Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Yasmina21 Dobře, ale přece k tomu ten člověk musí mít nějaký důvod, když v Boha nevěřím, tak se asi těžko ráno vzbudím s tím, že se dám na víru jen proto, že je krásný slunečný den ne? ![]()
Mezi věřícíma se pohybuju a opravdu i v dnešní době má spousta z nich jako „antikoncepci“ tu metodu plodných dní, s tím, že dítě je boží dar. Ano, řekněme, že dítě je boží dar. Ale boží dar je taky rozum, radost ze života, jakýsi majetek, takže fakt není v pořádku přivádět na svět děti jedno za druhým a ohánět se bohem, že se postará, to je čirá nezodpovědnost. I papež František podporuje zodpovědné sexuální chování, ne nějaké dogmatické trvání na plození dětí. Takže kdoví, co to je za víru nebo za fanatiky. ![]()
To setkání s matkou „nevěsty“ mi přijde jako dobrý nápad. Akorát bych se obávala, aby vůbec mohla. A hlavně, ona tě možná z dalšího úhlu seznámí s tím, jak to u nich chodí, ale pochybuju, že bude mít nějakou moc něco ovlivnit, zpracovat pantátu. To těžko. Spíš než s věřícími máš totiž co dočinění s psychopaty. Pokud to, co píšeš, je pravda. Protože, aby dcera musela do koruny podávat vyúčtování a nemohla se se svým, řekněme budoucím manželem, poznávat ani na výletě, to je spíš diktatura než nějaká víra. Evidentně té holce vůbec nevěří a holka je z toho nejspíš tak vyděšená, že udělá všechno, co jí otec nakáže. Prázdniny u nich synovi asi pořádně otevřou oči. Do toho bych šla a pak počkala, co se z toho vyvrbí. A že ty synovi věříš, proto svatbu nejdřív po maturitě a zodpovědné sexuální chování považuješ za naprostou samozřejmost víra-nevíra.
No a nebo si holt pořádně nabije čumec a maturitu dodělá za pár let a holka skončí hodně špatně. ![]()
@Tomáš916 Kolik lidí je skutečnými ateisty a v Boha nevěří.
A znám takové mladé lidi, kteří, když dospěli, začali se o víru více zajímat, uvěřili a potvrdili víru v Boha a v další skutečnosti a stali se praktikujícími věřícími. Nebo i ti, kteří v Boha nevěřili a skutečně, jednoho dne se dostali k tomu, že se začali o náboženství zajímat a stali se z nich věřící. Díky Bohu.
A opravdu nemusí být nijak narušení.))
@Yasmina21 Dobře, hádat se nebudu, máme na to každý jiný názor, já tomu nerozumím, takže se nebudu přít. Ale přesto musím napsat, že ve Vašem posledním příspěvku mě zarazila ta věta, končící Díky Bohu. To už je za mě právě ten znak mírného fanatismu a vlastně i důvod toho, proč bych se toho konkrétně v tomto případě o kterém diskutujeme v roli zakladatelky bál. To je ta ovečka do stáda. Proč díky Bohu? Proč Vám udělá radost, že pribyde další věřící? Mě je třeba úplně jedno jestli Fanda ze druhého patra věří v Boha a je mi i jedno, že Maruna z pětky ne. Dokud se to netýká mých blízkých, tak mi je to jedno úplně stejně jako jejich nedělní oběd, ať si dělají co chtějí. Proto mě trošku zaráží (nic ve zlém a proti Vám), že věřící mají někdy potřebu to takto řešit. To pak vypadá jako, že by si věřící přáli aby věřili všichni a že vlastně žádná jiná cesta není.
@Tomáš916 Proč,,Díky Bohu"? S pomocí Boha se stávají lidé věřícími. Proč jsme my věřící rádi za nové věřící? Protože nám na druhých lidech záleží a jsme rádi, že se vydali správnou cestou a ctí zákon Boha. Ano, věřící si přejí, aby všichni uvěřili v Boha.
Do životů cizích lidí mi ale nic není. Pokud sami nemají zájem mluvit se mnou o víře, nijak to neřeším. To je každého věc. Neřeším v co věří sousedi. ![]()
@Tomáš916
Pro sebe bych neviděla ani tak problém. ve víře jako takové, jako spíš v církvi. V každé dřív nebo později narazíš na nějaká pravidla nebo zvyklosti a jak se znám, nezvládla bych je všechny přijmout za své a prostě poslouchat. Mám asi za sebou moc liberální výchovu, neumím. jen držet hubu a krok. I jsem si to v jednom. polonáboženském společenství, kde jsem byla pár týdnů, vyzkoušela. Na otázku Proč? jsem dostala jen odpověď ve stylu " Prostě proto" a už jsem viděla, že tam mi pšenka nepokvete. Jestli je zakladatelky syn taky takový, tak narazí.
@Anonymní píše:
A ty si fakt představíš kluka, který se tak urputně žene do svatby jen z lásky jo? Tak buď pokud je ta její rodina normální a opravdu ji krivdim, tak je nebudou do svatby tlačit jen proto, že ví, že spolu chodí. A pokud je to jinak, což si osobně myslím, tak je prostě velikánský průšvih, že se náš kluk chce oženit do takové rodiny, to se na mě nezlob.
Ne já si neumím představit normálního klika který se v tomto věku žene do svatby z jakéhokoliv důvodu. Není to normální.
@Yasmina21 Myslím si, že to jsou prostě lidé přemýšliví, kterým nestačí současný styl určí co urvat můžeš. Chtějí něco smysluplnějšího než tuhle honičku. Hypotéku, dům na sídlišti, dvě auta, dvě děti co tahají z kroužku do kroužku. A sejdou se tak o víkendu u TV. Chtějí žít jinak, jako spousta dalších. Prostě hledají smysl a já je chápu. Znám takové, jsou rozumní, nemají deset dětí, nejsou to sektáři. Vlastně neznám žádného věřícího jako je ta rodina z tohoto příběhu.
@robínek Můžeš být věřící a nemusíš být v žádném společenství. Jednou jsem někde četla hezkou větu :,,Základní chyba je dívat se na církev a lidi v ní. Dívej se na Boha." Cirkev to jsou dogmata, stvořili ji lidé.
Jo a osobně beru víru v cokoliv u každého jako věc velice intimní a nikdy bych se na ni nikoho neptala. Ať si každý věří v co chce, včetně mých blízkých.
@inkakřivák píše:
@robínek Můžeš být věřící a nemusíš být v žádném společenství. Jednou jsem někde četla hezkou větu :,,Základní chyba je dívat se na církev a lidi v ní. Dívej se na Boha." Cirkev to jsou dogmata, stvořili ji lidé.
Jo a osobně beru víru v cokoliv u každého jako věc velice intimní a nikdy bych se na ni nikoho neptala. Ať si každý věří v co chce, včetně mých blízkých.
Mám stejný názor. Díky svému zaměstnání jsem poznala hodně věřících, jsou to slušní lidé, pokorní, a pokora lidem bez viry často chybí.
@Betty MacDonald Já jich mám dost v rodině, v příbuzenstvu. A přestože manžel pochází z velmi katolické oblasti, nikdo mne na víru neobraceli. Jenom mamka se vždycky modlila za nás a za děti, ať prohlédneme. Bála se o nás.
@inkakřivák píše:
Samozřejmě, jenže ona členkou církve je. To život ovlivní velmi, není to jak chodit do kroužku šití. Bude tím. ovlivněn i on.
@robínek Nemusí. Nemusí přece žít u nich.
Ale furt se snažím představit si kluka, který přijde po prázdninách do třídy a na dotaz co dělal o prázdninách řekne oženil jsem se. Vždyť ti spolužáci umřou smíchy, něco jako ty vole dobrá sranda. Neumím si to opravdu představit, kluka který takhle myslí. I kdyby měl těhotnou holku, tak by sakra přemýšlel jak z toho ven. A pochybuju, že by ho napadla svatba.
@Anonymní píše:
To mi přijde jako dobrý nápad, hned jsem řekla klukovi ať od slečny mi sežene číslo na maminku a sejdu se s ní sama bez chlapů. Ona byla taková zakřiknutá, stejně jako mladá, tak bude určitě lepší, když se sejdeme samy dvě a v klidu to probereme, třeba se něco dozvím. Úplně být se mi to prostě nechat nechce, kluka zabalit a vyslat ho, už jen z důvodu, aby prostě bylo předem jasné, že jsme tady a zajímáme se o své dítě. Snad to jako matka pochopí, věřím, že ano. A pro všechny co si myslí, že jsem troll, tak opravdu ne, jsem už dost stará na takové blbé žerty.
Já si myslim, že děláš dobře. A když se s tebou nebude chtít sejít, tak zas budeš mít aspoň o kousek jasněji. Držim palce.
@inkakřivák píše:
@robínek Nemusí. Nemusí přece žít u nich.
Ale furt se snažím představit si kluka, který přijde po prázdninách do třídy a na dotaz co dělal o prázdninách řekne oženil jsem se. Vždyť ti spolužáci umřou smíchy, něco jako ty vole dobrá sranda. Neumím si to opravdu představit,kluka který takhle myslí. I kdyby měl těhotnou holku, tak by sakra přemýšlel jak z toho ven. A pochybuju, že by ho napadla svatba.
A? Že si to neumíš představit, tak to znamená, že se to neděje nebo já nechápu, co se tim tady stále snažíš sdělit. ![]()