Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj na těhotenskou cukrovku tě musí poslat pokud Ti je víc jak 25let a nebo máš cukrovkáře v rodinně (ne stařeckou), takže pokud jsi mladší než 25 let a neneseš si nějaké to riziko, tak tě nikam posílat nemusí. Jinak já byla na konci 28týdne.
Uju píše:
Ahoj na těhotenskou cukrovku tě musí poslat pokud Ti je víc jak 25let a nebo máš cukrovkáře v rodinně (ne stařeckou), takže pokud jsi mladší než 25 let a neneseš si nějaké to riziko, tak tě nikam posílat nemusí. Jinak já byla na konci 28týdne.
Nene, od r. 2009 je to celoplošné.
Byla jsem tam 13.1 tohoto roku a toto mám na pozvánce- Na základě celostátně platného doporučení České gyn. spol. bude všem těhotným ženám ve věku nad 25 let (u mladších pouze u rizikových skupin dle rozhodnutí gynekologa) ve 24-28 týdnu gravidity provedeno screeningové vyšetření k vyloučení těhotenského diabetes mellitus(cukrovka) Je v zájmu Vašem i zdraví Vašeho dítěte toto vyšetření podstoupit.
Takže já z toho chápu, že pokud je těhulce méně než 25 let a to riziko cukrovky tam nikde v rodinně není tak ji na toto vyšetření gynekolog poslat nemusí.
Toto onemocnění se zjišťuje provedením zátěžového testu, který lékaři nazývají orální glukózový toleranční test – OGTT.
Donedávna se provádělo pouze u žen s rizikem vzniku těhotenské cukrovky, nově – od roku 2009 – je po vzájemné dohodě odborných společností (diabetologické a gynekologicko-porodnické) doporučeno provádět OGTT u každé těhotné ženy mezi 24. až 28. týdnem těhotenství. Na test odesílá těhotnou ženu ošetřující gynekolog.
Důležité upozornění: u žen s vyšším rizikem by měl být test proveden již v 1. trimestru a v případě normálního výsledku znovu zopakován ve 2. trimestru. Jsou-li výsledky opět v normě, naposledy se test provede ve 3. trimestru. Vyšší riziko mají:* ženy s nadváhou či obezitou, * ženy s cukrovkou či jinými komplikacemi v předchozím těhotenství, * ženy po porodu plodu nad 4000 g v předešlém těhotenství, nebo * ženy s cukrovkou (především 2. typu – tzv. „stařecká“ cukrovka) u příbuzných.
Alpaka píše:
anonymní . na sobě nepoznáš nic. 28. týden je hraniční. být tebou, zvednu telefon, řeknu, že jsi sizjistila, že na vyšetření máš nárok a proto si přeješ vystavit žádanku. a jen se pro ní stavíš.
Alpako, já jdu na test na konci 29tt. V čem je ten 28tt hraniční??
To taky netuším. mě objednali na poslední chvílce a gyndařka nadávala, že to je hrozný atd…nakonec mi vyšel hraniční. A teď na KO ve 30tt mě tam chtěla poslat znovu-to jsem teda odmítla. Takže když je možné ho znovu provést i po 30tt tak ty hranice taky nějak nechápu ![]()
Peo píše:Alpaka píše:Alpako, já jdu na test na konci 29tt. V čem je ten 28tt hraniční??
anonymní . na sobě nepoznáš nic. 28. týden je hraniční. být tebou, zvednu telefon, řeknu, že jsi sizjistila, že na vyšetření máš nárok a proto si přeješ vystavit žádanku. a jen se pro ní stavíš.
má se dělat nejdříve ve 24tt, protože se většinou v té době začníná projevovat. Neměl by se však provedení zbytečně odkládat, protože je tu pak riziko pozdního odhalení cukrovky a včas neléčená se už může negativně podepsat na zdraví plodu.
Alpako tak to teda nějak nechápu,asi každý říká něco jinýho
To se nemůžou domluvit jak to bude. potom to na to zdravotnictví moc dobré světlo nehází.
Maj v tom asi trochu bordel
Je to povinný, mně dr. neposlala v 25tt, pak na utz v 32tt se ji mimi zdálo větší, tak hned na cukr test, ještě mě poslala do Podolí s vysokým tlakem, tam se až rozčilovala, že mě dr. na cukr neposlala, tak hned druhý den jsem nastoupila a cukrovku mám, jen s tim už moc nenadělají, tak mám dietu a chodím na kontroly co 14dní. Já si teda myslela, že ji mám, svědí mě dost lýtka a mám strašnou žízeň…že je to povinný mi řekli v Podolí, moje dr. o tom nic neví, hrozně se obhajovala, že jsem pro ní nebyla riziková pacientka, přitom už první kluk měl přes 4kg
Uju píše:
Alpako tak to teda nějak nechápu,asi každý říká něco jinýhoTo se nemůžou domluvit jak to bude. potom to na to zdravotnictví moc dobré světlo nehází.
Bordel v tom nemaj. Asi jsi dostala starou pozvánku.
Je mi skoro 30 let…takže by mě tam měl poslat určitě.
Já si to zítra po telefonu vydupu alespon tu žádanku.
Alpaka píše:Uju píše:Bordel v tom nemaj. Asi jsi dostala starou pozvánku.
Alpako tak to teda nějak nechápu,asi každý říká něco jinýhoTo se nemůžou domluvit jak to bude. potom to na to zdravotnictví moc dobré světlo nehází.
Ahoj, asi záleží na doktorovi jak sleduje novinky, mě se to u prvního naštěstí vyhnulo bylo mi 23 a rok porodu 2008, ted ´jsem se objednávala a jdu tam kole 24.tt tak doufám, že to zvládnu bez blinkání ![]()
Jinak známé je přes 25 let a jiný doktor ji tam neposlaĺ tak nevím jak to posílají ![]()
V tom případě mi taky není jasné, podle čeho se to rozhoduje. No aspoň, že mě tam poslal. Ale je fakt, že prvotrimestrální screening jsem si taky objednávala na poslední chvíli, takže u nás se asi nespěchá.. ![]()