Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ja myslim, ze nejake neumozneni tchyni videt dite ani neni na stole, ne? To neni ani v moci zakladatelky. Dite ma i otce.
Normálně bych se s ní sešla a nedělala z toho žádnou vědu. Chápu, že je tam nějaká nervozita, i to, že nezájem taky bolí.. Ale pokud jste si nic neudělali, šanci bych určitě dala.
Nicméně nějaké otázky bych nechala na partnerovi. Ať s ní o tom třeba pohovoří sám, sdělí jí případné obavy atd. Ale dle mého by si to s ní měl povědět primárně on.
@Černá Madonna píše: Více
to co popisuju, není žádný extrém! jen tady na emiminu je týdně dvakrát třikrát založena diskuse, jak tchýně otravuje mladé mamince život, do všeho mluví, vynucuje si nemluvně do kočárku a do bytu, dává dítěti nevhodné jídlo a sladké pití, tak jaký extrém? ty holky si to všechno asi nevymyslely
@stinga píše: Více
To, co popisuješ teda extrém je. A vůbec to neznamená, že by zakladatelka snad měla být ráda a šoupat nohama, když zažívá extrém opačný. Má plné právo být z toho smutná a rozladěná - jako bys byla i ty, kdyby sis tady občas nezahrála na tyvíšnakoho.
Tak to měly asi zrovna smůlu, jinak by sem kvůli tomu nepsaly, že jo? ![]()
Ale to nemůžeš brát zase všechno jen podle diskuzí na eMiminu, ale celkově.
Já třeba v reálu, znám velkou většinu těch „normálních” tchýní. Naštěstí… ![]()
Proč se to musí hned srovnávat? Proč na tohle prostě přijde vždycky tenhle,,argument". Nezájem a vlezlost jsou dvě různé věci – ani jedno není normální.
@Alice180 píše: Více
Tak jasně, ale.. Já mám třeba za tchánovce opravdu hloupé (to by nevadilo), ale i povrchní a zlé lidi. Co mi za těch pár let řekli, to by bylo na knihu. Takže logicky - minimální styk, kdyby nebyly děti, žádný. Ve srovnání s nimi je tato tchyně na pohodu.
Tady je to dost jiné. Jak jsem psala, chápu nejistotu, obavy, nervozitu, ale zase.. Do druhého člověka nevidíme. Třeba řešila něco vážného sama se sebou, cokoliv.. Za sebe, jako snacha, bych udělala kafe, ale nějaký rozhovor bych nechala na ní a jejím synovi. Netřeba vymýšlet brikule: „Mami, zaskočilo nás, že ses ozvala se zájmem se vidět. Máme z toho trochu obavy, trápilo mě, že se neozveš, nezastavíš. Je něco teď jinak? Chceš se s námi vidět častěji? My bychom byli rádi..“ Apod. Prostě upřímně, v klidu, nevyčítat. Určitě bych nehodila na stůl zákusek a neotevřela si na ni ústa. Nechala bych to na partnerovi.
@Lojzísek píše: Více
ono to popírá emoce tohle,,buď ráda, že…" a nutí člověka být vděčný i za málo. Takže nastoupí stud.
Takže k čemu to vlastně je?!
A to já bych se jí úplně v klidu a pohodě zeptala taky…
Nevidím na tom vůbec nic špatného. ![]()
Však je to babička jejich společného dítěte. Přece má každý svůj rozum a názor na věc a předpokládám, že zakladatelka je plně svéprávná, tak nemusí čekat až se k tomu bude chtít dopracovat její přítel nebo dokonce očekávat nějaké jeho svolení… ![]()
@Černá Madonna píše: Více
Ale jo, jasně, jen bych tady měla obavy, že ženské jsou dost štěkny, vyčítají, jsou do hysteráků. Pokud je zakladatelka v klidu a normálně se zeptá, řekne, jak to sama cítí, s cílem si vyslechnout druhou stranu, proč ne… Celkově je to divné - ten její příťa. To se mámy za léta nezeptal?
@Alice180 píše: Více
Tak jasně, je to máma / tchyně / babička za ho_no, o tom žádná. Ale pro těm, co si prožily s tchyněmi peklíčko, logicky stačí, že neškodí..
Já myslím, že zakladatelka musí alespoň tušit, proč nemá babička (údajně) zájem o vnouče. Třeba byla taková vždycky, že se nevídali.
Ale může to být cokoliv od toho, že je to chudák uťápnutá babička, kterou nikdy nezvali a nezvou ani teď a jí je blbé se ozvat, až po to, že je to prostě samolibá bába, která se nerada patlá s miminama, matku svého vnoučete nemusí a synáček jí nehodlá lézt do zadnice. Nejspíš něco mezi tím. Všechno tady na Emiminu už bylo. ![]()
To mi právě taky přijde jako dost zvláštní, že zakladatelku odbyl větou, že taková byla vždycky… ![]()
No, je víc než zřejmé, že tam ty rodinné vztahy nebyly asi zrovna nějak láskyplné, když ani to vnoučátko neprolomilo „ledy minulosti”. ![]()