Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lolink Tak já nejsem taková aktivistka, abych to úplně řešila. Beru to tak, že to tak prostě je. S tím, že když už jí to třeba teď v pondělí nešlo, protože toho měla hodně a bylo pozdě, tak jsem nad tím mávla rukou, že zkrátka to holt bude vypadat blbě no, co už. Jen mě to překvapilo a pořád dumám, jestli to „za nás“ bylo tak jiný, nebo si orpavdu nic nepamatuju
Já jsem se navíc až do pátý třídy nemusela doma prakticky učit (nemyslím teď úkoly, ale učit se třeba na písemku) - pamatovala jsem si ze školy (resp. pochopila jsem - třeba matiku, češtinu), stačilo to. Pak sedmiletej gympl a to byl najednou fičák ![]()
@krtek93 jako uceni, to jsem musela. Mela jsem hyperaktivitu a poruchu soustredeni, takze ucit jsem se musela vic doma nez ostatni deti. Od treti tridy anglina, v paty nemcina. Matika mi nesla, tu jsem vysedela taky. Ale nakonec dala i cvut, strojarnu, takze plody to melo. A stredni treba byla pro me uplne na pohodu. Zato vejska… HC
@lolink píše:
@krtek93 to je mazec no. Asi pujde o doplneni vsech tech cviceni, co delaji v hodine. Ja to tak mela. Ale chodila jsem od treti tridy na jazykovku a tam ten zaprah byl normalni. Porad nam rikali, ze vyberova skola ma vice povinnosti mimo hodiny no. Zase se ale musely omezit krouzky, abych to davala. Ja bych se zkusila spojit s ostatnimi rodici a na tridnich schuzkach zkusila vyjednat zmenu.
tak já taky chodila na jazykovku, pkoly dělala běžně ve škole a ted nevybavuju si, že bych při zaměskaném dnu nebo na dovolenou dostala horu učebnic. Vždycky jsem si akorát po návratu do školy opsala sešity od spolužáků ![]()
@lucenka Jj, to přesně si pamatuju taky! Opisování sešitů. Tak nevim, jestli jsem v tý první třídě vůbec nechyběla nebo co
pamatuju si ty protivný domácí úkoly v písance, ale to je tak všechno. V druhý jsem byla doma snad měsíc, hned v září, tam už nějaký učení určitě bylo, ale ani to si nevybavuju, fakt mám blbou paměť na tohle. Každopádně i v tý druhý jsem se mohla učit tipuju tak po 14 dnech, kdy už jsem byla doma jen kvůli infekčnosti, předtím jsem byla schopná tak maximálně ležet a spát, takže mi přijde docela drsný, když je doma dítě třeba týden kvůli chřipce a vyfasuje x stránek ve všech možných sešitech. Vždyť je doma i proto, že je mu opravdu špatně, ne jen aby nenakazilo ostatní
Nebudu přece dítěti s horečkou cpát písanku. A pak má třeba jen dva dny, kdy je mu už docela dobře, aby dohnalo úplně všechno.
@lolink píše:
@krtek93 jako uceni, to jsem musela. Mela jsem hyperaktivitu a poruchu soustredeni, takze ucit jsem se musela vic doma nez ostatni deti. Od treti tridy anglina, v paty nemcina. Matika mi nesla, tu jsem vysedela taky. Ale nakonec dala i cvut, strojarnu, takze plody to melo. A stredni treba byla pro me uplne na pohodu. Zato vejska… HC
Tos měla ADD nebo ADHD? Taky jsem to řešila, nevyřešila. Já jsem právě jako ADHD nic nevyseděla, co se mi do hlavy samo nedostalo, to už jsem se nebyla schopná naučit později - doma se učit? Neexistovalo. Zase jsem měla talent na jazyky, matiku a tak, takže naštěstí jsem to nějak dala. Mně bohužel ADD zůstalo až do dospělosti a obzvlášť, když jsem nevyspalá, tak je soustředění peklo.
@Almatka to jsem asi dle dnesnich diagnoz mela, ale sama ji neuznavam. Proste jsem byla zive dite no. Mela jsem na starost uplne jine veci
. Se mnou se na prvnim stupni ucil doma deda. Myslim si, ze jemu fakt za hodne vdecim. Psychologove, kde jsem byla furt, nasim rekli, ze snad dodelam i stredni skolu no. I s nadprumernou inteligenci, ale to soustredeni tam moc nebylo. Ja se nejak soustredit dokazu, ale jsou obdobi dne, kdy to jde lip. Na vysoke jedine nocovky, kdy na kolejich mocblidi nependlovalo, kamosi parili csko a byl klid. Ted v praci jsem to uz neresila. Casem se to hodne zlepsilo.
@lolink jak neuznáváš? Tak píšeš, že si měla hyperaktivitu a poruchu soustředětí, což je ADHD. To že ses učila v noci je přesně znakem ADHD - co nejméně vnějších podnětů a klid na učení, klasika. Já mám VŠ a mluvím několika jazyky, ale u mě právě tím, že jsem měla vždy samé jedničky, nikdo ADHD neřešil až do VŠ, kde jsem byla nešťastná. Měla jsem spolužáka, který byl fat guma, ale uměl se učit, sice nechápal, co mu profesor vykládal, ale naučil se, já to chápala, ale učit jsem se nebyla schopná. Po tom, co mi diagnostikovali ADHD, jsem změnila přístup a ejhle, vše šlo…
@Almatka neuznavam pristup dnesni doby, kdy se temto detem hodne ulevuje.
@lolink obdivuju tě, žes to napsala, když máš přímou zkušenost…
@Malaga me proste prijde, ze ano, byla jsem zive dite. A tim jsem se malo soustredila. Dnes ma adhd kazdej druhej. Pritom to je dost casto o neduslednosti rodicu. Kdyby se na me nasi vykaslali, asi bych nedala ani tu stredni, to je fakt. Za nas mely dis poruchu tak dve deti ze tridy. Ted? Ted je to same dis, adhd… Uplne cekam, kdy to reknou o mem zivem diteti.
@lolink píše:
@Malaga me proste prijde, ze ano, byla jsem zive dite. A tim jsem se malo soustredila. Dnes ma adhd kazdej druhej. Pritom to je dost casto o neduslednosti rodicu. Kdyby se na me nasi vykaslali, asi bych nedala ani tu stredni, to je fakt. Za nas mely dis poruchu tak dve deti ze tridy. Ted? Ted je to same dis, adhd… Uplne cekam, kdy to reknou o mem zivem diteti.
kamarád je dětský psychiatr, říká, že nárůst dětí s poruchami je, ALE dost často k němu vodí maminky rozmazlené děti a nedokáží pochopit, že dítě nemá poruchu ale ne úplně optimální výchovu…
@Malaga to je presne to, o cem mluvim. Mne i prijde, ze cekaji, ze jim daji diagnozu jako omluvu za svou neduslednost. A pak si reknou „uf, adhd, nikdo za to nemuze“
Je i hodne psychiatru, ktere adhd neuznavaji. Spuhlasim s nimi. Zkuste se mrknout i na lnihu Adhd neexistuje. Ve francii tuto diagnozu treba vubec neuznavaji. Tam jsou deti s adhd na.0.5 %. Na slovensku 5 %. Amerika 19 %.
@lolink píše:
Je i hodne psychiatru, ktere adhd neuznavaji. Spuhlasim s nimi. Zkuste se mrknout i na lnihu Adhd neexistuje. Ve francii tuto diagnozu treba vubec neuznavaji. Tam jsou deti s adhd na.0.5 %. Na slovensku 5 %. Amerika 19 %.
Fakt? To je super
taky si pořád říkám, že dřív byly děti prostě nevychovaní spratci. Teď má každý adhd papír a svádí se na to všechno… Viz ta Amerika, že.
@krtek93 to je mazec no. Asi pujde o doplneni vsech tech cviceni, co delaji v hodine. Ja to tak mela. Ale chodila jsem od treti tridy na jazykovku a tam ten zaprah byl normalni. Porad nam rikali, ze vyberova skola ma vice povinnosti mimo hodiny no. Zase se ale musely omezit krouzky, abych to davala. Ja bych se zkusila spojit s ostatnimi rodici a na tridnich schuzkach zkusila vyjednat zmenu.