Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já chodím normálně do práce, ale nesloužím. A jakmile se rozjede covid, tak bych asi na neschopenku sla, to bych byla na rizikovem pracovisti.
Dnes jsem měla 2. kontrolu (8+6) a celkem mě pan doktor překvapil s 1. Screeningem. V podstatě mi ho rozmlouval, že kvalitní ultrazvuk mi udělá sám a biochemické vyšetření, považuje za ryzi sarlatanstvi, kdy téměř vzdy spatne výsledky jsou falešně pozitivní. Říkal, že to považuje za tahání peněz a strašení těhotných, prý i když budou ty hodnoty velmi špatné, stejně se bude cekat až na screening ve 20 týdnu a pro mě v případě špatných hodnot jen 2 mesice stresu navíc. Jaký máte názor vy?
No, já bych na screening určitě šla. Působí to na mě, že pan doktor věří. Většinou věřící lékaři od screeningu odrazují, ale nevím. Za mě bych o ničem neuvažovala, leda tak možná o změně lékaře.
Já chodím normálně do práce. Je to náročné, kvůli nevolnostem :/ Jsem učitelka a mám letos každý den hned na ráno, o to je to horší, protože ráno mi bývá nejhůř. Ale už jsem vychytala aspoň pár věcí, co mi pomáhá, tak to nějak dávám
Akorát jsem byla zvyklá, že při výuce pořád pobíhám po třídě, teď musím mnohem víc sedět, ale to je to nejmenší:)
@Ella10 vůbec bych hi neposlouchala, screening je čistě tv rozhodnutí a bez toho si to nedovedu představit 🤔
Já byla s prvním a je hrozná úleva když člověk slyší že je vše vpořádku a určitě i teď jdu už jsem objednána a vlastně sem ani nepremyslela nad tím že bych nešla 🙂
Jinak sem taky na neschopence, už sem na ní byla kvůli zádům a laparošce takže jsem na ni zůstala mezitím jsem totiž přišla o práci a s těmi stavy co mám si teď novou hledat nehodlám ![]()
Každopádně po roce a půl snažení mi to za stojí ❤️️
Taky jsem už na neschopence kvůli placente a jsem za to ráda. Prvni jsem si říkala jak se budu doma nudit. Ale ta unava jsem funkční nejdriv v 11 hodin
.
@Ella10 upřímně, tak to podle mě tvůj dr pekne keca a plete si 1.screening s tím kombi o anym vyšetřením, kdy se dělá triple test. Ta do toho jal6 se hodí vel matky, tak samozřejmě falešná pozitivita narůstá. Tohle jsem si zažila před 2 lety, kdy mi můj dr udělal 1.screening a pak mi nabrali krev má triple test. A bum Down 1:110. Takže honem na genetiku a skoro 3 týdny v nevychází. Na genetice už podle utz naprosto zdravé mimi, což potvrdil i následný krevní test. Jinak mi teda tvůj dr připomíná svým jednáním mého bývalého dr, od kterého jsem teď odešla.
Tudíž za sebe bych ti poradila, objednej se na screening a pokud budeš mít před ní. Ještě kontrolu u svého gyndr, oznam mu to, ze jsi o jednání na specializované pracoviště, že peníze ti pojišťovna proplati. Pokud bude mít kecy, za Míšo hledat i noveho gynekologa.
Vítám všechny nově příchozí ![]()
Začnu asi postupně:
@Lenora.lina moc děkuji za odpověď. Já ve dvojčátka tak trochu doufala, ale nakonec se tam schovává jen jedno. Ale máme vidět
, tak mám radost
Bylo hrozně krásné ho slyšet.
Holky kdo u toho taky plakal? Mě to hrozně moc dojalo a ještě teď jsem naměkko, když si na to vzpomenu.
Doktor mi neschopenku nabízel, zvlášť když jsem mu řekla, že mi z posledních pár dní v práci plných stresu začalo občas bolet břicho. Zatím jsem odmítla, budu mít teď 14 dní dovolenou, tak si to třeba sedne.
Ale je to mazec chodit do práce. Přijdu si úplně neschopná a produktivita klesla tak na půlku. Přeci jen nevolnosti a únava jsou hodně silní protihráči ![]()
Další kontrola 6.10., to bych měla dostat už i průkazku, a vykrvit se jdu nechat po víkendu. Mám tam zaškrtnuté kde co, včetně toxoplazmózy. Screening pak někdy o další 2 týdny později, zatím termín nemám. A kontroly asi budu mít častější, prý tam mám nějakou cystu ![]()
Cauky, s tou cystou, uvidíš ![]()
Já ji měla u prvního i teď a do 14 dnů byla pryč, ony se většinou fakt rychle vstřebají a není to vůbec nic neobvykleho
![]()
Ahoj, od začátku vás sleduji a chtěla jsem se přidat ke sdílení zážitků a zkušeností, ale pořád jsem vyčkávala…
TP mi vychází na polovinu dubna, při prvním utz však byla vidět jen prázdná dutinka, takže týden strachu - pak embryo i se srdeční akcí
další vyšetření jsem měla až za 5 týdnů, ale po třech jsem lehce zašpinila (pravděpodobně po náročnějším dni v práci), ale pro jistotu jsem šla k doktorce. A tam dost ledová sprcha - zárodek je velmi malý. Bohužel nic konkrétního, ale sestřička mi řekla, že bych musela být velký optimista. Od té doby nekonečný týden čekání, neschopenka, léky a opakované odběry krve. Příští týden podle hCG a utz se uvidí, jestli roste a vyvíjí se nebo jestli konec
Tak snad nakonec přispěji pozitivním příběhem a budu tu s vámi moc zůstat ![]()
Tak to držím palce at vše dopadne dobře. To čekání jen nejhorší, mě čeká ve čtvrtek screening a jsem nervozni už tyden ať je vše ok přeji ![]()
@Chris12 Děkuji za uklidnění. Já se na to snažím nemyslet a vím, že doktor si mě pohlídá. Je pečlivý.
Ve výsledku se ani nedivím, že se něco vyrazilo, když jsem rok brala Gynprodyl a teď si zavádím Utrogestan. Vím, že je to potřeba, jinak bych teď ani ve skupince nebyla, ale co si budeme povídat, přírodní to není, tak snad se taky vstřebá jako většině a nebude dělat neplechu.
Druhá Anonymní držím pěsti, aby to fazolka zvládla
Když jí budeš věřit, třeba překvapí.
To čekání je úmorné pro nás všechny. A teď asi budu znít jako hrozný pesimista, ale ani jedna z nás, co tu jsme, nemáme vyhráno. Všechny doufáme, že to bude dobré, ale pokud příroda zavelí, tak s tím nic neuděláme.
Asi jsem už stará (za chvíli 34) na to, vidět všechno růžově, protože těch příběhů jsem už ve svém okolí zažila víc než dost. Tím nikoho z nás nechci strašit, jen se z toho všeho prostě neumím radovat, takže se omlouvám, pokud jsem se některé z Vás dotkla.
Moje ségra mi taky před lety měla za zlé mojí reakci na její oznámení těhotenství. Neměla to ani potvrzené od doktora a už to všem říkala. Ode mě se dočkala pouze střízlivého přání, ať je všechno v pořádku. Bohužel čekala fanfáry, konfety a balónky (obrazně řečeno) stejně jako od ostatních, kterým to řekla.
Anonymní s fialovou kyti - drž se. Držím palce, aby to bylo dobré. Ale zároveň se připrav vnitřně i na to, že to dopadnout nemusí, bohužel… minule tehu jsem měla prte od začátku o 2 týdny menší a skončilo to ZT. Tělo proste ví, co dělá.
Anonymní s červenou kyti (tulipán) - já třeba vím přesně, co tím myslíš. První trimestr je vždy otázka 50/50. Sama jsem si nevydarene tehu zažila 2×. O mém tehotenstvi ví teď pár mě nejbližších a společně doufáme, že tentokrát bude vše v pořádku.
@Jafija Budu držet pěsti, aby to tentokrát bylo všechno v pořádku ![]()
U mě to ví jen pár kamarádů (chlapů), protože od nich mě pak nebudou případně čekat soucitné pohledy a chození po špičkách. A jim jsem to říct tak nějak musela, chodím tancovat, tak aby se mnou nevymýšleli kraviny (záklony, nahození na sebe apod.), protože to teď nezvládám, bolí mě z toho břicho
A kamarádka jen jedna, protože ta mi doporučila doktora, ke kterému teď chodím, takže si vlastně přihřála polívčičku a zasloužila se spolu s doktorem o to, že ve mě prtě roste.
Ostatním vč. rodiny to plánujeme říct až o Vánocích, kdy bych měla být už ve 22tt. Do té doby budu dělat hrozně tajnou, i když je masakr poslouchat od většiny příbuzenstva proč se nestavíme apod. Jenže kdybych k nim jela na návštěvu, tak minimálně začnou něco tušit neb jsem si s nimi celkem pravidelně dávala skleničku vína a výmluva na prášky moc nezabírá.
A vzhledem k tomu, že všichni byli hned od začátku našeho vztahu s přítelem jak zimnice, kdy už bude prtě, tak se děsím, že by se strhla vlna davového šílenství a začali by nakupovat kde co
A tomu se chci vyvarovat. Chci hlavně klid a max řešit to, že jsem byla už 4× zvracet nebo že jsem unavená.
Děkuju za podporu
samozřejmě vím, že to je nejisté a bude do poslední chvíle, ale to si člověk (po ne úplně krátkém snažení) nechce připouštět
tak budeme věřit, že všichni se toho vytouženého štěstí dočkáme! ![]()
Já jsem to tedy musela říct v práci vedoucí, protože pracuju ve školství…
Anonymní fialová kytička