Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Cipisek79 píše:
Mně byla doporučená Mirena místo prášků kvůli migréně. Ale popravdě moc nechápu, jak to, že po Mireně bych tu migrénu mít neměla, když je to taky hormonální antikoncepce.
A mám z toho strach. Jednak cena je šílená ( vím, že když to rozpočítám, že to nevychází tak hrozně, ale kde vzít najednou takovej ranec) a pak je tu to riziko, že to nesedne. Navíc vedlejší účinky - krvácení, špinění… to taky není zrovna povzbudivé. No, furt zvažuju a nevím, jestli do toho jít nebo ne
Tak ta Mirena uvolnuje hormony pouze lokálně tam kde má. Nikde jinde v těle ti to asi neplechu dělat nebude. Musíš to zvážit. Taky jsem měla obavu. Špinění bylo ale ne tak hrozné, snad 1slipovka denně. Já měla po porodu malého tak silnou MS, že jsem asi první 4dny měnila tampon nejsilnější a vložku po hodnině. Oboje bylo hned proteklé. V noci vstávačka, hrůza. Určitě do ní půjdu znovu ![]()
Ahoj holky vyzkousela jsme uz 4 druhy ruzne antikoncepce a ani jedna me nesedla vzdycky tak tyden po mesntruaci jsem mela klid a pak 14 spineni a slabe krvaceni a pak tyden menstruace takze pritel uz byl celej nervozni ze spolu nemuzeme spat je mi 22 uz sice mame 2 deti dalsi neplanujeme tak jsem se rozhodla ze ve stredu jdu na mirenu ale porad vaham nejaka tady pise ze dobry nejaka ze spatny ja jdu do toho abych treba za par mesicu jsem byla v pohode ale ted kdyz jsi to tady ctu tak nevim diky za odepsani holky
@irik píše:
Ahoj holky vyzkousela jsme uz 4 druhy ruzne antikoncepce a ani jedna me nesedla vzdycky tak tyden po mesntruaci jsem mela klid a pak 14 spineni a slabe krvaceni a pak tyden menstruace takze pritel uz byl celej nervozni ze spolu nemuzeme spat je mi 22 uz sice mame 2 deti dalsi neplanujeme tak jsem se rozhodla ze ve stredu jdu na mirenu ale porad vaham nejaka tady pise ze dobry nejaka ze spatny ja jdu do toho abych treba za par mesicu jsem byla v pohode ale ted kdyz jsi to tady ctu tak nevim diky za odepsani holky
Tak v tvém případě bych do toho slepě nešla……..to není problém ATK, ale cyklu a Tvůj gynDr. by to měl řešit- proč krvácíš mimo cyklus? Nebo ěpiníš?
Neměla jsi jako ATK injekci depo proveru? Dokáže totálně rozesrat cyklus.
Pokud Ti ATK nesedla žádná, nepočítej s tím, že Mirena sedne. problém bude v hormonech- nerovnováze.
Ale to by Ti měl dr. už začít hledat příčinu a ne nasazovat novou a novou ATK
Zkus o tom trochu popřemýšlet, ať zbytečně nevyhodíš 6000.
A to Mirenu nehaním, sama ji mám už 4 roky a jsem jak bez MS, tak PMS a jiných problémů…ale neměla jsem nikdy problém s ATK
No ja jsme mu to rikala ze je to nejake divne a on mi rekl ze to je antikoncepci uz jsme i presla k primari a ten mi pave rekl tohle ze je to praskama ze mi hold nesednou a ze prej jestli nechci zkusit mirenu ze prej to muze trvat az pul roku nez si to sedne ale pry si to sedne tak ja nevim pritel kondomy nechce a ja taky uz jsme i z nervama pryc prosimte co mam delat jinyho jsme z rokycan a tady uz moc jinejch gynekologu neni
Ka-tka ne injekce jsem nemela a ani proveru mela jsme lindynete regishu bonadeu
@irik Spíš doporučuju nebrat žádnou hormonální antikoncepci, nechat tělu čas, ať se srovná sama.
Kondomy asi nechcete, tak m napadá co nehormonální telisko? Cyklus budes mit stejny, tedy i spinit, ale dej telu rok dva, at si to vyresi samo. Ono s HA ti treba bude prichazet menstruace presne na den, nebudes spinit, cyklus presny jako hodinky, ale bude to umele. Pod povrchem bude stale to same.
Ja jsem ji nebrala 2 mesice a cely ty dva mesice asi bez 14 dnu jsem spinila a ani jsme nevedela kdy mam mesicky nevim uz co mam delat
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat… Mám Mirenu 3,5 roku a poslední minimálně půl rok neustále krvácím.. 3 roky prostě nic… Od doktorky jsem dostala i prášky, ale ty nezabírají vůbec.. Spíš mi přijde, že se to vše zhoršilo.. V lednu jdu zase na kontrolu a přemýšlím o vyndání.. Je mi pořád blbě, chce se mi zvracet, mám nízkej tlak a jsem pořád nafouklá… ::-( Myslíte, že to může být tou Mirenou?
IRIK ale kdyz jsi spinila i v tech mesicich, kdys HAK nebrala, tak na to ti rekl dr.co? Ja od prvni ms od porodu krom ms sinila jeste v pulce cyklu a soro vzdy trochu krvacela po sex. Dr mi vysetril opakovane UZ, stery..,.vse ok, tak pak mi doporucil taky mirenu. Sla jsem do ni a spokojenost, prvi 3 mesice obcasne spineni, ted mam spineni jen par dni v mesici coby ms, jen na slipovku. Mam ji 10 mesicu a jsem max spokojena. Dr mi rekl, ze mi na to me spineni muze mirena pomoct. Naopak nehormonalni telisko typu dana mi rekl, ze by mohlo zhorsovat.
@Klosky píše:
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat… Mám Mirenu 3,5 roku a poslední minimálně půl rok neustále krvácím.. 3 roky prostě nic… Od doktorky jsem dostala i prášky, ale ty nezabírají vůbec.. Spíš mi přijde, že se to vše zhoršilo.. V lednu jdu zase na kontrolu a přemýšlím o vyndání.. Je mi pořád blbě, chce se mi zvracet, mám nízkej tlak a jsem pořád nafouklá… ::-( Myslíte, že to může být tou Mirenou?
A delal ti dr. UZ? Jestli je mirena na miste, jestli se nepohnula a nedela bordel nebo nenarusila sliznici delohy…
Dekuju za povzbuzeni ja mam taky to samí co ty.Od porodu se to takhle táhne a taky trochu krvácím po sexu a vyšetrření všechna dopadla dobře. Až ted pan doktor řekl že prýšky mi nedělaj dobře takže jestli bych nechtěla mirenu. Říkal že to může trvat i pár měsíců než se to sedne ale že mě to doporučuje na to je moje špinění tak teda jdu do toho ve středu děkuju za povzbuzení
![]()
Tak já mám s mirenou docela dobrou zkušenost, než si to sedlo, tak to trvalo asi 3 měsíce, pak pohoda, žádná ms, ale čas od času špinění, tak jsem šla na gyndu a tam k tomu vyfasovala prášky a zas dobrý. Teďka jsem si ji nechala po třech letech vyndat, protože plánujem další potomstvo a nešla ven, asi to tam zarůstá nebo co, tak jsem šťastná, že ji mám venku, protože nevím, jak by to šlo za ty další dva roky. Jako tři roky bez ms byly fajn, ale znova do ní zřejmě nepůjdu, neumím to úplně přesně vysvětlit proč, ale nakonec mi přijde normálnější tu ms mít, taky jsem měla jako vedlejší účinek bolení prsou, takže jsem začala vyšilovat, jestli nejsem těhotná, žádná ms, a taky se mi udělala mini cystička, taktéž prý u mireny běžný jev a ta prý může způsobit i ty bolesti prsou.
@Aaalenkaaa Ano dělala, je prý tam kde má být… Tak jsem z toho jelen.. V lůednu sijí asi nechám vyndat… Já si fakt ty 3 roky na ní nemůžu stěžovat, ale poslední půl rok, je mi šíleně…
@Klosky Tak určitě může, to víš, že jo. Jsou to hormony a působí nepřetržitě.