Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
HanaZana
Ahoj, ako sa vám darí? dcerka ma asi tiez tento problem. Vobec jej nie je vidiet posvovy vchod (aj ked vobec neviem, ako to u takeho drobca ma vyzerat
), chcela by som teda skusit mazat Bepanthenom a skusit to kazdy den sama roztahovat, aj ked s nou je to strasny boj a ak to nepojde, budeme musiet ist k lekarke. Clovek ma strach, aby neublizil prehnanym cistenim a potom si pripada ako nejaka smudla, co dieta neumyva ![]()
Až teraz pozerám, že predchádzajúce príspevky sú už dva roky staré, tak to sa asi odpovede nedočkám ![]()
Našla jsem článek a zaujalo mě to k Vašemu dotazu, tak přeposím.
Léčba se liší podle stadia, ve kterém ji zachytíme: při konglutinaci stačí sliznice lehkým tahem separovat („roztrhnout“), což lze snadno, dítě to nebolí a sliznice po tomto výkonu nekrvácí. Pokud jde však již o skutečnou synechii, pak by i pokus o separaci byl velmi bolestivý a samozřejmě to neprovádíme. Stav se řeší v krátké celkové anestézii přepálením pevného srůstu žhavým platinovým drátkem (termokauterem). Někde se také k léčení synechie doporučuje vtírat estrogenové krémy: tato léčba vychází z toho, že sliznice rodidel jsou při nedostatku estrogenů tenké. Když je dlouhodobě potíráme estrogenovými krémy, ztlustí se a synechie se sama rozpustí. Literární údaje připouštějí, že tento postup není vždy účinný. Sám jsem viděl děvčátko, kterému byla více než 8 týdnů rodidla potírána estrogenovou mastí do té míry, že jí vlivem vstřebaných estrogenů začaly zduřovat prsní žlázky, ale synechie stále pevně držela. Proto tuto léčbu odmítám: k rozrušení konglutinace není zapotřebí, u synechie je její efekt zdlouhavý a problematický.
Ahojky,
tato strast nás potkala také. Přišlo mi to u dcerky divné, ale dlouho jsem si říkala, že je to asi u malých normální. Až mi to jednou nedalo a poprosila kámošku a její o dost mladší holčička byla ok. Rozdíl na první pohled. Tak jsme vyrazili na detskou gyndu. První jsme také mazali a zkoušeli to doma. Bohužel žádný výsledek. Takže náš poslali na jiné pracoviště kde se tyto zákroky dělají. Bohužel jsme to museli podstoupit celkem třikrát. Ale teď už je vše OK ťuk ťuk. ![]()
Moc držím palce. AJKA
Ahoj holky, dnes jsem byla s malou v poradě a dětská doktorka zjistila že to má mala taky. Vůbec jsem netušila, že něco takového je a mám hrůzu z toho až půjdeme s malou na gyndu. O tomhle problemu by měli říkat maminám hned v porodnici. Tam mi řekli mazek nechat dětská dr. zase že ne no tak si potom vyberte.Malou každý den koupeme tak nevím proč se to dělá ![]()
Ahojky všem, čtu Vaše příspěvky a je mi z toho do breku, bohužel tuto nemilou zkušenost zažíváme i my. Poprvé mi o tom řekla má kamarádka a já s jistotou řekla, že mi nic podobného nemáme
jaké však bylo mé překvapení když jsem malou Terynku večer po koupání mazala a koukla se a pipinka byla u poševního vchodu slepená a nešla od sebe . Hrůzou mi stály i chlupy na nohou. Volala jsem svému lékaři, který mne odkázal na dětskou gyndu a řekl že na Fakultce v Ostravě jsou nejlepší. Ovšem s větší ropuchou jsem se v životě nesetkala, udělala ji to nějakou strunkou řev hrozný , já měla slzy v očích a slušně jsem se ptalal lékařky z čeho to je . Podívala se na mne jako bych právě vylezla z kanálu a naznačila že jsem špína
pokoušely se o mne mdloby a po vyprávění dětské lékařce , která se ovšem nestačila divit co se mi stalo vím , že k takové ropuše svou dceru nikdy nevezmu. Musím říct, že jsme tam byli když bylo malé rok a asi 3 měsíce. Dnes jí jsou 3 roky a má to zase, i když ji koupeme , denně mažeme a snažíme se roztahovat nepomáhá vůbec nic. Jsem zoufalá a při pomyšlení , že tam musíme znova se mi chce umřít. Má maminka řekla že to slyší poprvé a tak si myslím že se celý svět obrací v kravskou… omlouvám se ale názory některých lékařů jsou na panáka. Asi jsem se rozepsala ,ale musela jsem to ze sebe dostat všem přeji pevné nervy a už nikdy více vrácení synechií ![]()
Maminky prosim o radu, u nas je prave opacny pripad, nezrasta vchod do posvy ale pysky akoby vrastli ku stehienku. Mate niektora takyto pripad? Boze len nie skalpel, dcera ma 5 rokov a to uz je na riadnu traumu a nie ako u babatka co to zabudne. Uz teraz ked ju tam cistim vlhkou utierkou tak je napnuta ako struna a je jej to neprijemne
neviem si predstavit chirurgicky zakrok ![]()
Ahoj, jde to, že srostou ty malé pysky k velkým (tedy ke stěně). Naše dcera má 3,5 roku a má to taky. Na dětské gyndě mi MUDra řekla, že tohle se dělá pod narkózou. Takže jsem celé dopoledne probulela, že jsem se o „kačenu“ špatně starala. Navíc to dcera měla už v 10 měs., ale tehdy roslty malé pysky k sobě, takže Dr. provedla zákrou ambulantně. Takže teď se připravuju na to „nejhorší“ - že půjde pod „kudlu“ a moc se bojím.
A ješzě jsem se chtěla zeptat: jaká je příprava na operaci (lační děvčátko?, dělají krevní testy) a hlavně kdy je po zákroku propuštěná domů? Moc díky
Zdravím, věděla jsem že mohou srůst stydké pysky, tak jsem je dcerce rotahovala, ale nevěděla jsem že můžou přirůst do stran. A dnes jsem na to přišla. Snažila jsem se ji je vatovou tyčinkou odlepit, ale nejde to. Je jí 10 měsíců. Nechci aby ji to dělali doktoři. Nevíte co pomáhá? ![]()
Gabi dobrý večer,našla jsem váš článek o synechii. Myslím že máme ten samý problém jako vy, že mojí 3 leté dceři ty malé pysky srustají k té vnější straně, nemám ani páru kdy a proč k tomu došlo ale když čtu všechny ty diskuze o synechii tak už teď mi je s toho špatně. Naše Kiara strašně špatně snáší jakou koliv návštěvu u lékaře tak mám hrozný strach s toho jak tuhle situaci řešit. Psala jste,že půjdete na dětskou gynekologii, můžete mi prosím vás napsat jak to s vaší Baruškou dopadlo, moc děkuji Sylva
Všechny zdravím, hodně jsem se tu dočetla o synechii a bohužel se nám to také nevyhlo:-( , mám dvě dcerky, u té starší která má 4 ročky tak jí se to slepilo v 1 roce, dělalai jí to zaživa a teď ve 4 letech jí čeká operace, že už to nejde dělat bez uspání. Snažila jsem se jak jsem jen mohla po tom prvním slepení, ale pak mi dět. lékařka řekla, že už to roztahovat nemusím, že je to ok, ale opak je pravdou, že jsem byla teď v pondělí s dcerou u dět., lékařky ( u jiné, od té jsme již odešli) a ta mi řekla, že se to musí pořád roztahovat!!! No každej říká něco jiného…bohužel. Zítra jede manžel s dcerkou na dětskou gyndu, já nemůžu, protože kojím svou 3 měsíční dcerku, tak mám nervy jak cip. Holky mám z toho fakt hrůzu
, přeji všem holčičkám, aby se to vyhlo
ahoj všem, můžu vás poprosit o vaše zkušenosti s dr? bohužel jsem na to u dvouleté holčičky taky přišla - ne tu klasickou synechie, ale že má přirostlé malé pysky k vnějsku, k velkým pyskům. byli jsme na gyn, kde se paní doktorka to snažila „odlepit“, ale říkala, že už to bude asi srostlé,a jedině pak pod narkozu, ale že je ještě malá a že jí nebudou zbytečně trápit, že to, že jsou ty malé pysky přirostlé k vnějsku, zdravotně ničemu nevadí. a že až bude větší v 18ti,…, tak se to kdykoliv dá oddělit. tak mě trošku uklidnila, že malá nemusí pod narkozu. ale po přečtení vašich příspěvků mě napadá, jestli jí to, jak bude růst nemůže třeba začít nějak tahat (viz zplus2). Můžete mi napsat, jak to řeší vaši dr - opravdu vaše mrňata s těmi srostlými malými pysky k velkým posílají na operaci?
díky moc, mějte se
Ahoj, naše holčička to má taky. Je jí 3,5 roku a naše MUDra říkala, že je lepší to udělat teď, aby se jí pysky nějak nezdeformovaly. Ale prý je dětská gynekologie - operace jen v Praze. Takže budeme muset až z Olomouce do Prahy na to, aby se na ni podívali a pak rozhodnou, jestli půjde hned nebo až později. Vzhledem k tomu, že máme ještě 7mi měsíční miminu a tu kojím, tak si to vůbec nedovedu představit. Je mi z toho úplně špatně…
Ahoj Evi, no je mi jasný, jak ti je, zvlášť když máte ještě malé mimi. Já sama jsem se tím a vlastě pořád trápím a stresuju, že jsem to „dopustila“. A kam půjdete do Prahy? Já se teda asi znovu zajdu zeptat znovu na gyn, protože je fakt, že mi to vrtá pořád hlavou, jestli jí to nemůže do budoucna nějak vadit, třeba kvůli zánětům, a ještě jak píšeš ty o té možné deformaci… I když jste byla ráda za jejich „verdikt“ netrápit jí narkozou… Mohla bys mi pak dát vědět, jak jste dopadli. měj se a pevné nervy
A snad se nám tu ozvou další maminy, co s tím už mají zkušenosti.