Těhotenská cukrovka – testy

Anonymní
31.1.11 13:55

Těhotenská cukrovka?

Ahoj,
chci se zeptat v kolikátém týdnu těhu jste byly na testu na těhu cukrovku?
Já jsem ve 25 týdnu a mj doktor to pokládá za zbytečnost, prý když jsem na začátku těhotenství měla výsledky testu dobré tak že mě už nikam posílat nebude, že je to zbytečný.
Ráda bych ten test měla jelikož poslední dobou neúměrně přibírám a mám strach abych tu cukrovku opravdu neměla.
Můžu si na ten test zajít někam sama a sama si to zaplatit nebo to je jen na doporučení gynekologa?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
teresa20
31.1.11 13:59

Já jsem byla odeslána na test automaticky, můj dr. tam posílá každou těhotnou.. Nevím jestli potřebuješ doporučení, ale zavolej si na nejbližší diabetologii nebo tam, kde se odběry dělají a zjisti si to. Já jsem tam šla bez jakéhokoliv papíru jen s tím, že jsem těhotná a jdu na test. Platit nebudeš nic, to hradí pojišťovna.

• Citovat
  • Upravit
81500
31.1.11 13:59

Máš na to nárok, je to celoplošné screeningové vyš. a gynekolog je ti povinný vyšetření zajistit. Být tebou, vydupu si to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.1.11 14:03

A v kolikátém týdnu se na to běžně chodí?

• Citovat
  • Upravit
21773
31.1.11 14:03

běžně se chodí kolem 24tt, protože v tu dobu začíná být tělo pod větší zátěží a objevuje se těhu cukrovka. že jsi měla na začátku testy v pořádku ještě nic nedokazuje. a mohu jen dotaz - ty jsi byla na zátěžových testech (pití sladké vody a odběry krve) na začátku těhotenstváí? to máte v rodině dispozice nebo jsi měla těhu cukrovku v předchozím těhotenství? běžně se totiž posílá právě až ve 24tt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.1.11 14:06
nozu píše:
běžně se chodí kolem 24tt, protože v tu dobu začíná být tělo pod větší zátěží a objevuje se těhu cukrovka. že jsi měla na začátku testy v pořádku ještě nic nedokazuje. a mohu jen dotaz - ty jsi byla na zátěžových testech (pití sladké vody a odběry krve) na začátku těhotenstváí? to máte v rodině dispozice nebo jsi měla těhu cukrovku v předchozím těhotenství? běžně se totiž posílá právě až ve 24tt.

Ne on myslel na začátku z krve.Na žádném zátěžovém testu jsem právě nebyla, je to první těhotenství.

• Citovat
  • Upravit
teresa20
31.1.11 14:09

Hmm, tak to si ten zátěžovej test vydupej. Z krve se nedozvíš, jak tvůj organismus reaguje na přísun cukru :nevim:

• Citovat
  • Upravit
21773
31.1.11 14:10

tak z krve, pokud nedělali glykovaný hemoglobin, nepoznal absolutně nic. takže buď si u něj vyžádej žádanku a nebo jdi přes klasickou diabetologii.
měla jsem u obou dětí těhotenskou cukrovku, tak jsem si tahle vyšetření hlídala a teď můžu rozdávat moudra ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.1.11 14:12

Nozu a jaké jsi prosím měla příznaky? dá se to nějak poznat sama na sobě,kdybych jí měla?
Na kontrolu mam jít až ve 28 týdnu,tak to už by bylo asi pozdě mu o tu žádanku říct že?

• Citovat
  • Upravit
81500
31.1.11 14:14

anonymní . na sobě nepoznáš nic. 28. týden je hraniční. být tebou, zvednu telefon, řeknu, že jsi sizjistila, že na vyšetření máš nárok a proto si přeješ vystavit žádanku. a jen se pro ní stavíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
31.1.11 14:15

Příznaky žádné, nepoznáš to na sobě. :nevim:
Já jsem ji měla u malého, dostala jsem dietku a díky ní jsem pak přibírala o hodně méně než bez ní. Tak možná toto.

• Citovat
  • Upravit
21773
31.1.11 14:17

u prvního těhotenství jsem měla od začátku cukr v moči. takže mě začali honit po vyšetřeních a skončila jsem s diagnozou těhotenské cukrovky. jinak jsem žádné příznaky neměla. obecně je jedním ze základních příznaků velká žízeň, a to jsem já neměla. u druhého těhotenství jsem volala do dia poradny okamžitě po potvrzení srdeční akce plodu a na zátěžový test jsem šla už v 10tt. cukrovka tam zase byla. a tentokrát jsem měla rozbory moči ukázkové. pokud tě trápí jen to přibírání, tak to nemusí mít na cukrovku žádnou vazbu. spíš se sleduje velikost mimča (většinou se rodí větší mimina), množství plodové vody (když je více plodové vody, zase to ukazuje na neléčenou těhu cukrovku).
pokud jdeš do poradny až ve 28tt, tak si tam spíš zavolaj a domluv se, že by sis došla jen pro žádanku. jinak většinou na každé poliklinice, kde dělají odběry krve, dělají i tyto testy (já jsem teda byla přímo v praze v Podolí, kam jsem s cukrovkou chodila i do specializované poradny). takže by sis mohla zavolat i tam a domluvit se, jestli tě vezmou bez žádanky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.1.11 14:19

Tak koukám, že doktor neni normální :roll: ..člověk aby všechno hlídal sám a ještě se doprošoval :pocitac:
Dnes už tam není ale hned zítra ráno mu zavolám že to vyšetření chci.Budu doufat, že mě nepošle do háje.

• Citovat
  • Upravit
36544
31.1.11 14:20

cukrtest se dela mezi 25-28tt, ja jsem ho taky jeste nemela, ale pujdu. A melo by to byt v kazdem tehu, mas teda asi dost nezodpovedneho gyndr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1065
31.1.11 14:21

:cry: ahoj,tak příznaky žádné nejsou.Já ji mám taky,jsem ve 29.týdnu a od začátku těhu jsem přibrala pouze 2 kila…Dr mi říkala,že je ta cukrovka způsobena hormony,prostě je to teď i větší zátěž na tělo…takže dietka,počítání sacharidů a měření hodnot…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí