Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Moje blízká kamarádka patří s celou rodinou do jednoho se sborů JB. V některých aspektech rodinného a partnerského života se naše zvyky dost liší a navzájem jsou nepředstavitelné, stejně tak pro naše muže. Taky je to ale člověk, který, když budu potřebovat, přijede klidně o půlnoci nebo mi přiveze půl svojí spíže. A co jsem přišla do kontaktu s dalšími členy sboru, je to pro ně běžná součást života. Stejně tak svatby ve velmi raném věku. Je to komunita na to zvyklá, takže ani studenti nemají potíže s relativně malým obnosem uspořádat svatbu považovanou co se týče počtu osob za hodně velkou. A pomoc mohou očekávat i po svatbě.
Co jsem od kamarádky pochopila, začít spolu chodit je v zásadě na úrovni zásnub, svatba se očekává nejpozději do roka. Protahování nepřipadá v úvahu. Proto i ona s tehdy budoucím mužem chození odkládali, aby toto zvládli splnit. Umím si tak živě představit, proč to to děvče tají a co by se dělo, kdyby se to profláklo. Rozhodně bych nespoléhala na to, že to zabrání svatbě, ale velmi bych se obávala silného narušení vztahu se synem.
Situace to rozhodně není lehká, snad něco zmůže přípravka, pochybuji, že by se to zrovna u JB odfláklo. Zakladatelko, počítáte s možností, že se to synovi zalíbí a k JB se přidá? Pokud dojde ke svatbě, byla by to snad i ta lepší možnost.
@ludmilaadamkova píše:
@zrcadlo mně to změnil mobil )) ale dobry jo ještě říkal že i přerušovaná soulož je špatně. Prostě jenom ty plodné a neplodné dny jsou dle Boha v pořádku.
No, ano, a třeba já chápu proč, v té celistvosti to dává velký smysl. Ale většina párů, i věřících, nějak uhne, minimálně někudy a někdy ( třeba když už mají víc dětí a opravdu už by zodpovědně nemohli mít další, nebo když je to potřebné ze zdravotního hlediska..a tam si myslím, že se to ve svědomí obhájit dá)
@bertoldina to je jak když si kdysi moje babička myslela, že když s klukem chodí ( resp on jí nadbíhá a ví se to), tak že si ho musí vzít. Ti spolu taky času před svatbou moc nestrávili. No taky to blbě dopadlo, nehodili se k sobě.
@andelka83 Já si to taky neumím představit. Včetně toho, že do svatby fakt nestrávili noc o samotě a to ani ve vší počestnosti každý v jiném pokoji. Ale oni to spolu sdílí, mají shodnou představu o svých rolích i jak se má vyvíjet vztah. Takže to klape a jsou spokojení. Ale ta shoda na tom je zásadní. Oni si zas jistě neumí představit moje ex vztahy a manželství. Byť taky velmi spokojené.
@ludmilaadamkova píše:
No nevím jestli ti to pomůže spíš ne ale posahani věřící mají jedinou povolenou metodu antikoncepce plodné a neplodné dny. Kdysi dávno jsme měli na gymplu přednášku od jednoho takového magora protože nás angličtině se stal silné věřící tak ho pozval jeho kentora aby do nás hustil ty blbosti. Už je to hrozně dávno ale tohle mi utkvělo v paměti jak moc mi to přišlo absurdní jo ještě jak vysvětloval jak evoluce je nesmysl na pávovi.
To o tom pávovi jsem taky slyšel
. Měli jsme ve škole učitele myslím, že konkrétně byl taky z téhle církve a ve škole to byl nejlepší učitel, ale jakmile se jelo někam mimo školu, hodiny nám u ohně vyprávěl jak se dostal k Bohu, jak je špatná antikoncepce atd. Nejvíc mi utkvělo v hlavě, že chlap musí smrdět, aby byl přitažlivý pouze pro svou ženu. To když vyprávěl puberťáků v prváku, tak si asi každý dovede představit, jak jsme se bavili. Já chodil do školy pouze do půlky druháku, pak jsem měl individuál. Takže jsem se dalších školních akcí neúčastnil. Živě si ale já i rodiče pamatujeme, jak urputně prosazoval své názory právě v době, kdy jsme vyřizovali ivp. Bylo to z důvodu, že se mi jako nezletilému narodila dvojčata a naši se rozhodli, že si je vezmou do péče s tím, ale, že mi pouze pomůžou, dohlédnou na mě a starat se budu já, proto jsem nemohl chodit na denní studium. Muselo se to tedy vyřídit ve škole. Zatím co každý jiný profesor, si řekl něco ve smyslu, no toho mít doma, tak ho zabiju, politival naše a vyšel vstříc, tento pan učitel se začal velmi angažovat. Začal našim radit, aby šla na mateřskou máma, já chodil dál do školy, na tom by nebylo nic divného, bylo to také ve hře, ale mamka nechtěla s tím, že bych si k nim pak obtížně hledal cestu. Jenže pan učitel začal mamce vypisovat soukromé dlouhé meily o tom, jak mají děti vychovat a celý život jim lhát. Radil aby byly vychování, tak, že já a moje sestra jsme sourozenci a prarodiče rodiči. Vůbec nekoukal na to, že tím by děti žily ve lži, mají matku, která sice v jejich životech nikdy nefigurovala, ale neříct jim pravdu by bylo dost riskantní, nikdo nemohl vědět, jestli je nebude hledat a i kdyby je naši adoptovali, že se k nim nebude někdy hlásit a pro děti by to mohlo být zvlášť ve věku, který mají dnes (puberta) strašné. Nenechal si to vysvětlit, přesto, že mu do toho nic nebylo, staral se o to několik měsíců. Chci tím říct, že někteří věřící si víru vykládají podle sebe. Ano jistě, dítě má mít otce a matku, ale zase za cenu takovéhle lži? Bůh přece lež netoleruje, tak jak je možné, že někdo takhle silně věřící radil z pozice učitele takové řešení? Od té doby si o celé víře myslím svoje, oni operují jen s tím co se jim hodí. Jinak to byl skvělý učitel, dokázal naučit, byl spravedlivý, dokonce pořádal projekty pro děti v Africe, byl vedoucím nějakého projektu o vzdělávání těchto dětí, to všechno super, ale s nějakými svými názory byl mimo. Ve škole by to člověk do něj neřekl, ale mimo ní byl dost urputný se svou pravdou. A to já byl pouze student a on učitel, v rodině bych ho nechtěl mít ani za zlaté prase, myslím, že to se ještě držel. Co jsem se nedávno na třídním srazu dozvěděl, tak prý se rozvedl a má jinou ženu, nejsem si úplně jistý, jestli je to povolené, myslel jsem, že ne. To je další věc, která mě jen utvrzuje v tom, že ti věřící se za něco schovávají a používají jen to, co se jim hodí. Samozřejmě, že ne všichni a čest výjimkám, ale mnohdy mi to tak přijde. Stejně jako tato slečna, sex mit nemůže, ale lhát ano, řích je přeci oboje.
@bertoldina píše:
@andelka83 Já si to taky neumím představit. Včetně toho, že do svatby fakt nestrávili noc o samotě a to ani ve vší počestnosti každý v jiném pokoji. Ale oni to spolu sdílí, mají shodnou představu o svých rolích i jak se má vyvíjet vztah. Takže to klape a jsou spokojení. Ale ta shoda na tom je zásadní. Oni si zas jistě neumí představit moje ex vztahy a manželství. Byť taky velmi spokojené.
Jj, pokus sdílí ty ideály a životní styl, tak to vyjít může. A když ne, tak rozvod taky nepřichází v úvahu, takže to je nakonec jedno.
Já jsem s ex taky nebydlela před svatbou, ale trávili jsme spolu víkendy, a asi 2× týden, účastnili jsme se i různých akcí, i církevních, seminářů a tak. Jako vizi jsme měli stejnou, i jsme procházeli z podobných rodin, stejné město, vzdělání..Bohužel jsem podcenila povahové vlastnosti.
@Tomáš916 že jo. Úspěchane manželství dvou sotva dospělých nedostudovaných by jim nevadilo, ale tvoje brzké rodičovství bez matky byl problém. Postavili jste se k tomu správně ![]()
Mimo téma.. zajímala se " maminka" později o děti? Nebo teď?
@Tomáš916 píše:
To o tom pávovi jsem taky slyšel. Měli jsme ve škole učitele myslím, že konkrétně byl taky z téhle církve a ve škole to byl nejlepší učitel, ale jakmile se jelo někam mimo školu, hodiny nám u ohně vyprávěl jak se dostal k Bohu, jak je špatná antikoncepce atd. Nejvíc mi utkvělo v hlavě, že chlap musí smrdět, aby byl přitažlivý pouze pro svou ženu. To když vyprávěl puberťáků v prváku, tak si asi každý dovede představit, jak jsme se bavili. Já chodil do školy pouze do půlky druháku, pak jsem měl individuál. Takže jsem se dalších školních akcí neúčastnil. Živě si ale já i rodiče pamatujeme, jak urputně prosazoval své názory právě v době, kdy jsme vyřizovali ivp. Bylo to z důvodu, že se mi jako nezletilému narodila dvojčata a naši se rozhodli, že si je vezmou do péče s tím, ale, že mi pouze pomůžou, dohlédnou na mě a starat se budu já, proto jsem nemohl chodit na denní studium. Muselo se to tedy vyřídit ve škole. Zatím co každý jiný profesor, si řekl něco ve smyslu, no toho mít doma, tak ho zabiju, politival naše a vyšel vstříc, tento pan učitel se začal velmi angažovat. Začal našim radit, aby šla na mateřskou máma, já chodil dál do školy, na tom by nebylo nic divného, bylo to také ve hře, ale mamka nechtěla s tím, že bych si k nim pak obtížně hledal cestu. Jenže pan učitel začal mamce vypisovat soukromé dlouhé meily o tom, jak mají děti vychovat a celý život jim lhát. Radil aby byly vychování, tak, že já a moje sestra jsme sourozenci a prarodiče rodiči. Vůbec nekoukal na to, že tím by děti žily ve lži, mají matku, která sice v jejich životech nikdy nefigurovala, ale neříct jim pravdu by bylo dost riskantní, nikdo nemohl vědět, jestli je nebude hledat a i kdyby je naši adoptovali, že se k nim nebude někdy hlásit a pro děti by to mohlo být zvlášť ve věku, který mají dnes (puberta) strašné. Nenechal si to vysvětlit, přesto, že mu do toho nic nebylo, staral se o to několik měsíců. Chci tím říct, že někteří věřící si víru vykládají podle sebe. Ano jistě, dítě má mít otce a matku, ale zase za cenu takovéhle lži? Bůh přece lež netoleruje, tak jak je možné, že někdo takhle silně věřící radil z pozice učitele takové řešení? Od té doby si o celé víře myslím svoje, oni operují jen s tím co se jim hodí. Jinak to byl skvělý učitel, dokázal naučit, byl spravedlivý, dokonce pořádal projekty pro děti v Africe, byl vedoucím nějakého projektu o vzdělávání těchto dětí, to všechno super, ale s nějakými svými názory byl mimo. Ve škole by to člověk do něj neřekl, ale mimo ní byl dost urputný se svou pravdou. A to já byl pouze student a on učitel, v rodině bych ho nechtěl mít ani za zlaté prase, myslím, že to se ještě držel. Co jsem se nedávno na třídním srazu dozvěděl, tak prý se rozvedl a má jinou ženu, nejsem si úplně jistý, jestli je to povolené, myslel jsem, že ne. To je další věc, která mě jen utvrzuje v tom, že ti věřící se za něco schovávají a používají jen to, co se jim hodí. Samozřejmě, že ne všichni a čest výjimkám, ale mnohdy mi to tak přijde. Stejně jako tato slečna, sex mit nemůže, ale lhát ano, řích je přeci oboje.
Ty jo! To je příběh! Klobouk dolů, že jsi se o dvojčata postaral už na škole! Já znám podobný příběh, tam si bohužel věřící prosadili tu variantu, co navrhoval Tvůj učitel. Já když jsem se to dozvěděla, tak sjem tomu vůbec nechtěla věřit, je to jak z blbýho filmu. Prostě mám známou rodinu, žijí v cizině. Otec té rodiny se ještě na VŠ oženil se svojí studentskou láskou, ale pak se poměrně brzo rozvedli, protože každý chtěl něco jiného, neměli děti ani majetek, tak to šlo rychle. On pak cestoval, aby přišel na jiné myšlenky no a na cestách potkal holku z Nového Zélandu, zamilovali se do sebe a pak po různu cestovali a pracovali po světě spolu. Ta holka tvrdila, že bere prášky, ale nebyla to pravda, otěhotněla a přiznala se, že je z přísné katolické rodiny, proto nic nebrala. No tak chlápek v rom neviděl problém, holku miloval, tak jeli k ní domů a on požádal o ruku. Nastalo peklo. Protože on byl sice doktor, poměrně zámožný a holku opravdu miloval, ale byl rozvedený, což její rodina neschvalovala. Takže ho nechali odjet domů, ať si jako vyřídí papíry a pak zas přijede, jenže mezitím holku zpracovali, že se za něj vdát nesmí, někam ji schovali, aby porodila tajně, a dítě pak vydávali za její sestru, že rodiče jsou prarodiče. Chlapík se pak sice pro ni vrátil, ale nenašel ji, ani pak dítě, prostě se s ním vůbec nikdo nebavil. No tak zase odjel domů. Teprve po letech, když už měl vlastní rodinu, mu napsala jeho dcera z NZ, že je plnoletá, její sestra - mamka jí řekla pravdu a že ho chce poznat. Tak on nadšený, že uvidí svoji dceru ji pozval na prázdniny, ale bohužel se nesetkali, protože zemřel náhle na infarkt. Holka niméně přijela a seznámila se aspoň s jeho rodinou. Jako strašný tohle zjistit v 18, že rodiče jsou vlastně někdo úplně jiný a že jí celou dobu lhali. Ale tak hlavně že někdo rozvedený je „nečistý“, že jo! ![]()
@robínek ve jménu víry ať už jakékoliv se po dobu historie lidstva dely největší prisernosti
@bertoldina píše:
Moje blízká kamarádka patří s celou rodinou do jednoho se sborů JB. V některých aspektech rodinného a partnerského života se naše zvyky dost liší a navzájem jsou nepředstavitelné, stejně tak pro naše muže. Taky je to ale člověk, který, když budu potřebovat, přijede klidně o půlnoci nebo mi přiveze půl svojí spíže. A co jsem přišla do kontaktu s dalšími členy sboru, je to pro ně běžná součást života. Stejně tak svatby ve velmi raném věku. Je to komunita na to zvyklá, takže ani studenti nemají potíže s relativně malým obnosem uspořádat svatbu považovanou co se týče počtu osob za hodně velkou. A pomoc mohou očekávat i po svatbě.
Co jsem od kamarádky pochopila, začít spolu chodit je v zásadě na úrovni zásnub, svatba se očekává nejpozději do roka. Protahování nepřipadá v úvahu. Proto i ona s tehdy budoucím mužem chození odkládali, aby toto zvládli splnit. Umím si tak živě představit, proč to to děvče tají a co by se dělo, kdyby se to profláklo. Rozhodně bych nespoléhala na to, že to zabrání svatbě, ale velmi bych se obávala silného narušení vztahu se synem.
Situace to rozhodně není lehká, snad něco zmůže přípravka, pochybuji, že by se to zrovna u JB odfláklo. Zakladatelko, počítáte s možností, že se to synovi zalíbí a k JB se přidá? Pokud dojde ke svatbě, byla by to snad i ta lepší možnost.
Kdyby byl tak šťastný a spokojený, ať se přidá třeba k jehovistům. Pro nás je důležité, aby byl šťastný, ale myslím, že v tomto případě bude velice nešťastný. On si to neumí představit, on to bere tak, že bude svatba, kterou si užije, pozve si kámoše, prostě mejdlo. No a pak konečně budou moci sexovat jak jen budou chtít. Říká, že nevěděl, že se bude takhle brzo ženit a že by ho to nenapadlo, ale už pochopil, že to je jediná cesta a on to musí respektovat. Přece o nic nejde, bude sranda, nás to nic stát nebude a svatba vše vyřeší, tak nechápe o co nám jde. Je prý jedno, jestli teď nebo za deset let, my jsme také s tátou od tohoto věku, sourozencům to také klape od podobných věku a až na dceru hned v prvním vztahu, tak to prostě nechápe. Můžu mu vysvětlovat co chci. On ale zapomíná na jeden zásadní rozdíl, ať my nebo starší děti, všichni jsme si našli partnery z podobných rodin a než u starších bratrů proběhla svatba uteklo dost vody a celou tu dobu se měli čas poznávat, něco zažili, užili si. Oni si společně neužili nic, neznají se a jsou každý jiný. Kdyby se alespoň ty dva roky poznávali, ale jak se můžou poznat nad sešitem nebo na lavičce v parku? Je fakt, že teď budou mít šanci se poznat, plus ty přípravy, snad se dozví víc a srovná si to, jeho to teď vůbec nezajímá a řeší jen honem svatbu, mě je jasný důvod, proč honem svatba. Já netvrdím že se vztahy nemohou pokazit i lidem, kteří spolu chodí deset let a pak se vezmou, dokonce i manželství po třiceti letech se může rozpadnout, dědek se zblázní, zamiluje se do dvacítky a je to. Stát se to může i mě a komukoliv, ale u syna a slečny je prostě z mého pohledu strašně velká šance, že jim to nevydrží a nebo, že budou nešťastní.
Mejdlo? V takto věřící rodině? On nemá ani tušení co ho u nich čeká.
@Anonymní píše:
Kdyby byl tak šťastný a spokojený, ať se přidá třeba k jehovistům. Pro nás je důležité, aby byl šťastný, ale myslím, že v tomto případě bude velice nešťastný. On si to neumí představit, on to bere tak, že bude svatba, kterou si užije, pozve si kámoše, prostě mejdlo. No a pak konečně budou moci sexovat jak jen budou chtít. Říká, že nevěděl, že se bude takhle brzo ženit a že by ho to nenapadlo, ale už pochopil, že to je jediná cesta a on to musí respektovat. Přece o nic nejde, bude sranda, nás to nic stát nebude a svatba vše vyřeší, tak nechápe o co nám jde. Je prý jedno, jestli teď nebo za deset let, my jsme také s tátou od tohoto věku, sourozencům to také klape od podobných věku a až na dceru hned v prvním vztahu, tak to prostě nechápe. Můžu mu vysvětlovat co chci. On ale zapomíná na jeden zásadní rozdíl, ať my nebo starší děti, všichni jsme si našli partnery z podobných rodin a než u starších bratrů proběhla svatba uteklo dost vody a celou tu dobu se měli čas poznávat, něco zažili, užili si. Oni si společně neužili nic, neznají se a jsou každý jiný. Kdyby se alespoň ty dva roky poznávali, ale jak se můžou poznat nad sešitem nebo na lavičce v parku? Je fakt, že teď budou mít šanci se poznat, plus ty přípravy, snad se dozví víc a srovná si to, jeho to teď vůbec nezajímá a řeší jen honem svatbu, mě je jasný důvod, proč honem svatba. Já netvrdím že se vztahy nemohou pokazit i lidem, kteří spolu chodí deset let a pak se vezmou, dokonce i manželství po třiceti letech se může rozpadnout, dědek se zblázní, zamiluje se do dvacítky a je to. Stát se to může i mě a komukoliv, ale u syna a slečny je prostě z mého pohledu strašně velká šance, že jim to nevydrží a nebo, že budou nešťastní.
Je nějaká šance, že by se dostal na svatbu někoho ze slečny sboru? Ideálně i na rozlučku? To vážně není mejdan, jaký si asi představuje:lol: Jako jedinou šanci vidím, aby víc poznal život, který by ho čekal, tedy víc poznat lidi se sboru, jejich zvyky, názory…
@ludmilaadamkova píše:
@robínek ve jménu víry ať už jakékoliv se po dobu historie lidstva dely největší prisernosti
Pod to se podepíšu
.
Ta svatba taky může tak, že místo 10 minutového obřadu je mše trvající hodinu a půl, následný mejdan probíhá na faře, a to celé bez kapky alkoholu