Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@LaPaloma co já jsem teď za tu chvilku všude četla, tak společné jmění manželů přechází na pozůstalýho manžela a zbytek se dělí mezi všechny, takže co nabyli po svatbě by bylo jen její a zbytek na půl…a když ne, tak se dají nasekat dluhy, ty se dědí taky ![]()
Dědí manželka a děti, všichni rovným dílem. Když tchyni zemřel manžel, byla ještě na.raná proč by měla mít stejnej podíl jako jejich 3 děti, že chce mít větší
a to už tchán barák měl dávno, než ji poznal a vzali se..
@flaus píše:
@LaPaloma co já jsem teď za tu chvilku všude četla, tak společné jmění manželů přechází na pozůstalýho manžela a zbytek se dělí mezi všechny, takže co nabyli po svatbě by bylo jen její a zbytek na půl…a když ne, tak se dají nasekat dluhy, ty se dědí taky
No, takže po svatbě asi nenabyli mnoho, takže by měla s tchyní napůl dědictví po manželovi z majetku vneseného do manželství.
Barák na půl, auto na půl, úspory na účtu snad by mohly být jen manželky. Pokud vede účty v bance na svoje jméno a bude mít přístup k výběru. Jinak by ještě čekala na vypořádání dědictví a nemohla k těm penězům. Čili baby by se nezbavila, musela by ji vyplatit nebo dokonce povolit její bydlení v domě. ![]()
Ale já bych hlavně nechtěla se stát součástí takovéhle rodiny. Kde jsou jakoby všichni proti mně. To není rodina a nemůže člověk čekat nějakou oporu, až se stane něco vážnějšího.
Dědí manželka vše. Pokud jsou děti, tak manželka a děti rovným dílem. Matka nebude dědit vůbec nic.
Děkuji za názory. Jste zlatí. Věc se má tak že jeho rodiče s námi nebydlí. Můj manžel má dům vlastní. Mě jen nešlo do hlavy jak je možný že by všechno dostala jeho máma nebo táta když jsem jí ze zákona jeho manželka. I když je pravda že to co má měl už předemnou. Neberte mě nějak zle že mi jde o barák a tak. Jen mě zaskočilo to co řekla jako kdyby to už snad měla naplánovaný. Můj manžel má ještě bratra ale ten si myslím že v tom nijak nefiguruje.
Plete si rozvod a manželovu smrt. V případě prvním má s majetkem pravdu, v případě druhým bys to zdědila ty napůl s ní .
Promiň, ale o těhotenství bych ji neříkala dokud to nebude nezbytně nutné. Rodiče mého chlapa se o mém dozvěděli až jako poslední ve 14. týdnu, jejich reakce byla ošklivá a zpětně si říkám že jsme jim to mohli říct jen po telefonu třeba v pátém měsíci
jo a že nejsem dost dobrá poslouchám od začátku a o tom jak se rozejdeme začali mluvit v šestém měsíci
před pár lety jsem kvůli nim hodně brečela, teď na ně kašlu. Jedním uchem tam a druhým ven, na hloupé poznámky nereaguji a myslím si svoje
hlavně jim nic neříkat, nesverovat se, na návštěvu jen když mě vyloženě pozvou, takže dvakrát do roka
a tobě bych radila to samé, já si naivně myslela že až budu těhotná tak mě vezmou na milost a je to ještě horší, možná zvaz i odchod od manžela, když to nevidí ![]()
@Anonymní píše:
Dobré ráno, moc se omlouvám za anonymitu ale víte jak to chodí. Posledního půl roku mám velké problém se svou tchýní opravdu a doslova se mě chce zbavit a nejhorší je že ač si to manžel nepřipouští tak na ní hrozně lpí (jako maminčin mazánek) ale mě pak tvrdí že v tom vidím něco víc. Už jsem od ní zažila vše možné od řečí o rozvodu až po řeči že mi můj manžel dělá otroka. Na konci listopadu jsem přišla podruhé o miminko a ona z toho jakoby měla i radost. Nevím co dělám špatně ale proč jsem tu je to že minulý týden jsme měly menší potyčku a ona mi řekla že kdyby se něco manželovi stalo že stejně zůstanu s holým zadkem, protože než jsme se vzali tak měl manžel dům i auto a jelikož vše nabyl před svatbou nemám na nic právo i jako manželka a všechno zůstane jí jako jeho matce. Nevíte někdo co je na tom pravdy? Máte někdo podobnou zkušenost? Děkuji
Zajímavé. Čekala jsem, že se zeptáš jak na tchyni, nebo co s mužem, aby tě začal respektovat..... A ty dědictví. Pokud by manžel a vy neměli děti. Pak tvoje je minimálně půlka, jeho rodičů zbytek. S manželem si promluv, pořádně si rozmysli co od života a tohoto manželství čekáš. Protivnou tchyni má kde kdo, ale základní respekt by měl být. Manžel by tě mel jako svou ženu podporovat. Ne mutne být proti matce. A ty by sis s ní taky měla udělat pořádek, jsi dospělá, nemůžeš čekat, že to za tebe bude řešit někdo jiny. Nebo se budeš ještě pár let trápit a pak to stejně nevydržís a odejdes.
Když je manželství bezdětné dědí manželka a rodiče, když jsou děti, tak manželka a děti.
@LaPaloma tak tak, peníze na účtu tam patří taky, ale ten snad není psanej i na tchýni, takže by je dědila sama…když umřel tchán, tak se všechno zmrazilo, ale on byl připravenej, takže pojistky a takový věci zrušil a poslal na její osobní účet, aby nezůstala bez prostředků, než se to vyřeší, a zbytek se dělil mezi ní a tři děti, ale ty to pak hned u notáře stejně převedli na ní zase… u zakladatelky to nefunguje už teď a to ještě nemají děti
o lásce zatím nic nepsala…já bych taky odešla, jak jsem přišla, ale o děti by bylo postaráno a vím, že pod mostem bych taky neskončila, ona si tím asi jistá není
@Anonymní píše:
Děkuji za názory. Jste zlatí. Věc se má tak že jeho rodiče s námi nebydlí. Můj manžel má dům vlastní. Mě jen nešlo do hlavy jak je možný že by všechno dostala jeho máma nebo táta když jsem jí ze zákona jeho manželka. I když je pravda že to co má měl už předemnou. Neberte mě nějak zle že mi jde o barák a tak. Jen mě zaskočilo to co řekla jako kdyby to už snad měla naplánovaný. Můj manžel má ještě bratra ale ten si myslím že v tom nijak nefiguruje.
Podle mě taky dědí buď pouze manzelka nebo manzelka a deti. Hlavně ale Nesmis nic říkat - aby jsi neřekla před tchýni tak to ale není dědí manzelka a ne rodiče protože to by byla voda na její mlýn - řekla by ze si zjišťujes dělení majetku tvému manželovi a udělala by z tebe to ze jsi na prachy a už ho vidíš po smrti - strašne by se to otocilo proti tobě
@Anonymní píše:
Ještě bych si prověřila, zda je dům opravdu jeho, aby nebyl na rodiče nebo jestli tam nemají podíl. Pak by měli svůj podíl a ze zbytku polovinu. Mohla by Ti zbýt minoritní část a byla bys dost nahraná, v podstatě by dost rozhodovali.
2 potraty můžou znamenat genetickou zátěž, pokud by se tam něco našlo o nekompatibilitě, šla bych z tohodle vztahu pryč. Nemáš dítě skutečné, ale máš dítě dospělé. Jak zmiňuje @BaMaK , nevydržíš ten stres dlouhodobě, buď odejdeš zničená bezdětná nebo otrávená s dítětem. Leda, že by tchyně byla zavčasu uzená. Ale ona pokoj nedá, a ještě, až bude nemohoucí, se bude dožadovat pomoci. Té by se jí ode mně nedostalo za tyto řečí a slyšela by o tom ihned, jak by na mně nastoupila a mlela o těch holých zádelích. "A maminko (babizno), máte už vymyšleno, do koho budete na stáří investovat ty zděděné prachy, protože Váš syn bude mrtvý a o Vás jaksi asi nebude postaráno? Už kvůli vašemu dnešnímu chování? Jestli je vám babizno jasné, že se mnou nemáte tak růžové vztahy, aby k takovým veletočům mohlo dojít?
Tohle jí řekneš jednou a bude klid nebo odejdeš okamžitě. Já bych to řekla, abych měla jasno.
@Lioness34 píše:
Podle mě taky dědí buď pouze manzelka nebo manzelka a deti. Hlavně ale Nesmis nic říkat - aby jsi neřekla před tchýni tak to ale není dědí manzelka a ne rodiče protože to by byla voda na její mlýn - řekla by ze si zjišťujes dělení majetku tvému manželovi a udělala by z tebe to ze jsi na prachy a už ho vidíš po smrti - strašne by se to otocilo proti tobě
Pokud by manzele nemeli deti, dedi rodice a manzel. Pokud tedy neexistuje napr. zavet.
@Janli píše:
@flaus @LaPaloma může sem, prosím, dát paragraf občanského zákoníku, kde se píše, že majetek nespadající do sjm dědí matka? Ten by mě opravdu zajímal, i když mám pochybnost hraničící s jistotou, že nic takového nenajdete.
Já si myslím ze rodiče nededi pokud je manzelka