Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Šarlota4 píše:
A co kdyz budou jednou tve deti chtit vycestovat na svatky k mori nebo na hory? Odepises je na veky?
Ne, ale budu smutná, že jsem selhala jako rodič a určitě to naše vztahy poznamená.
@Sany80s píše:
Ne, ale budu smutná, že jsem selhala jako rodič a určitě to naše vztahy poznamená.
Proč selhala? Jako kvůli tomu, že oni budou nejvíce šťastní a tebe to bude štvát? ![]()
@Makca87 píše:
Proč selhala? Jako kvůli tomu, že oni budou nejvíce šťastní a tebe to bude štvát?
Ne, protože jsem je špatně vychovala.
@yocheved píše:
Tak to je smutny, pokud je to pro nekoho vyjimecne jen o svatcich. Hlavně by bylo dobrý taky trochu respektu. Pokud chce být nekdo na Vanoce jen ve dvou, nebo se vsemi tetickami, nebo lezet sam na plazi, je to jeho vec a nedela ho to horsim, či lepším člověkem.
@Sany80s píše:
Tak jestli bereš vlastní volbu a štěstí jako špatnou výchovu
.
@Sany80s píše:
Rozumim, ale oni by urcite nechtely abys byla pripadne smutna. Oni by treba zatouzily po vlastnich tradicich, vlastni volbe, vlastnim rozhodnuti a rozhodne se to nevylucuje s laskou k rodicum.
Me by jako matku zase VELMI mrzelo, kdyby me dite bylo smutne - nikoliv, ze musi byt se mnou, ale proto, ze by chtelo veci trosku jinak.
A je to jen tim, ze treba ja nepovysuju vanoce nad jinymi krasne prozitymi dny s rodinou. Jako je to hezke, kdyz to tak citi vsichni v rodine, ale kdyz ne, tak je to pro jednotlivce spis povinnost jak nenastvat, nezklamat, nepokazit vztahy v rodine apod.
Ja ti to neberu, mas to tak. Jsem vdecna, ze je moje mama stastna, kdyz jsem ja a ja jsem stastna, kdyz je ona. A navsteva nebo nenavsteva v jeden konkretni den v roce na tom nic nezmeni.
@Sany80s píše:
Já tolerantní rodinu v tomto směru nemám a mít nebudu.
A jsem za to hluboce vděčná.
No ty bláho. Ještě nikdy ve svém životě jsem nečetla, že by někdo byl vděčný za to, že jeho rodina se k němu nechová tolerantně. Musím se hodně učit.
![]()
@Sany80s píše:
To ti k selhání stačí málo.
@Sany80s píše:
Promiň, ale toto je přesně ten manipulativní způsob, který třeba já přímo nesnáším. Sama jsem to zažila. Buď přijedete, a tehdy kdy chci já, a bude to tak jak chci já, a běda když by jste to chtěli mít jednou podle sebe. Ihned budou naše vztahy narušené, a budu smutná a nešťastná, a bla bla… Bez respektu k tomu, že už někdo má svoji rodinu, a chce si zavést svoje tradice a pravidla. To co tady prezentuješ ty, je nejlepší cesta, jak všem znechutit Vánoce, nebo všechny svátky. Aby někdo se mnou musel trávit čas pouze z povinnosti, to bych vážně nechtěla. ![]()
@Anonymní píše:
Promiň, ale toto je přesně ten manipulativní způsob, který třeba já přímo nesnáším. Sama jsem to zažila. Buď přijedete, a tehdy kdy chci já, a bude to tak jak chci já, a běda když by jste to chtěli mít jednou podle sebe. Ihned budou naše vztahy narušené, a budu smutná a nešťastná, a bla bla… Bez respektu k tomu, že už někdo má svoji rodinu, a chce si zavést svoje tradice a pravidla. To co tady prezentuješ ty, je nejlepší cesta, jak všem znechutit Vánoce, nebo všechny svátky. Aby někdo se mnou musel trávit čas pouze z povinnosti, to bych vážně nechtěla.
Přesně, souhlas
. Takové citové vydírání
.
@Sany80s píše:
Když matka opravdu miluje svoje dítě, tak ho v pravý čas pustí a nechá ho žít svůj vlastní život… ![]()
@Sany80s A co když bude chtít tvoje dítě trávit štědrý večer jen se svým partnerem? Nebo vy se musíte scházet všichni u jednoho stolu?
@Makca87 píše:
Tak jestli bereš vlastní volbu a štěstí jako špatnou výchovu.
To není o volbě, ale o hodnotách. Pokud dítě chce trávit čas o Vánocích bez rodiny, může.
Ale já to budu cítit jako selhání, že jsem z něj vychovala člověka, kterého udělá šťastným to, že nebude trávit Vánoce s rodinou.
A takového člověku sice můžu milovat, je to stále moje dítě. Ale už si ho nemůžu vážit.
A přesto, že svoje děti vychovávám k samostanosti, budu to brát jako svoje selhání, protože kdo jiný vštěpuje dítěti hodnoty než rodič?
Příspěvek upraven 24.12.19 v 14:43
@Monchichik píše:
@Sany80s A co když bude chtít tvoje dítě trávit štědrý večer jen se svým partnerem? Nebo vy se musíte scházet všichni u jednoho stolu?
Ano scházíme se u jednoho stolu. Partner má sourozence, takže ten je s dětmi u jeho rodičů a my jsme u mých. Kdyby neměl, bráchu, prostě se buď střídáme Vánoce, nebo pozveme oboje rodiče k nám.
S partnerem jsem prakticky denně, přece neochudíme děti a rodiče o rodinné svátky bez nejmaldších členů.
Sdílená radost je ta největší, navíc si pomůžeme s večeří.