Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
holky, už jsem opravdu na konci svých sil!! a to vážně.
Mám 1,5 roční dcerku, s přítelem jsem 5. rok a jeho táta moc kouří. Kouří všude a za jaké koli situace!
Doufám, že mne někdo z vás pochopí a poradí. Přítel je ze světské rodiny, kde se žádná pravidla nedodržují a když, tak ta jejich. Je nepřípustné vznést nějakou námitku na jejich chování aniž by to nebrali jako urážku.
I přes toto všechno jsem donutila přítele, aby jim řekl, jak moc mi vadí, že když jsme u nich, tak kouří u malé.
Jejich reakce byla taková, co si to dovoluju jim říkat, jak se maj chovat u nich doma a že tam kouří 25 let a nehodlaj přestat. Řeklo se jim i to, že si nepřeju aby kouřili u nás doma - a výsledek?? Nebudou sem jezdit, a když mi přijedem tam, tak se nic nezmění a kouřit nepřestanou. Vážně mně to moc trápí, protože mi to přijde hnusný vůči malému dítěti, které se nedokáže bránit. Nejhorší na tom je, že přítelovi to nevadí, on v tom vyrostl a říká, že taky žije a že ani naší malé se nemůže nikdy nic stát!! chápete to??
Naše rodina má velké předpoklady k rakovině a mi tomu půjdeme naproti?? Teď si ji rodiče chtěj vzít na noc (poprvé) doteď ji ani pořádně nehlídali, protože jim jí tam prostě nechci kvůli tomu nechávat. Mně z toho vztávaj vlasy hrůzou na hlavě, když si představím, že tam v tom bude celej den i noc. S přítelem jsme se teď den před Vánoci hrozně pohádali a já byla přesvědčená, že jdu od něj, když mu je lhostejný zdraví jeho dítěte a vyhlídkově se vůbec nic nezmění. Řeklo se, že se nebudou kazit svátky a dáme jim jí tam, a potom až na to dojde znovu, že ji budou chtít hlídat, řeknu jim opět svůj názor na kouření v bytě a bude konec!!!
ach jo, co mám dělat.
Řešila jsem něco podobného. tchyně v baráku kouří, úplně všude. když jsem tam přijela jako těhotná cca 20tt tak mi tam se švargovou čadily pod nos obě. odešla sem na manžela čekat do auta a od té doby jsme tam nebyli. Pokud nás chtějí vidět tak pouze u nás, kde se nekouří a nebo venku, ale v přítomnosti dětí bez cigaret jinak jdeme domů. Manžel stojí v tomto za mnou.
Takže moje rada je nejezdit tam. Kouření prokazatelně škodí i při pasivní vdechování a to já bych u svého dítěte prostě nedovolila
Udělala jsi dobře když jsi jim zakázala kouřit u vás. Jejich smůla, že tam nechtějí jezdit… na druhou stranu jim nemůžeš přikazovat, jak se mají chovat u sebe doma, i když je to sebevíc bezohledný… Na tvym místě bych k nim prostě nejezdila, zdraví dítěte je přednější
pokud by mi někdo očuzoval dítě, tak bych se s ním prostě nestýkala
. ale já jsme na tohle fakt radikál, ač máme balkon, návštěvy posílám bez pardonu kouřit před panelák, nesnesu kouření ani na balkoně.
Když se urazili, tak ať trucujou…je to Vaše bydlení..horší o to je, že nemáš zastání v muži
Pokud se Ti nelíbí, že malá bude u nich a oni u ní kouří, nepouštěj jí tam. Světskou rodinu myslíš KOLOTOČÁŘE? pokud ano, jsou to hrozní paličáci…
Dceru bych jim určitě nesvěřila. Podle toho, co píšeš, jsou to zabedněný mozky.
Nejezdila bych k nim a pokud nebudou dodržovat pravidla oni u vás, nedovolila bych jim jezdit ani k vám. S přítelem zkus ještě jednou promluvit, ale já bych s takovým člověkem (s takovými názory), být asi nedokázala. ![]()
To máš těžký. Zkusila bych jednou až tam budeš s malou a tchán začne kouřit, malou obléknout a říct, že jdete na čerstvý vzduch, že malá to nemusí dýchat. Vždyť pak člověk smrdí tím kouřem celej
Pokud se nechytěj za nos, omezila bych tam návštěvy. Pokud je to pro ně tak strašný problém jít si zakouřit ven, nebo třeba na Wc?
To, že ani oni k vám nepojedou, protože si tam nemůžou dát cigaretu- děs. To ani nechoděj k doktorovi a na úřady?
To jsou priority. Nicméně to teda máš těžký, když s tebou partner nesouhlasí ![]()
@Ywonka Ahoj, úplně Tě chápu, mně by to vadilo moc. Také mi to přijde hrozné vůči dítěti, mohli by přece chodit kouřit jinam, ale to už není tak pohodlné. Je to nepříjemné, ale stála bych si za tím, proč by mělo trpět dítě? Přítel by měl být na Tvé straně, ale znám to trochu taky, chlapi spoustu věcí (i důležitých) na rozdíl od nás neřeší ![]()
Ja bych tam s dcerkou nejezdila a urco bych jim ji tam nedala na hlidani vzdyt Ty si jeji rodic a pokud nemibi akceptovat Tvuj nazor tak maj smulu a pokud je Tvuj pritel takovej tak bych se klido aj hadala
Ja sama ac kuracka tak chodim kourit ven a neberu ho ajni do kur. Restauraci atd…
Zrovna tuhle jsem se kvuli tomu rafla s mamkou pac malyho brala ke znamejm ktery kouri doma…
Radu bohužel nemám, jen vlastní zkušenost. Můj vlastní děda se kvůli mě nikdy neomezoval a v mé přítomnosti toho vyhulil hodně. Vůbec mu nevadilo, že má astmatickou vnučku, ke které pak babička vstávala x-krát za noc, když jsem se dusila. NIKDY to kvůli mě neomezil. Přesto mě měl hodně rád a já jeho. Zemřel samozřejmě na rakovinu plic. Tím chci říct, že s bezohledným kuříkem neuděláš absolutně nic, klidně se bude dívat, jak se mu vnučka dusí a u toho kouřit. Já osobně bych ty styky omezila a na noc ji tam prostě nedala. Sama vím, jaké to má následky. Chápu, že v rodině-s manželem to dělá peklo ![]()
Tak já jsem kuřák, ale taky matka, takže co řeknu to platí! Nechceš aby ti u dcerky kouřili tak na tom trvej, nenech se obejít. Já když řeknu že se doma kouřit nebude tak nebude!
A já nevím ženská, to jsi nevěděla před tím, jaký tvůj chlap je? mi poslední dobou přijde že se většina žen nechá oplodnit na prvním rande, že toho svého ani neznáte ![]()
Nedala bych ani za nic. Škoda, že ještě asi nemluví. Kdyby dědovi řekla- děda blé a šla pryč… My jsme takhle naváděli malou(ale nebyl to problém s kouřením, jen je děda trošku prase). A pomohlo to. A můj 2 letý prcek to dotáhl k dokonalosti, když děda smrděl hospodou, donesl mu voňavku a snažil se jej postříkat- bez navádění. ![]()
@K-Black píše:
Tak já jsem kuřák, ale taky matka, takže co řeknu to platí! Nechceš aby ti u dcerky kouřili tak na tom trvej, nenech se obejít. Já když řeknu že se doma kouřit nebude tak nebude!A já nevím ženská, to jsi nevěděla před tím, jaký tvůj chlap je? mi poslední dobou přijde že se většina žen nechá oplodnit na prvním rande, že toho svého ani neznáte
Ano, o blbých ženských to platí.