila a tím, že o něm řekla své rodině mu v jejích očích prokázala právě tu lásku a to, že to s ním myslí vážně. U nich to asi nebude tak, jak známe my. Normálně spolu dva chodí, a buď jim to vyjde nebo ne. Pak se buď vezmou, rozjedou a přijde další láska nebo žijí na hromádce a nikdo to nijak zvlášť neřeší. Málo kdo počítá s tím, že první frajer, kterého si dcera přivede domu bude manželem a otcem společných dětí. Někdy to vyjde, většinou se těch lásek vystřídá víc a to je zcela běžné. Myslím si, že u nich je to seznámení s rodinou a to, že spolu vůbec chodí byť dokonce i ve vší počestnosti už jistý závazný krok. Alespoň takto to na mě působí, zřejmě proto té druhé rodině nepřijde zvláštní mít v dnešní době svatbu takto mladí a s nedodělanou školou. Pro ně je nejdůležitější, že tím neporuší ta svá pravidla a ještě získají do rodiny mladýho kluka v plný síle, který bude tvárný a jestli se brzy zadaří a bude brzy přírůstek, oni asi až tak neřeší, pár děcek navíc se na statku ztratí. Že je to celé úplně šílené, to oni bohužel nevidí, ale chápu, že pro vás to musí být strašný.
Milá zakladatelko, četla jsem tu jen pár příspěvků a cosi o tom, že by měl na statku strávit nějakou dobu a to je pro tebe velký plus… Pokud dobře chápu, jste z města a úplně vidím „nadšení“ pantáty, když mu tam přijde kluk, který ani neumí opravit násadu od vidlí, natož podojit krávu
myslím, že se vyškolí velmi rychle! Oni tihle fotříci umí být pěkně nepříjemní… Už bych mu balila montérky a holiny ![]()
A ví vůbec syn, jestli holka je normálně křesťanka nebo patří do nějaké sekty? Jako tady v diskuzi se ze všech věřících udělaly šílené nestvůry bez mozku, ale kdo ví jak to je. Možná je to normální stydlivější křesťanka, která se s ním prostě ještě nechce vyspat a takhle se to vyhrotí. Už jsi mluvila se synem tak, aby ti předložil konkrétní plán? Vždyť si musí denně psát a volat, tak jak si to vůbec představují oni dva? Baví se vůbec o budoucnosti? Co ona, jak to má se studiem? Jako my jsme spolu taky spali až po svatbě. Poznávat se dá i jinak než přes postel a bydlení „na zkoušku“.
Ale máme normálně oba VŠ, brali jsme se po 7 letech vztahu, používáme antikoncepci, máme normální kamarády, můžeme pít alkohol a mít sex kdy chceme, bože!. Nejsme ve 13. století.
Ale evidentně tu o tom většina lidí nic neví a ženou to do nějakých filmových extrémů.
Spíš je holka zblblá a stydlivá a ani pořádně neví, do čeho jde. Pochybuju, že sama od sebe by chtěla mít od 17 kupu dětí a jen otročit v domácnosti.
A nebo je to fakt nějaká sekta a je možné ledacos. ![]()
Konečně jsem to dočetla, na etapy za dva dny a zakladatelko řeknu ti síla, fakt nezávidím. Myslím si, že jinak, než, že to kluk u nich opravdu pozná, to vyřešit nejde. Hustit do něj nemá cenu, to sama vidíš. Že ho tam chtějí na ty prázdniny je pro tebe strašně dobře. Vyslala bych ho tam co nejdříve. A snad se dala na modlení, aby se mu rožnulo co nejdříve. I když to musí být strašně těžké, už bych mu nic nerozmlouvala, tvůj názor ví a teď bych ho už jen podpořila. Popřála bych mu hezké prázdniny, řekla bych mu, že se na něj moc těším a bude mi chybět a nechala ho odjet, bez výčitek a v klidu. Ještě bych ho poprosila, aby mi slíbil, že se nevezme, bez vědomí vás rodičů, že je to důležitý a zásadní krok u kterého by jste rádi byli a zamávala mu. On ti to teď stejně nevěří a prostě si to musí vyzkoušet, čím více mu to budeš rozmlouvat i když to myslíš dobře a je to pochopitelné, tím víc ho od sebe odháníš a logicky ty teď budeš ta špatná a oni ti nejlepší. Neboj on na to přijde, snad brzy. Ale úplně tě chápu, mám čtyři syny a dceru, nejstarší je jen o rok mladší, než tvůj syn a nedovedu si představit tohle řešit.
@cverunka píše: Šmankote, to je zas kec. Tohle říkají lidé, co o věřících fakt nic neví. Představ si, že já měla církevní svatbu a také jsem jich docela dost navštívila a nikde o alkohol a zábavu nebyla nouze. My pařili do rána. Copak věřící mají zakázáno se bavit, co popit?
já na takové svatbě, co popisuji, byla. Rodina nevěsty i ženicha alkohol nepijí, ani nevěsta a ženich alkohol nepijí a obecně nejsou žádní pařmeni. Oba si svatbu zcela jistě užili a mají na ni krásné vzpomínky. Oddávajícího faráře znám osobně a je to velmi zajímavý člověk, ale i přes to, že tohoto konkrétního faráře mám opravdu ráda, byla pro mě jako nevěřící ta mše neskutečně dlouhá a nudná.
@moof Potože tebe nudí mše, tak jako se měli brát v cirkuse nebo co? Pro věřící je zase slib matrikářovi a obřad na úřadě úplně prázdný. Jde přece o vztah a postoj těch 2 lidí, ne o show a dokonalou výzdobu v den svatby.
Jako je přece rozdíl slibovat si lásku, úctu a věrnost (a v tom taky žít!) A nebo „byli jsme seznámení se svým zdravotním stavem ano-ano, podpis.“ Ale to jsme odbočili od tématu.
@prejeta_zaba píše:
@moof Potože tebe nudí mše, tak jako se měli brát v cirkuse nebo co? Pro věřící je zase slib matrikářovi a obřad na úřadě úplně prázdný. Jde přece o vztah a postoj těch 2 lidí, ne o show a dokonalou výzdobu v den svatby.Jako je přece rozdíl slibovat si lásku, úctu a věrnost (a v tom taky žít!) A nebo „byli jsme seznámení se svým zdravotním stavem ano-ano, podpis.“ Ale to jsme odbočili od tématu.
Ano, když jsou oba věřící tak určitě, ale když jeden ano, jeden ne, tak ten postoj o kterém píšeš není těch dvou, ale jednoho a jestli si to syn zakladatelky představuje jako mega pařbu, tak se asi nebude stačit divit. Je to o tom, že tohle musí vyznávat oba, to je tak zásadní věc, která je bude tím vztahem všude a vždy provázet, že bych se bála, že to nebude mít dlouhé trvání. To je jako, kdybych se seznámila s Muslimen, nic o té kultuře nevěděla, znala ho málo a po pozvání domů bych ho vítala zabíjačkou, určitě by si to užil a byli by jsme spolu šťastní až do smrti.
.
Ano, samozřejmě. Taky jsem celou mši seděla tiše v lavici a následný dýchánek si užila s novomanželi i bez alkoholu. Ale bavíme se tady o církevní svatbě 18 letého kluka, který o víře své nevěsty neví zhola nic, na svatbu se těší jako na fajn mejdan, který si užije s kámoši a následně o svatební noci zprzní nevěstu. Nepřemýšlí o závazku, který svatba před bohem přinese pro něj, pro holku, co miluje, pro jejich případné potomstvo. Jak říkáš, jde o postoj těch 2 lidí. A ten se v tomto případě může lišit více než podstatně. Tomu klukovi by totiž stačilo to rychlé ano ano na radnici, hlavně aby mohl začít konečně! sexuálně žít. Místo toho se řítí do závazku, o jehož obsahu zřejmě ještě ani nezačal přemýšlet.
@moof píše:
@prejeta_zabaAno, samozřejmě. Taky jsem celou mši seděla tiše v lavici a následný dýchánek si užila s novomanželi i bez alkoholu. Ale bavíme se tady o církevní svatbě 18 letého kluka, který o víře své nevěsty neví zhola nic, na svatbu se těší jako na fajn mejdan, který si užije s kámoši a následně o svatební noci zprzní nevěstu. Nepřemýšlí o závazku, který svatba před bohem přinese pro něj, pro holku, co miluje, pro jejich případné potomstvo.Jak říkáš, jde o postoj těch 2 lidí. A ten se v tomto případě může lišit více než podstatně. Tomu klukovi by totiž stačilo to rychlé ano ano na radnici, hlavně aby mohl začít konečně! sexuálně žít. Místo toho se řítí do závazku, o jehož obsahu zřejmě ještě ani nezačal přemýšlet.
Já bych to s tím závazkem zase tak černě neviděla. V nejhorším se sebere a uteče ze statku a přestěhuje se domů, bude to muset právně pořešit a možná vysvětlit v kostele, což nevím, jak chodí, ale neviděla bych v tom až tak dramatický problém. A kdyby došlo na dítě, může si v klidu studovat, poslat každý měsíc nějaký obolus vypočítaný z jeho brigády a jednou za 14 dní povozit kočárek pod dohledem… Chlapi to mají stejně hrozně jednoduchý…
@Katchulina @moof No jasně, to jo. Celkově by v podstatě asi stačilo, když už to tak musí být, aby používali antikoncepci a ta svatba by až tak nevadila. Spíš, aby po svatební noci nepřišlo za 9 měsíců mimčo. To by byl průser.
Jinak jestli holka je z normální církve, ne z nějaké sekty, tak nevidím důvod, proč by nemohli normálně pít a bavit se. To už je pak o nátuře těch lidí, ne o nějakém vyznání.
Celkově by mě zajímalo, kde na sebe přišli a jak uvažují ti dva, když syn ani pořádně neví, v co ta holka věří a pro ni to je důležitější než ten vztah. A jak si představují budoucnost (a jak dopadne
).
Když to shrnu…většina se tu postupně přiklání k názoru, co nejdřív syna poslat na statek. S batohem a bez výhod servisu doma.
Co ty na to zakladatelko? Není to opravdu nejlepší cesta?
@ludmilaadamkova pravda, třeba koncentrační tábory, viď? Ve jménu šťastné budoucnosti. Znám lidi věřící i ateisty, hodně. I v rodině je mám. A věř že jsou mezi nimi lidé zlatí i hnusní. Jsou všichni lidé stejní.
@Martina D. píše:
Já bych to s tím závazkem zase tak černě neviděla. V nejhorším se sebere a uteče ze statku a přestěhuje se domů, bude to muset právně pořešit a možná vysvětlit v kostele, což nevím, jak chodí, ale neviděla bych v tom až tak dramatický problém. A kdyby došlo na dítě, může si v klidu studovat, poslat každý měsíc nějaký obolus vypočítaný z jeho brigády a jednou za 14 dní povozit kočárek pod dohledem… Chlapi to mají stejně hrozně jednoduchý…
Ovšem to děvče by se ze závazků jen tak nevymanilo. On si uteče, i se rozvede a bude volný, ona ne.