Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moc děkuji za tuto diskuzi.
Dnes jsem zjistila, že Anička ji má srostlou taky
. Když jsem se po narození ptala její pediatričky - jak se o pipinku starat a jestli mázek vytírat pryč - tak mi řekla, že v žádném případě, mázek musí zůstat, je dobrý. Teď bych si nafackovala, že jsem vybrala takovou Dr. a Anince to srostlo
.
Na gyndu jdeme až příští týden - mají plno.
Teď jeden dotaz mimo- nejste někdo z Brna a nedoporučíte mi pediatra. K té své už určitě nepůjdu!!!!!!!!!
Děkuju moc.
Jana a Aninka
Tak už asi 3 týdny mažeme prcinu Bepanthenem a kousek povolil,prcka už není srostlá celá,„jen“ z půlky.Takže budu mazat a mazat.Večer zkouším jemně roztahovat,myslím,že to Ája ani nevnímá,tváří se normálně.Uvidím,jak to půjde dál,ale jsem moc ráda,že máme aspoň takový úspěch.
Jani,jak jste dopadly na gyndě?
Ahoj Hani,
Dr. na gyndě byla na Aninku moc hodná. Vzala kovovou tyčinku (na konci s kuličkou ), dala na ni anestetikum a Anince pipku vpodstatě roztrhla do původního stavu. Zní to teda děsně…,ale tam anička ani moc neplakala. Horší to bylo celý den s čůráním. Chudinku to strašně pálilo
. Večer jsem jí dala Panadol a druhý den už o tom ani nevěděla. Teď při každém přebalování pipku roztahuju.
Hani, vy mažete??? Mně Dr. řekla, že ničím nemazat…jen roztahovat. Ale po přečtení diskuze na rodině aspoň jednou denně namáznu Infadolanem.
To je super, že vám to povolilo. Mažete při každém přebalování?
Mějte se hezky.
Pá Jana a Anýzka
Já mám sice kluka a ti mají jiné problémy, ale kamarádka nechala holčičku po tomto zákroku čůrat do velkého lavoru na prádlo s teplou vodou - do té vody ji po:,–(ila. Neštípe to prý.
Chudinky holčičky. Elda má pravdu!
Měla bych k tématu dotaz - mam pocit, že má Bára taky:( Ale všechny píšete, že to srůstá protilehlými stranami, až zarůstá vchod a já mam pocit, že nám naopak ty malé pysky srůstají k těm vnějším, je to možné? Pořád přemýšlím a myslím, že to takhle opravdu jako malá neměla. Je to možné? Nebo to je tak OK? Přiznám se, že jsem to nikdy detailně neprohlížela…
G
Gabi,
bohužel to jde taky. Je více variant srústu a to co popisujete tam patří bohužel taky. Určitě byste měli zajít k Dr.
Ajka (s Leničkou po druhém zákroku) ![]()
Tak to mě moc nepotěšilo, i když jak jsem psala, víceméně s touto variantou počítám. Pročetla jsem pár příspěvků na rodině a nevím, jestli mě to uklidnilo či víc rozhodilo.
Každopádně jdu příští týden ke své gyndr a poptám se jí, jak to je, jestli to tedy srůst je a jak a kde to řešit, popř. kdyby to šlo, jestli by to udělala ona (je to pro mě otázka důvěry:))
Ach jo, tohle fakt neni spravedlivý. Fakt i mi říkali nečistit, ale čistila jsem. Ale asi to fakt přišlo s nočníkem a tím, že se koupe s tatínkem. Nějak mi nenapadlo to řešit a tak si teď připadam dost blbě.
Tak uvidíme.
Díky moc
Gabča
Ahoj,
no tak já nevím Viki měla synechii od narození. Zjistila jí to Dr. už při prvním vyšetření po příchodu z porodnice. Je teda pravda, že jsem se na to ptala, protože jsem si všimla, že tam má něco bílého a myslela jsem, že je to mázek - tak jsem chtěla ať mrkne jestli je to v pohodě. No a on to nebyl mázek, ale tenká blanka. Dr. radila nic nedělat jen roztahovat při každém přebalování - bohužel to dál rostlo.
Pak asi v šesti měsících měla malá vysoké teploty a já jí pořád měřila teplotu a právě při snaze zastrčit teploměr do zadečku mi cukla a teploměr mi sjel přímo tam.
Protrhla jsem jí tu blanku. Ale ač jsem se strašně lekla, tak se nic nedělo Viki ani nepípla,krev netekla. Pak nám Dr. v poradně rozrušila i ten zbytek - též jen koncem teploměru - opět bezbolestně i bez krve.
Já jakožto lajk s touhle zkušeností si myslím, že když se na to příjde brzy tak není blanka ještě silná a není inervovaná a prokrvená - tím pádem není bolestivé její rozrušení. No možná máte někdo jinou zkušenost, ale rozhodně si nenechte říct to budeme řešit v roce nebo potom. Prostě čím dřív tím líp. I pro psychiku holčičky musí být hrozné mít zážitky z dětsví jak jí někdo šahal mezi nožky a strašně to bolelo. ![]()
a k tomu odbornému článku - no nejspíš to Viki v břiše někdo špatně čistil, když už se s tím narodila.
Jinak totiž nevím jak si vysvětlit tvrzení, že je to způsobeno špatnou hygienou.
![]()
Tak přeju co nejmíň zážitků s touhle potvorou.
Ahoj holky,
já už jsem o našich trampotách se synechií psala na rodině, ale tady taky připíšu.
Byla jsem s malou na chirurgickém rozdělení el. nožem (v celkové anestezii byla i se zákrokem tak 20 min., než jsem si došla do kafematu pro kafe, byla ze sálu zpět), protože ambulantní zákrok bez anestezie jsem odmítla. Na dětské gynekologii to braly (doktorka i sestra) jako rutinu, tak nač se zdržovat lokálním znecitlivěním. A to jsem si ho chtěla samozřejmě zaplatit.
Dr. v nemocnici mi řekla, že pokud někdo tvrdí, že synechie vzniká nedostatečnou hygienou, tak by si měl doplnit vzdělání. Je to dáno dispozičně a člověk s tím nic moc nenadělá.
Máme cca půl roku po zákroku a nic nám znovu nesrůstá, tak doufám, že tenhle trend vydrží.
Ahoj maminy.
taky se můžu přidat k vám do klubu se synechiema. U naší holčičky to zjistily až na urologii v 8 ms, když začala špatně čůrat, protože to měla celé zarostlé. Měla tam jen blanku, tak nás poslali do motola na rozrušení. Doktor jí to přerušil ambulantně na gyndě a malou to jen štíplo, vůbec nijak neviváděla. Od té doby si dáváme záležet na čistění, ale v r. 1,5 jsem objevila znovu zarostlí kousek tak 2 mm, hned jsme letěly na gyndu kde jí to rozrušila jen v rukavici, opět bezbolestně. Také na mě neco zkoušeli s hygienou, ale došli k závěru, že je blondýna a má tuplem nízkou hladinu estrogenu. Nakonec nám dr. řekla, že pokud se to bude opakovat, tak tento kousíček máme přerušit doma, přitlačit žinkou ap. Zatím to zkoušíme, ale nedaří se. Max. pojedem zase na gyndu, a vím, že takovýto začátek malou opravdu nebolí. Jen bohužel zase dostaneme vynadáno, že špatně malou myju a jsem přesvědčená, že za další 3 ms pojedeme zas. Pevné nervy všem! ![]()
Ahoj dievcata,v prvom rade sa musim podakovat za toto forum,za vase prispevky,a vobec za tuto stranku.Je jedina,kde som nasla informacie o synechii.Doteraz som nemala ani potuchy ze nieco take existuje.Bohuzial som malej (1,5roka) asi pred 2tyzdnami objavila blanku,a pri najblizsej navsteve svojej pediatricky som ju na nu upozornila.Pediatricka mi narozpravala ze mala to musela mat uz od narodenia,len sme si to nevsimli,a ze v buducnosti to mozno budu riesit plastikou,a v takejto neistote ma poslala na gyn.Objednali nas az o 2 tyzdne,ale nakoniec som ten psychicky tlak nevydrzala (kedze pracujem v zdravotnictve,mam profesionalnu deformaciu
,a triasla som sa v predstavach,ze moja mala trpi nejakym vrodenym syndromom).Dovalila som sa aj s malou na gyn.skor,akoze sme surny pripad.Malej spravili rychly zakrok,a s velkym placom a sokom
bola zrazu bez blanky.Nebol to prijemny zazitok.Ale teraz mame este vacsie problemy.Sme 2 dni po zakroku,a mala vobec nechce cikat.Ked vidi nocnik,zacne kricat a vzpierat sa.Zadrziava moc,a ak nahodou aj cika do plienky,hned nas vsetkych upozornuje ze bo,a radsej zdrziava.Neviem ako by som jej mala pomoct,skusali sme uz aj sprchu a kupel,ale vzpiera sa.Bojim sa aby to nedoslo az tak daleko,ze prestane cikat,a este si nieco nadobari
.Natierat jej to velmi nechcem,lebo ten problem davam za vinu kremu,kt.sme pouzivali na alergiu,a je jediny ktory mala tolerovala.Mozno este vyskusam olejcek,len dostat sa jej medzi nozky je riadna drina
.Brani sa ako diva.Chudatko male.Aspon viem ze nie sme jedini,koho trapi tento problem,nazor,ze je to zanedbanim hygieny,si velmi nepripustam,vzdy som robila pre malu to najlepsie.A nech si doktory tvrdia co chcu,hlavne ze je to len taka „kozmeticka“vada,a nie vyvojova chyba,ako mi to naznacovala moja pediatricka.Len jedno ma stve,to ze sa to moze,a dost casto opakuje.Uz teraz sa trasiem hruzou
. Prajem vsetkym mamickam a hlavne vsetkym dcerkam,aby to co najlepsie,bez bolesti a stresu zvladli.
ahoj, taky „bojujeme“… Dcera ma dnes 5let. Synechie jsme objevili zcela nahodou, protože jsme předpokladali jiny problém a to spíše s močovym měchýřem, ale ten ma v pořádku…Rozrušení jí provaděli na dětské gynekologii za plného vědomí a bez jakékoli narkozy sondičkou… mazali jsme a mažem Dermazulenem… má to opět, ale uz ne v tak hroznem stavu…každé rozrušení prokřičí a vždy ji teče krev, pak ma samozřejmě problem s čuraním, ale to řešíme v ruzných netypických polohách (klidně i na návštěvě) čuráním do vany a třeba to i hned oplachujeme vlažnou vodou…a hned mažeme… Máme ještě syna. Po narození jsem stále řešila jeho předkošku, četla jsem různé články, co a jak, kdo ma jaký nazor, at mu neco do budoucna zbytečně nazanedbám… Nikdy by mě nenapadlo, že něco podobného může ohrožovat i dceru…BRRRRR!
ahoj, taky „bojujeme“… Dcera ma dnes 5let. Synechie jsme objevili zcela nahodou, protože jsme předpokladali jiny problém a to spíše s močovym měchýřem, ale ten ma v pořádku…Rozrušení jí provaděli na dětské gynekologii za plného vědomí a bez jakékoli narkozy sondičkou… mazali jsme a mažem Dermazulenem… má to opět, ale uz ne v tak hroznem stavu…každé rozrušení prokřičí a vždy ji teče krev, pak ma samozřejmě problem s čuraním, ale to řešíme v ruzných netypických polohách (klidně i na návštěvě) čuráním do vany a třeba to i hned oplachujeme vlažnou vodou…a hned mažeme… Máme ještě syna. Po narození jsem stále řešila jeho předkošku, četla jsem různé články, co a jak, kdo ma jaký nazor, at mu neco do budoucna zbytečně nazanedbám… Nikdy by mě nenapadlo, že něco podobného může ohrožovat i dceru…BRRRRR!
Hm, tak koukám, že dětské dr by si měly doplnit vzdělání snad všechny…
Když jsem šla z porodnice, tak mi bylo dětskou sestrou jen tak mimoděk sděleno, že mázek také vytírat nemám. Nikdo mě nepoučil, že synechie vůbec existuje a jak mám při mytí pohlavních orgánů svojí dcerky postupovat.
Naše dětská dr zodpoví dotazy…ale sama od sebe nic nepoví, takže když o synechii nic netuším, mám smůlu. Paráda.
No, jsem trošku vyděšená a zítra malou hned zevrubně prohlédnu. „Pinďulu“ vymývám a mázek vytírám, protože při kakací nehodě je nadělení všude. TAk snad se to mojí šmudlinky netýká. Ach jo, chudinky holčičky ![]()
užitečný odkaz:
http://66.102.9.104/search?…
HanaZana píše:
Tak už asi 3 týdny mažeme prcinu Bepanthenem a kousek povolil,prcka už není srostlá celá,„jen“ z půlky.Takže budu mazat a mazat.Večer zkouším jemně roztahovat,myslím,že to Ája ani nevnímá,tváří se normálně.Uvidím,jak to půjde dál,ale jsem moc ráda,že máme aspoň takový úspěch.Jani,jak jste dopadly na gyndě?
Ahoj, dcerka ma asi tiez tento problem. Vobec jej nie je vidiet pochvovy vchod (aj ked vobec neviem, ako to u takeho drobca ma vyzerat
), chcela by som teda skusit mazat Bepanthenom a skusit to kazdy den sama roztahovat, aj ked s nou je to strasny boj a ak to nepojde, budeme musiet ist k lekarke. Clovek ma strach, aby neublizil prehnanym cistenim a potom si pripada ako nejaka smudla, co dieta neumyva ![]()