Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, tak moje těhu nevyšlo, v 9 tt jsem samovolně potratila, už je to měsíc a jsem celkem srovnaná, RS zatim taky dobrý, ale dnes jsem byla na kontrole, kontrolní rezonance se trochu zhoršila, ale jsem bez léčby už půl roku, tak jsem to čekala a teď mi doktorka navrhuje dvě možnosti buď to risknout a snažit se o mimi hned dál s tím, že je teď po potratu s hormonálními změnami spojené zvýšené riziko ataky, dávala by mi zatím preventivně jednou měsíčně kapačku 1g solumedrolu (vždycky s ms, do ovu by mělo být tělo vyčištěné, takže na těhu by to vliv mít nemělo) nebo nasadit zpátky gilenyi na půl roku, na ní se úplně stabilizovat, v prosinci kontrolní rezonance a pak zase vysadit a další snažení, doktorka mi tuhle variantu navrhovala, protože jsem ještě relativně mladá na těhu (27) a nemusím ten čas tak honit, ale já se dost bojim, jak zvládnu psychicky tak dlouhé čekání, asi to zkusím risknout rovnou s tím jištěním kapačkami solouše. Hrozně bych zase už chtěla být těhotná, myslím, že mě to hodí mnohem víc do klidu, takhle furt dumám, jak to bude a už mě z toho i bolí žaludek (i když dneska zrovna spíš po solumedrolu
Máte někdo zkušenosti s RS po potratu? Co byste radily?
@blama1 ahojky to je mi lito
ja teda taky potratila samovolne nebylo potreba cisteni. To jsem vysadila copaxone, pak jsem zase nasadila a to jsme se snazili. V srpnu se zadarilo a v zari jsem vysazovala. V tve situaci vubec nevim..ja se znam a riskla bych to.
ale je to na tobe jak se citis a zda-li mas strach. Jinak me se uz narodila holcicka
28.4. a dnes nam jsou 4 tydny
13.7..se vracim na injekce. Ted 2 mesice kojim, tak doufam, ze vse bude v poradku
tobe drzim palce a uvidis vse bude dobre
nehazet flintu do zita
@cocojambo106 jupí, moc gratuluju
, já na Tebe myslela, ale řikala jsem si, že budeš mít asi jiné starosti než emimino teď a hleďme..
No já taky nemusela na čištění, máme povoleno snažení hned po první ms, která snad přijde každou chvíli, kdyby se mi podařilo otěhotnět co nejdřív, tak by to snad to těhu zase utáhlo bez ataky, ale to mi nikdo slíbit nemůže viď… Trochu si řikám, že by to mohlo klapnout, když to poprvé vyšlo hned druhý měsíc a to jsme se moc nesnažili.
Zkusim to asi, máme pohnojeno, navíc mám přes léto volno v práci, takže se budu válet na chalupě, takže budu mít pohodu a klídeček a snad se brzy zadaří.
@ikkona píše:
Ahoj holky, tak jsem po 2dnech pročetla celou diskuzi. Jsem ve 4 měsíci těhotenství a RS mi diagnostikovali v 10/2015. Protože jsem už věkově dlouho mladá (je mi 39) a bezdětná, kdy o mimi jsme se snažili od roku 2014,tak mi léčba nasazena nebyla. Ataka prelecena Sulomedrolem a pak jsem snižovala medrol na 4 mg. Začátkem roku jsem byla na umělém oplodnění (IVF), které vyšlo. Tuto dávku medrolu jsem musela zdvojnásobit, když v prvním trimestru jsem dostala další ataku z důvodu píchání hormonů a narkoze. Jinak medrol a Déčko budu brát celé těhu, na mimi to prý nebude mít vliv. Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ale třeba někomu pomůže v tom, že i umělé oplodnění s RS lze i v tomto věku a kortikoidy v těhotenství neva. Klidné těhotenství všem
Tak to vam moc gratuluji a zavidim ja bych se hned do toho pustila ale manžel nechce ani slyšet v mem veku a s nemocí už nechce ryskovat
oboji těhotenství byli bez komplikaci a krásné.
@blama1 dekuji
popravde stiham i sem chodit
na doporuceni doktorky jsem taky mela otehotnet az rok po stabilizaci nemoci, ale my se snazili a nechali tomu volny prubeh. Budu na tebe myslet a drzet palecky
ono se zase zadari a uz to bude v pohode ![]()
@cocojambo106 diky, no doufejme, dam pak vedet! Tak uzivej mimi
a jak se vubec jmenuje Vase beruska, jestli to neni tajny? ![]()
@cocojambo106 Krasa!! Tak ji moc pozdravuj
A dekuji za podporu! Cekam na ms a pak zacnem makat. Tys ten potrat prestala bez ataky, jo? U me je to uz mesic a zatim dobry (tuk, tuk na drevo), tak doufam, ze to ustojim i dal…
@blama1 dekujeme
musim zaklepat, ze bez ataky
i cele tehu..jen se ted klepu u toho kojeni, ale uz muzu jen mesic, tak doufam, ze bude vse v poradku. Na podzim jdu na rezonanci, tak se uvidi jestli se zhorsuju nebo ne. Ale citim se skvele, takze to urcite bude ok ![]()
@cocojambo106 To víš, že bude! Já měla teď právě rezonanci zhoršenou, ale co se dá dělat.. Fyzicky jsem zatím naštěstí ok, manžel mě pořád utěšuje a nic po mě nechce, hlavně ať odpočívám
, myslim, že už je na čase, aby se na nás taky otočilo štěstíčko, tak doufejme… A ty na ataku nemysli, to je spíš riziko u těch holek, co přetahujou a kojí déle, takhle to určitě ustojíte a budete se jenom radovat.. ![]()
Ja mělaetenkrát povoleno kojit pul roku ale chlapeček měl větší hlad
pak jsem dokrmovala a kojeni nechala na večer. po pul roce avonex.Vse bylo ok.
@kuj no jo no, tak záleží, jak aktivní RS taky kdo má asi, já mám docela dost, takže mě řekli rovnou, že víc než dva měsíce by určitě neriskovali… Ale z toho si hlavu nedělám.
Přesně tak už je to dlouho a vše se měni. Důležite je at jste vy a mimi v pořádku ![]()
Zdravím všechny, neměla jsem uplně sílu číst celou diskuzi, je přecejen dost dlouhá..nicméně jsem ráda, že tu čtu o delším kojení, než jen 3měsíce… kojím už 6měsíc…lehce jsem se po porodu (akut císař) zhoršila, ale dá se to zvládnout a některé dny prostě „lenoším“… Je tu někdo komu omezení-stopnutí kojení výrazně pomohlo? pro mě je to totiž furt otázka nejistoty..nemám nárok na léčbu, takže se nemám k čemu vrátit, jezdila jsem na IVIG a budu zas a prostě nějak mám pocit, že mi není „tak zle“, abych kvůli tomu končila kojení… možná kdyby mi řekli, že budu o 100% lepší, tak jo, ale takhle.. ta blbka RS je prostě nevyzpytatelná a individuální… tak jsem se vykecala
řešila jste to některá? (díky zhoršení po porodu mám aspon napsanou ataku
předtím jsem měla prodělanou v zahraničí a neléčenou, takže jakoby nic-proto nemám nárok na léčbu)…
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.