Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dokuď neumíš sama převzít zodpovědnost za svůj život, dokud se sama o sebe neumíš postarat, neměla by jsi mít ditě. Ještě ty sama jsi dítě. Co víc na to říct ![]()
Měla jsem dceru v 16ti, zvládnout se to dá, ale není to žádná sranda. Dlouho jsem litovala, že nemohu studovat denně, protože dálkově to bylo mnohem těžší.
Zakladatelko, miminko je krásné, ale ještě krásnější je, když dostuduješ a pak čekáš.
Určitě ti toto řekne i tvůj přítel.
Teď mě možná ukamenujete
, ale byla jsem ve stejně situaci jako zakladatelka. Můj tehdy přítel, teď už manžel, ovšem miminko chtěl a tak jsme si řekli, ze do toho půjdeme, já přešla na dálkové studium. Ovšem mě zdraví a štěstí nějak nepřálo, otěhotněla jsem dvakrát, poprvé v druhé půl prvaku, trvalo to jen par týdnu a po druhé až na zacatku tretaku, také to nevyšlo, školu jsem dodělala a teď sedím v ordinaci a jsem poprvé v 15tt a modlím se, aby to vyšlo. ![]()
@sissi79 překlep, dvojitý
Snad už potřetí se to tam vloží normálně..
Chápu Tvoji touhu po miminku. Ale myslím si, že mnohem lepší bude, když doděláš školu, pak si spolu zkuste bydlet, pořiďte si hafana, to je taková příprava na mimčo a pak uvidíte. Neuspěchej to…
Základ - studuj, uč se. A po odpolednech/večerech zkus něco jiného než psa nebo kočku. Najdi si, ideálně v nějakém širším příbuzenstvu, někoho, kdo má malé děti a nabídni jim hlídání. Třeba za minimální částku, oni budou zajisté nadšeni, Ty si něco přivyděláš a ukojíš si své „mateřské pudy“. A věř, že v tomhle věku Ti to takhle bude stačit.
Příspěvek upraven 21.11.14 v 09:00
teda já měla v 15cti úplně jiné starosti a sny
. Dneska ty holky dospívají tááák brzy
![]()
Na děti máš času dost. Udělej si školu a pokus spolu vydržíte, tak pak přítele přemluvíš snáz, než teď bez vzdělání a ještě s takovým věkem…
@histep píše:
Základ - studuj, uč se. A po odpolednech/večerech zkus něco jiného než psa nebo kočku. Najdi si, ideálně v nějakém širším příbuzenstvu, někoho, kdo má malé děti a nabídni jim hlídání. Třeba za minimální částku, oni bude zajisté nadšeni, Ty si něco přivyděláš a ukojíš si své „mateřské pudy“. A věř, že v tomhle věku Ti to takhle bude stačit.
Výborný nápad a pak si ještě uvědom, že svoje vlastní nebudeš moct odložit ani vrátit ![]()
Jestli po miminku tolik touzis, urcite bys ho milovala nade vse… a prave proto, ze bys pro nej chtela to nejlepsi, tak pro nej udelej to, ze mu zajistis tu nejlepsi budoucnost a podminky k zivotu… a nyni to urcite tak neni… sama jsem otehotnela neplanovane (spatne uzivana antikoncepce) v sedmnacti a opravdu to byla sila, netusila jsem (i kdyz jsem si to myslela), do ceho jdu…
Dodelej skolu, najdi si praci, zajisti se (aby ses pri nejhorsim dokazala o sve dite postarat i sama… v zivote se totiz muzes spolehat jen a jen na sebe, partner te muze opustit a co potom) a pak na to vlitni, utece to jako voda a ty budes moci rici, zes pro sve dite opravdu udelala maximum, aby bylo stastne… ted mit miminko by od tebe bylo velmi nezodpovedne a velmi sobecke… ber to jako svuj cil, ale musis k nemu dojit, zatim jsi na zacatku cesty ![]()
To mas proste takovy obdobi a urcite je spousta holek co maji stejny pocity jako ty. Taky jsem s manzelem od patnáti a brzy jsme mluvili o detech, ale jem mluvili, bylo jasny ze tak brzy to nejde. Nasi by me zabili. Rodila jsem ve 20 a i tak to doma dobre nevzali. Ted bys nemela ani narok na materskou a rodicak bys mela nizkej. Pockej si minimalne na ridicak, s detma se furt lita po doktorech. Ja jsem ted taky na druhe materske, je to nej obdobi v zivote, ale je to financne a psychicky narocny. Mit vyprano, vyzehleno, plny brisko a suchej zadej je to nejjednodussi. Techci te urazet jak holky tady., ty pudy chapu, ale je to hloupost.
@soney
přesně tak, vystudovat, pracovat, vdát se, pak děti a spokojená rodina - to je přece ten nejlepší základ do děti - že rodiče, kteří se milují, se jim maximálně věnují, nehroutí se pod problémy s exekucemi, protože pracují a mají vysokou šanci, že si svá pracovní místa udrží.
Souhlasím s přítelem… Za prvé proto, že zodpovědnost je mimo jiné postarat se sama, není o tom přítel má… teď tady a je za devět měsíců tady být nemusí a co ty se základní školou prckovi nabídneš? Mladá maminka ano, ale ta která je zodpovědná a které si může nejenom partner, ale i dítě vážit
Nemůžeš vychovávat dítě, pokud sama nemáš hodnoty (což nemáš, když zahodíš školu jen tak a nemáš snahu najít si jinou, místo toho chceš otěhonět).
Takže do školy a po maturitě nejdřív (a není to med studovat s prckem, já si s malým udělala vysokou a nebýt kamarádek a rodiny, tak to nedám).