Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Přála bych si tchýni která si uvědomuje že už jsme s mužem dávno dva dospělí lidé a podle toho by s námi jednala, ne jako s nesvéprávnými
Radu bych přijala, pokud by byla podána tak, že je to jenom její názor který mi nevnucuje. Nicméně jestli bych se podle ní řídila nevím. Vlastní mámy nemám problém se zeptat jak dělala to nebo ono, nebo co si myslí o něčem co se týká dítěte, protože vím že se bavíme v rovině přátelské, a svůj názor mi nepodá jako jediný správný, nezačne mě nutit okamžitě se chovat podle ní a následně to nebude ještě kontrolovat, zda vše dodržuji…
Souhlasím s tím co už bylo zmíněno, líbila by se mi tchýně která nepovažuje to co bylo v Sama doma za jedinou a absolutní pravdu… ![]()
Je fajn číst, že je tu ještě spousta snach, co vychází se svou tchyní. Někdy jsem tu na toto téma četla úplné horory. Já jsem také měla na tchyni štěstí a jsem za to ráda. Vídáme se docela často, s tchánem si berou pravidelně děti na hlídání, dá se s ní dobře pokecat, ani rady by mi od ní nevadily, ale nedává je ![]()
Tak já se taky řadím mezi ty, co si klidně nechají tu svou
Za nejpodstatnější považuju fakt, že je naprosto skvělá babička, naše děti miluje a sama se aktivně hlásí o co nejčastější hlídání, letos berou starší poprvé s sebou na týden na dovolenou
Rady dává jen tak příležitostně, když na to v hovoru narazíme, nemám problém si to vyslechnout. Jediná věc, která mi fakt hodně vadí, je ušišlaná zkomolenina synova jména
Ale to se doufám zlepší, až trochu odroste a nebude tak ňuňací
, takže to se skřípěním zubů přecházím, je to drobnost… Zajímavé je, že švagrová, která se k nim jako těhotná přistěhovala do dvougeneračního domu, můj názor jaksi vůbec nesdílí… Předtím byly vztahy úplně v pořádku, čili za mě jeden z příkladů, kdy je levné bydlení vlastně moc draze zaplacené.
Milé dívky, dekuju Vám za názor. Nejen, ze mám tchýni, ale už 3 roky jsem tchyně. Mám hodnou snachu a občas mě svrbí jazyk a moc se mi chce radit. Až se mi bude chtít radit priste, vzpomenu si na Vás.😉
Ja mam taky hodny tchany. Maj chyby, ale to my taky. Do niceho nekecaj, dite maji moc radi. Mohla jsem dopadnout mnohem hur ![]()
@Dlouhá punčoška píše:
Dobré ráno, zajímá mě, jaká by měla být tchyně, kterou by jste chtěly.
Druhá otázka je, jestli byste od fajn tchýně přijaly radu - citlivě podanou, hlavně týkající se výchovy dítěte. Nebo jestli vůbec ne. DěkujuPříspěvek upraven 09.05.19 v 14:01
Měla jsem tchýni, která mě ráda neměla, ani moc naše děti. Preferovala jiné své děti a jejich partnery a jiná vnoučata, byla hysterická, hádavá a měla určitou psychiatrickou diagnózu. Přesto jsem se snažila jí respektovat, i když někdy vysloveně ubližovala. Naštěstí ona nevyhledávala nás, my jí. Ozvala se víceméně, když ona něco chtěla, když to šlo, pomohli jsme jí. Moc ráda bych bývala měla tchýni, která pomůže, poradí, pokecá a je to normální ženská. Ráda bych si s ní dala v klidu kafe, koupila jí kytku, dárek, pomohla jí. Neměla bych problém přijmout její rady. Naštěstí mám mamku, která je pro mě vším- vrba, jistota,… i když mi říká věci, co se mi nelíbí, vím že to myslí dobře a beru to. Takže mi tchýně nechybí…Ale je asi fajn mít tchýni normální ženskou.
@Bubla_Bučková A já napíšu z druhé strany - já mám skvělo snachu. Je to kamarádka, rozumná hodná a milá ženská, syn si vybral fantasticky. Rozumíme si, jezdí i sama s dětmi na návštěvu, nebo spolu jezdíme ke kadeřnici, občas dorazí s maminkou, prostě vyhrála jsem to. Jo a rady? Když chce, zeptá se. Když se s něčím crcá a nejde to, optám se, zda chce radu. Když ne, ne. Když ano, poradím - a bud to zkusí nebo nic. Taky se svět nezboří.
@Dlouhá punčoška píše:
Milé dívky, dekuju Vám za názor. Nejen, ze mám tchýni, ale už 3 roky jsem tchyně. Mám hodnou snachu a občas mě svrbí jazyk a moc se mi chce radit. Až se mi bude chtít radit priste, vzpomenu si na Vás.😉
A co konkrétně chceš ji poradit?
@inkakřivák já třeba vloni poprosila tchyni, jestli bychom spolu mohly udělat cukroví na vánoce. Bylo to krásný
ale půlka místních stěken by nerozdychala, že nepeče ze spaldové mouky a na Linecké sype cukr moučka ![]()
Tak to mY pečeme každá extra a dáváme si. A pečeme z bílé mouky a děti to mohou jíst odmalinka a navic slavíme vánoce společně. Jezdíme k nim tak jako její rodiče.
@warita píše:
Moje tchyne je fajn zenska. Vychovala 5 deti, je to zena se srdcem na spravnem miste. A bydli od nas stovky kilometru daleko, takze se vidame hodne sporadicky. To pomaha udrzet vztahy.Radu ohledne ditete privitam, obzvlaste pokud si nejsem sama jista, jak na to. Ale musi to byt diplomaticky a citlive podano. Moje tchyne s tim problem nema… povetsinou. Moje matka ano.
Moje matka mi sdeluje, jak se to dela spravne a s tonem hlasu, ktery ocekava, ze se tim budu ridit. Pokud si dovolim nesouhlasit, nasleduje vybusna reakce zakoncena nasranym: „delej si co chces!!!“ A samozrejme je to jenom otazka casu, nez dostanu na to stejne tema prednasku jeste jednou a jeste jednou. A beda, dovolim-li si nastavit hranice v duchu, ze: Rodice jsme my, kdy a jak budeme davat dite spat/krmit/etc, to rozhodujeme MY a uvitali bychom, kdyby nam nebylo prikazovano, jak mame veci delat.
Ojoooooooj, ta drzost. Tak prej ona to tak nenecha, ona to bude resit, protoze ji uz i tata rikal, ze jsme na ni drzi proto, ze ona nam to toleruje. Nadhodila jsem, ze jsem drza nebyla, jenom nastavila hranice. Ojooooooj, ojoooooooj. Vztekla byla uplne do nepricetna.
Příspěvek upraven 09.05.19 v 10:06
warito, to píšeš o mé matce ne? mám taky takovou přechytralou a nasírací matku. ![]()
Když to čtu, tak je mi smutno, že nemám tak skvělou tchyni jako vy
ta moje teda byla zprvu naprosto skvělá, jenže pak když jsme řekli že svatba, se to absolutně otočilo. Zlá, nepřející a podlá ženská. Začala pomlouvat svého syna, asi abych se na něj teda vykašlala, po porodu nás udala na sociálku, záchranku, že nám dítě umírá hlady, neustále mi něco vytýkala, tak abych u toho byla jen já, takže jsem nakonec patřila do blázince. A teď se diví, že tam jezdíme velmi sporadicky. Může být ráda, že vůbec, po tom všem. Ale nechceme malýmu brát babičku. Škoda, že se to tak zkazilo, dřív byla skvělá ![]()
Nic se neděje, už je opraveno. Trénuju toleranci😉