Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Jafija Ahoj, já jdu na screening a genetiku v úterý 5.10., krev už mám za sebou, všechno v pořádku a poslední ultrazvuk min. úterý, mimčo hezky kopalo nozkama. Teď jsem 12. tt podle ultrazvuku. Snad všechno dobře dopadne, už mi začíná být i lépe, konečně.
Holky, ještě bych se chtěla zeptat, řeší tady někdo nástup z RD na další RD?
Jde o to, že mi termín porodu nevychází asi o 3 týdny s nástupem do práce. RD
mám na 3 roky. Makat bych měla jít 23.3. a porod by měl být kolem poloviny dubna. Jak se to řeší?
Můžu jít normálně toho 23.3.na neschopenku a jak je to s mateřskou, když mám pracovní poměr na dobu neurčitou?
Děkuji předem za rady
@Anonym852021 ahoj, já si to prodloužila o par měsíců, taky jsem měla na tři roky. Můžeš si to nechat rozpocitat až na čtyři. Tak až budu mít po velkým ultrazvuku, budu řešit zkráceni abych nastoupila 8 týdnu před porodem na novou MD. A zajdu do práce na personální.
@Pařížanka1 Díky, jen mi přijde blbost si to prodlužovat kvůli ani ne měsíci. Fakt nevím. V práci to plánuji říct, až půjdu podepisovat daně a poptat se. Takhle ale vlastně přijdu o mateřskou, pokud si to neprodlouzim, že ano? Zase nechci jít s prachama dolů až zase někdy nastoupím do práce, ale zase vím, že to co jsem dělala, tak se beze mě obejdou, takže bůh ví co pak bude.
@Anonym852021 já si to prodloužila když jsem nevěděla ze už jsem těhotná. Mě by to jinak vyšlo. Jj jak píšeš, pokud nastoupis tak bys měla myslím odpracovat zase x dni (skoro rok tusim) abys měla nárok na mateřskou, což by byla skoda o ni přijít.
Tak já budu až do středy jak na trní, jestli je všechno v pořádku. Tedy za předpokladu, že mi bude líp a doktor se mě nebude bát a vezme mě. Přeci jen všude vyžadují, aby byl člověk 100% zdravý. ![]()
Dneska jsem si totiž došla pro neschopenku kvůli „rýmičce“. Od včerejška se o mě něco pokouší a dneska v práci to byla jedna velká jízda, kdy jsem část pracovní doby strávila na zemi s nohama nahoře, protože se mi tak motala hlava, že bych tam sebou sekla
V krku mám prý zánět, tak snad se to víc nerozjede. Angínu bych si ráda odpustila. Teplotu zatím nemám, jen při fyzické námaze, tak snad to tak i zůstane.
Ale člověku dost vrtá hlavou, aby mimi bylo v pořádku. Dneska jsem kvůli té bezmoci už i párkrát brečela, takže evidentně potřebuji voraz. Jakmile jsem přetažená nebo nemocná, tak mě rozbrečí kde co. ![]()
@Pařížanka1 tak teď jsem si něco nacetla. Teoreticky bych si měla RD zkrátit, protože nárok na mateřskou mám a to zhruba od konce února.
@Anonym852021 no jasný, nastupuje se 6-8 týdnu před, tak jestli ti to vychází, pohoda 🙂
@Pařížanka1 píše:
@Anonym852021 já si to prodloužila když jsem nevěděla ze už jsem těhotná. Mě by to jinak vyšlo. Jj jak píšeš, pokud nastoupis tak bys měla myslím odpracovat zase x dni (skoro rok tusim) abys měla nárok na mateřskou, což by byla skoda o ni přijít.
Měsíc před porodem to nejsem blázen znovu nastoupit ![]()
@Pařížanka1 píše:
@Anonym852021 no jasný, nastupuje se 6-8 týdnu před, tak jestli ti to vychází, pohoda 🙂
No jasně, já si nejdřív myslela, že budu muset rovnou na RD. Takhle jsem vysmátá ![]()
Když už jsme u dotazů, tak mi taky jeden vrtá hlavou.
Chci se na rodičovské v roce vyměnit s přítelem. Je Slovák a má tu přechodný pobyt. Kdy a kde to začít řešit (s jakými úřady a na kolik papírů to bude?) Nemáte někdo zkušenost?
Zatím bylo vždycky všechno na dlouho, jako by byl kdoví odkud z Jupitera. I mám kvůli tomu svatbu naplánovanou až budu zase pracovat. Protože být manželé taky se nám může na pár měsíců zaseknout mateřská (už vím od jiných v podobné situaci, že se to v československých párech stává pravidelně) a to by vzhledem k tomu že jsem hlavním živitel nebylo zrovna super.
@Ruxas normálně se na to zeptej na socialce, tam co jsi zadala o rodicak. Tam by to měli vědět a měli by ti dát všechny papíry a pomocí ti to vyplnit.
@Jafija tak až tam půjdu skrze rodicak, tak se zeptám. Zatím jsem to neřešila ještě vůbec. Zatím mi přijde brzy.
@Ruxas já bych si měla pak zvýšit rodicak, ale budu to taky řešit nejdřív po screeningu. Teď už je uzavřené to, že pokud se narodí prte dřív než docerpas předcházející, tak ti to musí doplatit všechno najednou, co se nedocerpalo, tak si ho jen asi lehce navýšit a ten zbytek mi pak přijde najednou a bude to takové milé.
@Jafija Aj, to asi došlo k záměně s jinou místní kolegyní. Mám takový to pocit. Nebo jsem se v tom rozhovoru ztratila. ![]()