Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahoj 😇 je mi 20. V téhle době začal nějaký trend, že chtějí skoro všichni dítě až kolem 30. Mám od malá starší kamarádky, kterým je už třeba 26, jsou 7let ve vztahu a akorát se honí pouze za kariérou. Podle mě je to strašně pozdě.. Už od minulého roku jsem se začala koukat po miminkách na ulicích a představovat si, že mám svoje a nějak mě to začlo k dítěti táhnout neskutečnou silou. (Mám přítele 5let) Sice žijeme jenom z přítelovi výplaty, ale tenhle rok jsem akorát udělala maturitu, takže můžu hurá do práce. Před 3 dny se mi objevila na testu druhá /. Začala jsem vyšilovat radostí, než šílet z toho, jakej mám posranej život. Když jsem se ale bavila s okolím, od všem (až na moji rodinu) jsem slýchala jestli jsem blázen takhle brzo myslet na dítě a že to není normální, že si akorát poseru život… Dřív to ale v tomhle věku bylo naprosto normální, otěhotnět v 18,19 a mít za sebou svatbu. Mám úžasnou rodinu, od které mám vždy 100% podporu. Navíc aji máma s tátou už mluví o tom, že se těší až budou prarodiče. Pro mě je nejvíc mít rodinu a né kariéru za kterou se budu táhnout dalších 20let. A pak se najednou rozhodnu že chci dítě ale už to nejde… Já nevím, čeká mě teď oznámit moje těhotenství, což se ani moc nebojím. Naši taky nebyli milionáři když mama otěhotněla a byli na tom ještě v horsi situaci než jsme my a pomocí rodiny to dopracovali na krasnej natáčel a 3 děti😍 já nebím no… co si myslíte vy? Bude mě hodně lidí odsuzovat? A jaký máte pohled na těhotenství v “nízkém” věku? 😇 Předem děkuji za odpovědi
Tak to buď šťastná že tví rodiče jsou šťastní. Vždyť na tom nic není. Čím dřív tím líp pokud teda samozřejmě máš u sebe normálního muže, ktery touží také po rodině a má rozum. Já chtěla dítě od osmnácti a byla jsem divná pro všechny. Nakonec jsem rodila ve 23 letech a za chvíli na moje 31 narozeniny budu mít druhe dítko, dcerka se těší a je vše v klidku😄 kariéra se dá nastartovat po 30 kde bude větší úspěch že máš něco za sebou a jsi zodpovědny člověk. Já neměla problém s práci ani při malé. A rozhodně neposlouchej druhých, cizí ani okoli. Oni te neživí, nešatí, neplatí na tebe, je to tvůj život. Pokud se na to cítíš je to dar v dnešní době mít ve 20 mimčo
@Nikita 123e píše:
@werajsik a kolikateho trefila jste se do termínu?
JJ trefila
, takže přesně 17.8.
Má to jistě radu vyhod.
Budeš určitě fyziologicky lépe připravena.
Takže mas předpoklad pro těhotenství i porod bez komplikaci. Následně kojení.
Více energie, elánu, věkově jsi blíž dítěti a jsi mu blíž.
Elasticita kůže!
Já měla 1. dítě skoro ve 40, 2. Po 40.
Těhotenství obě rizikový s amnio, porody neprirozeny, kojení hrůza, energie nic moc.
Ve 20 jsem zvládla hodně pařit, chodit na VŠ a ještě dělat brigádu u friťáku. ![]()
Teď padám v 8 do postele, chodím spát přes poledne s klukama, a trvá mi celkem dlouho, než vypadám, jak člověk. ![]()
Nemám sice pocit, že mi nějaké to šílené lowcost cestování, zážitky, hospody, festaky utekly, ale elán už není rozhodne jako dřív.
A upřímně mě trochu děsí, aby děti nesly stejnou cestou. To by znamenalo, že vnoučat se buď nedožiju, a nebo budu moc stará, senilní.
@Nikita 123e
Děkuji 😊 Druhá je holčička. První je kluk. Ten měl v listopadu 8 roků..
Taky jsem první dítě měla ve 20…já teda ne zcela plánovaně
Ale nelituji, vše jsme s přítelem zvládli v pohodě, ač po finanční stránce to ze začátku žádná hitparáda nebyla,…ale postupně se to lepšilo. Jinak o tom elánu je to pravda, těhotenství jsem měla ukázkové, porod přesně v termínu a bez komplikací, chodili jsme skoro denně 12 km s kočárkem k přítelovým rodičům…teď mám už 16 letou slečnu a 8 letého syna a jsem ráda, že v tomhle věku už mám tak nějak svůj klid, mimi už bych doma nechtěla
I si na to přijdu tak nějak stará
Takže pokud chcete, jste na to připraveni, máte kde bydlet a přítel práci, tak proč ne…
Školu máš hotovou, to je hlavní. Kariéru taky nepovažuji za to nejdůležitější v životě.
@werajsik a kolikateho trefila jste se do termínu?