Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@lamicina píše:
No to jsem se na sebou zamyslela. Jenže já to vždy přinesla z povinné praxe ve zdravotnictví, tak jak jsem psala. Svrab je v lůžkových zařízeních poměrně rozšířený, podle kožařky jsem žádná zanedbaná výjimka nebyla. A opravdu mi nepřijde jako prkotina natírat mimino sirnou mastí, dezinfikovat celý byt apod.
A proc bys mimino natirala? Svrab se neda chytnout dychanim, dotykem, to chce intimnejsi kontakt, popr.se mu valet v posteli a podobne. To se tam delo? Moje rodina pracuje ve zdravotnictvi, dneska uz se nikomu nerika, ze nektere nemoci jsou v 99% spatnou hygienou, protoze to proste neni eticke, ale konkretne svrabu to opravdu tak je. Ano, staci si sednout v lete v sukni s zadkem na polstrovanou zidlicku a vecer se poradne neumit, ani rano, preneses to do postele - kde je vice roztocu, nez by melo byt - a svrab se rozmnozi do faze, ze uz je potreba lecba a nestaci sprcha. Samozrejme muzes mit nejaky zdravotni problem a jsi ke svrabu vice nachylna, to nerikam.
@lamicina píše:
To už dávno neplatí.
Jakoze svrab zmutoval? ![]()
Tady mate jasnej, strucnej informaci letak
http://www.zuusti.cz/…03/Svrab.pdf
A pro ty, co to zkoumaji vice doporucuju wikiskripta.
Jinak me to pripomina histerii v 90tych let, kdy se lidi bali podat ruku cloveku s HIV…
@KaroliS píše:
A proc bys mimino natirala? Svrab se neda chytnout dychanim, dotykem, to chce intimnejsi kontakt, popr.se mu valet v posteli a podobne. To se tam delo? Moje rodina pracuje ve zdravotnictvi, dneska uz se nikomu nerika, ze nektere nemoci jsou v 99% spatnou hygienou, protoze to proste neni eticke, ale konkretne svrabu to opravdu tak je. Ano, staci si sednout v lete v sukni s zadkem na polstrovanou zidlicku a vecer se poradne neumit, ani rano, preneses to do postele - kde je vice roztocu, nez by melo byt - a svrab se rozmnozi do faze, ze uz je potreba lecba a nestaci sprcha. Samozrejme muzes mit nejaky zdravotni problem a jsi ke svrabu vice nachylna, to nerikam.
no není epidemiologická data jsou dost jasná. A v tom zdravotnictví pracuji také a stále, jen s ambulantní klientelou. To asi víš, že lékař musí výskyt svrabu hlásit na HS a také dostává zpětné hlášení, takže má celkem dobrý přehled o rozšířenosti nemoci. A svrab se dotykem přenáší, ale to někdo, kdo pracuje v přímé péči s rizikovou klientelou a nepoužívá rukavice těžko vyhodnotí adekvátně. Mělas prostě jenom kliku. A hysterie, když tak s ypsilon, to bys jako člověk políbený zdravotnictvím vědět měla.
@lamicina Tak to si s tebou dovolim nesouhlasit. Jasne, hlasit se musi, to ale o tom, jak se muzes nakazit a ze lecba v pocatku neni slozita atd, to s tim vubec nesouvisi…Vic asi neni co dodat.
Kde tam probíhají návštěvy? V nějaké společenské místnosti nebo na pokoji? Jestli na pokoji, tak snad si nikdo nedělá iluze, že si děti na postel aspoň nesednou.
Rohlík se šunkou k obědu není nic tak strašnýho. Ale svrab, to by mi vadilo teda hodně.
@Kamkam píše:
Kde tam probíhají návštěvy? V nějaké společenské místnosti nebo na pokoji? Jestli na pokoji, tak snad si nikdo nedělá iluze, že si děti na postel aspoň nesednou.
Jasně že sednou, o tom to je. A svrab je pris9te průser, o který nikdo nestojí.
@KaroliS tak já dotáhla domu svrab z práce z křesla, seděla jsem v něm normálně oblečená.
@vokishka jo, ono je to hned. S tím, jak se myjes to nemá nic společného.
@KaroliS Já se té hysterii moc nedivím. jako děcko jsem to zažila, někdo z nás to donesl domů a povím ti bylo to hrozné. Smradu jako v hradu z té masti, a ta likvidace, no fuj. Ale ted už to možná je lepší, já taky pamatuju, že se vši ničily natíráním hlavy petrolejem. Ale švabachem už jsme nepsali, to ne! ![]()
@g.sandova píše:
Jasně že sednou, o tom to je. A svrab je pris9te průser, o který nikdo nestojí.
No právě. Několik lidí tu psalo, ze se přece nebudou válet na posteli. Babi si bude povidat, ony se budou nudit. Plus jsou zvyklé tou dobou spát. Děti jsou schopné sebou do té postele i fláknout, že si chtějí schrupnout. ![]()
@Kamkam moje děti si taky sedaly na postel k babičce, proč ne? Prostě svrab, nikam nejdu